FUNDATIA IOAN BARBUS

Detroit a dat faliment

detroitSocialismul lucrează temeinic și pe termen lung. Detroit, până nu demult capitala industriei auto din SUA, este administrat din 1961 de partidul Democrat și sindicate. Aproximativ o jumătate de secol mai târziu, mai precis joi 18 iulie 2013, s-a copt rodul atâtor decenii de muncă asiduă: orașul a intrat în faliment și a cerut protecție față de creditori, conform capitolului 9 din legea falimentului.

Este cel mai mare faliment urban din istoria SUA. Datoriile orașului însumează cel puțin 18 miliarde dolari.

Ultimul cincinal a fost apoteotic. În perioada 2007-2011 administrația locală a cheltuit, în medie, o sută de milioane dolari anual mai mult decât veniturile obținute prin taxe și impozite. Șase miliarde dolari din datoria totală reprezintă obligații de plată pentru beneficii de sănătate ale lucrătorilor din sindicatele publice, iar trei miliarde sunt pensii pentru 20 mii de lucrători din sectorul public. S-a reușit performanța ca 36% dintre locuitori să ajungă sub pragul de sărăcie. FBI a citat Detroit ca având cea mai mare rată de criminalitate violentă dintre marile orașe americane.

La ora de față populația orașului depășește cu puțin 700.000 locuitori. În deceniul 1950 era de 1.8 milioane. Un sfert de milion de locuitori au părăsit Detroit în perioada 2000-2010. Mii de antreprenori și investitori mari și mici au dat bir cu fugiții, descurajați de corupția endemică, impozitarea ridicată, reglementări sufocante și dispariția forței de muncă bine calificată.

Modelul de binefacere socială al politicienilor progresiști – servicii peste servicii și beneficii peste beneficii, toate universale și gratis – a distrus sute de mii de vieți și a ruinat un mare oraș.

Nu-i nimic, trebuie să spargi câteva ouă ca să faci omletă. Azi Detroit, mâine toată țara.

Supliment Mark Steyn :

Puteți sprijini activitatea noastră cu o donație unică sau una recurentă prin Patreon.

Emil Borcean

Emil Borcean

22 Comments

 1. Bogdan Calehari
  19 July 2013

  Negru, Democrat, Falimentar = Detroit !

  „Azi Detroit, maine toata tara” – excelent spus! Suntem pe aceeasi lungime de unda.

 2. Bogdan Calehari
  19 July 2013

  Timp de 20 de ani (pana la inceputul anilor 90), primar al orasului a fost, vestitul Wayland Young. Vestit nu numai pentru ca s-a opus cu indarjire la reabilitarea anumitor zone, si transformarea lor in cartiere rezidentiale, tocmai pentru ca „homosexualii albi” sa nu-i invadeze orasul (!), ci si pentru vorbele de duh (era un Vanghelie la patrat) stranse intr-o „carticica rosie” asemnatoare cu cea a lui Mao. El a fost cel care l-a numit in public pe Ronald Reagan, in timp ce acesta era presedinte, „batrana pruna zbarcita”! Dezastrul ramas in urma lui nu a mai putut fi inlaturat. Nu m-ar mira daca as afla ca era si un foarte bun organizator de revelioane ????

 3. Daniel Francesco
  19 July 2013

  Steven Crowder cu Pure Detroit:

 4. Daniel Francesco
  19 July 2013

  Hiroshima-Detroit 1945-2010:

  hiroshima-detroit

 5. Pataphyl
  19 July 2013

  Toată țara? Ei bine, cele 18 miliarde datorii ale „Motor City” sînt mărunțiș în comparație cu datoria Californiei: Report: California’s Actual Debt At Least $848B; Could Pass $1.1T

 6. Pataphyl
  19 July 2013

  One witness to the destruction of a once great city said: „Socialism isn’t the opposite of capitalism. „Capitalism” is just a crude Marxist cartoonish demonization of free society. Socialism is the opposite of civilization itself. And so goes Detroit.” – See more at: http://thepeoplescube.com/peop…..MKOTP.dpuf

 7. adi
  19 July 2013

  Michiganderii au facut o miscare extraordinara la alegerile trecute. In primul rand a iesit Rick Snyder ca guvernator si apoi s-a votat legea managerului de urgenta. Astfel a putut Detroit in sfarsit sa intre in faliment dupa atatia si atatia ani de taraganat in probleme financiare.
  Ce urmeaza acuma? In sfarsit, acele cladiri parasite vor putea fi demolate fara costurile urase impuse de oras. In sfarsit terenurile virane se vor da spre vanzare si speram ca inevstitori seriosi vor reconstrui orasul. Sa speram totusi ca nu cu moschei ci cu noi magazine, fabrici, centre culturale si economice, parcuri unde te poti plimba fara vesta anti-glontz si dupa ce apune soarele.
  De acuma, trebuie sa fie mai bine, nu? Ca doar s-a ajuns la fundul butoiului.

 8. ws
  19 July 2013

  Cred ca recentul caz Trayvon Martin/Zimmerman are legatura cu subiectul de mai sus.

  Iar Obama nu s-a abtinut sa nu ne impartaseasca din adanca-i gandire.
  Captiv al PC (politically correctness), isi impune dogma asupra US of A, si deci asupra
  intregii lumi.

  Intreaga declaratie a lui Obama poate fi vazuta aici:


  1. Pe de o parte recunoaste verdictul juratilor, apoi spune ca ar fi putut fi fiul lui sau el in locul lui Trayvon.
  Practic, el spune explicit ca Martin a fost ucis pentru ca e negru, ceea ce e fals. Martin l-a atacat pe Zimmerman,
  iar Zimmerman l-a impuscat pe Martin.

  Pentru ca idiotul mondial sa aiba dreptate, ar trebui sa demonstreze ca Zimmerman (care nu e tocmai alb)
  l-a ucis pe negru pentru ca e negru. Aceeasi intamplare nefericita ar fi avut loc daca Trayvon Martin ar fi fost un
  cracker – termen pe care Trayvon l-a folosit de altfel.

  2. Idiotul de la Casa Alba refuza sa vada realitatea. Problema negrilor nu sunt rasistii albi – rasisti care nu
  prea mai exista. Rasismul s-a refugiat acum in randul negrilor.

  Problema cu negrii e cunoscuta de mult timp, inca din anii ’60, dar nu e PC sa vorbesti de ea.
  Dezintegrarea familiilor celor de culoare este sursa originara. Din asta rezulta delincventa juvenila, cu tot
  ce implica ea: tineri negri violenti, incarcerati, membri ai bandelor, traficanti de droguri samd.
  „Cultura hip-hop” nu ajuta nici ea. E greu pentru un tanar negru sa vrea sa unifice teoria relativitatii
  cu mecanica cuantica atata timp cat fratiorii vorbesc de curve, bani, gasti, violuri.

  Si de aici tot restul – violenta mult peste media a negrilor, incapacitatea de a progresa, lipsa
  valorilor adevarate date de comunitate.

  Si asta in ciuda politicilor agresive de promovare si incurajare a identitatii africane-americane.

  Obama refuza sa identifice problema. Oamenii care sunt suspiciosi fata de negri nu sunt
  problema, ei sunt doar efectul, si nu cauza.

  regards,
  ws

 9. @9 Multumesc pentru Mark Steyn. Imi plac stilul si ideile. Nu stiam de el si l-am marcat. Sa vedem ce da.
  @8 Martin Luther King vroia oamenii judecati „not from the colour of their skin but from the content of their character”. Dar cum mai poti aprecia pe cineva dupa continutul caracterului cand ti-ai pierdut criteriile? Multi-culturalismul pur si dur inseamna exact asta: nimeni n-are dreptate. Binele si justitia se confunda – dupa ei – in hedonism. Rezultatele sunt cele pe care le-ai descris. In aceste conditii, MLK s-ar fi retras. Socrate ar fi emigrat in Nauru ca sa-si creeze „Republica” secolului XXI. Trayvon si Shaniqua ar fi obtinut un post caldut de contopist intepat la primaria Detroitului. Obama se va fi ales prezident.

 10. Corneliu
  19 July 2013

  Pentru „ws”.
  Zimmerman, un hispanic cu tatal catolic, nu este nici mulatru. Este alb, la fel ca toti albii si nu „nu tocmai alb” precum zici.
  Faptul ca unii, crezandu-se „foarte albi” ii denumesc pe ceilalti albi altfel, nu e de referinta.

 11. emil borcean
  19 July 2013

  Retrospectivă și rețetă de vindecare:

  Și varianta progresistă: guvernare cu amprentă mica? păi de-aia fug oamenii din oraș și scade baza impozitabilă! Ce vrea tanti să spună și e prea sfioasă ca să articuleze direct: locuitorii să fie legați de glie, ca șerbii, și să plătească toate taxele și impozitele impuse de Big Government, care știe mai bine decât nespălații de pe moșia statului ce e mai bine pentru ei!

 12. „Daca as fi avut un fiu, ar fi aratat ca Trayvon Martin” — Barak Obama

  Daca Obama ar fi avut un oras, ar fi aratat ca Detroit.

 13. Costin Andrieş
  19 July 2013

  Obama se foloseste de Trayvon ca sa agite spiritele. Divide et impera. Cam ce facea iliescu in 90 cu ‘golanii’ si ‘elementele fasciste si drogate’ din Piata Universitatii.

 14. DanCanada
  19 July 2013

  @13 & 14: Ovomit in loc sa o lase balta, a agitat spiritele si Vineri. A zis ‘Trayvon could have been me 35 years ago.’
  Era off teleprompter, „gindea” si el cu voce tare. Pai rau ca n-a fost, n-ar mai fi fost presedinte, nu? ????

 15. Alex M.
  19 July 2013

  @2 Coleman Young

 16. ws
  19 July 2013

  @Corneliu

  Nicio intentie rasista in ce am spus. Doar vroiam sa accentuez faptul ca Zimmerman nu e „albul” standard impotriva caruia lupta ideologia multi-culti.

  regards,
  ws

 17. ws
  19 July 2013

  Revin la cazul Zimmerman pentru ca mi se pare emblematic pentru ce se intampla in USA in zilele noastre. Mi se pare incredibil. Parerea mea e ca orice rezistenta impotriva ideologiei multi-culti e sortita esecului. S-a trecut de the point of no return. Au castigat.

  Despre caz se poate citi pe net destul: intr-un incident nefericit, un neighborhood watch, Zimmerman, inregistrat ca democrat, hispanic, il impusca mortal pe un wannabe thug de 17 ani.

  Problema e ca Zimmerman avea pielea alba, iar Martin era negru. Orice alta combinatie de culori ar fi fost tratata cu indiferenta de propaganda. Putinele cazuri in care un alb ucide un negru trebuie folosite la maximum.

  Initial, politia locala nu a gasiti nicio dovada pentru a-l inculpa pe Zimmerman. Dar dupa ce grupurile radicale ale negrilor au facut presiune, s-a gasit un procuror care sa-l puna sub acuzare pentru crima. Acum cateva zile juratii l-au gasit nevinovat pe alb. Nu exista nicio dovada ca il ucisese pe negru decat pentru auto-aparare. Nu il ucisese pentru ca era negru, nu pentru ca se comporta dubios. Ci pentru ca fusese atacat, iar el credea ca viata i-a fost pusa in pericol.

  Ce credeti ca s-a intamplat cu Zimmerman? Ca s-a intors la munca? Nici vorba. A fost dat afara. Era si student (vroia sa devina judecator). A fost dat afara de la scoala. A fost amenintat cu moartea de nenumarate ori, asa incat acum se ascunde, iar atunci cand iese din ascunzatoare, poarta vesta anti-glont. Un grupuscul de negri mult mai radical decat media a pus $10,000 pe capul lui. Presedintele Americii a declarat ca el insusi ar fi putut fi ucis de catre Zimmerman acum 35 de ani, si ca baiatul Presedintelui ar fi fost ca Martin (adica ma-ntelegi, un tanar negru nevinovat ucis de o bruta alba).

  Acum cateva zile, Zimmerman a iesit din ascunzatoare. S-a intamplat ca a scos niste oameni dintr-o masina rasturnata pe autostrada. Familia celor salvati a vrut initial sa dea o declaratie publica prin care sa-i multumeasca. A doua zi au renuntat, au anuntat ca nu vor sa aiba de a face cu el:

  „They don’t want to be associated with George.”

  Cred ca totul e pierdut. Omul asta e linsat doar pentru ca avea pielea alba. Rasismul, ca ideologie, a castigat.

  ws

 18. emil borcean
  19 July 2013

  Toure, un bagator de seama progresist pe la televiziuni: Zimmerman nu este hispanic, e peruviano-american (maica-sa e din Peru).
  Rasismul a castigat, iar un semn il reprezinta nomenclatorul tot mai stufos de rase/etnii hibride.

 19. Costin Andrieş
  19 July 2013

  scandaluri fictive pentru a distrage atentia de la scandalul benghazi, de la economie, PRISM, egipt, ho si min etc etc etc . Peste tot unde te uiti dezastre ascunse de perdele de fum. Anlinsky tactics. McCarthy nu doar ca a avut dreptate, dar a fost nepermis de bland.

 20. Toiu
  19 July 2013

  @ws
  Eram iritat si suparat de ce i se intampla lui Zimmerman. Acum dupa ce am citit din comentariul dumneavoastra cum ca ar fi democrat mi-a scazut supararea considerabil.

  Asta si-a dorit, asta a dorit-o si pentru altii. Corectitudine politica, discriminare pozitiva, etc,etc. Plus un presedinte amoral si iresponsabil
  Sa fie sanatos si sa le faca in continuare campanie democratilor si nulitatii aleia de Obama.

 21. DanCanada
  19 July 2013

  @Emil: E tupeu si sindrom A3 (‘antenita’?) – a deforma o stire cu orice pret numai sa ai audienta. Daca initial baietii ar fi dat stirea cu Zimmerman si Trayvon fara sa specifice ‘rasa’ fiecaruia in nici-un fel, n-ar fi stiut nimeni. Ar fi fost o stire complet anosta, buna de pagina Anunturi. Asa, a fost un white hispanic vs black. In mintea americanului de rind nici nu a mai contat ce e dupa white, putea fi white martian ca tot aia era.

  Alt exemplu de tupeu: cucoana aia democrata Elizabeth Warren care pretindea ca e ‘nativa’ desi era 1/32 de origine sioux ????

  Antenita are si Obama: a avut tupeul sa se jaluiasca ca nu merg treburile si nu se infaptuieste marea lui viziune despre America pentru ca republicanii aia rai nu pun umaru’ si nu zic DA la marile lui propuneri.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ce ai mai putea citi