FUNDATIA IOAN BARBUS

De vorbă cu Viktor Orban: „Există o Europă ascunsă”

Ne-am obișnuit ca în toate știrile și comentariile apărute în mass media mainstream și în cyberspace să auzim numai acuzații, avertizări, denunțări, înfierări și condamnări la adresa premierului maghiar. Punctele de vedere exprimate de Orban și de FIDESZ abia dacă pot fi deslușite din această enormă gălăgie de fond; declarațiile lor sunt de obicei citate selectiv și puse în fața publicului internațional gata interpretate.

Știind că de un tratament asemănător a avut parte și Lech Kaczynski, și alte personalități conservatoare care au fluierat în biserica laicistă a UE și a stângismului globalizat, am căutat cu tot mai mult interes în ultima vreme informații despre ce se întâmplă de fapt în Ungaria și ce face FIDESZ de reușește să-i enerveze atât de tare pe comisarii UE, rusofilii, postcomuniștii din Ungaria, stânga internațională. Nu e ușor să faci o asemenea căutare dacă nu știi limba maghiară, dar ea este totuși obligatorie pentru cine nu vrea să se lase manipulat și dorește să înțeleagă într-adevăr care e miza acestei confruntări.

De aceea, vă prezentăm acest interviu recent al lui Viktor Orban pentru Frankfurter Allgemeine Zeitung, o ocazie destul de rară de a asculta și punctul său de vedere. Interviul a fost realizat de Thomas Gutschker, Friederike Haupt, Georg Paul Hefty şi Volker Zastrow.

FAZ: Domnule prim-ministru, sunteți criticat în prezent de instituţiile de la Bruxelles ca nici un alt şef de guvern din UE. Vom mai vorbi despre asta. Dar în primul rând, suntem interesaţi de modul în care veţi dvs. starea Europei.

Viktor Orban: Am în față o hartă spirituală. Şi ceea ce văd acolo mă umple de o extraordinară îngrijorare. Când privesc la dezvoltarea lumii în următorii douăzeci de ani, atunci văd pe această hartă o Europă tot mai slabă. Ne pierdem tot mereu din importanță şi suntem tot mai puțini, față de totalul populaţiei mondiale şi față de Europa dinainte. Ponderea noastră în comerţul mondial şi PIB-ul global continuă să scadă. În democraţia noastră europeană şi în sistemul nostru economic şi social tot mai mulți oameni îşi pierd încrederea în sine ca europeni – pentru că văd că sunt tot mai numeroși aceia care se bucură de mai mult succes decât noi, organizându-și economia şi societatea altfel decât noi.

FAZ: De ce se întâmlpă asta?

Viktor Orban: Am sentimentul că majoritatea politicienilor europeni de vârf şi-au pierdut credinţa în ceea ce făcea odată măreția Europei şi influența ei în lume. Mai mult decât atât, pare că ar fi ceva rușinos sau interzis să vorbim despre asta. Nu putem să nu constatăm că cei se ridică acum, se raportează cu curaj la identitatea lor spirituală: Islamul la Islam, popoarele orientale la tradiţiile orientale şi la felul lor de spiritualitate. Nu este vorba numai de Dumnezeu, ci și de cultură, care a fost modelată de credința tradiţională respectivă. Însă noi renunțăm la puterea care vine din faptul că aceasta este lumea culturii creştine. Aceia care au succes sunt cei care consideră că nu există viitor fără copii şi familie.

FAZ: Credeți că Europa se leapădă de moştenirea ei?

Viktor Orban: Ni se pare că e un merit să vorbim despre modalităţile tradiţionale de viaţă ca despre ceva deja depășit sau demult căzut în uitare. Am sentimentul că, de dragul culturii dialogului şi al corectitudinii politice, nu mai vorbim deloc despre lucrurile care ne sunt necesare ca să putem continua să ne menținem ca civilizaţie de referință. Există ceva ce eu numesc Europa ascunsă sau secretă. Despre această lume, se discută foarte rar în public. Şi nu pare a pretinde să redevină mentalitatea, cultura şi orientarea politică europeană dominantă.

FAZ: Dvs. vă bazați pe religie, naţiune şi familie. Oare progresul nu merge într-o altă direcţie? Îndepărtându-se de naţiune, familie, religie?

Viktor Orban: Acesta este unul dintre motivele pentru care eu sunt ținta tuturor atacurilor. Există, de fapt, o interpretare a istoriei europene, a viitorului european, conform căreia ar trebui să mărșăluim dinspre religie spre secularizare, de la modelul familiei tradiţionale în direcţia a tot felul de modele de familie, şi de la naţiuni la internaţionalism sau integrare. Convingerile mele merg clar în cealaltă direcţie. Problema este, ce înseamnă înainte și ce înseamnă înapoi. Eu lupt împotriva interpretării conform căreia cele exprimate în Constituţia Ungariei ar trimite spre trecut. Pentru că atunci când privesc harta lumii, văd că lucrurile despre care vorbesc eu sunt acelea care pot oferi o soluţie față de scăderea influenţei Europei în lume.

FAZ: Carta Drepturilor Fundamentale a UE stabilește că demnitatea umană este inviolabilă. Ea susţine toate cuceririle statului de drept european. Iar acestea rezultă toate din tradiţia noastră occidentală creştină. De ce nu vă sunt de ajuns?

Viktor Orban: Asta e bine şi frumos. Ne respectăm reciproc, iar pentru bunul mers al afacerilor, un anumit cadru legal nu trebuie pus la îndoială. Dar unde mai e viaţa? Nu-i simt lipsa în documentele europene, ci în cultura cotidiană. Ea se mai întrezărește uneori, nu vreau să neg. Declanșează însă apoi multe discuţii. De exemplu, atunci când Sarkozy a urcat la tribună, am simţit acel aer al lui de Gaulle, această gloire, şi nu trebuia să fii francez ca să ai sentimentul că e vorba de ceva serios. Sau atunci când am văzut pentru prima dată, după multă vreme, la un meci internaţional de fotbal, o mare de steaguri germane cu mesajul: noi suntem nemții şi vom învinge, pentru că suntem cei mai tari. Nu ți-e teamă de asta, pentru că vezi că în Germania se dezvoltă ceva serios. Sau când polonezii spun: noi, Polonia, suntem o ţară atât de puternică, încât factorii de decizie europeni nu pot să treacă peste noi. Acolo există o voinţă, există energie, se exprimă o revendicare.

FAZ: Cum să crească spiritul european tocmai din naţionalism?

Viktor Orban: Eu nu aș dori ca aceste declaraţii să intre în conflict cu Uniunea Europeană, cu integrarea. Aș vrea ca la Bruxelles şi în alte locuri, să nu se reacționeze ca şi cum acestea ar constitui o ameninţare pentru integrarea europeană. Naţiunile fără caracter şi ambiţie nu pot alcătui o Comunitate Europeană mare. Ca european, salut cu entuziasm aceste sclipiri ocazionale.

FAZ: Europa a crescut la un loc, pentru că naţiunile sale au renunțat la o parte din suveranitatea lor. Aceasta a fost o lecţie a celor două războaie mondiale, astăzi este o cerinţă a globalizării. Credeţi că acele state care au redevenit suverane abia după 1989, pot să se sustragă acestei tendințe?

Viktor Orban: Nu ştiu dacă nu îmi vor sări toți în cap în Germania pentru ceea ce voi răspunde la asta. Dar, pentru că ridicați această chestiune, iată: războaiele mondiale, desigur, pot fi văzute ca războaie între naţiuni. Mă tem, totuși, că tragedia este mai mare. Acesta a fost războiul civil intern al civilizaţiei noastre. Civilizaţia a fost într-atât de rănită de el, încât poate că asta ne va distruge total. Efectul demografic este clar, consecinţele devastării economice sunt clare. După cel de-al doilea război mondial, europenilor le-a scăpat din mână modelarea viitorului – în est şi în vest. Ceea ce ni s-a întâmplat nouă, europenilor, în secolul XX, a fost un război civil în interiorul Creştinătății. Bunul Dumnezeu l-a creat pe fiecare după chipul și asemănarea Sa. De aceea nu trebuie să ne distrugem unii pe alții. Aceasta este sursa spiritului european. De aceea, Schuman a spus, după cel de-al doilea război mondial, că Europa fie va fi creştină, fie nu va fi deloc.

FAZ: Comisia Europeană consideră că dvs. aţi trecut prin Parlament, cu majoritatea de două treimi pe care o dețineți, o Constituţie care încalcă valorile de bază ale Uniunii Europene: cu privire la independenţa justiției, de dreptul la opinie şi libertatea presei, de tratamentul echitabil al opoziţiei. Acestea sunt reproșuri grave.

Viktor Orban: Situaţia este banală. În privința Ungariei, sunt contestate între cinci și opt prevederi legale. Cu cele de anul trecut, sunt mai puţin de 50 de cazuri individuale, asupra cărora discutăm cu Comisia. Germanii au aproape 100 de cazuri de dezacorduri cu Comisia, francezii chiar și mai multe cazuri. Sunt ei deci mai puţin europeni decât noi? Desigur că nu. Atâta timp cât discuţia poate fi menținută în acest cadru, nu sunt probleme. Astfel de discuţii sunt obişnuite în UE. Dar unii susţin că noi am încălca spiritul european. Ei spun că s-ar putea ca într-adevăr, soluţiile din Ungaria să fie în ordine din punct de vedere juridic, dar ele vin în contradicţie cu spiritul european. Ce pot să fac eu cu astfel de păreri? Eu sunt ales, guvernul maghiar este, de asemenea, ales, Parlamentul European este ales și el. Dar cine a ales Comisia Europeană? Unde este legitimitatea ei democratică? Şi în fața cui dă socoteală Parlamentul European? Acestea sunt probleme foarte grave ale noii arhitecturi europene.

FAZ: Dar și foarte mulți unguri se plâng de ceea ce contestă Comisia.

Viktor Orban: Ce s-a întâmplat în Ungaria în 2010? Stânga s-a prăbuşit. Liberalii nu mai sunt în Parlament. Ce se întâmplă acum? Stânga internaţională încearcă – nu mă bucur că o face, dar este de înţeles –, să reconstruiască stânga maghiară. Din interior, nu se poate, pentru că au rămas numai ruine, astfel încât se face din afară, nu numai din Europa, ci şi din America. Sunt susținute fundaţii şi persoane orientate spre stânga care doresc să formuleze o alternativă de stânga în Ungaria. De aceea, suntem atacați radical de stânga internaţională. Dar dreapta internaţională, chiar dacă se simte uneori destul de incomod, ne ia apărarea.

FAZ: Susținerea față de partidul dvs. a scăzut considerabil de la alegerile din aprilie 2010. Mulţi oameni au protestat în stradă împotriva dvs.

Viktor Orban: De la ultimele alegeri parlamentare, au avut loc două alegeri intermediare. Pe ambele le-am câştigat cu o majoritate covârşitoare. Ținând cont de reformele structurale pe care eu le-am introdus în Ungaria, de faptul că am răsturnat și am schimbat totul, în educaţie, sănătate, servicii sociale, stăm mult mai bine decât aș fi crezut vreodată. Cei care se adună în stradă au toată recunoașterea și respectul meu. Uneori pot fi zeci de mii de persoane. Dar, în comparaţie cu adunările dreptei, acestea sunt ședințe de club. 15 martie, sărbătoarea naţională, este încă în pregătire. Faptul că ne vom mobiliza susţinătorii cu succes este dincolo de orice îndoială (au participat 300 000 de persoane, n.t.). Este o experiență eliberatoare pentru susținătorii dreptei maghiare.

FAZ: Ţara dumneavoastră este excesiv de polarizată. De ce mizați pe această polarizare, de ce vreți să distrugeți stânga?

Viktor Orban: Mi-ar place să înregistrez distrugerea stângii ca pe un succes personal. Dar este doar în parte meritul meu. Opoziţia maghiară actuală, care a format guvernul în cei opt ani dinaintea mea, a comis suicid. Ea nu a fost ucisă, cutițul nu era în mâna mea. Alegătorii și-au introdus buletinele de vot în urne. Dar politica este ca un Phoenix, poate învia din cenușă.

FAZ: Care este cauza socială a acestei confruntări dintre dreapta și stânga?

Viktor Orban: În Ungaria, o parte lipsită de scrupule a marelui capital a ocupat o mare parte din partide, în primul rând pe socialişti. Ultimii trei prim-miniştri ai socialiştilor erau cu toții dintre cei mai bogați oameni din ţară, şi s-a ajuns la o alianţă între marele capital şi păturile cele mai sărace. Statul era cu totul în ghearele marelui capital. Prin asistenţa socială, prin pensionarea anticipată, prin pensiile de invaliditate, prin tolerarea evaziunii fiscale, s-a creat o masă întreținută de Stat. Astfel, i s-a luat păturii de mijloc puterea și spaţiul. Când eu am câştigat alegerile în 2001, situaţia socială din Ungaria era de așa natură încât cei care trăiau pe seama Statului erau mai mulți decât cei care își câștigau traiul prin muncă. Ungaria alunecase astfel până la marginea unui sfârșit tragic, pentru că avem zece milioane de oameni, dintre care în 2010 au lucrat doar 3,7 milioane iar impozite nu au plătit decât 2,6 milioane. Când eu am pierdut alegerile în 2002, datoria statului era de 52 la sută. Când am revenit, era mai mult de 80 la sută. Un om, o companie, o ţară care se află în datorii, după judecata mea, nu sunt liberi. În acest sens, maghiarii nu sunt liberi, iar Ungaria nu este o ţară liberă.

FAZ: Şi Europa? Europa este liberă?

Viktor Orban: Speranţele noastre sunt încă în germani. Deoarece doar germanii au o economie capabilă de a aduce performanțe fantastice, şi de aceea se și așteaptă de la ei să-și reducă îndatorarea statului, care a urcat la peste 80 la sută, poate chiar până la 60 la sută. Avem o oarecare încredere că și noi vom reuși asta, dar am puține speranțe despre felul cum se vor descurca ceilalți cu îndatorarea lor. Germanii au un instinct natural, iar noi avem o majoritate de două treimi în parlament. Atâta timp cât le avem, putem pune în mișcare redresarea economică.

[…]

FAZ: Ați învățat ceva nou despre Ungaria şi poporul maghiar din înalta dvs. funcție?

Viktor Orban: Am găsit mult mai multă putere şi dorinţă de schimbare decât am presupus. Noi, ungurii, avem o părere foarte critică despre noi înșine. Este de domeniul legendei, faptul că nu putem să ne punem de acord, încă din vremurile tribale era aşa. Dar acum, când problemele sunt mari, nu numai acasă, ci pentru toată Europa, s-a dezvoltat sentimentul că e acum ori niciodată. Astăzi, există mult mai puţină ură în societatea maghiară decât înainte. Noi, ungurii, ne reproșăm mereu că vedem întotdeauna numai ceea ce este rău, dar astăzi mulți își propun, ca un obiectiv personal, să păstreze speranţa într-o rezolvare bună. Nu numai la dreapta, ci și la stânga. A fost uimitor felul în care au reacționat ungurii la atacurile din străinătate. Suntem un popor efervescent. Şi formulăm mereu exagerări, la care limba maghiară se pretează bine, dar acum s-a demonstrat contrariul. Se spune: sunt probleme în Ungaria şi greșeli, dar ceea ce ni se face este o nedreptate. Și naţiunea își are demnitatea ei. Oamenii sunt de acord în această privință, nu se poate vorbi despre noi, şi cu noi, așa cum se face în Parlamentul European, la stânga şi la liberali. Iar oamenii şi-au exprimat dezacordul față de aceasta cu o demnitate de care nu aş fi crezut că suntem în stare. Lecţia care decurge din aceasta este că politicienii își subestimează uneori propria naţiune. Poți găsi multă putere în asta.

[…]

(traducere de Anca Cernea)

Puteți sprijini activitatea noastră cu o donație unică sau una recurentă prin Patreon.

Anca Cernea

Anca Cernea

De profesie medic, Anca Cernea este preşedintele Fundaţiei Ioan Bărbuş, fiica fostului lider si senator naţional-ţărănist. Anca Cernea a fost vicepreşedinte al Tineretului Universitar Naţional Ţărănesc şi al Organizaţiei de Tineret a PNŢCD la începutul anilor '90. În timpul guvernării CDR, Anca Cernea a fost director al Direcţiei Relaţii Internationale în cadrul Departamentului pentru Administraţie Publică Locală al Guvernului României.

29 de comentarii

  1. SeraphimAbel
    19 martie 2012

    Va felicitam pentru publicarea acestui interviu exceptional. In el se regaseste tot ce trebuie stiut despre situatia din Ungaria, amanuntele pot doar intari aceste adevaruri. In fond Ungaria joaca rolul hartiei de turnesol in privinta UE, dar si a marii finante globale. Internationala comisarilor si a asasinilor economici a inteles pericolul de moarte pe care-l reprezinta modelul lui Viktor Orban, chit ca oameni de stat de calibrul lui apar in istoria unei natiuni o data la doua generatii, in cel mai bun caz. Sau tocmai de aceea.
    Tudor Chirila probabil de aceea si-a trimis Scrisoarea catre Fat-Frumos. (http://www.trilulilu.ro/muzica-diverse/vama-veche-scrisoare-catre-fat-frumos)

  2. bogdan calehari
    19 martie 2012

    Este deseori folosita, conotatia fiind intotdeauna pozitiva, expresia “ animal politic”.
    In cazul acesta insa, l-am ascultat vorbind pe un Om Politic. Mare!
    Vorbind nu despre deschidere, dialog si integrare, despre profit sau valorile altor culturi, adica despre ceea ce este corect si trendy sa vorbeasca in zilele noastre animalele…politice, ci despre maretie, identitate spirituala, familie traditionala, natiune, modalitati traditionale de viata, cultura crestina si caracter, adica asa cum vorbeau in niste vremuri ce par definitiv apuse, oamenii politici de atunci.
    Mesajul lui mi-a adus aminte de vorbele lui Arthur M. Schlesinger “ Europa este sursa unica a ideilor de libertate individuala, democratie politica, domnia legii, drepturile omului, libertate culturala…Acestea sunt idei europene, nu asiatice, nu africane, nu din Orientul Mijlociu…Ele fac civilizatia occidentala unica, iar civilizatia occidentala este valoroasa nu pentru ca este universala ci pentru ca este unica.”
    Viktor Orban este un Om politic mare, singurul de altfel(din nefericire) din Europa intr-o functie atat de importanta deci, un eretic pentru turma animalelor politice. Si ereticul trebuie pedepsit!
    Un interviu intradevar exceptional, veritabila raza de lumina ce se pierde intr-un intuneric din ce in ce mai dens. Multumiri Anca!
    “Mi-ar place să înregistrez distrugerea stângii ca pe un succes personal. Dar este doar în parte meritul meu”. Doamne, cu cat curaj si cat de bine le zice!

  3. Anca Cernea
    19 martie 2012

    A propos de Europa Ascunsă, iată informație care nu ne-a fost arătată de agențiile de presă și de moguliziuni, dar, cum se vede din imaginile de mai jos, ar fi meritat consemnată, fie și numai pentru dimensiunile fenomenului: La ziua națională Ungariei au participat multe mii de polonezi, veniți să-și arate solidaritatea cu premierul Orban, cu conservatorii de la FIDESZ și cu poporul maghiar. Cluburile Gazetei Polska au organizat un tren special pentru participanții polonezi, dar mulți au venit cu autobuze și cu autoturisme personale. Priviți și vedeți dacă aceste lucruri nu s-ar fi putut învrednici de o știre – dar ce să ne mirăm, nici Televiziunea Poloneză nu a suflat vreo vorbuliță despre asta…

    http://www.youtube.com/watch?v=wjM_cw_O3jw&feature=related
    http://www.youtube.com/watch?v=qiyGJ-Ukatw&feature=related
    în primele secunde se strigă „Jos comunismu!”
    http://www.youtube.com/watch?v=nrAELpWyfRY&feature=related
    la 3.54 un polonez strigă: „Viktor Orban! Nu lăsați să vi-l omoare așa ca pe Kaczynski al nostru la Smolensk! Iubiți-l!”

  4. Anca Cernea
    19 martie 2012

    Din discursul lui Orban 15 mar 2012:

    „Nu suntem singuri!”
    „Adesea pare că ungurii rămân singuri în luptele lor pentru libertate. Dar noi știm că nu suntem singuri. (…) Sunt alături de noi prietenii cehi, letoni, sloveni și români. Nu numai că ne iau apărarea, dar sunt cu noi aici acum, au venit să sărbătorească împreună cu noi prietenii lituanieni și polonezi. Glorie Lituaniei! Dumnezeu să binecuvinteze Polonia! Za wolność naszą i waszą! ”(Pentru libertatea noastră și a voastră).

  5. George Daniel
    19 martie 2012

    In timpul revolutiei maghiare din `56, un grup de studenti au iesit in strada la Moscova cu mesajul “Pentru libertatea voastra si a noastra”. Mesajul a mai fost folosit ulterior si cu alte ocazii, inclusiv in 2011, cand cateva zeci de rusi au protestat fata de uciderea jurnalistilor si a vocilor critice la adresa regimului Medvedev – Putin.
    Este un mesaj “istoric”.

  6. Anca Cernea
    19 martie 2012

    Și în 1956 solidarizarea polonezilor cu Revoluția maghiară a fost masivă. Dimensiunile ei au determinat autoritățile de la Varșovia să tolereze, și chiar să dea curs inițiativelor cetățenilor. Peste 10 000 mii de polonezi au donat sânge pentru răniții din Ungaria, iar Crucea Roșie Poloneză s-a ocupat de organizarea și transportul ajutoarelor, care a căror valoare a depășit cu mult ajutorul acordat Revoluției Maghiare de Statele Unite.
    De fapt, unul dintre evenimentele care au dus la declanșarea Revoluției maghiare fusese, în 23 octombrie 1956, solidarizarea studenților de la Politehnica din Budapesta cu grevele și protestele muncitorilor polonezi ce avuseseră loc în vară la Poznan. Studenții unguri au manifestat cu steaguri poloneze, strigând lozinci prin care își exprimau admirația pentru polonezi.

  7. Maxa
    19 martie 2012

    Daca tot va place atat de mult de Viktor Orban (de cel din prezent, nu de fostul dizident) luati aici o mostra de ce are in cap acest Mare Om Politic:
    http://www.youtube.com/watch?v=UqpMPdXGxdo

    Va las sa descifrati voi despre ce e vorba, dar va dau niste indicii. In imagine, pe langa samanul baskir, se mai afla si coroana Sfantului Stefan (la care se presteaza juramant, mai nou, prin Constitutie).

  8. bogdan calehari
    19 martie 2012

    @7 Mai Maxa, dar ceva pe youtube cu, “cum mananca Viktor Orban carne cruda de sub saua calului” nu ai gasit ? Mai cauta prietene, mai cauta!
    Samanul ca samanul, dar si coroana Sfantului Stefan! Pericol mare monser, pericol mare !

  9. Maxa
    19 martie 2012

    @8: probabil ca esti obisnuit sa ai de-a face cu persoane cu intelect limitat si, eventual, vopsit in tricolor. Ma confunzi, in cazul asta. Familia mea e de prea multe secole in Transilvania ca sa mai fiu sensibil la asemenea tentatii. Daca tie ti se pare o chestie neserioasa si care nu ar trebui luata in seama aceasta procesiune de re-sacralizare a Coroanei Sfantului Stefan, atunci suntem de acord amandoi. Problema nu e, insa, daca eu sau tu luam asa ceva in serios, ci cat de in serios se iau cei care organizeaza asemenea ‘slujbe’ si ce mesaj vor ei sa transmita prin asta. N-am sentimentul ca as fi intr-un fel in pericol, dar nici nu pot sa intorc capul in alta parte si sa zic ca nu am vazut asa ceva pentru ca nu imi sta in caracter. Tu, in schimb, esti liber sa faci ce vrei.

  10. Vlad M.
    19 martie 2012

    Hohooo, probabil crede ca e singurul de aici cu familie in Transilvania.

  11. Maxa
    19 martie 2012

    @10: Vlad M.: daca tot simti nevoia asta de nestapanit de a raspunde in locul altora, cel putin fa-o la subiect si inceteaza sa-ti tot arogi dreptul de a sti mai bine decat mine ceea ce gandesc. Nu stiu daca tu ai sau nu familie in Transilvania si, personal, nu ma intereseaza, raspunsul il privea pe Bogdan Calehari.

  12. bogdan calehari
    19 martie 2012

    @9 Maxa Pentru ca vorbeai de “persoane cu intelect limitat si eventual vopsit in tricolor” mi-am amintit de Ghita Funar al nost’(l-ai descris perfect), ce a stat 12 ani primar la Cluj – repet, doi-spre-ze-ce ani ! Si-a petrecut timpul invatandu-i pe romani in general, si pe clujeni in special, cum trebuie sa se comporte un adevarat patriot. A administrat astfel lovituri dure ungurimii vopsind in tricolor :banci, pubele si indicatoare de circulatie!
    Tricolorul pe cosul de gunoi si pe banca unde stai cu curu’? Original si inteligent mod de ati arata patriotismul! Dar mai grav este ca, o gasca de imbecili cu “intelectul limitat si eventual vopsit in tricolor “ l-au tinut acolo- sa ii faca de ras si sa ne faca de ras – doi-spre-ze-ce ani!
    Nu stiu cati din gasca aia aveau “ familia de prea multe secole in Transilvania”. Probabil niciunul.
    Pentru ca pe pubele si banci are patent Ghita, ungurii isi sacralizeaza Coroana Sfantului Stefan. Vazandu-i, unor “romanasi” le sare mustaru’. Ce sa mai zic? Vai de capul nostru!

  13. Maxa
    19 martie 2012

    @12: E o explicatie posibila asta cum ca asemenea samanisme vin ca raspuns la actiunile lui Ghitza Funar sau a altora ca el, dar nu sunt foarte convins. Sunt de acord, insa, sa plasez ambele tipuri de manifestare in acelasi registru.
    Cat despre voturile ‘alogene’ ale lui Funar, probabil ai dreptate, dar asta nu-i scuza pe restul clujenilor, care nu s-au mobilizat macar o data impotriva lui Funar. Mai mult, daca i-ai fi intrebat pe clujeni la vremea respectiva (inclusiv pe cei din Manastur, bazinul lui Funar) daca au votat cu el, putini ar fi recunoscut acest lucru de rusine. Dar cu rusinea nu facem mare lucru.

  14. bogdan calehari
    19 martie 2012

    M-ai inteles gresit. Eu nu am spus ca “samanismele vin ca raspuns la actiunile lui Ghita Funar” si 2) Pe romanul Ghita nu l-au votat “alogenii” ci, romani “de-ai nostri”, “patrioti dintr-o bucata”, multi cu “familia de prea multe secole in Transilvania” :). Ma bucur sa aflu ca le-a fost rusine 12 ani.

  15. Maxa
    19 martie 2012

    @14: Pai in cazul asta nu esti suficient de bine informat. Masa de votanti ai lui Funar a fost constituita si din ‘moti de-ai lui Avram Iancu’ (sau wanabe) aciuiati prin Cluj. Ce voiam eu sa-ti reamintesc (am crezut ca stii acest lucru) este ca Clujul si-a multiplicat populatia de cateva ori intre 1950 si 1990, cu multi muncitori si paznici de noapte veniti sa lucreze pe platformele industriale de prin zone ‘alogene’ (daca intelegi ce vreau sa spun prin asta). Ghici cu cine au votat acestia din urma.
    Si da, nu ai spus ca samanismele vin ca raspuns la … ai spus doar ca “Pentru ca pe pubele si banci are patent Ghita, ungurii isi sacralizeaza Coroana Sfantului Stefan”. Inteleg deci, ca nu e o relatie de cauzalitate, ci o simpla alaturare ???? Poate spui pe sleau ce vrei sa zici.

  16. bogdan calehari
    19 martie 2012

    Mai Maxa, mai! Mare bandit mai esti!( admirativ). Auzi domne’, deci “motii lui Avram Iancu aciuiati prin Cluj”, ajunsi muncitori si paznici de noapte pe platforme, l-au votat pe Ghita, ei stateau cu curu’ pe tricolorul bancilor, si-si aruncau gunoaiele, si-si expectorau flegmele in tricolorul pubelelor. Doi-spre-ze-ce ani ! Si-n timpul asta, Tu, Voi, intelectualii Clujului, aia cu familii de sute de ani in Transilvania, erati dizidenti si luptati prin munti contra Paiatei ce pusese stapanire pe oras. Aha! Si v-ati intors in urbea natala dupa ce “wanabe” aia s-au hotarat sa voteze pe altu’, pardon, dupa ce ati castigat lupta.
    M-ai lamurit acu’. Mai Maxa, daca n-as sti ca esti clujean, ti-as spune ca semeni mult cu un Mitica, jmecher de Bucale, dar fiindca esti clujean si-mi ceri sa-ti spun pe sleau ce am sa-ti zic, am s-o fac.
    Daca Ghita clujeanul, patriotul cosurilor de gunoi si al stalpilor de circulatie, ar fi citit articolul “ De vorba cu Viktor Orban”, s-ar fi dus pe iutub, ar fi gasit chestia cu samanu’ si coroana Sf. Stefan si ar fi postat-o pe ILD. De ce? C-atata il duce pe el capu’ ma!
    Nu stiu daca intre tine si el e o relatie de cauzalitate sau o simpla alaturare, dar semanati mult.

  17. Maxa
    19 martie 2012

    @16: Draga Bogdan, vad ca aplombul ti-a luat-o din nou inaintea logicii, a cunostintelor si, nu in ultimul rand, a bunului simt. Ma vad nevoit sa iti explic putin, desi am crezut / sperat ca nu este cazul: cand ma refeream la elemente alogene nu era vorba de oamenii din satele si orasele din jur (indiferent ca erau romani verzi sau nu), ci la olteni si la moldoveni. Poti sa verifici acest lucru. Daca vrei, iti pun la dispozitie o directiva de partid din alt oras (inca de Cluj nu am gasit) din anii ’80, prin care se trasa ordinul de a implanta cat mai multi romani in orasul respectiv pentru a contrabalansa populatia maghiara. La fel ca in Cluj, o mare parte avea sa provina din alte zone ale tzarii. Mai inveti.
    Cat ma priveste pe mine personal si pe intelectualii mei, pot sa iti spun ca imi permit sa am aceasta distanta fatza de ceea ce s-a intamplat in Cluj in perioada aceea tocmai pentru ca nu sunt clujean (nu stiu de unde ai scos-o, exact). In acelasi timp, am fost 4 ani student in Cluj pe cand era Funar caudillo si stiu despre ce vorbesc (spre deosebire de altii). Cred ca ar fi cazul sa te opresti cu presupunerile aici – by the way, filmuletul e foarte recent, e de pe 23 martie anul asta, cam mica probabilitatea sa caut pe youtube si sa-l gasesc tocmai la tzanc, nu crezi?

  18. Anca Cernea
    19 martie 2012

    Pentru ceilalți cititori, în afară de Maxa, (care oricum nu ar înțelege, nefiind ăsta jobul lui) aș sublinia următoarele:

    Nu mă aștept ca Viktor Orban să se lepede de coroana Sfântului Ștefan, orientându-se spre cea a lui Ștefan cel Mare al nostru. Nici să se facă de mâine român. El e un patriot ungur și își prețuiește istoria nației lui.
    Noi (vorbesc de ILD) suntem patrioți români și ne prețuim și noi istoria. Și nu avem de gând să ne facem unguri, nici să-i vindem lui Orban juma’ din harta RO.
    Dar nici noi, nici Orban, nu suntem relativiști. Trecutul e unul singur, și știm că românii și ungurii au fost adesea pe poziții adverse în acest trecut.
    Asta e realitatea, nu e nevoie să ne ascundem după deget, nu e nevoie să ne abandonăm istoria și simbolurile, ca să ne respectăm și să ne aliem împotriva unor pericole ce ne amenință pe toți, cum ar fi imperialismul rusesc, persistența vechilor structuri comunisto-mafiote în țările noastre, socialismul UE, campaniile împotriva creștinismului, spălarea de creier a ideologiei multiculturale, etc.

    Securiștilor și kaghebiștilor nu are cum să le convină o asemenea alianță. Ei trebuie să o combată cu obișnuita asiduitate cu care în ultimii 20 de ani s-au tot străduit să creeze conflicte între români și unguri.

    Mă așteptam, deci, să apară și pe aici îngrijorări dacice și dezvăluiri senzaționale cum că Orban e ungur.

    Clipul demascator indicat de Maxa, ca să ne arate ce are Orban în cap, e o diversiune de doi lei. Nu reiese că Orban e șamanul care descântă acolo, la vitrina cu coroana Sf. Ștefan. Nu reiese nici că domnul șaman, chiar dacă nu era Orban, era adus de Orban din mijlocul Asiei, sau de la Opera din Budapesta. Nici că recitalul ar fi avut vreun caracter oficial, cu aprobarea lui Orban. Oricât ar dănțui șamanii de orice denominațiune, coroana Sf. Ștefan reprezintă tocmai încreștinarea ungurilor, iar Orban asta a pus în constituție, nu referințe la șamani – chestia cu șamanul îmi pare mai degrabă o prostie gen Jobbik (sectă dughinistă fascistoidă aflată în opoziție față de Orban). Oricum, un astfel de mărunt episod se rezolvă stropind prin zonă cu nițică aghiasmă, trag nădejde că s-o fi gândit cineva să facă asta.
    În rest, stânga carpato-dunăreană să nu râdă de alții, precum ciobul de oala spartă, că și la Congresul PSD au venit să descânte un sobor de doamne vrăjitoare.

    Textul tradus de mine nici măcar nu e un articol elogios la adresa lui Orban (nu că nu îl merita, dar nu de asta e vorba aici). E un simplu interviu, așa cum spuneam în introducere, o ocazie rară de a asculta și ce are de zis premierul maghiar, întrucât de obicei auzim numai pozițiile contrare. Dar stângistul trebuie să ia atitudine, nu poate tolera ca unui om cu idei diferite de ale lui să i se dea cuvântul.

    Adică să-l ascultăm pe Maxa, la noi, pe ILD, că e democrație, dar pe Orban nu putem să-l ascultăm, pentru că democrația se aplică, nu-i așa, numai dacă e în favoarea stângii. (Tot așa, în numele democrației, unii fac elogiul terorismului comunist al Weather Underground, iar noi trebuie să-i privim zâmbitori, fără să obiectăm că asta e o apologie nerușinată a violenței, cu scopul declarat de a distruge democrația.)

    Ei bine, eu am muncit câteva ore la textul ăsta și prefer să îl las pe Orban să vorbească fără bruiaj.

    Așa că de aici înainte mă voi lipsi de părerile lui Maxa. How is that?

    Nu e un avertisment, e un anunț.

  19. Maxa
    19 martie 2012

    @18: Doamna Cernea, din partea mea puteti sa stergeti comentariile mele, inclusiv pe acesta, daca asa vi se pare ca trebuie sa functioneze ILD. Ceea ce nu mi se pare normal, mai ales din partea cuiva ca dumneavoastra, este sa faceti asemenea ‘dosare de cadre’ (ala e un stangist sau a postat nu stiu ce in alta parte) care sa conteze mai mult decat argumentele pe care le aduc. Daca aveati indoieli cu privire la veridicitatea filmului pe care l-am postat sau daca vi se pareau indecente sau deplasate comentariile mele era cazul sa o spuneti ca atare. Si cu argumente.
    Sigur ca simplul film nu dovedeste ceva precis in legatura cu dl. Orban, dar ridica o serie de semne de intrebare (ca multe altele din declaratiile dumnealui si ale apropiatilor sai), dincolo de simpla afirmare a identitatii nationale. E putin naiv sa ne inchipuim ca o asemenea ceremonie, desfasurata in legatura cu unul dintre principalele simboluri ale Statului Ungar se putea face fara stirea dumnealui, chiar daca ar fi fost initiata de Jobbik. Iar reactii la aceasta procesiune au fost in Ungaria, inclusiv reactii din partea Bisericii Romano-Catolice.
    Cred ca e mai important sa sustinem asemenea reactii decat sa aratam cu degetul in alta parte, spre alte zari. Comparatia cu vrajitoarele de la PSD (pe care ILD tot incearca sa il scoata ca reprezentant al stangii) nu se sustine si nici nu are rost sa va spun eu de ce.
    Inchei prin a va spune ca exista o serie de persoane publice, care nu ar trebui banuite de vreun interes politic sau personal, care au avut de-a lungul timpului o stima adevarata pentru dl. Orban si care, acum, sunt de parere ca, din pacate, in ultima vreme a cam luat-o pe ulei. Daca vreti sa aplicati politica strutului, e, din nou, optiunea dumneavoastra. Poate si din cauza ca nu stiti ceea ce se intampla cu strutul.
    Si acum sunteti libera sa ma faceti dacist, stingist, KGB-ist, promotor al terorismului si ce va mai trece dumneavoastra prin cap in momentul in care scrieti.
    Multumesc.

  20. Vlad M.
    19 martie 2012

    Dosarul de cadre ti-l faci singur din moment ce spui ceea ce spui, cand si cum. Nu te-a pus nimeni sa intervii in favoarea lui Karnoouh, sa critici anticomunismul ori sa bati campii cu samanismul in relatie cu un om care este acuzat ca a pus in Constitutia tarii sale o referire la crestinism, nu la samanism. Toate acestea iti apartin, iar argumente ti-au tot fost aduse, fara sa se simta vreun efect. Nu au contat pentru ca tie iti place cu adevarat politica strutului. Ai in cap cateva fixatii si nu vrei sa renunti la ele, indiferent ce ai afla, ceea ce dovedeste atat lipsa de bun simt, cat si irationalitate. Practic, ne pierzi vremea.

    Cale batuta, Maxa, ramai cu stanga adevarata, tu stii despre cine vorbesti. Daca vrei sa mai citesti cate ceva, esti liber sa o faci, dar fara comentarii. Cat despre cele pe care le-ai lasat pana acum, vor ramane, pentru posteritate. Sa vada si altii ce pot cititorii Critic Atac. Vorba ‘ceea, pomul il cunosti dupa roade.

  21. Anca Cernea
    19 martie 2012

    Vlad, ar merita acum, că l-am trimis să se plimbe, să începem să discutăm impresii despre Maxa.
    Asta i-ar putea sugera, deși într-o proporție infimă și cu totul benignă, cam ce i se întâmplă lui Viktor Orban la proporții reale (dacă Maxa ar fi dispus să înțeleagă ceva, dar nu e ăsta jobul lui).
    Maxa a fost discriminat și exclus, luându-i-se microfonul de pe blogul ILD din România, după ce umpluse locul de comentarii nerușinate și deplasate, pretinzând că obrăzniciile și insinuările lui de tot criticspanacul constituie argumente.
    Pe Orban nu prea ai cum să îl auzi, îl înjură absolut toată media mainstream de pe tot globul, deși văd că nimeni nu e în stare să indice cu adevărat vreo prostie pe care acesta ar fi spus-o. Maximum de învinuire ce i s-a adus aici e că un șaman s-a dat în spectacol timp de 8 minute la vitrina cu coroana, pe vremea când era Orban PM al Ungariei. În clip nu se vede nici un fel de procesiune, ceremonie, etc, cum pretinde Maxa; dar stângistul poate să zică orice, doar e pentru cauză. Și deși recunoaște și el că nu dovedește nimic precis despre Orban, totuși, insistă că sunt semne de întrebare, ar fi naiv să credem că Orban nu a fost băgat, etc. Apoi se plânge că a adus argumente, și nu i s-a răspuns. A, și uitasem, desigur, vrăjitoarele de la PSD nu se pun, ele nu au făcut decât să întineze, cu măturile lor, nobilele idealuri ale stângii maxiste.
    Problema e că noi nu avem timp de Maxa.

  22. Vlad M.
    19 martie 2012

    Vlad, ar merita acum, că l-am trimis să se plimbe, să începem să discutăm impresii despre Maxa.
    Asta i-ar putea sugera, deși într-o proporție infimă și cu totul benignă, cam ce i se întâmplă lui Viktor Orban la proporții reale

    ???? Ai dreptate, Anca, dar ma tem ca nu ar pricepe nici macar atunci. Ar resimti-o ca pe o mare nedreptate, un atac la adresa cuiva care nu se poate apara. Nu ar putea trece dincolo de aceasta interpretare.

    Din pacate, stangistii nu sunt dispusi sa renunte la toleranta “eliberatoare” in care cred de atata vreme. Din punctul lor de vedere, este firesc ca un om de dreapta sa fie judecat si pentru ce nu face, iar unul de stanga sa fie scuzat si pentru ce face. Sa fie sanatosi si sa speram ca macar unii dintre ei isi vor reveni din aceasta ratacire.

  23. Liviu Crăciun
    19 martie 2012

    abia acum am vazut si eu grozavia cu samanu si-am ramas siderat; initial n-am putut sa spun decit ca maxa i-a rupt fisul lui orban…

    na acuma, io-s chiar clujean, nu vinitura cum e maxa; am trait tot printre unguri si ultima data am stat o saptamina la budapesta in toamna trecuta; asta ca pedigree, sa n-avem discutii; na asa:

    o data – asta ar insemna ca si basescu e integrat spiritual in absolut, dat fiind ca pretenii lui maxa fac intruna spirale pe la casa poporului sa scoata dracii din ea

    a doua – vestea buna pt maxa ar fi ca se poate duce la budapesta si poate desface personal blestemul samanului; ungurii is oameni civilizati si contra unei taxe (si cu conditia ca nu introduce alcool, nu pune mina pe exponate si nu face scandal) o sa-l lase sa-si faca de cap chiar in jurul coroanei lui stefan (apropo, sper ca nu are impresia ca ungurii ne-au furat coroana lui stefan; au si ei stefanu lor, dar maxa poate sa stea linistit, al lor e numa sfint, nu si mare); cu o mica taxa suplimentara se poate si filma cu aifonu sau cu ce crede el de cuviinta si poate impartasi incendiarul film pe iutub cu pretenii lui (ii recomand totusi sa faca boscoanele in sanscrita sau ce naiba mai folosesc ei; nu de alta, da pe-acolo multa lume intelege romaneste si s-ar sparge de ris)

    a treia – comentatorii unguri de pe iutub nu conspira sa ne ia ardealu, isi bat joc de dobitocul care face pe samanul si se intreaba de ce nu abordeaza si probleme reale ale cetateanului ungur cum ar fi seceta din primavara asta

    si-ar mai fi, da oricum nu ma astept sa priceapa cit de bou a fost

  24. Liviu Crăciun
    19 martie 2012

    Bogdan Calehari
    ca sa le facem si o tira de dreptate clujenilor: funar (din sinnicolau mare) si votantii lui (maxa si pretenii lui) is vinituri in cluj; pot sa pun pariu ca nu se gaseste niciun clujean la a doua generatie incaltat care sa fi fost vetrist speriat de aviatia hostezeana
    asta e, merem inainte ????

  25. bogdan calehari
    19 martie 2012

    @24 Liviu Craciun
    N-ai teama! ???? Pe vadim tudor, gigi becali si dan diaconescu – patrioti de serviciu sau tribuni ai poporului – nu i-au ales sau ii vor alege clujenii.
    Catavencii “cu intelect limitat si eventual vopsit in tricolor” sunt uniform distribuiti si democratic raspanditi.

  26. Criss
    19 martie 2012

    Pacat ca discutia a fost deviata pe teme mai putin importante, in loc sa ne concentram pe cele spuse de premier. Intr-adevar stanga este agresiva, nesimtita si mai ales se bazeaza pe minciuna. Mi-am dat seama de ceva vreme ca premierul ungar este atacat pentru ca imbratiseaza valori crestine, acesta este marele lui pacat!
    Multumesc pentru publicarea articolului.

  27. ste-fan
    19 martie 2012

    Multumesc si eu pentru articol lui A.C. Este printre putinele traduceri complecte. Simt o placere deosebita cand citesc comentariile lui
    Anca, Liviu si Vlad pentru ca sunt ganduri ale unor *intelectuali*adevarati, nu gandesc cu turma. De-ar fi mai multi care gandesc la fel.
    Nu sunt roman, traesc sub guvernarea lui Orban parasind tara acum 23 de ani. Nu-mi pot explica de ce ascultand la radio, prima vizita al regelui Mihai la Bucuresti in anul 1993-94, lacrimile-mi pornisera atunci.
    Intrun interviu transmis sambata trecuta, Orban a zis * ma inteleg mai bine cu un partriot roman decit cu unul nu are aceste sentimente*
    /nu cu un nationalist ci cu un *patriot*/.

  28. Anca Cernea
    19 martie 2012

    Stefan, mulțumim pentru încurajări, ele înseamnă mult pentru noi.
    Am apreciat și noi acel interviu al lui Orban de săptămâna trecută, a fost foarte binevenit.
    Într-adevăr, un om care își iubește sincer nația poate înțelege pe un alt om care are și el sentimente autentice pentru nația lui, chiar dacă nu este vorba de aceeași nație. De altfel, Orban spune asta și în interviul de aici, poți înțelege și admira manifestările unui patriotism adevărat din partea francezilor, de exemplu, emoția sinceră pe care o trezesc simbolurile acestuia, chiar dacă nu ești francez.
    Regele Mihai era un astfel de simbol pentru români în 1992. Mulțumim că ai trăit alături de noi acel moment atât de înălțător, de adevăr și de speranță.
    Să sperăm că această Europă adevărată, deocamdată tăcută și „ascunsă”, se va trezi, și va realiza ea însăși că e puternică, și se poate face auzită, indiferent câtă gălăgie și câte sforării pun la cale adversarii ei, „cei fără neam și fără Dumnezeu”.

  29. Costin Andrieş
    19 martie 2012

    Victor Orban, premierul Ungariei, o ia in brate pe ma-sa Rusie. S-a transformat din basist, in erou. Ma astept sa inceapa, usor-usor, sa fie iubit si de stanga europeana:

    Anca Cernea:

    “din seria „cine se mai duce cu hurduzeu”, mai bine zis, „cine se dă racului”:
    azi: Viktor Orban

    —MOSCOW/BUDAPEST, Jan 14 (Reuters) – Russian nuclear power company Rosatom will expand Hungary’s only nuclear power plant, more than doubling its capacity in the biggest construction project in Hungary’s post-Communist history, the two countries agreed on Tuesday.

    Russian President Vladimir Putin said that he and visiting Hungarian Prime Minister Viktor Orban had signed an agreement on the project at Paks, in central Hungary, which already runs four Russian-made VVER-type reactors built in the 1980s.

    The Paks expansion is expected to become a hot topic ahead of parliamentary elections in April or May when Orban will seek reelection. Opposition parties were quick to criticize the deal, with one saying it made Hungary over reliant on Russia for energy. Orban’s centre-right Fidesz party has led in all polls by a wide margin.— ”

    viszontlátásra…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ce ai mai putea citi
ro_RORomanian