Azi (luni 2 mai 2011) am votat pentru a treia oară în ultimii cinci ani. Prima oară în 2006, când Stephen Harper a devenit prim-ministru din partea conservatorilor reuniţi cu un an mai devreme. După perioada Mulroney din anii 1980, conservatorii progresişti din centru-estul Canadei au fost repudiaţi în vest, unde Alberta a produs propria ei variantă regională, Alianţa Canadiană. Diferenţe doctrinare, dar mai ales interese regionale greu de reconciliat au facilitat timp de aproape două decenii o hegemonie liberală la nivel naţional. În 2008 Harper şi-a întărit guvernarea minoritară din 2006. În 2011 însă, dinamica ultimelor trei săptămâni indică o posibilă realiniere a forţelor politice.
Canada a fost întotdeauna condusă de liberali sau conservatori. Socialiştii, reuniţi în New Democratic Party înfiinţat în 1961, nu au deţinut niciodată puterea la nivel federal. Un partid a cărui pondere de vot la nivel naţional a variat între 13% – 20% şi în consecinţă a concurat cu partidul separatist în vogă din Quebec (s-au schimbat de-a lungul anilor) la locul trei pe podiumul politicii canadiene, a consemnat o creştere spectaculoasă în cele mai recente sondaje de opinie: în jur de 30% naţional, detronând liberalii, şi – aici devine interesant – pe primul loc în Quebec, devansând până şi partidul separatist de rigueur, în mod normal imposibil de dislocat din fruntea preferinţelor franceze. Liberalii, conform sondajelor recente, au căzut într-o groapă de 18% – 20%.
Inversarea de locuri între liberali şi socialişti, cuplată cu un rezultat conservator mai slab decât cel din 2008, ar putea deschide un culoar la putere pentru socialişti. În cazul unei diferenţe nu prea mari (un handicap între patru şi şase la sută ar fi încă acceptabil), socialiştii pot negocia o alianţă cu alt partid şi apoi prezenta în faţa Guvernatorului General al Canadei o solicitare de a fi desemnaţi, în cadrul alianţei, drept lideri cu drept de formare al noului guvern. Procedura derivă din particularităţile constituţionale ale Canadei: şeful de stat (chiar dacă în mare măsură ceremonial) este regina Elisabeta a II-a, iar reprezentantul ei, Guvernatorul General, are drept de decizie în situaţii limită de natură parlamentară. Semnificaţia unei guvernări socialiste merită puţin investigată.
Constitutia NDP, ale cărei prevederi complete sunt dezvăluite doar membrilor de partid, prevede următoarele:
- Producţia şi distribuţia de bunuri şi servicii trebuie să fie direcţionate către satisfacerea nevoilor sociale şi individuale ale poporului, în cadrul unui mediu sustenabil. Scopul activităţii economice nu este obţinerea de profit.
- Modificarea şi controlul operaţiilor organizaţiilor care monopolizează producţia şi distribuţia, prin planificare economică şi socială. În acest scop şi acolo unde este necesar, se va extinde principiul de proprietate socială.
- NDP este mândru să fie asociat cu alte partide socialiste democratice din lume şi să subscrie la lupta pentru pace, cooperare internaţională şi abolirea sărăciei.
Practic, dacă Jack Layton şi socialiştii săi reuşesc să susţină în această seară avansul electoral recent, înseamnă că subsemnatul a plecat în 1990 din România ca să ajungă în 2011 tot în România ’90. Dar poate că n-o fi dracul chiar atât de roşu. S-a făcut ora 20:50 şi în curând se închid staţiile de votare. Urmăresc numărătoarea voturilor şi revin cu actualizări.
21:36
Deocamdata:
Conservatori – 15 locuri in parlament
Liberali – 11
NDP – 9
21:42
Majoritatea o obţine partidul cu candidaţi victorioşi în jumătate plus unu din numărul de locuri ale Camerei Deputaţilor. În prezent, 308. Împărţit la doi plus unu, 155. Cifra magică.
21:51
Conservatori – 70 locuri in parlament
NDP – 29
Liberali – 27
Bloc Quebecois – 3
22:03
Sorry guys, now I’m switching languages. This is playing fast and furious. The Conservatives have been projected by CBC as winners. Either minority or majority, this remains to be seen. Right now, it’s Conservatives leading in 134 electoral ridings. NDP is doing good, and the Liberals are abysmal.
22:23
Conservatorii conduc deocamdata in 142 de circumscriptii. Situatia e inca fluida, numeroase locuri nu au fost departajate decisiv. Socialistii au peste 90 de locuri. Liberalii au parte de o infrangere istorica. S-ar putea sa fie cea mai proasta performanta din istoria lor.
22:30
Holy smokes! Conservatives leading now in 152 ridings! Socialists at 102, now it’s down to a few contests. Numbers will go up and down slightly, the final vote tally has not been counted. Right now my wife is shouting 155!
22:34
E de infarct: 154.
22:37
Going crazy: 158!
22:40
1 6 2
22:42
Dus rece: 158
22:42
Oficial.
Guvern conservator majoritar. Primul in ultimii 20 de ani. Revin.
23:20
In acest moment:
Conservatori: 166
Socialisti: 105
Liberali: 33
Separatisti din Quebec: 3
Verzi: 1
Scorul final va fluctua cu foarte putin. CBC – postul public national de televiziune – nu a prezentat, pe parcursul emisiunii electorale de pina acum, niciun interviu in direct cu vreun candidat conservator. Au tansmis in direct, pe parcursul acestor trei ore, interviuri sau discursuri din partea socialistilor, verzilor, liberalilor si separatistilor. Majoritatea nespalata care a votat conservator este pedepsita pentru delictul de vot. Sper ca Harper sa privatezeze aceasta rusine care isi zice nationala.
Câteva gânduri de final. Canada a intrat într-o nouă eră politică. Cuvântul de ordine este polarizare, despărţirea clară a apelor. Proiectul liberal paternalist şi intelectualist a decedat. Oamenii s-au săturat să fie mângâiaţi pe creştet şi administraţi spre binele lor de educatori „benevolenţi”. Societatea canadiană cunoaşte deja de un timp această polarizare, între cei interesaţi de prezervarea şi afirmarea libertăţilor vechi şi cei interesaţi de prezervarea şi adâncirea egalitarismelor noi. Reaşezarea politică din această noapte sincronizează scena politică cu realitatea socială. Este mai bine aşa. Fără mănuşi, această ţara va fi disputată între două viziuni: cea fondatoare şi cea anihilatoare. Canada paşilor mici nu mai este posibilă. Harper este un om al paşilor mici; dacă nu se va dezbăra de mentalitatea de minoritar, şansa conservatorismului de a salva Canada va fi irosită.
23 Comments
Pataphyl
3 May 2011emil, la ora asta arată bine! ???? Liberalii tăi or fi avînd Crinu’ lor, le-a luat Pontănacul Canuck mai toate voturile ????
emil b.
3 May 2011Pata, Pontanacul Canuck este un ‘telectual de care probabil ai auzit: Michael Ignatieff, profesor si abonat la circuitul universitar-atoatestiutor de multi ani. A trait vreo 30 de ani in SUA, a revenit in Canada in urma cu trei sau patru ani ca sa preia pe tava conducerea liberalilor. I-a ingropat si se va intoarce la catedra. Liberalism in action.
Pataphyl
3 May 2011Știam, emile, m-a apucat giumbușlucul cu ‘telectualu’ Gladiol, chiar mă gîndeam că Uslașii tăi numa’ Felix n-au (sau au?… ???? )
Bravo Canada!
George Daniel
3 May 2011Felicitari. A doua zi consecutiva cand ma trezesc si primesc vesti bune ????
Vlad P.
3 May 2011hehe, how cool is that? ???? Felicitări Canada!!!
Emil, ai cumva pulsul comunităților de români de acolo? Spre conservatorism sau progresiști?
Canada’s Conservatives in crushing election victory
Vlad M.
3 May 2011Multumesc pentru „editie”, Emil. ???? Bravo, Canada! ????
Am gasit cateva zone interesante din Quebec.
Zona 1 (45,92% cons)
Zona 2 (50,73% cons)
Zona 3 (49% cons)
euNuke
3 May 2011excelent. ce veste bună vine din Canada. într-adevăr acolo încep să se separe apele. Mutaţia suferită de liberalism nu a mai putut fi acoperită de bruiajul media, tot mai mulţi cetăţeni au priceput masiva impostură in care singuri au alunecat liberalii. sper să întîmple şi la noi cît mai iute trezirea, nu de alta, dar incă există un segment masiv de intelectualitate urbană ce se consideră de dreapta dar, dintr-o fidelitate deplasată, votează tot cu PNL, deşi acest partid este practic răposat după usl-ificare, iar doctrina sa oricum deraiase vizibil spre stînga de ceva vreme.
Vlad M.
3 May 2011euNuke, ai vazut declaratiile liderilor de partid? Sunt reactii interesante, omeneste vorbind. Le gasesti in primul clip, Triumph and Defeat.
emil b.
3 May 2011Vi-l prezint pe Corneliu Chişu, învingător aseară in circumscripţia Pickering Scarborgouh-East, o suburbie estică din Toronto. Locul de deputat în această circumscripţie era deţinut de un liberal.
În 2009:
Vlad M.
3 May 2011Ce tare!
Apolodor
3 May 2011Putem să-l clonăm şi să aducem câteva còpii în România? ????
calehari
3 May 2011” Pentru a sesiza amenintarea trebuie sa te uiti peste umarul stang , nu peste cel drept ” , asa ca, eu retin ca socialistii au obtinut de trei ori mai multe voturi decat inainte . Succes incontestabil . Ce spun analistii ? Sustinatorii carui partid s-au orientat catre socialisti ? Conteaza mai putin o victorie obtinuta de dreapta, acum , in prezent , daca viitorul se anunta al socialistilor .
emil b.
3 May 2011Liberalii si Bloc Quebecois au fost marii perdanti de ieri. Pierderile amindorura au alimentat cistigurile conservatorilor si socialistilor. Iata rezultatele finale:
Socialistii au cistigat masiv in Quebec si semnificativ in Ontario. Quebec a devenit practic socialist. Blocul, liberalii si conservatorii (care oricum nu sunt agreati in mod traditional de francofoni) au pierdut cu totii in fata socialistilor. In Ontario, marele perdant au fost liberalii, iar castigatorii principali au fost conservatorii. Ontario da cele mai multe locuri de deputat din toate provinciile, 102 sau pe aproape. Trei sferturi sunt acum detinute de conservatori. Socialistii au cistigat si ei o serie de locuri, iar toate aceste cistiguri au fost in detrimentul liberalilor. Vestul Canadei a ramas solid conservator (cu unele pete liberale si socialiste), iar estul atlantic i-a cam epurat pe liberali si a ales majoritar conservatori si socialisti.
O harta electorala
albastru – conservator
portocaliu – socialist
rosu – liberal
verde albastru – bloc q
emil b.
3 May 2011Util de comparat cu rezultatele alegerilor din 2008:
calehari
3 May 2011Multumesc pentru informatii . Francofonii cu socialistii . De ce oare nu mi se pare anormal ? ????
calehari
3 May 2011Dupa ce m-am uitat si la rezultatele din 2008 , am o imagine mai clara si viitorul nu mai mi se pare atat de sumbru. ????
dr pepper
3 May 2011Mai demult am pus aici un articol pe care nu am cum sa il gasesc.
Daca imi aduc bine aminte, liberalii siguri de victorie au chemat pentru alegeri anticipate.
Sondajele spuneau ca vor pierde la scor ei insa erau mai siguri de victorie ca oricand.
Au fost alegerile anticipate?
Sau confund?
emil b.
3 May 2011Da, Doc. Acestea au fost alegerile declansate liberali in urma cu mai bine de o luna, cand au fortat caderea guvernului.
In sfarsit, a intrat in functiune postul tv de stiri SunTV:
helene
3 May 2011intr-adevar este foarte subtila clinica de masaj.Este o clinca de mesaj.Imi pare din ce in ce mai bine ca i-am votat pe conservatori,in rest ,in Quebequistan la ce profil al alegerilor ne puteam astepta.
Vlad M.
3 May 2011Emil, helene => stiti cumva vreun canal YT al Sun TV News? Nu am gasit unul care sa fie actualizat.
emil b.
3 May 2011Inca nu au canal YT, dar un blogger canadian inregistreaza segmente din transmisiile SuntTV si le posteaza pe YT:
http://www.youtube.com/user/sdamatt2
Vlad M.
3 May 2011Da, pe el il stiu. ????
DanCanada
3 May 2011Cam tardiv (scuze!) dar am fost plecat din Canada cind s-a votat. Oricum votasem anticipat (pe Fantino, am avut si semn on my lawn:)
Rezultatul e mai mult decit am sperat, e superb chiar! Dreapta majoritara, liberalii facuti praf, socialistii (care n-au sa formeze majoritate nciodata in Canada) – drept opozitie oficiala ????
Am avut azi un deliciu extraordinar rasfoind presa canadiana si vazind ce sore losers pot fi stingistii de serviciu :))
E intr-adevar un wind of change si sper ca McGuinty sa fie urmatorul care sa primeasca un sut in dos – emil stie foarte bine despre ce vorbesc ????
Dupa care Obama in US maybe?