În urmă cu câteva zile, ILD a propus organizarea de alegeri preliminare pentru stabilirea candidatului la președinție din partea dreptei. Nu reiau aici argumentele, majoritatea post fi găsite în articol și la comentarii.
La aproximativ o săptămână de la publicarea articolului putem spune că avem o veste bună și una rea.
Vestea bună este că ideea a fost preluată și comentată de cea mai mare parte a ceeea ce numim presă independentă. Postul de știri B1 TV a dedicat o parte însemnată acestui subiect, Silviu Sergiu și subsemnatul am scris despre asta în Evenimentul Zilei, Cristian Câmpeanu a scris în România Liberă, Andreea Pora a scris în Revista 22, iar Radio France International a dedicat câteva minute ideii în cel mai important jurnal de știri al zilei. În plus, numeroși alți jurnaliști precum Dan Tăpălagă mi-au spus că ideea este bună dar că problema ține de cât sunt de dispuși politicienii să meargă cu adevărat în fața propriului electorat.
Vestea proastă este că deși mai mulți politicieni tineri și ”reformiști” mi-au spus că ideea este excelentă, ca de obicei, misecuviniștii așteaptă probabil ca ideea să fie adusă în dezbatere de Jean Luc Picard și impusă pe agenda publică de Zâna Măseluță. Singurul politician din partea dreaptă care a adus în discuție ideea a fost Cristian Preda, ce se întreabă pe blog dacă sunt posibile alegeri primare. Concluzia, ”o idee bună pare să fie imposibil de pus în practică”.
Surpriza abia acum vine însă. Obișnuit probabil să plagieze tot ce mișcă, premierul Ponta a avut în ultimele zile două ieșiri publice în care a explicat că se gândește ca în PSD să se organizeze … alegeri preliminare pentru stabilirea candidatului stângii la prezidențiale.
”Dacă sunt mai mulţi candidaţi, atunci trebuie să avem procedura de desemnare din cadrul partidului a celui care după aceea merge la Congres. (…) Dacă vor fi mai mulţi candidaţi, numai aşa putem să îl desemnăm, printr-o procedură care să îi cuprindă pe cât mai mulţi dintre membri. Să nu fie un simplu Congres. Nu ştiu dacă vor vota 500.000 de membri, dar cât mai mulţi dintre ei. Vor fi alegeri preliminare, cum se întâmplă şi în alte partide, nu neapărat modelul american, dar s-a întâmplat în Italia şi Franţa, explica Ponta pe 15 iunie, conform RTV. Pe 17 iunie a revenit asupra ideii. ”Din partea noastră, dacă sunt mai mulți doritori pentru Cotroceni de la PSD, UNPR sau PC se vor organiza alegeri preliminare, ca în multe țări europene …”, a declarat premierul, citat de B1TV.
Vedem, așadar, că vechile obiceiuri nu se uită chiar atât de ușor. Șeful hoților și plagiatorilor din România nu se poate abține de la un plagiat mic. Așa că, domnule premier, vă implor, plagiați-o și pe asta.
8 Comments
Georgescu M.
18 June 2014E o solutie pentru Ponta de iesire rezonabila, de a fi „ultimul pe lista cu voia dvs”. Adica il inchide si pe Geoana si pe oricare alt posibil candidat din sanul stangii. El se va sacrifica sa candideze impins de poporul activist socialist. Si numai faptul ca o propune il ajuta, chiar daca nu o face. In plus contrabalanseaza posibila mobilizare a dreptei prin solutia propusa de ILD care este evident una foarte buna pentru acest moment.
DanCanada
18 June 2014Nu e CtrlV in stare sa plagieze o doctrina, nu intelege, saracu’!
Mai bine sa plagieze asta:
http://www.theguardian.com/wor…..er-resigns
George Daniel
18 June 2014Dane, e bună și varianta ta ! Sper că cei care îi fac revista presei de aici să i-o prezinte cu cea mai mare seriozitate :))
Bill
18 June 2014Buna seara,
Ponta este sfatuit de Turambar si Sultanescu. Ei sunt cei care l-au convins sa plagieze ideea alegerilor preliminare, cat si ideea scaderii CAS. Incearca cu disperare sa atraga electorat din afara bazinului PSD si sa confiste macar verbal temele asa-zisei „drepte”. Ponta&Co. au spatiu de manevra suficient, asta deoarece pe „dreapta” e o incaierare intre baronii de tip Udrea-Anton, mari aparatori ai statului de drept cu vechii baroni securisto-fesenisti, gen Frunzaverde sau Blaga.
Votul prin corespondenta trebuie adoptat cat mai rapid. Prin sistemul de corespondetna alegerile preliminare ar putea fi mult mai usor organizate.
O discutie despre votul prin corespondenta aici:
http://alegatordedreapta.info/intelegeticand/
hehe
18 June 2014V-a plagiat din parti. Uite aici ce propunea propriul lor think tank inca din 2004. http://www.fisd.ro/PDF/mater_n…..nterne.pdf
Vlad M.
18 June 2014Sper ca nu traiesti cu impresia ca Victor Ponta, Mirel Palada si ceilalti smecherasi din jurul sau citesc documentele Institutului Ovidiu Sincai.
DanCanada
18 June 2014Deci fisd.ro e „think tank”?!? ????
Primele doua link-uri de pe site-ul principal sint la blog-urile lu’ Bombo si Adisor Severin.
Iar pdf-ul lui hehe e o barba gretoasa tipic post-comunista, ia-n uitati aici un fragment demn de meandrele concretului iliescian:
„… se poate revitaliza relaţia dintre cetăţeni şi partide, se eficientizează mecanismele interne de decizie ca urmare a creşterii legitimităţii acestora, se dinamizează viaţa internă de partid, creşte militantismul membrilor, realizându-se în acelaşi timp un echilibru între dorinţele cetăţenilor şi obiectivele conducerilor centrale ale partidelor”
Ei? Nu-i asa ca ramai mut? ????
George Daniel
18 June 2014Deși și GIOs au think-tankuri? Foarte tare !