FUNDATIA IOAN BARBUS

De ce l-am desenat pe Mahomed

„Ziua în care îl desenăm pe Mahomed” poate apare drept juvenilă şi ridicolă. În fond, este o reacţie la ameninţările juvenile şi ridicole proferate de un grup de jihadişti din New York la adresa realizatorilor emisiunii South Park, care, într-un episod recent, s-au jucat cu interdicţia juvenilă şi ridicolă a islamului de a-l portretiza pe profet şi i-au dat drumul pe post, ascuns într-un ridicol costum de urs.

Ei şi, s-a schimbat ceva? Fanaticii din madrasele pakistaneze vor continua să ceară moartea cuiva, a oricui şi preferabil a cît mai mulţi, pentru insultă. Această ocazie este doar cel mai recent pretext. Într-o lună, „MoZiua” va fi complet uitată, sau, cel mult, va provoca o senzaţie de jenă sau indiferenţă, ca orice teribilism contemplat în oglinda retrovizoare.

Însă, pentru lumea islamică, percepţia este cu totul alta. Nimic legat de Mahomed nu poate fi ridicol sau juvenil, totul este cît se poate de serios: o chestiune de viaţă şi de moarte. Este tentant să desconsiderăm această realitate; în fond, cîţi musulmani sînt chiar dispuşi să omoare pentru a răzbuna o insultă adusă profetului islamic? Nu mulţi… ba chiar puţini, de aceea sînt şi numiţi extremişti. Prin definiţie, extrema este o periferie, iar periferia este, evident, minoritară şi nereprezentativă. Ar fi totuşi o desconsiderare facilă. Extrema, periferia, vîrful vizibil al aisbergului sau cum vreţi să-i spuneţi, are ceva în comun, foarte important, cu majoritatea tăcută şi anonimă. Convingerea că ofensa la Mahomed merită pedeapsa cea mai severă. Faptul că musulmanul obişnuit nu scoate din reflex iataganul din portbagaj nu înseamnă că îl condamnă pe cel extremist.

De aceea, adevăratul pericol nu sînt extremiştii vizibili, oricît de violenţi şi determinaţi. Pentru societatea noastră, adevăratul pericol constă în aprobarea tacită a moderatului, a extremistului tăcut, a cărui socoteală implicită este că sharia, sau legea islamică, trebuie respectată ad-literam în lumea occidentală de majoritatea neislamică. Depinde de noi dacă ne supunem acestei legi străine, sau nu. Prin acest act teribilist, desenarea lui Mahomed în public, refuzăm supunerea. Moderatul se va simţi jignit şi va găsi refugiu, cu sprijinul amplu al progresiştilor din presă şi politică, în ipostaza de victimă.

Şi atunci? Trebuie să continuăm. Noi, majoritatea tăcută neislamică, nu putem fi indiferenţi. Cu atît mai mult cu cît elitele noastre nu au determinarea şi curajul extremiştilor musulmani. Într-un fel, elitele noastre sînt extremiste şi ele, dar la polul opus, al laşităţii şi raţionalizării în nenumărate feluri a motivelor pentru care supunerea este de preferat. Barbarii de la porţile cetăţii nu pot reuşi decît cu sprijinul colaboraţioniştilor dinăuntru, cărora le-am încredinţat cheile.

Trebuie să continuăm să ne opunem înţelepciunii resemnate cuprinsă în „capul plecat sabia nu-l taie”. Noi credem în competiţie şi pluralism. De aceea, în loc de sabie ridicăm creionul. Nu doar într-o zi anume pe an, ca într-un ţarc amenajat pentru isterii aniversare, ci oricînd ne vine cheful sau găsim motiv. Libertatea nu se face cu voie de la stăpînire. Se afirmă şi fiecare îşi asumă bucăţica lui de risc. Iar dacă unii găsesc libertatea noastră cam prea-prea şi nu se pot obişnui, nu au decît să plece acolo unde blasfemia face legea. Noi ştim ce înseamnă acest lucru şi nu vrem să ne întoarcem în evul arbitrariului.

Puteți sprijini activitatea noastră cu o donație unică sau una recurentă prin Patreon.

Emil Borcean

Emil Borcean

8 comentarii

 1. euNuke
  20 mai 2010

  un profet stresat:
  http://www.hotnews.ro/stiri-in…..ca-sud.htm
  …soseste din Africa de sud calare pe sofaua zburatoare.

 2. costin
  20 mai 2010

  Sarjex and Lefty de ziua Toata Lumea il Deseneaza pe Mahomed:

 3. costin
  20 mai 2010

  Vin musulmanii

  Un articol scris de un jurnalist din Dubai despre Europa si islam. citeva pasaje mai jos. puteti citi tot aici.

  Step out of Brussels South and you step back in time — into a different world that looks exotic in this part of the world but not out of place. This is the main train station that connects Belgium’s capital with Paris, London — thanks to Eurorail — and the rest of Europe.

  During a visit to the European Union headquarters a couple of years back, one was pleasantly surprised to see all those restaurants offering “halal” food and elderly Arab and Turkish gentlemen enjoying their cuppa of heady Turkish coffee and even an occasional shisha by the roadside cafe.
  […]
  This is the heart of Europe, the seat of European Parliament and perhaps the capital of coming United States of Europe. With Arabs and Muslims living and working in this quintessentially European city, Brussels increasingly looks like Beirut, Istanbul or any other great city of the Middle East.

  In fact, in years to come they could only grow in numbers coming as they do in droves from around the world from the impoverished parts of Asia, Africa and the Middle East. Like them or hate them, Europe has to learn to live with its Muslims. Ditto for Muslims who must present the real, humane face of their faith before the world.
  […]

 4. costin
  20 mai 2010

  @chriscross,
  interesant, este un pas bun, dar cred ca in principiu este o frectie la piciorul de lemn. cei care l-au atacat pe vilks au fost eliberati dupa interogare, iar probabil acum cursul se va tine cu si mai multa politie si cu intrare pe baza de acte sau dumnezeu stie. este mai mult o demonstratie dupa cei de la universitatea din Uppsala au spus deja ca nu il vor mai invita. Au realizat ca decizia ii punea intr-o lumina prea proasta, si s-au hotarit sa face ceva pentru a drege busuiocul. Si asta fac.

 5. Corneliu
  20 mai 2010

  Pentru cine vrea sa se delecteze cu intregul articol al jurnalistului Aijaz Zaka Syed (Dubai Eye) si sa navigheze prin alte materiale pline de obisnuita obiectivitate musulmana, iata mai jos linkul la articolul aparut in saitul Khaleej Times:

  http://www.khaleejtimes.com/di…..&col=

 6. costin
  20 mai 2010

  Michael Coren on Everybody Draw Holocaust Day

 7. Francesco
  20 mai 2010

  Molly Norris a fost pusa pe lista neagra de clericul Anwar al-Awlaki, americano-yemenitul responsabil (printre altele) pentru inspirarea atacului de la Fort Hood.

  „The medicine prescribed by the Messenger of Allah is the execution of those involved,”

  Molly Norris a propus ziua de 20 mai ca „Everybody Draw Mohammed Day!” ca raspuns la comportarea Comedy Central de a cenzura un episod in care Mohamed aparea intr-un costum de urs. Temandu-se de amenintari, Molly Norris s-a retras, dar asta nu l-a multumit pe al-Awlaki.

  H/T JamieWearingFool.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ce ai mai putea citi
ro_RORomanian