FUNDATIA IOAN BARBUS

Depopularea şi repopularea României

multicultural_caesarMircea Geoană, pretendent la cea mai înaltă funcţie în stat, a declarat pe 25 octombrie unei adunări de simpatizanţi din Piatra Şoimului, judeţul Iaşi:

Nu mai am nevoie sa ma duc sa fac fotografii. Am destule acasa, nu mai am unde sa le pun. Cand ma duc sa ma vad cu presedintele american, cu presedintele rus, cu cel chinez, cu cancelarul german, ma duc sa vorbesc de atragerea de investitii si de crearea de locuri de munca.

Mircea Geoana: „Geoana are cele mai mari contacte cu liderii acestei lumi. Acasa nu mai am unde sa pun fotografiile cu ei”

La prima vedere, această fanfaronadă desprinsă din tradiţia de commedia dell’arte pare a-i confirma renumele de Prostănac. Dar ar fi superficial. Dl. Geoană are într-adevăr relaţii cu lideri din diverse părţi ale lumii şi, desigur, acest lucru i-ar facilita proiectul de atragere de investiţii străine şi creare de locuri de muncă în România. Iar un astfel de proiect este absolut meritoriu.

Mai este însă un motiv datorită căruia o astfel de reacţie ar fi superficială. Dl. Geoană nu a dezvăluit electoratului şi celălalt proiect al său, oarecum complementar ca domeniu de preocupări dar anulîndu-l pe primul în privinţa efectelor.

În fapt, dl. Geoană are două griji: pe timp de campanie electorală promite locuri de muncă, iar în restul timpului deliberează cine le vor ocupa. Chinezi, indieni şi pakistanezi, de exemplu. Practic, cele două proiecte pot funcţiona la fel de bine şi decuplate. Indiferent de situaţia economică, România are nevoie grabnică de imigranţi. De ce? Pentru că dl. Geoană este şi un multiculturalist convins: în calitate de preşedinte al comitetului executiv al Institutului Aspen România, dînsul subscrie integral la ideologia multiculturalista.

Această ideologie şi logica economică se bat cap în cap – dacă economia este în contracţie, ca acum, nu prea are sens să imporţi lucrători străini, iar dacă intenţionezi să creezi locuri de muncă pentru forţa de muncă autohtonă clar nu are sens să iei cu o mînă ce dai cu alta – însă multiculturalismul nu operează decît după propria logică.

România are un defect major care trebuie remediat: chiar dacă în scădere, e populată de prea mulţi români. În iepoca postnaţională şi postdemocratică, omogenitatea este un păcat ruşinos. Dl. Geoană şi Institutul Aspen România plănuiesc un nou chip naţional, mai variat şi mai pe placul elitelor globaliste.

Pentru context, cîteva date demografice româneşti culese de pe siteul CIA – The World Factbook.

 • Populaţia României este estimată la aproximativ 22.215.421, dar în realitate este în jur de 19-20 de milioane. Restul sînt plecaţi în alte ţări europene şi întoarcerea lor devine tot mai improbabilă.
 • Rata de creştere anuală este negativă de ani buni, iar în prezent se estimează la -0.147. Acesta e procentajul cu care a scăzut populaţia României în 2009. Pare minor, însă acest procentaj ne situează pe locul 217 în lume, din 234 de ţări. Semnificaţia este următoarea: descreşterea populaţiei României este mai mare decît a 90% din ţările de pe glob.
 • Rata natalităţii pe anul în curs este apreciată la 10.53 naşteri pe mia de locuitori. Sîntem pe locul 185 în lume.
 • Rata mortalităţii pe anul în curs: 11.88 decese la mia de locuitori. Sîntem pe locul 39 în lume.
 • Rata de fertilitate: 1.39 de copii născuţi pentru fiecare femeie. Sîntem pe locul 198. Rata de fertilitate minimă, pentru a asigura o populaţie stabilă (care nu creşte sau descreşte), este de 2.11 copii născuţi pentru fiecare femeie.

Aceste cifre nu indică un trend temporar. Este vorba despre o realitate bine împămîntenită în ultimii 15-20 de ani. Ne aflăm într-un declin demografic major, iar continuarea pe această pantă descendentă pentru încă o generaţie ne va plasa într-un declin ireversibil. Ne pasă? Ce este de făcut?

Copii. Cea mai bună soluţie ar fi creşterea sporului natural al populaţiei autohtone. Scufundarea demografică poate fi stopată, încă nu este prea tîrziu. Dar pentru aşa ceva trebuie voinţă şi condiţii prielnice. Cele din urmă, dacă ar fi create la nivelul societăţii, ar putea să stimuleze voinţa de a continua acest neam. Avem însă politicieni incapabili să vadă mai departe de lungul nasului, iar elitele intelectuale ignoră acest subiect. Sau cînd unii şi alţii îl abordează, soluţia preferată o constituie ingineriile sociale.

Urmează al doilea context, necesar pentru a lămuri eforturile multiculturaliste ale acestor luminaţi, inclusiv ale dlui. Geoană. În iulie 2008 a avut loc la Cluj o întrunire intitulată Multiculturalism: Recognition and respect without exclusion, organizată de Institutul Aspen România şi sumarizată de Observatorul Cultural în articolul Multiculturalism: recunoaştere şi respect fără excludere. La această întrunire au participat, alături de dl. Geoană, reprezentanţi din ministere, mediul universitar, corporatist şi cultural. Plus invitaţi externi şi măria-sa Radu Dudă.

În linii mari, tema discuţiilor a fost cum să repopulăm România cu chinezi, indieni, pakistanezi şi locuitori din fosta URSS în condiţiile în care: „omogenitatea este desigur o fantasmă”, „societatea română este îmbătrînită şi în mare parte tradiţională şi conservatoare”, Biserica Ortodoxă Romană ar putea avea reacţii negative în momentul în care „comunitatea arabă va cere ridicarea unei moschei la Bucureşti, Cluj, Iaşi sau prin vreun alt oraş”, iar coeficientul de toleranţă şi respect al românilor pentru „celălalt” lasă mult de dorit – vezi felul în care ţiganii sînt excluşi şi discriminaţi sistematic. Autorul articolului încheie festiv:

Revenind la ideea toleranţei, menţionată la începutul articolului, este necesară, în cazul romilor, din nou, precizarea că nu de toleranţă trebuie să fie vorba, ci de respect. Premisa multiculturalismului trebuie să fie respectul: în condiţiile în care evreii şi germanii au părăsit aproape în totalitate România, ar trebui să fim conştienţi că ne paşte „fantasma omogenităţii“, iar minorităţile, ele, ar trebui respectate ca să nu ajungem la o plictisitoare omogenitate austeră şi stearpă. După respect, vor urma şi celelalte.

De remarcat falsul grosolan: autorul insinuează că evreii şi germanii au părăsit România datorită lipsei de toleranţă si respect a românilor. De fapt, evreii şi germanii au fost vînduţi de iudele comuniste pentru o mînă de arginţi. Însă tactica culpabilizării prin minciună e cît se poate de convenabilă: trebuie fabricate nişte păcate de neiertat pentru care acest neam să ispăşească prin dez-omogenizare şi des-fiinţare.

Dar sînt ţiganii excluşi şi discriminaţi sistematic?

În educaţie, de pildă. Începând din anul universitar 1992/1993, Ministerul Educaţiei acordă anual locuri distincte pentru admiterea in facultăţi a unor tineri de etnie romă (anual între 420 – 493 locuri), pentru anul universitar 2009-2010 acordându-se 493 de locuri distincte la admitere. În învăţămîntul liceal beneficiază de aceleaşi ajutor peste 2200 liceeni rromi in anul şcolar 2009-2010, pe locuri speciale. Altceva e surprinzător: numărul de locuri alocate pe ţară a fost de 7.483. Discriminarea şi excluderea sînt atît de severe încît nici măcar o treime din locurile special rezervate în învăţămîntul liceal nu au fost ocupate. La Cluj, doar 63 de romi au optat pentru locurile speciale din licee. Numărul de locuri disponibile a fost de 300.

În România ţiganii lipsesc masiv de la apel, chiar cînd e vorba de proprii lor copii care nu duc lipsă de condiţii special amenajate. Desigur, e loc de mai bine şi mai mult în acest efort. Însă efortul există şi dă rezultate: cine vrea, are parte de ajutor pus deoparte. Tot respectul pentru aceste familii şi succes la studii. Vrem toţi să reuşiţi, pentru că e nevoie de braţe cinstite şi minţi educate care să ducă mai departe România.

Însă nimeni nu poate respecta aşa ceva: furt în Canada, furt în Anglia, tîlhărie şi omor în Italia, furt în Irlanda, cerşetorie în masă, trafic de copii în Anglia şi escrocarea pe scară largă a serviciilor sociale engleze de pe urma cărora se îmbogăţesc ţiganii din comuna Ţăndărei şi un incident din Franţa în care o ţigancă somată de poliţie a luat de picioare un bebeluş de un an şi s-a folosit de el ca de un ciomag. Niciun om cu mintea întreagă nu respectă barbaria, hoţia, depravarea. Respectul se cîştigă prin muncă, decenţă şi cinste. Ştim că ţiganii sînt capabili de toate acestea.

Aflăm că la această întrunire s-a discutat cu „pragmatism”, însă articolul din Observatorul Cultural nu răspunde la o serie de întrebări pragmatice. Care sînt proiectele sau ramurile economice care necesită import de mînă de lucru? Ce fel de mînă de lucru, calificată sau necalificată? Cîţi lucrători, pentru cît timp şi în ce condiţii?

Răspunsurile vin din alte părţi: Dupa exodul mainii de lucru, Romania cauta muncitori straini (2006), Criza de manageri si de muncitori cu carca pe piata romaneasca (2007), Criza de personal va aduce sute de mii de muncitori si specialisti straini pe piata locala (2007), Criza economică şi deficitul de joburi (2009).

De remarcat un contrast: în lumea de afaceri se discută concret despre probleme economice reale şi soluţii optime pe termen scurt şi lung, iar în lumea multiculturalistă problemele economice sînt un pretext. Orice pretext, inclusiv ţiganii, este util pentru avansarea mizei principale: control prin balcanizarea României.

Un obstacol major îl reprezintă omogenitatea naţională. Nu degeaba este caricaturizată drept „fantasmă”, „plictisitoare” şi „stearpă”. Omogenitatea noastră – deloc sinonimă cu uniformitatea – este intens urîtă de multiculturalişti deoarece exprimă un produs istoric greu de dizlocat. Constituie o parte a identităţii româneşti. Însă acest lucru nu înseamnă că multiculturalismul ar fi sortit eşecului. Nicidecum. Suedia, la sfîrşitul celui de-al doilea război mondial, era una din cele mai omogen-uniforme ţări europene. Suedezii erau muncitori, austeri, obişnuiţi să se descurce cu puţin şi pe cont propriu şi cu conştiinţa împăcată: buni samariteni faţă de semenii mai oropsiţi şi fără aventuri coloniale de pe urma cărora să regrete vreun rău făcut altora. O naţie mîndră, modestă, harnică şi ancorată într-un suport moral solid. După decenii de multiculturalism, socialism şi expansiune a statului asistenţial Suedia a devenit un prototip de societate orweliană: statul dirijează în întregime viaţa suedezilor, cultura tradiţională este ridiculizată drept o barbarie, iar importul masiv de musulmani a creat probleme sociale uriaşe. Reacţia establishmentului? E nevoie de mai mult respect şi toleranţă. Evident, din partea suedezilor.

„După respect, vor urma şi celelalte.”
Am văzut. Cu Geoană preşedinte, la plăcinte… pardon, multiculturalism, înainte!

Puteți sprijini activitatea noastră cu o donație unică sau una recurentă prin Patreon.

Emil Borcean

Emil Borcean

30 Comments

 1. camil
  28 October 2009

  buna articol. acum ti-am descoperit blogul, insa totul are un inceput :). cat despre problemele demografice ale tarisoarei numita romania, nu-i problema: peste 15-20 vom fi o societate imbatranita si plina de asistati social. cei ce nu vor fi emigrat pana atunci, bineinteles

 2. costin
  28 October 2009

  ma duceam intr-o zi la un prieten care sta linga Piata Romana, si cind colo, imi este dat sa vad ce anume calc in picioare fara sa fi fost constient. si ignorantul de mine care ma credeam cam calcat in picioare de tiganusii patrati de muschi care in mod respectuos mi-au luat portofelul din buzunar, l-au golit si l-au pus la loc prieteneste, acum vreo 2 saptamini in zona garii de nord. Dar multumita acestei campanii antidiscriminare perceptiile eronate mi-au fost corectate, eu calcam de fapt in picioare. Probabil calcam neavind un telefon ce merita furat (dupa o atenta inspectare mi-a fost inapoiat, cu zimbetul pe buze) ????

  http://sper.org.ro/campania-di…..acasa.html

 3. Dinny
  28 October 2009

  Hai ca nu sunt chiar in apele mele azi, asa incat clipul asta m-a scos din sarite rau de tot ????
  Bine zice Sartori ca devii cu adevarat rasist numai dupa ce esti acuzat in permanenta de asta! Deci sa va spun amintirile mele cu tigani: fiind in zona Unirii am avut naivitatea de a intreba o florareasa pe unde s-o iau ca sa ajuntg pe o strada oarecare. Rapuns [nu e gluma]: „Informatia costa.” Aici e de ras oarecum. N-am fost eu pe faza ca sa intreb; „Cat?”
  Numarul doi: fiind ziua in amiaza mare cu o prietena intr-o zona civilizata a Bucurestiului am asistat neputincioasa la faptul ca un tigan a trecut pe langa noi in fuga, i-a smuls lantul de la gat si dus a fost.
  Numarul trei: tot ziua in amiaza mare am scapat ca prin urechile acului [fugind!] de efuziuinile sentimentale ale unui tigan, efuziuni care tindeau sa se manifeste in cel mai concret mod. Si va asigur ca umblu decent imbracata si nu arunc ocheade strainilor ????

 4. krossfire
  28 October 2009

  Daca tot se lauda cu talentele lui de fost diplomat, de ce nu pune dom’le pozele pe Hai5 si Feisbuc ? Sa vezi ce electorat si-ar atrage ????

  Cat despre planurile de diversificare etnica a Romaniei, nu pot spune ca e un trend nou.

 5. costin
  28 October 2009

  faza e ca eu privesc cu simpatie tiganii (adevarul este ca rar am avut contacte directe cu ei)
  Mi-a placut foarte tare filmul Gadjo Dilo, mor de placere cind ascult Taraf de Haidouks, 12 Prajini, Farimita Lambru, etc si imi sint simpatice tigancile cu mii de fuste una peste alta, colorate si vesele.

  dar campaniile de genul „..nu te lasa calcat in picioare” mi se pare atit de aberante, victimizante, prostesti si arogante, incit reactia va fi in general (la mine este) de acreala, exact opusa directiei urmarite… Urmarite sau pretins urmarite, pentru ca aceste campanii nu vor duce pe termen lung decit la victimizare si diviziuni si mai accentuate. tiganii, stie toata lumea, nu se simt victimele romanilor. in general vad romanii ca inferior si vb depreciativ despre ei. sint tare curios daca reactia la campaniile de genul vor fi de victimizare, sau vor fi doar pretext pentru a cere tot felul de compensatii.

 6. emil
  28 October 2009

  Salut Camil, multam de apreciere.

  In urma cu citiva ani vad 2 tiganci cersind agresiv in downtown Toronto. Putini ajung si in Canada, ascunsi pe vapoare de marfa. O intreb pe una: „Cum ai ajuns aici?” Se lumineaza la fata surprinsa ca vorbesc romaneste si zice: „Eh, cu voia Domnului.” Dar o chestie interesanta s-a petrecut in 1997. Un program ceh a difuzat un documentar in care sistemul canadian pentru refugiati era prezentat super-pozitiv. Trai pe vatrai pentru cel putin un an, pina cind dosarul intra pe rol. Pe acea vreme cehii nu aveau nevoie de viza pentru a intra in Canada. Consecinta a fost ca la scurt timp s-a inregistrat un numar brusc marit de cehi sositi in Canada si cerind azil. Toti discriminati si persecutati de guvernul ceh, de autoritati locale si de restul cehilor ramasi in tara. Toti tigani.
  Linia aeriana ceha a raportat ca vinduse toate biletele de Canada pentru 3 luni in avans. Un mic detaliu: in documentar apare destul de proeminent un avocat din Toronto specializat in probleme de imigratie si naturalizare, care avusese anterior citiva clienti tigani si obtinuse pentru ei permise de sedere. Acest avocat, George Kubes, a prezentat in film toate detaliile si beneficiile solicitarii de azil in Canada. Omul a avut un succes nebun. In prima saptamina a sosirii valului de discriminati, a inregistrat 50 de familii pe care sa le reprezinte in procedura obtinerii de azil. Asistenta juridica pentru acesti clienti fiind gratuita, inseamna ca guvernul i-a platit, din fonduri publice, toate onorariile avocatesti percepute pentru cele 50 de familii. Buna afacere. La scurt timp insa, canadienii au stopat valul de refugiati: au reintrodus viza pentru cehi si au inceput sa ii intoarca in tara pe tiganii care au continuat sa vina dupa reintroducerea vizei. Odata cu inceperea verificarii cererilor de azil, Immigration Board of Canada a aflat ca diversi solicitanti la statutul de refugiat aveau cazier in Cehia: pentru furt, violari ale regimului de arme, mici escrocherii, contrabanda. Un post tv canadian a trimis o echipa la Praga sa examineze cit de rasisti si discriminatorii sint cehii. Sint la fel ca romanii: praghezii se saturasera de cersetorie si sa fie buzunariti.

 7. dr. jones
  28 October 2009

  emil, acelaqsi lucru se intampla si in Sacramento, California.
  un avocat obtinea gc pentru „tigani discriminati” din romania.
  se pare ca acum este la puscarie.
  google nu imi da nici un rezultat asa ca vorbesc din auzite.

  Madonna shoes offered to Gypsy charity in Romania

  leftistii daca nu sunt probleme, trebuie sa le creeze.
  pentru a’si arata latura umana.
  daca exista asemenea acte de discriminare – unde sunt?
  si care?
  ca tiganii/ romi profita de dobitocenia leftistilor – mi se pare un lucru normal.
  mai rau este cazul viitorilor ‘telectuali ce vor sa castige si ei o paine si o nota buna si sfarsesc prin a inghiti doctrina cu totul.
  nemestecata.

 8. Imperialistu'
  28 October 2009

  Da, am mai vazut si eu cateva victime ale rasismului romanesc, chiar azi: un „rom” profita de aglomeratia de la metrou, se indreapta spre o tanara, o „imbratiseaza” – inutil sa mentionez fara voia ei -, apoi o strange de o fesa inainte de a pleca mai departe, pesemne discriminat de societatea rasista a albilor.

  Campania SPER (?!) este o campanie debila facuta de o alta adunatura de debili. In cazul in care nu apartin minoritatii nationale tiganesti, respectivii reprezinta un caz tipic de ‘telectual care bate campii. Nu o sa ii vedeti pe astia locuind in cartierele de gipsani.

 9. farfuridi
  28 October 2009

  Foarte bun articolul. Felicitari !

  Dar faptul ca l-ai scris in româna si nu ai adaugat o versiune in romani reprezinta o discriminare ????

 10. costin
  28 October 2009

  imperialistu, am inteles ca nu esti de acord cu gagii si pirandele din s.p.e.r, dar in loc sa zici ca sint debili mai bine ai spune de ce nu esti de acord cu ei.

 11. emil
  28 October 2009

  Farfuridi, multam fain.

 12. Imperialistu'
  28 October 2009

  Din prea multe motive, unul dintre ele l-am mentionat mai sus. Asa cum bine cunosti, nu-mi plac victismele si nici aceasta political correctness care le canta in struna. Cum poate un om normal sa sustina ca incalcarea legii are loc numai datorita discriminarii? E ca si cum ai spune ca violatorul este mai putin vinovat decat victima care a trecut pe langa el! Orice om inteligent respinge o astfel de „gandire”.

 13. Grădinariu
  28 October 2009

  Incredibil. Probabil combinaţia dintre apartenenţa la cultura vestică, care promovează idealul familiei cu un copil, şi nesiguranţa economică (nu doar din criză, ci în general după Revoluţie) ne vine de hac, alte ţări având probabil doar unul din handicapuri (nici unul dintre ele, mai greu, fiindcă odată cu bunăstarea vine şi comoditatea).

 14. Imperialistu'
  28 October 2009

  Un copil, Gradinariu? Vai, dar un cuplu modern are ca moto traieste-ti viata! Care copil? ????

 15. Grădinariu
  28 October 2009

  Un alt motto ar putea fi: „Viaţa-i aşa frumoasă, că nu merită perpetuată!”

 16. Imperialistu'
  28 October 2009

  Jean Sevillia: Epoca noastră nu mai crede în imperativul de a trăi pentru celălalt. Individul contemporan nu este mai egoist ca altă dată, el afirmă fără ruşine prioritatea individualistă a alegerilor sale. Iată noutatea: nu mai este imoral să te gândeşti doar la tine.

 17. Imperialistu'
  28 October 2009

  Va mai aduceti aminte de Bucurenci? ‘ai, ma, stiu ca va aduceti aminte! ???? Bucurenci, stangistul care nu il place pe Guevara, dar are ceva cu ideea de puscarie? Da, da, ala care a dat-o pe ecologism, ca orice leftist care se respecta. Nici problema minoritatilor nu il lasa rece pe tov. Bucurenci. Ce-i drept, nu zice prea multe, il citeaza pe un alt intelept in domeniu, jurnalistul Vlad Petreanu.

  Nu e nici o surpriză că mulţi, în ţara asta, şi din varii motive, se declară exasperaţi de convieţuirea cu etnia rroma. Dar exasperarea asta, oricât de violent ar fi exprimată, nu rezolvă în nici un caz problema – poate, cel mult, s-o agraveze.

  Lucrurile nu se pot schimba peste noapte. Pot unii să vrea din răsputeri moartea tuturor ţiganilor din România – nu vor muri. Nici nu vor emigra, nici nu vor dispărea, nici nu se vor integra în două-trei săptămâni doar pentru că aşa vrem noi, “ceilalţi”. Noi, ceilalţi, avem o grămadă de păcate oricum – nu suntem nici nemţi, nici englezi, şi e suficient să plecăm în concediu prin Europa ca să vedem diferenţele. Nu ne avantajează, şi de aici cu atât mai mare ipocrizia faţă de o categorie realmente defavorizată din această ţară. Poate că e un complex de inferioritate la mijloc: dacă tot apărem ca nişte înapoiaţi prin comparaţie cu Vestul, avem a a ne da şi noi mari şi intoleranţi cu unii mai nenorociţi chiar decât noi.

  Că sunt nenorociţi, fără nici o îndoială. Vedem lanţurile de aur şi merţanele, dar acestea sunt excepţii. Majoritatea ţiganilor trăiesc într-o cumplită sărăcie, care-i înfundă în izolare şi-i ţine înapoiaţi.

  E un cerc vicios. Sunt atât de săraci, încât nici măcar n-au cu ce să-şi îmbrace copiii, ca să-i dea la şcoală. Mulţi n-au văzut apă curentă decât pe la cişmelele din centru. Unii strâng PET-uri goale de pe la gropile de gunoi ca să câştige 15 lei pe zi. Hrăniţi voi copiii cu 15 lei şi mai cumpăraţi-le şi cărţi, caiete, creioane, haine, apoi zâmbiţi voi când un blogger vă face maimuţe.

  Rata analfabetismului în România este 0.9% dar, dintre cei 400 de mii de rromi de peste 10 ani, 26,3% nu ştiu carte. Până şi ca să te angajezi măturător ai nevoie de 4 clase – minimum 4 clase. Sunt 44 de mii de rromi cu vârsta între 10 şi 25 de ani care nu ştiu să citească. Oameni în plină putere nu se pot angaja, aşadar, nicăieri. Ce le rămâne? Cerşitul. Furtul. Tâlhăria. Proxenetismul. Etc.

  Se adaugă şi o tradiţie nefericită, care spune că fetele trebuie să se mărite devreme şi să stea acasă, cu soacrele.

  De pe margine, putem să dăm replici inepte, de genul “păi să meargă la şcoală, ce, le interzice cineva?”.

  Corect. Să meargă la şcoală.

  Câţi ani?

  Amintiţi-vă câţi ani aţi mers voi. 10? 12? 16? Mai mult?

  Şi, după ce aţi absolvit, cât a mai durat până să aveţi o carieră de succes? Câţi dintre voi încă mai aşteptaţi salariul bun şi munca interesantă care să vă ofere toate satisfacţiile?

  Dacă, prin absurd, începând de azi toţi ţiganii analfabeţi ar merge la şcoală, abia peste vreo două decenii am începe să vedem primele rezultate. Iar acelea ar fi doar primele generaţii – mai mult ca sigur că ar fi nevoie de vreo două, trei, ca familia respectivă să aibă un nivel de educaţie egal cu al nostru, al “celorlalţi”.

  Ce vreau să spun e că înjurătura de mamă mi se pare facilă şi complet inutilă în cazul rromilor. Da, sunt diferiţi. Da, rata infracţionalităţii e ridicată în rândurile lor. Da, le plac manelele, nunţile între blocuri şi înmormântările cu fanfară, se dau în vânt după dinţi de aur şi după fuste colorate.

  Şi da, nu se va schimba nimic semnificativ anul acesta şi nici anul viitor.

  Dar dacă înţelegem ce vrem şi acceptăm obiectivul de a-i ajuta să iasă din izolarea asta, poate vom începe să facem nişte paşi măsurabili în vreo 10 ani.

  Nu uitaţi: în urmă cu 50 de ani, negrilor încă le era interzis să meargă la aceleaşi şcoli cu albii, prin unele state din sudul Statelor Unite. Din acest punct de vedere, noi stăm mai bine ca americanii – doar că suntem cu jumătate de secol în urmă.

  Rrom in sus, rrom in jos, paralele stupide (tiganii din Romania = negrii din SUA), teorii tembele (dau in cap ca sunt saraci; doar toti saracii sunt niste infractori, nu?), putina white man’s guilt si muuuult wishful thinking. Da, ati ghicit, cel mai bun blog politic, plin de panseuri ale unui nene care probabil vede tigani la concertele Gypsy Kings.

  Printre ultimele mesaje primite de tov. Petreanu, l-am gasit si pe acesta semnat aTiX:

  e primul meu post aici, desi citesc blogul regulat. (btw multumesc pentru ca aici am descoperit DC). simt ca explodez. imi pare rau sa o spun dar acesti oameni NU merita, nici intelegere, nici o mana intinsa NIMIC. nu vreau sa ii vad deportati sau mazilti. vreau doar sa nu ii vad sau sa ii aud.

  FAPTELE: acum un an am facut imbecilitatea de a-mi lua o casa (casa normala 3 camere cu o ipoteca care ne cocoseaza) sperand la mai bine. in zona cateva familii de tigani

  dupa un an va raportez cu mandrie
  – am fost batut crunt (repet crunt. aveam capul ca locotenentul worf) pentru ca le-am spus sa dea manelele mai incet (dupa ce o tinusera asa 5-6 ore)
  – casa mi-a fost sparta de ori DEJA. stii cum e sa vii acasa si sa nu iti gasesti lucrurile?
  – masina a iesit acum o saptamana din service. au jucat x si zero (la figurat) cu, cuiul pe ea. 90 de milioane pe factura reparatie
  – mizerie. e greu de imaginat
  – am fost amenintat ca imi dau foc la casa. de ce pentru ca au cerut bani si nu le-am dat?

  gresiti cand le luati partea. am aflat dispretul total pe care il au fata de cei care nu sunt ca ei. cuvantul este DISPRET! cei care vor sa se ridice dintre ei o vor face. si vor gasi chiar si in mine un prieten. dar nu va amagiti, nu dau 2 bani pe noi. NE DISPRETUIESC! NU VORBESC DIN AUZITE CI DIN EXPERIENTA! DISCRIMINATI? POLITIA NE-A SPUS CA NU AU CE SA LE FACA. NU LE E FRICA DE AMENZI…DE PUSCARIE. POLITIA NE-A SPUS CU SUBIECT SI PREDICAT SA PLATIM MASCATI SA II TOACE! traiti langa ei apoi luati-le apararea.

  Un rasist de cea mai joasa speta. :mrgreen: Auzi la el, sa nu mai vrea sa traiasca printre tigani! Pardon, iertare, am vrut sa scriu rrrrrrrromi!

 18. murfi
  28 October 2009

  „n-au cu ce să-şi îmbrace copiii, ca să-i dea la şcoală.” ????

  am cautat in text da n-am gasit: domnia legii, obligativitatea scolii si a igienei publice (nu aia personala ca nu se prea poate impune, ca-i discriminam pe budisti, pe rockerii clasici si pe o buna parte din romanii verzi; igiena peisagistica, ce se vede din drum ???? )
  ori is si astea chestii rasiste, ori nu e cool asa

 19. l'Avant-garde
  28 October 2009

  Dar voua chiar nu va e rusine? In 1938 in Romania nu se produceau camioane, dar in 1989 s-au livrat din fabricile romanesti 17.124 bucati, nivelul maxim fiind atins in 1983 cu 77.142 camioane. La fel, in antebelic Romania nu cunostea productia de tractore si combine agricole. In 1989 se produceau 5.649 combine, in scadere fata de 1985 cand productia a fost de 6806 bucati.Asemanatoare era si situatia la tractoare, Romania exportand fabrici de tractoare in tarile lumii a treia.

  Ce au lasat in urma cei20 de ani de capitalism in Romania? Numai suferinta, numai saracie, numai mizerie!

 20. emil
  28 October 2009

  Fii atent, tractoare si combine. Daca te mai prind ca faci trolling te dau la export. Definitiv.

  Try me.

 21. Lol
  28 October 2009

  Imi aduc aminte ca am fost intr-o zi la tribunal sa particip la cateva procese(din calitate de spectator). Ce umili stateau toti „rromii” in fata judecatorului in timp ce acesta tuna sentine. Zambeam in acele momente cand „concetatenii” nostrii se perindau rand pe rand prin fata instantei. Dar era un zambet amar, pentru ca din toate sentinele primite majoritatea se rezumau la cativa ani cu suspendare, iar oamenii ramaneau fericiti pe strazi pana la urmatoarea intalnire cu judecatoria unde chiar daca urmeaza sa fie trimisi in inchisoare vor sta pe banii nostrii. Mancare, caldura, apa curenta si numai cunoscuti-prieteni si rude. E mai bine ca acasa:) Pai cum naiba sa scapi de ei daca sunt „premiati” cu cazare moaca pe banii statului de fiecare data cand violeaza, omoara sau fura?
  Asta e rasism? Cazare moaca pe banii statului? Pai si eu care credeam ca rasismul inseamna camere de gazare. O sa ma duc sa ma autodenunt in scopul reeducarii in spiritul multiculturalismului.
  Iar despre domnul Geoana? El viseaza frumos si imi este teama ca nu cumva visele stimabilului sa nu devina cosmarul nostru.

 22. Imperialistu'
  28 October 2009

  Emil, da-l incolo, l’avantgarde (jethro/ Red Pelikan) are o functie educativa. Si apoi, n-as vrea sa ajungem ca ei – pelikanii taie in stanga si in dreapta tot ce nu le convine. Las’ sa avem noi the higher ground, oricum ne permitem din moment ce astia nu fac fata in nici un schimb de replici care nu implica injuraturi.

  Murfi >

  domnia legii, obligativitatea scolii si a igienei publice

  Dom’le, astea este inventii ale omului alb heterosexual si crestin menite a sustine edificiul rasist al civilizatiei europene bazate pe exploatarea popoarelor de culoare. Jos rasismul alb! :mrgreen:

  Lol> Rasismul a ajuns sa insemne orice, numai rasism nu. Daca eu spun „as vrea ca Romania sa ramana o tara locuita majoritar de europeni” o sa fiu taxat de tovarasii multi-culti drept „rasist”, dar daca un minoritar face o afirmatie dispretuitoare la adresa majoritatii albe, poti sa fi sigur ca nu va pati nimic. Poate chiar i se va apara „dreptul la libera exprimare” (libertatea de exprimare si libertatea de expresie nu sunt unul si acelasi lucru, dar e o chestie de finete pe care comisarii nu o prea pricep). Trebuie sa ne obisnuim cu ideea: rasismul non-alb este acceptabil.

  Ai atins o mare problema: sistemul de justitie din Romania. Tara asta – unde judecatorii (inamovibili, de!) isi maresc cu de la sine putere salariile – este extrem de ingaduitoare cu infractorii. Indiferent ce ai facut, poti sa fi sigur ca vei avea parte de o sentinta redusa. Pardon, daca ai furat o gaina sau o sticla de apa minerala te mananca puscaria, dar daca ai inselat, ai jefuit sau chiar ai omorat (conform noului cod penal o crima se prescrie in 15 ani) scapi lejer!

  Puscariile noastre au ajuns un fel de motelurin unde infractorii se cazeaza pentru o scurta perioada, prilej cu care studiaza noi tehnici, se perfectioneaza. Sunt multe de zis despre justitia romaneasca… vai, si despre virtutile pedeapsei cu moartea, subiect tabu in aceste vremuri tolerante.

  Ma intorc la multiculturalistii nostri. Fii atent ce panseuri asterne autorul articolului:

  Premisa multiculturalismului trebuie să fie respectul: în condiţiile în care evreii şi germanii au părăsit aproape în totalitate România, ar trebui să fim conştienţi că ne paşte „fantasma omogenităţii“, iar minorităţile, ele, ar trebui respectate ca să nu ajungem la o plictisitoare omogenitate austeră şi stearpă. După respect, vor urma şi celelalte.

  In primul rand, omogenitatea este, in sine, rea, iar eterogenitatea este, in sine, buna. Nu-i nevoie de argumente, is din ciclul se stie. In al doilea rand, astia pun carul inaintea boilor: le acorzi respect si dupa aceea se fac baieti buni. Poftim? Parca respectul se castiga greu si se pierde usor (cel putin, asa era pe vremuri). De ce i-as respecta inainte de a fi demni de respect?

  Ni se tot repeta ca „tiganii sunt oameni ca si noi”. Bun, SUNT, dar daca lucrurile stau asa, de ce asteptarile noastre fata de ei sunt intotdeauna mai mici? De ce li se cere intotdeauna mai putin? Impresia mea e ca tabara multiculti sta prost cu ipocrizia si ii dispretuieste inconstient pe cei in a caror aparare activeaza, considerandu-i in realitate inferiori. Daca ar crede cu adevarat ca membrii minoritatilor sunt egalii nostri, ar avea aceleasi asteptari si fata de ei, ceea ce nu se intampla in realitate.

 23. emil
  28 October 2009

  Imperialistu’, nu ma deranjeaza aberatiile lui, dar sa le faca pe topic. Daca il mai apuca logorea inca o data pe linga subiect, l-am ras. Blogu’ asta nu e tractoru lu’ tac’su sa se duca-n balarii cum il taie capul.

  Deci, baiete, daca nu esti disciplinat iti iau basca de tractorist.

 24. Lol
  28 October 2009

  @Imperialistu’
  Tabara stangista se face vinovata de o ipocrizie absoluta. Din ce observ eu, „tovarasii” se considera a fi la un nivel separat de restul umanitatii. Ei sunt „primii dintre egali”, iar noi restul niste copii retardati care trebuie hraniti cu lingurita. Din punctul lor de vedere toti suntem egali in „nevoia” noastra de a ni se spune ce sa mancam, ce sa bem, cum si ce sa gandim, ce sa citim sau cum sa ne exprimam si chiar cum si cand sa respiram ca nu distrugem planeta. In tot acest timp ei stau bine merci la distanta fata de restul muritorilor de rand.

  Noi oricum suntem niste brute si nu avem ce cauta in lumea aceasta. Restul sunt copii care trebuie educati si impartiti de stat in 2 categorii-cei ce trebuie educati in privinta binelui si raului si cei care sunt nou veniti in orfelinatul multiculturalist si trebuie sa fim intelegatori cu ei pana reusesc sa se integreze si devenim cu totii o mare familie si, de aceea, nu trebuie deranjati. Altfel se integreaza greu si e pacat:).

  Puterea nu corupe ci ii atrage pe cei corupti-cam asa ceva zicea Frank Herbert in Dune. Si cam asta se intampla cu dragii nostri stangisti. Ca detinatori ai adevarului suprem ei nu pot fi constransi de aceleasi reguli si legi ca restul muritorilor de rand. Ei au datoria si chiar obligatia sa se ridice deasupra noastra si sa ne arate „adevarul si lumina, the hope and the change”(trademark of course). Caci ce modalitate mai buna de a deveni imun in fata legii si regulilor morale ale societatii decat a te portetiza drept incarnarea Binelui(din nou trademark)? Ei sunt binele, noi suntem dobitocii care trebuie iluminati, iar restul reprezinta raul. Gri si-a luat bagajele si a plecat pe Luna. Acolo e liniste.

 25. Transsylvania Phoenix
  28 October 2009

  l’Avant-garde

  Dar voua chiar nu va e rusine? In 1938 in Romania nu se produceau camioane, dar in 1989 s-au livrat din fabricile romanesti 17.124 bucati, nivelul maxim fiind atins in 1983 cu 77.142 camioane. La fel, in antebelic Romania nu cunostea productia de tractore si combine agricole. In 1989 se produceau 5.649 combine, in scadere fata de 1985 cand productia a fost de 6806 bucati.Asemanatoare era si situatia la tractoare, Romania exportand fabrici de tractoare in tarile lumii a treia.

  Ce au lasat in urma cei20 de ani de capitalism in Romania? Numai suferinta, numai saracie, numai mizerie!

  Mmm Ce oras frumos
  Mmm Ce oras frumos
  Fabrici si uzine
  La mine-n cartier
  La tine-n cartier
  La ea in cartier
  La el in cartier
  Fabrici si uzine
  Mmm Ce oras frumos
  Mmm Ce oras frumos
  Fabrici si uzine
  Aici a fost cimp
  Acolo a fost cimp
  La mine a fost cimp
  La ea a fost cimp
  Si-acum sint fabrici si uzine
  Mmm Ce oras frumos
  Mmm Ce oras frumos
  Fabrici si uzine
  Eu stau intr-un cartier
  Tu stai in alt cartier
  Ea sta in alt cartier
  El sta in cu totul alt cartier
  Dar cu totii mergem la fabrici si uzine

 26. Imperialistu'
  28 October 2009

  Emil > Problema cu offtopicul e ca daca vrem sa penalizam pentru astfel de abateri, riscam sa lovim pe cine nu trebuie. Raman la parerea ca avantgarda tre’ lasata sa se manifeste, dupa nivelul pe care poate sa il duca

  Lol

  Restul sunt copii care trebuie educati si impartiti de stat in 2 categorii-cei ce trebuie educati in privinta binelui si raului si cei care sunt nou veniti in orfelinatul multiculturalist si trebuie sa fim intelegatori cu ei pana reusesc sa se integreze si devenim cu totii o mare familie si, de aceea, nu trebuie deranjati. Altfel se integreaza greu si e pacat:).

  […] Ei sunt binele, noi suntem dobitocii care trebuie iluminati, iar restul reprezinta raul. Gri si-a luat bagajele si a plecat pe Luna. Acolo e liniste.

  Nu stiu daca e chiar asa, lol, pentru ca baietii neaga insasi existenta binelui si a raului, considerandu-le scorneli ale obscurantisti religios extrem de nesofisticati. As zice ca din contra, ni se pun pe ochi niste ochelari care transforma totul in nuante de gri si nu mai putem distinge clar nimic. Ceea ce s-a intamplat nu a fost inversarea valorilor, albului si a negrului, ci nivelarea lor pana am ajuns in punctul in care nu mai stim care-i care. Raul si binele se afla pe aceeasi treapta.

 27. Lol
  28 October 2009

  @Imperialistu’
  Perfect de acord ca se incearca o negare a conceptelor de bine si rau, dar aici ne lovim de o alta ipocrizie a stangii. Acesti oameni sunt in stare sa spuna orice numai ca sa fie in centrul atentiei-pana ieri a fost incalzire globala, azi e schimbare climatica spre exemplu, dar sa negi asa ceva este o eroare fatala pentru ca in secunda unu vei fi catalogat drept reactionar, fascist, imperialist, sovinist, xenofob, nationalist, conservator. Pe scurt tu esti noul „rau” al stangii pentru ca te opui adevarului predicat de aceasta.

  Consider ca aceasta ideologie se aseamana din multe puncte de vedere cu o religie. Fara un „Rau”, un „Shaitan”, ideile lor nu pot functiona.

  Adevarat, ce era rau inainte acuma e gri(teroristi, fanatism religios, incalcarea drepturilor omului etc.), dar ce era bun inainte(libertatea, drepturile omului etc.)acuma reprezinta „Noul Rau” pus in antiteza cu ideile stangii.

  Dusmanul este necesar fie ca e reprezentat de reactionari, fascisti, imperialisti, „agenturili” straine, golani sau orice altceva, intr-o interpretare sau alta stanga isi are propriul rau fara de care nu poate rezista. Stanga are nevoie de un „Rau” personal fie ca il considera astfel fie ca nu in acelasi mod in care razboiul era necesar in opera lui Orwell. Fara un inamic fata de care sa canalizeze energia adeptilor, acestia s-ar putea sa se trezeasca deodata sa gandeasca de unii singuri. And we sure wouldn’t like that to happen now, would we?

 28. vespasy
  28 October 2009

  trebuiesc ajutati si integrati in societate!
  Intrebare: ei vor?
  40% din ei au palate pline cu aur si saltele cu euro!
  restul se zbat in saracie lucie.
  e mult mai usor sa furi decits a produci.
  cei care au (ma refer la rromi) au facut ceva sa isi ajute semenii?????
  sa nu uitam ca peste tot au statut special( sunt rromi si trebuiesc ajutati!!!)
  PE NOI ROMANII CINE NE AJUTA???? nu cumva suntem minoritari in tara noastra?????

 29. motoc
  28 October 2009

  ia hai, sa-i descriminam pozitiv, la misto, sa le stergem dispretul de pe buze…

 30. John Galt
  28 October 2009

  Alb vs Negru. Gri.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ce ai mai putea citi