FUNDATIA IOAN BARBUS

Doar un comentariu. Sper să nu fie cîh, dle Proto

Prin 2003 sau 2004 am făcut un filmuleţ care mi se pare destul de potrivit pentru subiectul articolului despre Ion Iliescu. Ar fi potrivit şi pentru firul de discuţie de sub postarea referitoare la culturnicul Ve Protopopescu, unde Panseluţa şi Fishbone au cîte ceva de zis despre emigranţii români şi raporturile cu ţara lor de departe. Deseori mi-e greu să confrunt acest subiect în mod direct. Am multe experienţe, dezamăgiri şi speranţe care se bat cap în cap. Uneori sînt deprimat şi fatalist, alteori detaşat şi pragmatic. Deci, e un comentariu pieziş şi nici pe departe exhaustiv, sub forma unui mic scenariu şi apoi a unor imagini.

Pe un picior de plai

– scenetă revoluţionară –

Decembrie 1989. Peisaj citadin comunist. Blocuri, gunoaie şi copii. Se cîntă „macarale rîd în soare”.

A început revoluţia. Se dau ziare proaspete. Oameni de bine citesc cu nesaţ. Conu Leonida povesteşte :

Aşa cum îţi spusei. Mă scol într-o dimineaţă şi ştii obiceiul meu, pui mîna întîi şi întîi pe o gazetă, să văz cum mai merge ţara.
O deschiz, şi ce citesc?!
Uite, ţiu minte ca acuma. Doi-doi decembrie. A căzut… tirania. Vivat… libertatea!
Sar din pat şi-mi zic. Hai dom’le pe la revoluţie, poate trag şi eu un profit!

Muzică din Ţara Oaşului. Adrian Năstase, palton uzat, bască de muncitor obidit, dar mai ales, visător:

Ce-mi doresc eu mie, dulce Românie?
Vreau ce mi se cuvine după o luptă de atîta vreme
Vreau ceea ce merit în ţara asta de gogomani
Unde sunt cel dintâi, vreau
Visul meu de glorii falnic
Preşedinte, adulare, bogăţie
Asta îmi doresc eu mie, dulce Românie!

Marş militar sovietic. Soldaţi înarmaţi apărînd cuceririle revoluţiei. Conu Leonida faţă cu reacţiunea:

Tot tămbălăul a ţinut luni de zile, dom’le. Trebuia să se termine pînă seara, dar reacţionarii… nu şi nu!
O tot ţineau cu chiote, zarvă, demonstraţii… ai noştrii, na!, oameni de bine, din popor. I-au luat cu binişorul, le-au dat cu zăhărelu… democraţie, alegeri, tevereu liber… dar ei mereu cu sula-n coaste, dom’le!
Păi cîtă răbdare să fi avut cu coate goale, dom’le, cu golanii! I-a strîns dom’le de pe străzi, i-a dat la mineri, să le iasă mofturile din cap!

Au trecut ani. Un baron pesedist stă de strajă patriei.

I am iroooon man!

He-hee, cum a trecut timpul. Acuma sînt baron major şi de trei cincinale stau de strajă şi apăr cuceririle revoluţiei.
Încă patru ani de tras tunuri şi viitorul ţării e asigurat.
Ţineţi minte
România nu e a noastră
E a urmaşilor, urmaşilor şi urmaşilor
Noştri!

Surle şi trîmbiţe. Ia cuvîntul domnul Mircea Geoană:

Ladies and gentlemen!
Eternul şi fascinantul
Protector al cinstei şi sărăciei
Master of disaster!

Aplauze înflăcărate. Cade cortina, aplauzele se înteţesc, paroxism.

Apare Ion Iliescu. Zîmbeşte larg şi cîntă.

Imagini prezentînd trecutul de dizident şi revoluţionar al lui Ion Iliescu.

Marş militar american. Ion Iliescu zîmbeşte larg. Apare Vadim Tudor şi confirmă:

Varză!

Mission unspoken, destination unknown…

Viezure!

Tell my girl I did my best…

Mazăre!

Cîntec de pahar în idiş despre Romania în care toată lumea bea vin şi mănîncă mămăligă cu cîrnaţi.

Shalom!

Ion Iliescu zîmbeşte larg. Cîntă Gary Glitter. Apare Adrian Nastase şi confirmă:

Come on, come on
come on, come on!

In patria noastră drepturi şi morala juste
Stralucita grijă chezăşie a dimensiunilor
Mutuale din planul superior al împlinirilor robuste

Do you wanna be in my game, my game
Do you wanna be in my game, my game

Se înfăptuie implementarea afirmării formelor fundamentale

I’m the leader, I’m the leader
I’m the leader of the gang!

Nu există nici o îndoială că traiectoria românească
Formidabilă se înscrie în planul de succes
Al sistemului original de aspiraţii

Do you wanna be in my game, my game
Come on, come on
come on, come on!

Decembrie 1989, prima zi de libertate. Oameni fericiţi. O femeie priveşte şi se roagă într-un gest imposibil de descris.


[qt:https://inliniedreapta.net/video/pe_un_picior_de_plai.mov 400 340]

Emil Borcean

Emil Borcean

Comentarii

 1. Eretele NecunoscutSpune:

  Răspunde
  iulie 19, 2008

  Felicitări, da’ greu cu Quick Time Player-ul ăsta… Nu puteţi să-l încărcaţi şi pe YouTube?

 2. PanselutaSpune:

  Răspunde
  iulie 19, 2008

  Minunat, Emil. Nici ca se putea o satira mai buna a scenetelor scrise pentru trupele de agitatie si propaganda de pe vremuri.
  Nici eu n-am reusit sa vad filmul, dar textul e de toata frumusetea.

 3. emilSpune:

  Răspunde
  iulie 19, 2008

  Eretele, Panseluta.

  Multam fain. Acuma, eu am o MARE slabiciune pentru Apple Quicktime. Probabil ca imi bat cuie in talpa cu asa ceva in ziua de azi, cind YouTube este mult mai popular. Insa cu putintica rabdare, se rezolva si vizionarea cu Quicktime.

  Panseluta, fa te rog asa (download-ul e gratis). Click pe acest link QuickTime Download. In pagina care apare ai doua optiuni majore. Alege-o pe a doua, unde scrie „QuickTime 7.5 for Windows XP or Vista” (click pe butonul mic din dreptul acelei optiuni). Uncheck the two boxes below, where they ask if you want, basically, junk e-mail. Apoi click pe butonul de mai jos, unde zice Free Download Now. Urmeaza download-ul. Dupa ce s-a terminat (citeva minute, depinde de viteza conectiei tale la internet), deschide Windows Explorer si mergi in folderul unde ai „salvat” fisierul de instalare Quicktime. Double-click pe el. Incepe instalarea si dupa ce s-a terminat redeschide aceasta pagina. Vei vedea filmuletul. Daca ai probleme, spune-mi. (e mai mult de scris despre procedura la cit de usoara e instalarea).

 4. Imperialistu'Spune:

  Răspunde
  iulie 19, 2008

  De cand am rezolvat problemele pe care le aveam cu Quicktime, il prefer si eu. E foarte tare, oricum. Traiasca pesedistii de bine! ????

 5. fishboneSpune:

  Răspunde
  iulie 19, 2008

  Nu degeaba „tii” tu cu Quicktime, intamplator codecul celor de la Apple este unul printre cele mai eficiente si rapide, nu degeaba majoritatea camerelor foto digitale cand filmeaza, filmeaza in formatul mov.
  Insa totusi votez pentru YouTube din pricina simplicitatii si eficientei. Plus ca eu de unul as fi interesat sa fac o subscriptie la contul Patruped si sa fiu „up to date” cu ce se baga ????

 6. fishboneSpune:

  Răspunde
  iulie 19, 2008

  Panseluta, daca nu sunt indiscret, la ce varsta ai plecat din Romania si de cati ani esti departe? Mie mi s-a spus ca doar dupa vreo 5 ani incepi sa deschizi ochii la anumite chestii si cam asa a si fost.

 7. emilSpune:

  Răspunde
  iulie 19, 2008

  Fishbone, intr-o vreme am vrut sa fac si sa dreg in domeniul video. Stii cum e, uneori fiecare ne luam cite un hobby foarte in serios. Din toate formatele, codecurile si softurile de comprinare/procesare, cele mai bune rezultate le obtineam constant cu QuickTime. YouTube e fenomenal ca platforma sociala, dar geek-ul din mine a ramas fidel lui QuickTime. Fii pe faza, simbata „se baga” ???? un documentar interesant. Apropo de subscriptii si alte alea. (nu avem asa ceva, vezi la „Biblioteca”, rubrica Video, pt un sumar al clipurilor locale sau, in general, preluate de pe YouTube sau Google Video).

  In alta ordine de idei. Ziceai asa:

  „Pe mine de unul ma amuza romanii din Romania care ma acuza ca “gandesti ca americanii”. Pai cum altfel sa gandesc, ca doar traiesc in societatea lor? Automat te aliniez la o anumita filosofie de viata si comportament. Romanii care gandesc romaneste in SUA sau orice alta tara straina, au cu totii un punct comun: au esuat. Nu poti gandi ca la tine acasa in Romania intr-o societate net diferita.

  … si cred ca ai nimerit-o perfect.
  PS
  Stiu ca nu este o „nimereala”, vorba vine.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Intră în scenă oștirea recrutată de Moscova. În România e destul să te uiți expeditiv în jur și vei descoperi șoșocisme la orice nivel, la orice televiziune, pe site după site. Sunt formatori de opinie care, sistematic, strâmbă realitatea de acasă, unde atacă metodic repere românești autentice, mai ales dacă mai sunt în viață, cum …

Totul se plătește… Gratuitatea nu e pentru negustorii de idei numiți cândva sofiști, imuni la adevăr și la plata Domnului, vibranți însă la plățile și polițele pământești. Inclusiv comunicarea publică a „adevărului” despre marea neutralitate, orbirea altora prin manipulare patetic autovictimizantă, încâlcirea programatică a lucrurilor până la confundarea călăului cu victima și a Occidentului cu …

Ambasadorului rus de la Chișinău i s-a ridicat tensiunea și a dat un comunicat despre criminalii care au trimis tancul sovietic după nava rusească. A făcut trimitere la faptele eroice ale criminalilor care ne-au ocupat și omorât, a plâns un pic despre soarta grea a ocupanților și a lăsat sa se înțeleagă că nimic nu …

CândOrbán sau Putin critică Occidentul, o fac de pe poziții revizioniste (halucinante, fiindcă Ungaria Mare și URSS sunt cadavre istorice). În schimb, conservatorii polonezi, care denunță cu egală vehemență ingineriile sociale “progresiste” și cârdășia iresponsabilă cu Putin în UE, au dreptate pe toată linia, cum recunosc acum doar pe jumătate oficialii UE (să vedem când …

A demoniza, în numele unei credințe care se recomandă mincinos „creștină” și neapărat „ortodoxă”, muzica clasică, arta autentică, adică arta cu spirit, gândirea minții creștine care a absorbit fertil în siajul Revelației rigoarea spiritului grecesc și înțelepciunea romană, minte creștină roditoare de înaltă știință și cultură umanistă universale, iată expresia ignară, dar precisă a non-creștinismului …

Ce ai mai putea citi
ro_RORomanian