FUNDATIA IOAN BARBUS

Dispariția lui Crin

Este ciudat că opinia publică este preocupată în aceste zile doar de euforia lui Victor Ponta și nu se întreabă unde este și ce face mai-marele peste liberali. Nu este lipsită de importanță dispariția din spațiul public a președintelui Senatului României, fost președinte interimar al României în timpul puciului din 2012, președinte al Partidului Național Liberal și co-președinte al Uniunii Social Liberale, nepunând la socoteală și rolul de conducător al lucrărilor comisiei parlamentare pentru revizuirea Constituției.

Deoarece această dispariție nu poate avea drept cauză ambiția de a scrie vreo carte (PNL nu este PSD, un „partid de intelectuali” unde până și pușcăriașii scriu cărți – a se vedea „rafinatul” Adrian Năstase), singura explicație nu poate fi decât o schimbare de tactică. Pentru a ajunge la linia de sosire și avea șanse de a câștiga alegerile prezidențiale, Antonescu încearcă să se reinventeze.

Este foarte posibil ca dispariția sa să constituie rezultatul începerii activității de consultant special a lui Niels Schnecker. Nu este exclus ca analizând tendința descrescătoare a popularității Președintelui Senatului și a PNL, fostul angajat al trustului Intact să fi ajuns la concluzia că tăcerea mediatică ar fi mult mai indicată pentru păstrarea susținerii publice până la alegerile prezidențiale de anul viitor.

PSD-ul ar trebui să-i fie recunoscător lui Schnecker pentru cosmetizarea și potolirea lui Antonescu. Tăcerea liderului liberal nu i-ar mai pune pe pesediști în poziții stânjenitoare și îi lasă să se ocupe liniștiți de pregătirea campaniei pentru 2014. De altfel, absența fizică din spațiul public și tăcerea mediatică a lui Antonescu sunt și rezultatul schimbării raportului de putere din interiorul USL. PSD-ul a crescut în sondaje mai mult decât USL-ul. Balanța internă, dezechilibrată de la bun început, s-a înclinat și mai mult în favoarea social-democraților. Rezultatele se vor vedea mult mai bine la alegerile pentru Parlamentul European din primăvara lui 2014, când PNL și PSD vor candida cu liste separate.

Una din cauzele modificării raportului de putere din USL este șirul lung al scandalurilor care au învăluit Partidul Național Liberal. Nici condamnările lui Becali și Relu Fenechiu nici contraperformanțele comisiei pentru noua Constituție, a cărei activitate a fost afectată neîncetat de controverse, nu l-au putut ajuta pe Crin Antonescu. Tendința este de stabilizare pentru opiniile pro-PSD și de înscriere a PNL pe o pantă descendentă. Pe măsură ce se apropie alegerile de anul viitor, devine tot mai puțin probabil ca declinul electoral al PNL să mai poată fi oprit de echipa condusă de Crin Antonescu și susținătorii săi.

În vremurile bune de altă dată.

În vremurile bune de altă dată.

Dintr-un singur motiv nu se pune încă problema schimbării candidatului la președinție din partea PSD: ar duce imediat la anularea protocolului USL și social-democrații nu doresc să fie acuzați de trădare, înainte de a fi pregătiți. Decizia prezentării unui candidat PSD pentru președinție rămâne una din căile de urmat în cazul în care Crin Antonescu își continuă seria de gafe istorice tip Mazăr&Fazăr, dar ea va avea loc numai atunci când PSD-ul o va hotărî și nu mai devreme.

Există soluții pentru alungarea de la guvernare a liberalilor. Una dintre ele este recrutarea masivă a parlamentarilor PPDD. O alta este revizuirea atitudinii față de PDL și inițierea unor discuții de tatonare cu Vasile Blaga. Blaga este un lider politic slab, a cărui atitudine publică a transmis de-a lungul timpului nenumărate mesaje încurajatoare către partidele aflate la putere. Va negocia cu oricine îi promite o felie din guvernare.

Momentul este extrem de favorabil premierului Victor Ponta. Mesajele lui Ponta („Copiați, Copiați, Copiați!” și „Huo Monica Macovei!”) sunt mult mai bine primite de mass-media, în special cea locală. De această stare de fapt nu este de vină doar simpatia pentru cauza PSD-ului, ci și investirea de fonduri în aservirea mass-media.

Mai marii lideri PSD-ului își doresc să scape de Antonescu, devenit o adevărată povară după eșecul lamentabil din perioada interimatului, și își pregătesc terenul cu foarte multă răbdare. Pesedizarea discretă a presei locale din întreaga țară, fenomen început de ceva vreme, este o realitate de care nu s-a ținut cont până acum, dar care va influența decisiv alegerile prezidențiale de anul viitor.

Dacă Antonescu dorește să învinuiască pe cineva pentru situația în care se află, nu poate da vina decât pe sine. Singur s-a băgat într-o poziție din care nu mai poate face nimic pentru a învinge PSD-ul. Indiferent de cursul pe care îl va urma, PSD-ul iese întărit. Dacă rămâne la fel de activ ca până acum, își va distruge și sprijinul pe care îl mai are. Dacă rămâne prea mult timp în umbră, riscă să fie copleșit de statura mediatică a lui Victor Ponta. Aparent paradoxal, retragerea liderului liberal contribuie, ca și implicarea sa activă, la întărirea controlului PSD-ist asupra întregii țări.

Crin Antonescu va sfârși ca un adevărat urmaș al lui Gheorghe Tătărăscu.

Puteți sprijini activitatea noastră cu o donație unică sau una recurentă prin Patreon.

Daniel Francesco

Daniel Francesco

3 comentarii

  1. Anca Cernea
    12 iulie 2013

    Poate doarme și el, i-o fi somn. Se trezește peste 100 ani, ca în poveste. Nu cred că va mai găsi PNL.

  2. Daniel Francesco
    12 iulie 2013

    Ii gaseste, cei mai buni sunt conservati la racoare:

    968997_577574628960218_1280913417_n

  3. Nea
    12 iulie 2013

    Da, un politician a cărui imagine se îmbunătăţeşte prin adormire. Ce poate fi mai frumos?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ce ai mai putea citi
ro_RORomanian