FUNDATIA IOAN BARBUS

De la Erou la Zerou

Veni. Vidi. Iunie 2008, cu ocazia nominalizării candidaturii prezidenţiale din partea partidului Democrat:

… sunt absolut sigur că generaţii de acum înainte vom privi înapoi şi vom putea spune copiilor noştri că acesta a fost momentul când am început să avem grijă de bolnavi şi să dăm locuri de muncă bune celor fără locuri de muncă. Acesta a fost momentul când ridicarea oceanelor a început să se încetinească, iar planeta a început să se vindece.

Vici. Noiembrie 2008, discursul victoriei:

Acesta e timpul nostru, e timpul de a asigura oamenilor locuri de muncă şi de a deschide calea şanselor pentru copiii noştri. E timpul de a recupera visul american şi de a reafirma adevărul fundamental că, din multitudinea noastră, suntem ca unul. Că respiraţia noastră e însoţită de speranţă. Iar acolo unde suntem întâmpinaţi cu cinism şi îndoială de către cei care ne spun că nu se poate, vom răspunde cu crezul etern care însumează spiritul unui popor: Da, putem.

Aplauze, urale însufleţite. O tînără priveşte transfigurată înspre tribuna Eroului şi aprobă din cap, în cadenţa cuvintelor hipnotizante. Ophrah Winfrey si Jesse Jackson au lacrimi în ochi.

Vai şi amar. Ministerul Muncii anunţă că numărul net de locuri de muncă create în august 2011 este… zero. Este pentru prima oară din februarie 1945 când un guvern federal american a raportat o astfel de statistică. Rata şomajului rămâne neschimbată: 9.1%. Comunicatul de presă anunţă şi revizuirea statisticilor pentru lunile iunie şi iulie: cifrele raportate iniţial sunt ajustate în jos cu 57.000.

Economia americană are nevoie să adauge 150.000 locuri de muncă lunar doar pentru a ţine pasul cu ritmul de creştere al populaţiei. La începutul anului 2009, preşedintele Obama a promis că pachetul său financiar stimulativ de $814 miliarde va facilita o rată de şomaj sub 8%. În prezent sunt 31 de luni consecutive în care rata de şomaj a fost mai mare de 8%, iar din cele mai recente 28 de luni, 26 au consemnat o rată de şomaj mai mare de 9%.

În doi ani şi jumătate, administraţia Obama a adăugat aproape $5 trilioane la datoria totală a SUA. În primele 19 luni, această administraţie a sporit partea datoriei deţinută de public cu $2.52 trilioane, ceea ce înseamnă că în mai puţin de doi ani s-a reuşit performanţa de a creşte povara publică cu mai mult decât întreaga datorie publică acumulată de la George Washington la Ronald Reagan. Valoarea proprietăţilor imobiliare din SUA a scăzut cu aproape 25%.

În doi ani şi jumătate au dispărut 2.3 milioane locuri de muncă. Şomajul în rândul negrilor şi al tinerilor a atins praguri istorice. Şomajul populaţiei negre se ridică la 16.7%. Peste 17% dintre tinerii în categoria de vârstă 16 – 24 ani nu reuşesc să găsească un loc de muncă, un procentaj record în ultimii 30 de ani. Electoratul negru l-a votat pe Obama în proporţie de 95%, iar tinerii l-au votat cel mai entuziast dintre toate categoriile de vârstă: 75% dintre cei sub 30 de ani au ieşit la votul prezidenţial din 2008, iar 61% dintre aceştia şi-au exprimat preferinţa pentru actualul preşedinte.

Cu puţin timp înainte de alegerile din noiembrie 2008, revista The Economist a prezentat opinia „experţilor” economici asamblaţi pentru un sondaj comparativ. 80% au declarat că Barack Obama va forma o echipă economică superioară lui McCain şi tot 80% şi-au exprimat convingerea că Barack Obama posedă cunoştinţe economice superioare.

În ianuarie 2009, peste o sută de economişti americani au publicat acest mesaj de avertisment, făcut public de think-tankul libertarian Cato.

Câinii latră, caravana trece. Episoade din drumul către zero.

Puteți sprijini activitatea noastră cu o donație unică sau una recurentă prin Patreon.

Emil Borcean

Emil Borcean

28 de comentarii

 1. Daniel Francesco
  5 septembrie 2011

  Charles Krauthammer a gasit sloganul perfect pentru Presedintele Zero intr-o declaratie la postul Foxnews:

  Uite, eu cred ca Republicanii au un slogan perfect – Presedintele Zero: zero crestere economica, zero slujbe, idei zero asupra modului cum ar putea fi insanatosita economia. Recesiunea s-a sfarsit acum doi ani. Ar fi trebuit ca sa avem o vara a recuperarii, vara trecuta. In numerele pe care le-ati aratat, incetinirea in crearea slujbelor s-a produs de la inceputul acestui an. El [Obama] a aruncat in economie un triliard de dolari ca stimulus presupunand ca va avea un efect keynesian, un efect multiplicator. Nu a avut.

 2. Alex Nicolin
  5 septembrie 2011

  O serie de filmulete care ilustreaza efectul politicilor publice:
  http://www.youtube.com/user/10000Pennies

 3. emil borcean
  5 septembrie 2011

  Tot in imagini, contrastul dintre cele doua modele de dezvoltare economica: Keynes versus Hayek. Cu mentiunea ca unul dintre ele duce la ruina, chiar daca e preferat de unii politicieni din trecut si prezent.

 4. Vlad M.
  5 septembrie 2011

  Candidatii republicani – Live la Palmetto Freedom Forum din South Carolina.

  Free live streaming by Ustream

 5. Alex Nicolin
  5 septembrie 2011

  Unii, care sunt din pacate extrem de influenti, refuza sa vada evidenta, si se incaptaneaza sa creada ca administratia Obama a produs incetinirea economica … scazand cheltuielile publice. Bine, e vorba de acelasi individ care a afirmat ca doar o invazie extraterestra, sau impresia ei ne mai poate salva. In mod evident, comitetul Nobel care alege laureatii sectiunii „Economie” are preferinte cel putin la fel de indoielnice ca cel care ii nominalizeaza pe cei pentru „Pace”.

 6. emil borcean
  5 septembrie 2011

  Interviu din 2008 cu Democratul Pete Stark, membru al Congresului din 1973. „Cu cat avem datorii mai mari, cu atat suntem mai bogati.”

 7. Alex Nicolin
  5 septembrie 2011

  Ipoteza pe care se bazeaza congressman-ul din videoclipul anterior este cunoscuta sub numele de efect Pigou. Economistul englez Arthur Pigou, contemporan, si culmea, adversar ocazional al lui Keynes definea bogatia unei natiuni ca si suma dintre cantitatea de moneda aflata in criculatie si valoarea nominala a titlurilor guvernamentale, impartita la nivelul general al preturilor. Ipoteza poate fi dovedita falsa atat din punct de vedere teoretic, cat si din punct de vedere empiric. In primul rand, consumul pe datorie, adica opusul economisirii, nu este altceva decat o substitutie a consumului viitor cu cel prezent, indiferent daca e vorba de un individ, o companie, sau un guvern. Chiar daca acest consum are un multiplicator supraunitar, adica reprezinta o investitie reusita, doar randamentul investitiei poate fi considerat ca si o contributie la cresterea nivelului bunastarii, si nu toata datoria, iar randamentele de peste 100% se intalnesc extrem de rar in practica, si mai mult in promisiunile administratorilor de jocuri piramidale (intre care Statul este cel mai important). In cel mai bun caz, ele pot fi considerate contributii potentiale la cresterea bunastarii. Insa, in cazul de fata vorbim nu de entitati private, care actioneaza pe piata, folosind propriul capital, sau ceea ce pot obtine in mod voluntar, ci de guvern, entitate birocratica si pradalnica prin insasi esenta sa. Ludwig von Mises a demonstrat insa in mod magistral ca birocratia, ca forma particulara de socialism, este incapabila de calcul economic, lipsind atat intrarile informationale, cat si stimulii necesari pentru efectuarea acestuia. Mai mult, chiar economisti keynesieni au aratat empiric faptul ca multiplicatorul cheltuielilor publice, desi aparent pozitiv pe termen scurt, este subunitar – cheltuielile guvernamentale impiedica acumularea bogatiei, sau chiar negativ – o distrug in mod activ pe termen lung. Mai mult, efectul Pigout in ansamblu a fost dovedit fals de perioada cunoscuta drept „deceniul pierdut” al Japoniei (in prezent e vorba deja de doua decenii), in care, desi datoria publica a crescut datorita nenumaratelor programe de stimulare economica intreprinse de guvern, la de peste doua ori valoarea PIB, atat acest indicator, cat si perceptia individuala asupra bunastarii, aproape au stagnat. In fine, apelul la autoritate si atacurile la persoana din partea politicianului nu fac decat arate adevaratul sau caracter. Graitoare este si reactia unui alt membru marcant al Partidului Democrat, atunci cand este confruntata in legatura cu un alt subiect sensibil pentru liberali socialisti – salariul minim: http://www.youtube.com/watch?v=8pFC3LKMIQo

 8. Pataphyl
  5 septembrie 2011


  BHO ar fi fericit dacă ar scăpa doar cu calificativul de Zero, de fapt e un mare Minus! Căci dacă cifra șomajului a rămas înțepenită undeva pe la 9.2%, cheltuielile exorbitante pe seama generațiilor viitoare atîrnă al naibii de greu. Bătălia recent (parțial) pierdută de Hussein cu ocazia ridicării plafonului datoriei publice a deschis ochii multor americani. Ce-a urmat după istorica degradare a ratingului S&P era lesne de anticipat: s-a dat drumul la propagandă, cu amenințări și ridicări de ton nemaiîntîlnite în istoria recentă a Statelor Unite. De bună seamă, rolul principal îl joacă acum sindicatele, descrise de clasicii comunismului drept :cureaua de transmisie dintre partid și clasa muncitoare”, doar că relația de subordonată pare a fi inversată: agitatorii sindicaliști urlă iar președintele „man-child” dă cumințel din cap în semn de aprobare.

  Astăzi a fost Labor Day, Ziua Muncii, marcată de MinusObama printr-o întîlnire tovărășească cu oamenii muncii din orașul-fantomă Detroit. Președintele-Baby a ținut să facă promisiuni despre mărețele sale propuneri pe care le va face joi seara în fața Congresului (Camerele reunite), la concurență cu meciul de deschidere a noului sezon NFL (fotbal american). În deschidere au vorbit varii căpușe sindicale, distingîndu-se în mod special Jimmy Hoffa Jr. care a amenințat opoziția Republicană în ovațiile mulțimii: Teamsters Chief Thug Jimmy Hoffa Threatens GOP: “Obama, This Is Your Army, Let’s Take These Sons Of Bitches Out”…

  MinusPreședintele n-a părut deloc șocat ci chiar l-a pomenit pe numitul Hoffa la începutul discursului: Obama Says He’s “Proud” of Hoffa After Teamsters Chief Declares “War” on Republicans And Threatens To “Take These Sons of Bitches Out”…

  A urmat un discurs subliniat de aplauze prelungite, pe ideea: Obama: Unions Are About “Shared Prosperity”…

  Dar despre căpușele sindicale (similare în multe privințe mafioților sindicali ai României celor 21+ ani de dup Loviluție) rămase unicul sprijin al Neînsemnatului Minus Obama vom mai vorbi!

 9. emil borcean
  5 septembrie 2011

  Da, in urma cu cateva zile a intrat in vigoare o noua „regulare” care va crea nenumarate locuri de munca:

  Just in time for the Labor Day holiday, the National Labor Relations Board is giving employers a „gift” of more labor-for them to perform.

  As if employers weren’t burdened with enough paperwork, the Board will now require employers to put up 11″ by 17″ posters informing workers of their right to unionize. Whether the Board has the authority in law to require employers to put up posters is in dispute. Sooner or later, this issue may be tested in the courts.

  De citit in intregime: The NLRB’s „Gift” Of Job Loss

 10. Alex Nicolin
  5 septembrie 2011

  In mod sigur, mass-media neutra si echidistanta va raporta cu netarmurit entuziasm vizitele de lucru efectuate cu aceasta ocazie solemna de catre tovarasul secretar general Barrack Obama si indicatiile pretioase oferite oamenilor muncii de pe tot cuprinsul Americii.

 11. Pataphyl
  5 septembrie 2011

  @Alex

  Mulțumiri pentru link, mi-am permis să incorporez iutubul cu expunerea profesorului Groseclose. Chestia e că în prezent lucrurile merg mult mai accelerat și cu greu aș găsi pe cineva dispus să asculte o expunere de peste jumătate de oră despre o temă răsînțeleasă de cel puțin două cincinale… Aș fi bucuros să aflu părerea ta despre măreții sindicaliști americani, cu precădere numiții

  Hoffa

  și Trumka

  și despre diferențele dintre doctrina lor și aceea a mass-media neutre & echidistante, cum ziceai mai sus… 12. Pataphyl
  5 septembrie 2011


 13. Pataphyl
  5 septembrie 2011

  Iar aceasta este, după părerea mea, imaginea-simbol a postării lui Emil:

 14. Alex Nicolin
  5 septembrie 2011

  @Pataphyl#11

  Nu cunosc in detaliu activitatea sindicalistilor respectivi, in schimb am o parere destul de bine conturata cu privire la sindicate in general. Pe scurt, ele nu sunt altceva decat grupuri de presiune politica, la a fel de daunatoare ca orice alt lobby, mai ales in cazul unui guvern investit cu vaste puteri de regulatorii si redistributive, cum se intampla in aproape toate statele. Sindicatele sunt chiar mai periculoase decat corporatiile, pentru ca, pe langa donatii generoase, ofera masa de manevra in campanie, precum si voturi la alegeri, in schimbul unor privilegii legale protectioniste cum ar fi cresterea salariului minim, a beneficiilor pe care angajatorul e obligat sa le plateasca angajatului, impunerea unui proces dificil de licentiere si limitarea mobilitatii fortei de munca sau capitalului. Astfel de masuri au un efect negativ asupra economiei, deoarece cresc artificial costul fortei de munca, si, implicit, scad gradul de ocupare al acesteia, lucru care duce la scaderea eficientei alocarii resurselor de catre antreprenori, si deci a productivitiatii. Pe termen lung, acest proces duce la distrugerea permanenta a locurilor de munca prin migrarea fortata a capitalului catre piete mai putin reglementate si fiscalizate, unde sindicatele nu au un impact major.

  Particularizand pentru cazul Statelor Unite, mentionez cateva cazuri:
  – UAW (United Auto Workers) este principalul vinovat pentru ransformarea Detroit in oras-fantoma;
  – AMA (American Medical Asociation) este unul dintre vinovatii pentru cresterea exploziva a costurilor asistentei medicale, prin presiunile pe care le exercita asupra guvernului pentru a proteja piata muncii de concurentii externi, in principal prin impunerea unui sistem draconic de licentiere;
  – AFT (American Asociation of Teachers) este unul din cele mai puternice, si cele mai daunatoare grupuri de presiune din USA. Numeroase bugete statale sunt in criza tocmai datorita beneficiilor exorbitante pe care trebuie sa le plateasca fostilor si actualilor profesori, si a quasi-imposibilitatii de a-i concedia, chiar si in cazuri in care abuzul, coruptia si incompetenta acestora sunt evidente. Costurile au crescut exponential, in timp ce claitatea educatiei s-a prabusit dramatic, mai mult de un sfert din absolventii de liceu americani fiind functional analfabeti (situatie intalnita si in Romania, unde costurile au crescut deasemenea continuu, desi „investitiile” si nu salariile au reprezentat grosul cheltuielilor).

  P.S. Groseclose are pe site-ul sau un test interesant, de care vorbea in interviu. Fiind oarecum familiarizat cu temele dominante in politica americana, am avut curiozitatea sa il parcurg, si am obtinut 5.4.

 15. Costin A.
  5 septembrie 2011

 16. dr pepper
  5 septembrie 2011

  EVERYONE in this country has the right of FREE SPEECH !!!!! POOR POOR wittle baggers……they can sure dish…..but , as per usual, they can’t take worth a crap…..weiners

  comentariu din articolul, Tea party, right blast Teamster president Hoffa’s remarks; Bachmann fundraises

  dupa acuzatiile mincinoase din cazul gilfford, acum – brusc, e vorba de free speech si tea party sunt niste plangaciosi.
  se vede treaba ca trolli comunisti au intrat in defensiva pe forumuri.

 17. Pataphyl
  5 septembrie 2011

 18. Pataphyl
  5 septembrie 2011

  Best Heroic Truths About Obama

  Every now and then, Obama opens his eyes and the world springs into existence.
  When a tree falls in the forest, Obama hears it.
  Obama can clap with one hand.
  Prometheus was punished for plagiarizing Obama.
  Obama can make a journey of a thousand miles without a single step.
  Socks worn by Obama are used for climbing walls in Spiderman movies.
  Hillary Clinton dropped out of the race when she learned Obama’s true name.
  „Obama” is the very first word in the English language to be a verb, adjective, noun, pronoun, adverb, interjection, superlative and pronad. (Pronad is a new category made specifically for the word „Obama” so its power can be fully realized).
  When Obama squints dreamily into the distance, he can see next week’s lottery winning numbers. But he never plays because that would mean poverty of ambition.
  Obama can calculate your guilt just by looking at the numbers in your checkbook.
  A microphone into which Obama has spoken, heals asbestos-related disorders and colorectal cancer by direct application.
  Every time Obama talks about change, a baby diaper becomes clean and a homeless person’s cup fills up with nickels.
  Every time Obama talks about „hope,” coma patients regain consciousness and chant „We are the ones we’ve been waiting for.”
  Obama’s famous stare once converted 15 Islamic fundamentalists into secular progressives, all of whom are currently employed by Countrywide Home Loans.
  Obama is 50% typical White person.
  Obama’s real mother was young John Kerry who reproduces asexually when coming into contact with foreign Marxists.
  Obama often says „uh” in his speeches in order to irritate Bill O’Rilley who hangs onto his every word.
  Obama always overpays his taxes because he believes that the government will find a better use for his money than he ever could.
  When Obama rids the world of nuclear weapons, the red button in his office will control the thermostats in American homes.
  Obama brings change to the world every time he closes his eyes and imagines that Twin Towers never existed.
  After a hearty meal Obama has been known to send off a tiny ripple of hope. This tiny ripple of hope in Chicago can cause change throughout the world.
  When Obama relaxes at home with his family he switches to a British accent.
  Obama’s wife is a Klingon.
  Obama’s children are named Child 1 and Child 2 respectively.
  Our universe is held together by the force of Michelle Obama’s benevolent willpower, but her patience is running thin.
  Michelle Obama has saved humanity from destruction many times and is slightly annoyed that we haven’t returned the favor.
  Monica Lewinsky owns „I Barack for Obama” bumper sticker.
  Everything Obama touches begins to vote Democrat.
  More dead people voted for Obama than for any other Democrat candidate in the history of Chicago politics.
  The tingle that crawled up Chris Matthews’ leg has taken control of his brain and is reporting a full preparedness to take over the world.
  Obama can make things disappear just like David Copperfield can, but he hates taking things away from the community.
  US Mail Service published Obama’s resume on a new first class stamp.
  In the movies, Obama’s part is played by Robert Redford.
  Obama can inflate a hot air balloon in one blow. He does it for the children.
  Obama used to spell his name as Ubama but changed it to avoid confusion with Usama bin Laden.
  When Obama fixes his gaze on the clouds, he is reading his next great line from the big teleprompter in the sky, which is unseen to ordinary humans.
  One time the Republicans paid a voodoo priest to reprogram the teleprompter, and then Obama delivered the speech by Massachusetts Gov. Deval Patrick instead of his own. But courageous journalist Bob Woodward uncovered the plot, forcing the Republicans to resign. As a result, Obama became even more popular with the downtrodden who didn’t know that it was Gov. Patrick’s speech.
  Obama wrote „Stairway to Heaven” and many other songs popular among the downtrodden.
  Obama’s love for the downtrodden heats up the planet’s atmosphere by 5.8 degrees Fahrenheit, while his loathing of George W. Bush cools it down by the same amount. That’s why the scientists have been unable to detect any significant variations in average global temperatures.
  The main point of Al Gore’s book „Earth in the Balance” is that a disastrous climate change can be averted if we all help keep Obama emotionally balanced.
  Obama visited Benjamin Franklin in a dream and told him how to live his life serving the community, but all that Franklin could remember was, how to fly a kite.
  Scientists discovered that a constant repetition of the words „hope” and „change” increases the size of penis in male patients by up to three inches.
  Any sentence containing the name „Obama” and ending in a question mark has been determined to be racist. The only exceptions are rhetorical sentences such as „Is there any way that Obama could be more perfect?”
  Obama smokes so you don’t have to.
  Obama’s cigarettes have been registered at the EPA as a renewable power source contributing 5,000 Megawatts of electricity to the national power grid every time he takes a draw.
  The „smoke” that comes out of Obama’s mouth contains rare gases that help replenish the ozone layer and neutralize the industrial funny jokesution.
  Obama once downed a Fox News satellite simply by clicking on a universal TV remote in his living room. Obama then reprogrammed the remaining satellites to broadcast reruns of Keith Olbermann’s show, thus expanding the consciousness of the average American TV viewer and raising awareness by 19%.
  When Obama speaks about universal healthcare, the risk of cardiovascular diseases decreases by 58 percent, and the risk of cancer decreases by 60 percent.
  Obama knows that his healthcare plan is going to work because he personally tested it in a leper colony, where he healed everyone by shaking hands and kissing babies.
  In Portland, Oregon, Obama fed a multitude of 75 thousand with five government subsidy forms and two rolls of red tape.
  An unkind word about Obama’s family serves as a passkey to the hottest rings of Hell.
  When Obama smiles, somewhere in America a door opens to an abortion clinic.
  When Obama claps his hands, a child is born in a Third World country.
  When Obama stomps his foot, a sweatshop closes in Asia, with thousands of children in the streets demanding that the United States send them financial aid, food, and medicine.
  Deep down, everyone’s an Obama.

 19. Mih
  5 septembrie 2011

  :))) :))) :)))

 20. dr pepper
  5 septembrie 2011

  FBI at Solyndra Headquarters

  FBI agents armed with search warrants descended Thursday morning on bankrupt solar company Solynrda.

  The investigation comes after a request by the Department of Energy’s inspector general, FBI spokesman Peter Lee told NBC Bay Area News.

  The announcement was a devastating blow to Mr. Obama who is set to deliver a speech on job creation Thursday evening.

  uh-oh.

 21. Pataphyl
  5 septembrie 2011

  doc @23

  Postasem aseară tîrziu după dezbatere chestia asta: Politically-connected solar firm secured low interest government loan before collapsing

 22. Alex Nicolin
  5 septembrie 2011

  Din pacate, modelul economic Obama face furori si pe plaiuri mioritice. Unii vor cu ardoare „investitii” de stat, dupa modelul democrat-liberal socialist de peste ocean.

 23. DanCanada
  5 septembrie 2011

  Ceva dragut dintr-un comentariu de pe TownHall:

  Barrack Obama is a post turtle. If you don’t know what a post turtle is, I’ll explain here:

  When you’re driving down a country road and you come across a fence post with a turtle balanced on top, that’s a ‘post turtle’. „You know he didn’t get up there by himself, he doesn’t belong up there, he doesn’t know what to do while he’s up there, he’s elevated beyond his ability to function, and you just wonder what kind of idiot put him up there to begin with.

  ????

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ce ai mai putea citi
ro_RORomanian