FUNDATIA IOAN BARBUS

De dragul flotilei Hamas, Turcia islamistului Erdogan își scoate colții la Israel

Guvernarea „seculară” a AKP, sprijinită de Uniunea Europeană în defavoarea armatei și a celorlalte instituții turce fidele ideilor lui Kemal Ataturk, a atins un nou nivel ură anti-israeliană.

România Liberă

Turcia a suspendat toate acordurile militare cu Israelul, şi-a redus reprezentarea diplomatică în această ţară şi l-a expulzat pe ambasadorul israelian, relatează AFP, citat de Mediafax.

Aceste demersuri intervin în condiţiile în care raportul ONU privind atacul asupra flotilei umanitare pentru Fâşia Gaza din 2010 subliniază că operaţiunea Marinei israeliene a fost „excesivă”, potrivit textului publicat integral joi de New York Times.

Ministrul de externe turc, Ahmet Davutoglu, a spus joi că raportul ONU, care a fost dat publicităii astăzi, este ultima şansa a Israelului de a-şi cere scuze pentru raidul pe care l-a făcut asupra flotilei sponsorizate de Turcia care ducea ajutoare spre Fâşia Gaza, scrie cotidianul turc Hurriyet Daily News. Şeful diplomaţiei turce a anunţat atunci şi sancţiuni care vor fi aplicate Tel Avivului dacă autorităţile israeliene refuză să îşi recunoască greşala.

Potrivit cotidianului turc Hurriyet, cele cinci măsuri pe care guvernul turc le va lua împotriva Israelului sunt conform lui Davutoglu:
1. Retrogradarea relaţiilor diplomatice la rangul de secretar II.
2. Toate acordurile militare vor fi suspendate.
3. Turcia va lua măsuri pentru libertatea deplasării pe mare în zona estică a Mării Mediterane.
4. Turcia nu va mai recunoaşte blocada asupra Fâşiei Gaza şi va merge cu această problemă în faţa Curţii Internaţionale de Justiţie.
5. Turcia va susţine toate victimele rezultate în urma intervenţiei asupra flotilei, turce sau străine, în justiţie.

Deși soldații israelieni au fost nevoiți să se apere în fața ferocității „pacifiștilor” înarmați de pe Mavi Marmara, manipularea Flotilei „Păcii” continuă neabătută, mai nou cu sprijinul total al islamiștilor turci. Astfel, Turcia se alătură în mod oficial „comunității internaționale” dominate de grupul islamic (Conferința Islamică) și campaniei anti-Israel pe care acesta o duce de zeci de ani cu complicitatea Stângii occidentale.

De citit și:

Puteți sprijini activitatea noastră cu o donație unică sau una recurentă prin Patreon.

Vlad M.

Vlad M.

5 comentarii

 1. Daniel Francesco
  2 septembrie 2011

  Decizia Republicii Islamice Turcia trebuie privita in contextul mai larg al Conferintei Durban III, programata pentru 22 septembrie si mai ales in cadrul mai amenintator al declararii unilaterale a independentei Statului Palestinian de catre Autoritatea Palestiniana si Hamas. Cu o Turcie care nu recunoaste zona maritima de securitate israeliana a Fasiei Gaza, ne putem trezi cu intreaga flota turca deplasandu-se „ca sa protejeze” transporturile „umanitare” de rachete si kalashnikoave catre Hamastan.

  In ceea ce priveste Conferinta Durban III, aceasta este un forum antiisraelian si antidemocratic al tarilor arabe si a aliatilor lor politici. Nu inteleg de ce Romania nu este pe lista statelor care boicoteaza aceasta mascarada.

 2. bogdan calehari
  2 septembrie 2011

  Raportul Palmer asupra Flotilei pentru Gaza 2010, a carui aparitie a fost amanata in repetate randuri, da dreptate statului evreu. Singura critica este aceea ca, statul evreu s-a aparat cu prea multa forta. Aceasta explica si reactia frustrata si disproportionata a fundamentalistului premier turc. Contrar a ceea ce afirma propaganda anti-israeliana, raportul ONU afirma ca :
  – Statul evreu a facut fata unei amenintari reale asupra securitatii cetatenilor sai.
  – Blocusul naval, impus de masuri de securitate legitime luate pentru a impiedica intrarea armelor in Gaza pe mare, si punerea sa in practica, s-a facut cu respectarea exigentelor normelor de drept international.
  – Fortele israeliene, care au avertizat Navi Marmara inainte de spargerea blocadei, au avut de facut fata unei rezistente organizate de un grup de pasageri violenti, care au avut intentia sa foloseasca forta contra armatei israeliene.
  – Pasagerii au dat dovada de nepasare fata de legea internationala maritima, incercand sa violeze deliberat blocada.
  – Raportul subliniaza ca Turcia trebuia “ sa faca demersuri premergatoare pentru a convinge organizatorii flotilei sa evite o infruntare pe mare.
  In incheiere, juristii ONU, propun Israelului “ sa regrete incidentul”( deci nu scuze, ci doar “regrete”) ceea ce, Israelul a si facut, si sa acorde familiilor celor ucisi in timpul incidentului, o indemnizatie. Israelul a propus deja, luna trecuta, acordarea unei sume de 100000$, fiecarei familii.
  In ciuda celor afirmate in raportul Palmer, Turcia cere in continuare scuze din partea Israelului si si-a exprimat sprijinul pentru crearea unilaterala a statului palestinian, desi pana acum evitase sa se pronunte.

 3. Daniel Francesco
  2 septembrie 2011

  Raportul Palmer poate fi citit aici. Are un pasaj – iii – f. important, citez:

  Israel faces a real threat to its security from militant groups in Gaza. The naval blockade was imposed as a legitimate security measure in order to prevent weapons from entering Gaza by sea and its implementation complied with the requirements of international law.

 4. ateu
  2 septembrie 2011

  Trist dar previzibil. Acum ca are armata in mainile sale, Erdogan are mana libera pentru a ataca Israelul si raspandi islamul. Ce insa mi se pare interesant este ca Erdogan a castigat si castiga alegerile pe o platforma economica de dreapta, tocmai fiindca socialismul kemalist si-a aratat limitele si a mentinut tara pe loc datorita politicilor economice falimentare. Cred ca asta e totusi unul din putinele cazuri in care conservatorii occidentali au mai multe in comun cu socialistii decat cu islamo-capitalistii.

 5. Theo
  2 septembrie 2011

  Turcia joaca un poker foarte riscat. De exemplu a amenintat Ciprul ca va interveni militar in caz ca incepe forajul marin din blocul 12. La 1 Octombrie Noble incepe sa foreze.

  Ce o sa faca Turcia?

  Daca va ataca sonda, risca sa-si ridice lumea in cap: Ciprul, Grecia, America (Noble este companie americana), UE si NATO. Rusia a anuntzat si ea ca trimite doua submarine in preajma.

  Daca nu va ataca, amenintarile se vor dovedi cacealma. Asta arata cat de periculos este jocul ei penstru ea insasi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ce ai mai putea citi
ro_RORomanian