FUNDATIA IOAN BARBUS

Daniil Sisoiev – Revendicarea crimei

Pentru Nafigulla Ashirov, co-preşedintele Consiliului Muftiilor din Rusia, era un Salman Rushdie rus. Predicând contra exceselor islamului într-o ţară cu peste 20.000.000 de musulmani şi două războaie de gherilă nedeclarate – în Cecenia şi Ingusetia – părintelui Daniil Sisoiev i s-a aplicat fatwa lui Khomeini pentru Rushdie şi a fost ucis în biserica Sf. Toma din Moscova la data de 20 noiembrie. Ucigaşul – un individ care purta o banală masca anti-gripă – a tras trei gloanţe în timpul slujbei după ce a întrebat cine este Sisoiev şi preotul a răspuns ca el este.

Atentatul a fost revendicat pe data de 26 decembrie pe situl islamist kavkazcenter.com unde au apărut următorul anunţ:

„Unul din fraţii noştri, care n-a fost niciodată în Caucaz, a prestat un jurământ emirului musulmanilor Abou Oussman (fostul preşedinte cecen Doku Umanov, n.tr), exprimându-şi dorinţa de a-l executa pe blestematul Sisoiev.”

Anunţul de pe kavkazcenter.com mai conţinea informaţia că execuţia „a fost filmată cu un mobil” şi că „oricine îşi va permite să deschidă gura în Rusia pentru a denigra islamul şi musulmanii va împărtăşi soarta lui Sisoiev”. Doku Umanov – inamicul public nr 1 al Rusiei – s-a autoproclamat emir în 2007 şi conduce lupta gherilelor islamiste pentru instaurarea unui stat mahomedan în Caucaz.

Islamiştii erau doar o parte din lunga listă de inamici pe care îi avea părintele Sisoiev: stalinişti, ultranaţionalişti, adepţi ai mişcărilor oculte, membri ai unor secte religioase, neopăgâni. În ochii islamiştilor, vina părintelui Sisoiev era agravată şi de publicarea celor două cărţi, „Un răspuns ortodox la Islam” şi „Căsătoria cu un musulman”, în care neagă compatibilitatea şi posibilitatea dialogului dintre creştinism şi mahomedanism. Pentru Sisoiev, profeţiile lui Mahomed erau opera diavolului iar statutul inferior al femeii în islam era scandalos.


Reportaj după crimă

Din 1990 până în prezent au fost ucişi în Rusia 18 preoţi ortodocşi. Părintele Sisoiev, de 35 de ani, era căsătorit şi avea trei copii şi slujea la o biserica micuţă de la periferia Moscovei. Părintele Vitalie Zubkov, care slujea în aceeaşi biserică a fost bătut pe stradă de necunoscuţi pe data de 5 decembrie 2009, cu legătură directă cu crima înfăptuită asupra lui Sisoiev.

Citez din scrisoarea soţiei părintelui Sisoiev, Matuşca Iulia Sisoieva:

“Părintele Daniel şi-a prevăzut moartea cu câţiva ani înainte de a se întâmpla. Întotdeauna şi-a dorit să fie demn de coroana martirilor. Aceia care l-au ucis doreau, ca de obicei, să scuipe faţa Bisericii, aşa cum odinioară au scuipat faţa lui Cristos. Ei nu şi-au atins scopul pentru că este imposibil să scuipi faţa Bisericii. Părintele Daniel şi-a urcat Golgota în acea biserică adevărată pe care a construit-o, biserica în care şi-a petrecut tot timpul şi şi-a dedicat toată puterea. Ei l-au ucis la fel ca pe profeţii din vechime, între templu şi altar şi a fost într-adevăr demn de chemarea martiriului. El a murit pentru Cristos, pe care l-a servit cu toată tăria.”

1RUSSIA_PRIEST_MURDE_5577197

Locul crimei

Puteți sprijini activitatea noastră cu o donație unică sau una recurentă prin Patreon.

Daniel Francesco

Daniel Francesco

4 Comments

 1. Imperialistu'
  28 December 2009

  Dumnezeu sa il ierte pe parintele Sisoiev. Daca era musulman, s-ar fi revoltat toate marile constiinte ale lumii civilizate. Cum insa este un crestin, si inca unul ortodox, moartea lui va fi acoperita de stiri mai importante de pe lumea asta, cum ar fi discriminarea femeilor musulmane in occident prin interzicerea purtarii valului (mai bine zis, a diferitelor forme de val) islamic in Franta.

 2. vlad
  28 December 2009

  multumiri pentru postare, Francesco. asa este Imperialistu’, „marile constiinte ale lumii civilizate”.

  O buna si foarte draga prietena imi spunea: „pai ce deosebire exista intre martirii (mucenicii) crestini, care se lasau ucisi pentru Hristos si intre musulmanii care mor si ei pentru Mohamed?”. Repet, o buna si foarte draga prietena. Deci nu redau ineptia pentru a o denigra, o ador ca om. Atunci m-a lasat masca si am lasat-o sa-si raspunda singura. Avea nevoie doar de putin timp.
  La fel sunt avocatii diavolului (Costin are dreptate), se grabesc, se repezesc in atitudinea „corecta”, poate dintr-o pornire onorabila de a nu denigra. caci este onorabil sa nu vorbesti de rau, mai mult, sa nu gandesti de rau despre nimeni. Dar este cat se poate de neonorabil sa nu-ti cizelezi gandurile si opiniile dupa ce ti-ai mai luat timp de analiza

 3. Transsylvania Phoenix
  28 December 2009

  Imaginati-va cum ar fi reactionat mass media liberala daca un muftiu musulman ar fi fost asasinat in propria lui moscheie de un radical crestin.

 4. costin
  28 December 2009

  usor de imaginat: ar fi băloşit isteric de dimineata pina seara despre barbarismul crestinismului si al civilizatiei occidentale confruntata cu rafinata religie a pacii, ar da vina pe Bush, Papa de la Roma si pe rasismul inascut si imposibil de evitat al omului alb si capitalsit. s-ar face documentare, reportaje, ar fo trimise milioane/miliarde de dolari si plecaciuni adinci catre liderii lumii musulmane. elitele occidentale s-ar prosterna probabil ca musulmanii din orientul mijlociu cu ocazia Ashoura ????

  dar cum cel ucis e un preot crestin, iar ucigasul este un musulman, e liniste. liniste si pace. nu am vrea sa inflamam spiritele pacifistilor cu turban

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ce ai mai putea citi