FUNDATIA IOAN BARBUS

Dispariția lui Putin din vizorul public

Ultimul coup d’etat in Rusia (pe atunci URSS) a avut loc în august 1991. Un grup de hard-liners din conducerea partidului comunist l-au trimis pe Gorbaciov „la odihnă”, nemulțumți de reformele lui, dar mai ales de recentul tratat al Uniunii Sovietice, în virtutea căruia republicilor componente li se conferea o autonomie inadmisibil de mare (care nu era nemaipomenită, dar atât cât era eroda totuși puterea centrală).

Puciul a fost un eșec. Gorbaciov a revenit la putere după doar două zile de absență, dar autoritatea lui fusese în mod iremediabil slăbită. Eroul acelor zile a fost Ielțin, care a galvanizat opinia publică din Moscova împotriva puciului și ulterior a preluat puterea.

Acum e o situație cu totul diferită. E un puci de palat complet opac și instrumentat exclusiv de forțe antagoniste din cadrul puterii. Nu există niciun cavaler călare pe un cal alb, care să mobilizeze masele în stil populist. Nu există nicio breșă de legitimitate populară. E o răfuială între mafioți, în spatele ușilor închise. Ce va urma va fi pe măsură, indiferent cine preia puterea.

Rusia putinistă nu se va prăbuși. Va fi mai degrabă întărită, cu sau fără Putin. Există o posibilitate de colaps în viitor, dar de această dată mi-e teamă că nu va fi doar un colaps intern, fără mari repercursiuni pentru restul lumii, cum a fost în 1991-1992.

Kremlinul e setat pe un curs de distrugere colectivă.

Emil Borcean

Emil Borcean

Comentarii

 1. John GaltSpune:

  Răspunde
  martie 15, 2015

  Kremlinul e setat pe un curs de distrugere colectivă.

  In 20 de ani Rusia dispare de pe harta lumii. Definitiv.

 2. Anca CerneaSpune:

  Răspunde
  martie 15, 2015

  Și Ivan cel Groaznic a „dispărut” la un moment dat, pentru câteva săptămâni, ca să vadă cum se comportă boierii. Apoi s-a întors și i-a măcelărit bine pe trădători.
  http://russiapedia.rt.com/of-r…..prichnina/

  Și Stalin a dispărut pentru o vreme, în 1941. Era îngrozit că Germania pornise războiul împotriva URSS, nu știa ce să facă și murea de frică. Așa că a făcut ce face adevăratul bărbat rus. A stat beat. După un timp, tovarășii Molotov, Beria, Voroșilov, Mikoian, și-au luat inima în dinți și s-au dus la el. Stalin era convins că au venit să-l aresteze. Dar tovarășii l-au rugat să vină înapoi și să conducă URSS la victorie. Unii istorici, care au o părere mai bună despre Stalin, cred totuși că a vrut să-l imite pe Ivan cel Groaznic.
  http://www.historyinanhour.com…..breakdown/

 3. Vlad M.Spune:

  Răspunde
  martie 15, 2015

  In cel mai bun caz, Vladimir Vladimorivici e racit. In cel mai rau caz, mimeaza o raceala. ????

 4. Anca CerneaSpune:

  Răspunde
  martie 15, 2015

  Adică e răcit, răcit de tot?

 5. pista laszloSpune:

  Răspunde
  martie 15, 2015

  Poate Putin apare mâine şi mă fac de râs ca ghicitoare.
  Dar nu e lucru curat cu dispariţia lui.
  Au publicat o poză veche şi au pretins că e recentă, dar în foto se vedea un ceas de masă pe care anterior îl dăruise cuiva.
  Şi nici nu cred că e în Elveţia pentru că a născut gagica. Lua şi el un avion privat, îi ducea un buchet de flori şi se întorcea a doua zi.
  Şi liderilor ruşi, de la ţari la Stalin nu le plăcea să lipsească de acasă, ca să nu dea cineva puci.
  Stalin toată viaţa lui a călătorit doar la Teheran în 1943 şi Potsdam 1945.

  Te pomeneşti că rămânem fără Vladimir Vladimirovici.

 6. Vlad M.Spune:

  Răspunde
  martie 15, 2015

  Nu prea cred ca e racit de tot. Nu scapam noi de asta asa usor. ????

 7. PataphylSpune:

  Răspunde
  martie 15, 2015

  Măcar un pic crăcit aș pofti, na!

 8. Costin AndrieşSpune:

  Răspunde
  martie 15, 2015

  Vladimir Putin is ‘alive’ but ‘neutralised’ as shadowy security chiefs stage a stealthy coup in Moscow, it was claimed last night.

  Former FSB chief Nikolai Patrushev was behind the plot, claimed chairman of the pro-Kremlin national Islamic Committee, Geydar Dzhemal.

  There have been no confirmed sightings of Putin for nine days, while in the febrile atmosphere engulfing Moscow a convoy of large trucks parked outside the Kremlin fueled rumours of a flit by the president.

  http://www.dailymail.co.uk/new…..urish.html

 9. Mihai D. PopescuSpune:

  Răspunde
  martie 15, 2015

  … Daily Mail it’s an utmost reliable source…

 10. Costin AndrieşSpune:

  Răspunde
  martie 15, 2015

  … it is. read article. Tx

 11. Vlad M.Spune:

  Răspunde
  martie 15, 2015

  Patahpyl

  Măcar un pic crăcit aș pofti, na!

  Ne vom lamuri la un moment dat. Pana atunci insa eu unul o ma astept ca Vladimir Vladimirovici sa se arate lumii cu zambetul ala al sau, marca inregistrata a FSB. ???? Loviturile de palat in Rusia lui Putin mi se par neverosimile. Nu pier asa usor tiranii rusi.

 12. Anca CerneaSpune:

  Răspunde
  martie 15, 2015

  Geidar Jemal e omul lui Dughin. De mulți ani.
  http://inliniedreapta.net/bise…..opaganism/
  Patrușev, de la FSB, e în rivalitate cu Kadîrov.
  Putin e/era la mijloc. Nu poate să dea în FSB, pt că Putin și FSB una sunt. Dar nici în Kadîrov nu poate să dea, pt că Putin însuși l-a înșurubat peste Cecenia. Kadîrov l-a ajutat pe Putin să controleze toată situația din Caucaz, astfel devenind inconturnabil.
  Lupta de clasă s-a ascuțit când cu asasinarea lui Nemțov. Patrușev a arestat niște băieți ceceni apropiați de Kadîrov și a zis că ei l-au omorât pe Nemțov. Kadîrov le-a luat apărarea. Putin l-a decorat pe Kadîrov – până să dispară.

  http://euromaidanpress.com/201…..vsky-says/

  Acum se zvonește că oamenii de încredere ai lui Putin părăsesc Rusia. Printre aceștia, Ramzan Kadîrov, cică ar fi plecat în Iordania.
  http://kresy24.pl/65455/ludzie…..a-z-rosji/

 13. Costin AndrieşSpune:

  Răspunde
  martie 15, 2015

  s-a intors zana

  pare cam palida
  http://www.paginaderusia.ro/pu…..vada-foto/

 14. Mihai D. PopescuSpune:

  Răspunde
  martie 15, 2015

  … But, but, but Daily Mail, doe…

  https://www.facebook.com/The.Russian.Federation/photos/a.10153530373663539.1073741827.12795478538/10154106893873539/?type=1

 15. Vlad M.Spune:

  Răspunde
  martie 15, 2015

  Cred c-a fost bolnavior, saracutul, era nitel palid. A speriat un picut lumea, de grija lui a uitat planeta si de Boris Nemtov. Toate bune. Kremlinul e pe maini bune.

 16. Anca CerneaSpune:

  Răspunde
  martie 15, 2015

  Hai că s-a aflat unde fusese putin. L-au filmat niște norvegieni.

 17. ToiuSpune:

  Răspunde
  martie 15, 2015

  Dar pe lângă problema tehnică există şi una psihologică. „Chiar credeţi că un om care în fiecare an dispare din spaţiul public pentru 7-10 zile ca să-şi facă facelifting şi să-şi injecteze botox este în stare să înceapă un război nuclear? De frică, botoxul se va topi şi se va scurge”, exclamă Iuri Şveţ.

  Citeste mai mult: adev.ro/nnte4l

 18. ToiuSpune:

  Răspunde
  martie 15, 2015

  http://adevarul.ro/moldova/act…..index.html

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Intră în scenă oștirea recrutată de Moscova. În România e destul să te uiți expeditiv în jur și vei descoperi șoșocisme la orice nivel, la orice televiziune, pe site după site. Sunt formatori de opinie care, sistematic, strâmbă realitatea de acasă, unde atacă metodic repere românești autentice, mai ales dacă mai sunt în viață, cum …

Totul se plătește… Gratuitatea nu e pentru negustorii de idei numiți cândva sofiști, imuni la adevăr și la plata Domnului, vibranți însă la plățile și polițele pământești. Inclusiv comunicarea publică a „adevărului” despre marea neutralitate, orbirea altora prin manipulare patetic autovictimizantă, încâlcirea programatică a lucrurilor până la confundarea călăului cu victima și a Occidentului cu …

CândOrbán sau Putin critică Occidentul, o fac de pe poziții revizioniste (halucinante, fiindcă Ungaria Mare și URSS sunt cadavre istorice). În schimb, conservatorii polonezi, care denunță cu egală vehemență ingineriile sociale “progresiste” și cârdășia iresponsabilă cu Putin în UE, au dreptate pe toată linia, cum recunosc acum doar pe jumătate oficialii UE (să vedem când …

A demoniza, în numele unei credințe care se recomandă mincinos „creștină” și neapărat „ortodoxă”, muzica clasică, arta autentică, adică arta cu spirit, gândirea minții creștine care a absorbit fertil în siajul Revelației rigoarea spiritului grecesc și înțelepciunea romană, minte creștină roditoare de înaltă știință și cultură umanistă universale, iată expresia ignară, dar precisă a non-creștinismului …

Ce ai mai putea citi
ro_RORomanian