FUNDATIA IOAN BARBUS

Diversitate la Maica Tereza

A început un nou an şcolar. În provincia Ontario din Canada a fost cucerit încă un pisc luminos al progresului. Dar ca să apreciem progresul este nevoie de o scurtă recapitulare a trecutului retrograd. În virtutea tradiţiilor religioase ale celor care au întemeiat această ţară, actul constituţional din 1867 a stabilit că educaţia nu este un prerogativ federal, ci strict provincial, şi astfel a permis crearea de autorităţi şcolare provinciale libere să înfiinţeze şi menţină şcoli care să reflecte teologia şi doctrina catolică sau protestantă. Astfel a fost înfiinţată şi operează pînă în prezent o reţea de şcoli catolice în provincia Ontario.

London, ON – Liceul catolic Maica Tereza transformă un birou de la etajul doi într-o cameră islamică de rugăciuni – primul liceu din oraş care ia o astfel de măsură.” Este chiar primul liceu catolic din Ontario, dar mai întâi să lămurim de unde până unde necesitatea unei camere de rugăciuni musulmane într-o instituţie de învăţămînt catolică. Şcolile catolice pentru ciclul primar şi mediu (clasele 1-8) acceptă numai copii botezaţi în catolicism. Liceele catolice nu au această cerinţă, iar liceul Maica Tereza are un contingent de 25 elevi musulmani dintr-un număr total de 1400. Adică sub 2%. Amir Farhi, elev din clasa a 12-a, este încântat de faptul că administraţia liceului a percutat rapid în favoarea cererii formulate de cei sub 2% în urmă cu câteva luni. „Vrem să ne apropiem unii de alţii în această comunitate, să facem schimb de credinţe, să împărtăşim ideile noastre şi să ajutăm la dezvoltarea acestei şcoli şi a valorilor ei”, a declarat el pentru presă. La rândul ei, doamna director Ana Paula Fernandes şi-a exprimat încrederea nestrămutată că noua cameră de rugăciune va încuraja toleranţa şi înţelegerea între religii, încheind cu unul dintre cele mai venerabile versete ale catehismului progresist: „Diversitatea este forţa noastră”.

Este un fapt elementar: toată lumea adecvat educată din Ontario se dă în vânt după diversitate. Dar oare cum funcţionează diversitatea şi „apropierea în comunitate, schimbul de credinţe, împărtăşirea ideilor şi dezvoltarea valorilor” într-o şcoală islamică? Nu din Arabia Saudita, acolo se preferă unitatea de monolit… şi în fond e treaba lor. Acolo e alt sistem de referinţă. Dacă vrei să înţelegi în mod organic şi nemijlocit lumea altora, atunci mai bine te descalţi de idei preconcepute la intrare (altă nestemată din înţelepciunea progresistă). Nu, mă gândeam la o şcoală islamică din Ontario; o madrasa din Toronto, de exemplu. Exemplul este foarte la îndemână: şcoala islamică de duminică găzduită de liceul David & Mary Thompson din Scarborough, în estul metropolei.

Zero la sută elevi catolici, evrei, sau hindu. Deci zero camere de rugăciune separate care să vină în întâmpinarea de nevoi diverse. Nu-i bai, poate nu există mare interes din partea părinţilor catolici, evrei, sau hindu de a-şi trimite odraslele la ritualul duminical de împărtăşire a ideilor şi dezvoltare a valorilor. Să spicuim aşadar din idei şi valori:

Islamul le facilitează băieţilor să practice sport pentru un motiv special, anume de a se menţine sănătoşi şi puternici. Dar de ce trebuie să fie un musulman sănătos şi puternic? În primul rând, el trebuie să se îngrijească de trupul său deoarece este un dar de la Allah. În al doilea rând, el trebuie să fie pregătit din punct de vedere fizic pentru jihad, oricând va fi nevoie.

Islam este o învăţătură dinamică şi cuprinzătoare, al cărei ţel este corectarea, într-un fel special, a sistemelor econmice şi sociale din lume. Spre deosebire de credinţele romanilor, evreilor şi naziştilor, islamul nu se limitează la o anume comunitate de rasă, ci se adresează tuturor fiinţelor umane.

Fără îndoială că orice persoană umanitară acceptă o astfel de luptă şi admiră jihadul deoarece nu există altă cale de a înfăptui scopurile sacre ale Profeţilor.

Sfârşitul uneltirilor şi înşelătoriilor evreieşti: dintotdeauna după intrarea Profetului în Medina, evreii cei perfizi i s-au opus cu vehemenţă… Evreii cei vicleni au intrat într-o alianţă cu politeiştii din tribul Quraish, într-o încercare de a elimina islamul. Cu toate că el a fost binevoitor şi i-a tratat cu blândeţe, evreii au format o conspiraţie cu scopul de a-l ucide pe Mahomed. Ulterior, după ce maşinaţiile şi agresiunea evreilor au crescut, Mahomed nu a avut altă alegere decât de a se ridica la luptă împotriva lor, pentru a apăra islamul şi pe musulmani. Profetul i-a înfrânt la bătălia de la Khaiber, faimoasă pentru faptele eroice ale imamului Ali, şi astfel a pus capăt intrigilor şi conspiraţiilor evreieşti din Arabia.

Police investigating Islamic school over curriculum comparing Jews to Nazis

Ideile şi valorile islamice sunt remarcabil de monotone, indiferent de meridian: diferenţa dintre o madrasă din Toronto şi una din Karachi se rezumă la codul poştal. Datorită acestei particularităţi pe care nu ne permitem să o judecăm (am stabilit că nu se intră cu bocancii în sistemul altuia de referinţă) este de datoria Occidentului să compenseze prin 100% diversitate. Şcoli catolice fără camere de rugăciune islamică? Retrograd. Şcoli catolice fără grupuri de sprijin pentru homosexuali? Ministerul învăţământului din Ontario lucrează la un proiect de lege care obligă şcolile din provincie să faciliteze organizarea de grupuri de sprijin pentru elevii homosexuali. Unele consilii de conducere locale din sistemul de învăţămînt catolic se opun acestui proiect, dar unde-i lege nu-i tocmeală. Ministrul Laurel Broten a felicitat liceul Maica Tereza pentru iniţiativa recentă şi a adăugat: „Unii din sistemul de educaţie catolic au exprimat îngrijorare… Dar înţeleg că vor adera deplin la Legea 13, că nu vor exista piedici în calea acestei legi”.

Sper că establishmentul catolic se va opune din răsputeri acestui proiect de lege. Altfel se va închina definitiv la minister şi maica diversităţii. Nu mai vorbesc de mica problemă logistică de a găsi o cameră pentru grupul de sprijin homosexual care să fie cât mai departe de camera pentru rugăciuni islamice. Diversitate cu forţa nu se poate; combinarea anumitor sisteme de referinţă are un potenţial exploziv.

Puteți sprijini activitatea noastră cu o donație unică sau una recurentă prin Patreon.

Emil Borcean

Emil Borcean

1 Comment

  1. Silvapro
    18 September 2012

    Ce ciudatenie…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ce ai mai putea citi