FUNDATIA IOAN BARBUS

Parlamentarii danezi interpretează Biblia

Parlamentul danez a adoptat o lege care obligă preoții Bisericii Luterane (de Stat) să oficieze căsătorii între cuplurile homosexuale.

Stig Ellins, left, and his partner Steen Andersen after their wedding at Frederiksberg Church in Copenhagen, Denmark, in June

Stig Ellins, left, and his partner Steen Andersen after their wedding at Frederiksberg Church in Copenhagen, Denmark, in June

Cam o treime din preoţii danezi sunt împotriva căsătoriilor homosexuale. Aceştia pot invoca obiecţia de conştiinţă, însă episcopul locului trebuie să găsească alt preot dispus să slujească în locul unuia care refuză.

Legea constituie un precedent, fiind o ingerinţă clară şi directă a Statului nu doar în afacerile Bisericii, ci şi în învăţătura sa. În acest caz, parlamentarii denezi au interpretat principiile biblice şi au impus Bisericii şi societăţii părerea lor din acest moment.

Legea a fost promovată de Manu Sareen, care este un agnostic, deci implicarea sa în acest demers legislativ nu poate fi explicată decât de agenda sa politică.

Partidul Poporului Danez (PPD), a protesat împotriva legii care impune căsătoria homosexualilor în biserici. PPD este eurosceptic şi anti-emigraţie (deşi în trecut a făcut parte din guverne pro-emigranţie) şi la ultimele alegeri PE a câştigat 14,4% din voturi. Va face parte din grupul Conservatorilor şi Reformiştilor. Liderul său, Morten Messerschmidt, care s-a despărţit cu greu de Nigel Farage, s-a arătat dispus ca Danemarca să trimită fregate spre ţările estice pentru a apăra graniţele Vestului.

Puteți sprijini activitatea noastră cu o donație unică sau una recurentă prin Patreon.

Redacţia

Redacţia

Conservatori români

11 comentarii

 1. avenirv
  17 iunie 2014

  ce inseamna biserica de stat si ce implica asta ?
  daca sunt conservatori inseamna ca sunt coloana 5-a putinista ?

 2. Adi
  17 iunie 2014

  e o rușine si din acest moment, biserica luterana nu se mai poate considera „crestina”.

 3. C Sampalean
  17 iunie 2014

  In realitate este discriminare disimulata a crestinismului si a crestinilor. Ateismul militant este de sorginte marxista. „E ceva putred in Danemarca !”

 4. NeutroN
  17 iunie 2014

  Întrebare simplă pentru voi: dacă statul nu are voie să se implice în treburile bisericești, atunci de ce biserica are voie să se implice în treburile statale?

 5. Toiu
  17 iunie 2014

  @NeutroN
  Intrebare simpla pentru neuron: daca tu te amesteci in treburile statale-de exemplu votezi sau participi la manifestatii-are voie statul sa se implice in treburile tale-de exemplu sa-ti spuna cu cine sa te casatoresti?
  Dupa cat te duce mintea se pare ca da.
  Exista un stat unde se intampla chestia asta. Adica iti spune cu cine sa te casatoresti. Drum bun in Coreea de Nord si nu uita sa pui de-o manifestatie-de genul „unitisalvam”- pe acolo. Impresia mea este ca o sa fie ultima activitate la care vei participa.

 6. Toiu
  17 iunie 2014

  Si acum un raspuns mai serios pentru NeutroN:

  Statul se implica in treburile bisericesti: de exemplu Bisericile (cultele) functioneaza dupa o lege a cultelor votata de reprezentantii statului.
  Bisericile se supun legilor fiscale conform incandrarii juridice si statutului lor.
  Bisericiile beneficiaza de autonomie in raport cu statul. Aceasta autonomie se manifesta, printre altele, in domeniul efectiv al credintei: statul nu are dreptul sa le spuna Bisericilor in ce sa creada si cum sa creada. Statul nu are dreptul sa ciunteasca Decalogul sau sa impuna Bisericilor viziunea lui despre pacat.
  Daca Biserica Ortodoxa afirma (grosso modo) ca exista doua stari dupa moarte, iadul si raiul iar Biserica catolica sustine ca exista o a treia stare, purgatoriul, statul (sau institutiile lui) nu este chemat sa rezolve acest diferend teologic.

  Lucrurile acestea sunt de bun simt si doar niste oameni imbibati cu mentalitate comunista nu sunt in stare sa priceapa ce inseamna autonomie, viata privata, etc.

 7. LivSTOmer
  17 iunie 2014

  @2,

  Adi, nu biserica e de vina, dupa cum scrie si in articol, o treime din preoti se opun same-sex marriages. In plus, ca traitor in Copenhaga, va pot spune ca exista si multi credinciosi, foarte, foarte, foarte multi, care nu sunt de acord cu asa ceva. Din pacate, momentan, in .dk sunt la putere socialistii.

 8. Vlad M.
  17 iunie 2014

  Problema e ca daca o treime din preoti se opun, doua treimi nu o fac. Fenomenul poate fi intalnit cam in toata lumea unde a dominat candva luteranismul: pierderea celor mai elementare trasaturi ale crestinismului in fata asaltului Noii Stangi.

 9. erasmus
  17 iunie 2014

  A inceput deja, fara rusine prigoana impotriva crestinilor, asa ca in primele 3 secole, acum si cu alte mijloace. Legile aberante impuse la toate nivelele, ue, onu, cer sa faci exact ceea ce nu e bine si asta in mod ostentativ, stiind ca e impotriva ta. Altii stau prost cu educatia si chiar cu bunul simt si accepta inconstient legi nedrepte cu repercursiuni asupra unei populatii intregi.
  Statul are o tendinta de a prigoni biserica si de a o indeparta de la treburile sociale, care de fapt privesc pe toti oamenii si in care biserica ar face o treaba mai buna, daca ar avea resursele statului, care ia impozite de peste tot. De ce sa fie separata biserica de stat cand e vorba sa ajuti oamenii? Fiecare institutie face cat poate mai mult bine, dar acum exista niste rauintentionati care vor ca asocierea crestinilor care formeaza biserica, sa nu aiba voie sa faca ceva bun pentru oameni, desi constiinta acestora este mult mai inalta decat a celor ce formeaza statul.
  Ce se intampla in aceasta putreda Danemarca, este exact ceea ce ue vrea sa impuna tuturor tarilor. Acum au puterea legislativa de a impune ceva rau, impotriva vointei oamenilor, in scopul de a distruge familia normala, constiinta curata a copiilor si tot ce este bun in societate.

 10. Alin Dumitrescu
  17 iunie 2014

  Danemarca accepta casatoriile persoanelor de acelasi sex. Biserica este de stat, cumva era firesc sa se ajunga la asta, mai ales ca 2/3 dintre preoti sunt de acord sa oficieze astfel de casatorii. Proiectul de lege nu obliga preotii sa oficieze, ci biserica. Sa nu fiu inteles gresit, eu sunt impotriva casatoriilor intre persoanele de acelasi sex pentru simplul motiv ca ALTCEVA trebuie sa se numeasca ALTFEL. Dar in cazul asta nu m-am „atacat” prea tare, era si previzibil, si (oarecum) firesc.

 11. Vlad M.
  17 iunie 2014

  Bine, dar biserica e, teoretic macar, crestina. O fi de stat, dar inainte de a fi de stat, e crestina. Proiectul de lege este un abuz, iar cei care nu inteleg ca rostul unui preot nu este sa fie cool, ci sa apere credinta, si-au ratat menirea. In loc sa urmeze cariera fireasca de stangist, s-au trezit prelati.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ce ai mai putea citi
ro_RORomanian