FUNDATIA IOAN BARBUS

Discursul lui Putin la Valdai. Ce ramane de facut, cand ai totul de pierdut

Discursul lui Putin de la Valdai Club, la Soci – într-un fel Merkel avea dreaptate, inainte sa se imprieteneasca din nou cu el: Putin nu e in toate mintile. În alt fel, Putin este in toate mintile, asa arata mintile formatate de KGB.

Face din alb, negru, din negru, alb, ameninta, santajeaza, destabiliteaza si invadeaza vecini pentru a-i transforma in vasali, sprijina extremisti in Orientul Mijlociu, iar azi si in Occident. Apoi dupa care iese la rampa si isi acuza America de finantarea „nazistilor ucraineni”, adica isi acuza adversarul de lucrurile pe care el insusi le face. In traditie tarist-sovietica, minciuna e crunta, totala, continua si agresiva. Sindromul bolsevicului, prezent si in PSD-ul nostru, dar la dimensiuni dambovitene.

Primele minute ale discursului sunt practic o insiruire a nelegiurilor facute de Rusia sub conducerea lui Putin, nelegiuiri pe care le face ghemotoc si le arunca in capul Americii. America e acum, ca si in urma cu 25 de ani, sursa tuturor relelor de pe mapamond. Aliatii Rusiei, tot Coreea de Nord, Cuba si Iranul.

Putin se da Urs,  dar stie ca Rusia nu e urs. Stie ca Rusia e un batran alcoolic, sarac lipit si singur, intr-o casa in paragina, fara nici o speranta ca lucrurile sa vor imbunatati vreodata. De intinerit, nu intinereste. Stie ca va muri singur,  bolnav si in mizerie, si trebuie sa faca ceva. Se da cocos, sau urs, este pregatit sa faca stricaciuni iar singurul lui atu este semiparalizia administratiei Obama.

Putin vorbeste despre o America slabita, in decadere, disperata, care isi taie singura craca de sub picioare, dar nu despre America si Occident e vorba, e un discurs autoreferential, despre el si Rusia. Ca forta, Rusia nu se poate compara cu SUA. „Ursul” lui Putin e si la ani lumina in spatele Germaniei, care e mult in spatele SUA.

La naiba, România are o economie mai sanatoasa decat a Rusiei!

1914 - Irkutsk, Rusia

1914 – Iakutsk, Rusia

SUA are economie si o industrie puternice – Rusia nu are nici un fel de industrie, traieste din exportul resurselor si santaj.

SUA are forta de munca calificata, zeci de milioane de antreprenori si milioane de intreprinderi – Rusia are gaz, mafie, PIB-ul Italiei, alcoolemie care se apropie de  80% in zonele rurale, are 25% dintre barbati care mor inainte sa implineasca 55 de ani din cauza alcoolului. In timp ce sandramaua scartaie din toate incheieturile, lui Putin nu ii ramane decat sa faca ce poate pentru a se menitine la putere. Stie ca daca clipeste, este calcat in picioare, stie ca e inconjurat de hiene, pentru ca le-a cultivat. Soarta lui Putin va fi, cel mai propabail, soarta liderilor sovietici, soarta lui Ceausescu. Se va gasi un iliescu si de cojocul lui.

In ce ne priveste pe noi, Rusia este mult mai dependenta de Europa, decat e Europa dependenta de Rusia, iar Putin stie si asta. Ramane sa o afle si europenii, sau cel putin sa se comporte ca atare.

Puteți sprijini activitatea noastră cu o donație unică sau una recurentă prin Patreon.

Costin Andrieş

Costin Andrieş

Autor, co-fondator și redactor-șef ILD https://twitter.com/CostinAndriess

11 comentarii

 1. murphy
  26 octombrie 2014

  articolul asta e o proba-scoala de wishful thinking, nu de reflectare a realitatilor :)))

 2. Stan P.
  26 octombrie 2014

  Imi pare rau, pentru opinia d-lui murphy dar cred ca articolul este extrem de realist si bine scris. Poate ar fi util sa reamintesc ca astazi, rubla a atins un minim istoric de la infintarea monedei euro. Ce poate fi mai relevant de atat, cand vorbim de economia ruseasca si viitorul acesteia. In peisajul de astazi este cat se poate de relevant ca Rusia este intr-un picaj ametitor. Iar redresarea acesteia necesita in mod evident schimbari radicale, o noua revolutie ce trebuie sa o preceada pe cea bolsevica de la 1917. Este ceva logic si de bun simt tehnic. Chirurgia de exterminare a societatii si inlocuire a acesteia cu cea a „omului nou” tot dureaza de atunci. Iar rezultatele sunt cat se poate de evidente. E suficienta o excursie acolo pe cont propriu, (ca sa nu dam vina pe mass media potential polarizata) si concluziile le tragem singuri.
  Sigur ca orice filorus va argumenta ca exista recesiuni si in Europa si in America. Sigur ca da, insa acestea au loc in lumi radical diferite, in care standardul si calitatea vietii, societatea, viata in sine nu are mai nimic in comun cu planeta Rusia. Din pacate pentru locuitorii acesteia din urma, reparatia lobotomiei comuniste, ce va incepe cat de curand in urma unei noi (si din pacate dureroase) revolutii la care poporul rus ar trebui sa se astepte, va dura mult mai mult decat cea din estul europei, in plin proces de recuperare, mai rapid prin Cehia si Polonia, mai putin rapid in Bulgaria si Romania din motive istorice si sociale firesti.

 3. Remi
  26 octombrie 2014

  Cite prostii poti debita….Ura fata de comunism sau fat de rusi e una,iar actuala situatie economico-social a Rusiei e alta.
  Rusia are banci,fabrici de toate felurile(auto,avioane,tancuri,etc),sportivi,cultura,muzee,arta,…Ai vazut Rusia ziaristule ?
  Esti varza.Si,apropos,eu nu iubesc Rusia.Nu sunt un rusofon.Sunt un nationalist roman !

 4. un chimgiong
  26 octombrie 2014

  @3 Remi, nu esti rusofon, ci rusofil, dar probabil ca nu prea stapanesti termenii. Asa ca mai usor cu varza.
  Iar daca esti un nationalist roman, ar trebui sa fii printre primii care sa urasca Rusia, dupa cate ne-a facut. Sau nu stii nici istorie?

 5. Anca Cernea
  26 octombrie 2014

  bănci din Rusia:

  PS
  de ce nu-l dăm afară pe remi?

 6. Alex
  26 octombrie 2014

  Ha ha ha ha ha ha ha :)) tare asta cu bancile din Rusia. E tare si cealalta faza cu rusofilii care nu iubesc Rusia, sunt nationalisti romani dar salta de bucurie slavind societatea infloritoare si paradisiaca din Rusia :)) . Nu iubesc Rusia dar ce sa fac daca o ador ! :)) :))
  Ma intreb ce-i opreste pe nabadaiosii astia sa emigreze in Rusia daca e asa de bine acolo.

 7. Alex
  26 octombrie 2014

  @murphy
  ”articolul asta e o proba-scoala de wishful thinking, nu de reflectare a realitatilor ???? )”
  Corect. Realitatile din Rusia sunt cu mult mai dure si teribile decat poate autorul articolului sa descrie :))
  @Remi
  Multi dintre noi am vazut Rusia prin occidentul blamat de ea : terifianta mafia rusa , miile de muncitori emigrati in occident care au probleme serioase cu bautura si scandalurile si zecile de mii de rusoaice puse pe capatuiala fara scrupule din prostitutie. Singurul lor merit este ca sunt intradevar frumoase de pica :))

 8. Costin Andrieş
  26 octombrie 2014

  Tot Iakutsk, tot 1914

  rus beat vodka

 9. Vlad M.
  26 octombrie 2014

  Totusi, Iakutk este la mama naibii in Siberia, cel mai rece oras mare din lume… Si mai e si din 1914. Alcoolismul din 2014 nu are prea multe legaturi cu 1914. Intre Rusia de acum si Rusia de atunci sunt diferente mari.

 10. Costin Andrieş
  26 octombrie 2014

  Fratia intre popoare atinge noi culmi

 11. John Galt
  26 octombrie 2014

  Intre o treime si jumatate din tinerii Rusiei buni de recrutare au TBC rezistent la antibiotice. Ca sa nu mai spun ca demografic sunt la jumatate fata de numarul lor din trecut.

  http://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK62453/

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ce ai mai putea citi
ro_RORomanian