Nu, n-ați ghicit! În titlu nu este vorba despre politică, ci despre … croitorie: cămășile și hainele bărbătești se încheie stânga peste dreapta, la femei e invers. Dar cum în ziua de azi genurile devin din ce în ce mai greu de precizat, sunt convins că această convenție este deja depășită.
De fapt, ce ciudat!, cam același lucru se întâmplă și în politică! Adică Stânga și Dreapta sunt mult mai greu de definit. În 1991, după dezmembrarea URSS, Stânga părea să fie la pământ, cu șanse mici de revitalizare. Ei, și atunci, renașterea Stângii a venit din două direcții.
Stânga progresistă
Mai întâi, în cadrul Stângii occidentale a ajuns la putere un curent extremist, cultivat cu grijă de-a lungul a zeci de ani, în special în universități, mai întâi în cele din America, apoi, inevitabil, în cele europene. Un curent care urmărește distrugerea din interior a societății occidentale, așa cum a crescut ea în mod natural și înlocuirea ei cu un stat autoritar, care să impună niște reguli draconice ieșite din minți bolnave. Elementele definitorii are progresismului (numit și „woke” sau globalism sau cum doriți) sunt: un stat puternic care impune reguli la care nu admite discuții (cine se opune este înlăturat, nu fizic, ca la comuniști, dar își pierde serviciul și nu mai poate exista din punct de vedere intelectual), lupta împotriva Religiei și a Statului Național. Din păcate, încă mai sunt persoane de bună credință, dar naive, care nu înțeleg pericolul enorm al acestui curent (https://inliniedreapta.net/articole/pe-cine-pacaleste-putin/). Vor înțelege când va fi prea târziu!
Stânga care devine Dreapta!
A doua direcție de renaștere a Stângii vine dinspre Est și este mult mai perfidă decât prima. Pentru că este vorba despre o Stânga puternic deghizată, care a preluat idei din arsenalul Dreptei.
Simplificând foarte mult, aș zice că elementele definitorii ale celor două curente politice, așa cum s-au dezvoltat de-a lungul ultimelor secole, sunt următoarele:
Dreapta: Stat minimal în economie (încurajând libera inițiativă), Patriotism (termenul folosit mai mult în sens negativ este Naționalism), Apropiere de Religie.
Stânga: Stat puternic implicat în economie, Internaționalism (opoziție la ideea de stat național), Ateism (manifestat prin lupta împotriva religiei).
Cum Stânga a avut dintotdeauna un potențial uriaș de mistificare a realității, ea a preluat mai întâi patriotismul. La început, folosit de tirani comuniști ca armă împotriva centrului internaționalei comuniste, pentru a-și păstra puterea. Este cazul lui Ceaușescu, care la invadarea Cehoslovaciei, în 1968, a înțeles că ar putea fi oricând schimbat de Brejnev, așa că a început să joace cartea patriotică/naționalistă. Membrii instituțiilor de forță românești s-au reprofilat, îndreptându-se implicit împotriva URSS. Câteva generații au fost crescute în acest spirit și așa se face că imediat după 1989, din fostele și actuale cadre de nădejde, a apărut Partidul România Mare, continuat peste timp de actualul AUR.
Când în 2001 Putin a ajuns la putere în Federația Rusă, Stânga comunistă a mers și mai departe. El s-a declarat nu doar un admirator al defunctei URSS (ceea ce era de înțeles pentru un fost kaghebist), dar chiar un continuator al Statului Țarist, ceea ce a însemnat în plus (de fapt, chiar contrar) față de statul comunist, apropierea de Religie. Ei bine, Putin a făcut și acest pas! Sigur, e posibil să fi urmat „drumul Damascului” și să fi devenit un creștin autentic! Dar atunci cum poate cineva explica asasinatele politice pe bandă rulantă și invadarea unor state creștine, foste membre ale URSS, cu armate care cuprindeau inclusiv musulmani? Acestea nu sunt deloc gesturi creștinești.
Am găsit această idee (a comunismului mascat prin naționalism și creștinism) și într-un articol al lui Petre Iancu, care face parte dintr-un excepțional serial recent despre asasinarea lui Ioan Petru Culianu, din 21 mai 1990, serial pe care îl recomand tuturor!
Cele două Stângi
Ca să rezum, în ziua de azi, avem, de fapt, două Stângi, una occidentală, progresistă și una orientală, putinistă. Ai zice că cele două se ciocnesc, dar de fapt scopul lor final este același: transformarea societății occidentale de tip liberal (înțelegând prin aceasta un rol minimal al statului) într-una puternic controlată de un stat puternic, adică un fel de stat comunist, dar sub alt stindard.
Din păcate, mulți dintre cei care sunt creștini (în România, în America sau oriunde) au impresia că Putin este în fruntea cruciadei anti-progresiste. Nimic mai fals! Putin a fost, este și va fi un comunist, deci dispus la orice manevre doar pentru a rămâne la putere. De ce credeți că încurajează existența în Federația Rusă a unui Partid Comunist, care este al doilea partid din Duma de Stat, cu doar 57 de deputați din 450, fiind practic singurul partid de așa-zisă opoziție. Dar care are rolul foarte important de a împinge spre dreapta partidul lui Putin „Rusia Unită” (325 de deputați din 450). Și așa se face că mulți occidentali au impresia că Federația Rusă este o democrație, iar partidul lui Putin este unul de dreapta, conservator! Da, ca să conserve puterea lui Putin. Dar doar în acest sens!