FUNDATIA IOAN BARBUS

Pe cine păcălește Putin?

Voi începe cu descrierea păcălelii la care mă refer: ni se tot spune că Putin se află în fruntea unei cruciade împotriva mișcării ”woke”. Așa că în Ucraina ar fi un fel de război religios împotriva… chiar, împotriva cui? 

Rușii care îl sprijină pe Putin

Inițial, Putin a declarat că luptă cu naziștii! Asta, de fapt, era pentru rușii lui de acasă, din ăia fără multă carte, dar cu convingeri ferme, care știu doar atât: că între 1941 și 1944 s-a desfășurat Marele Război pentru Apărarea Patriei, adică a URSSS-ului. Atunci sovieticii se luptau cu naziștii, acum, tot cu naziștii. Atunci, invadatorii ajunseseră la Moscova, acum … uite drăcie! … se bat la Kiev pentru apărarea Patriei!? Da, zic unii, la Kiev, care e tot Rusia. Ucrainienii și rușii sunt tot una! Zău? Dar pe ucraineni i-ați întrebat? Cred că nu. Pentru că ucrainienii n-au cum să uite multe acțiuni ale ”verișorilor” lor, de exemplu ”Holodomorul”, teribila înfometare la care i-au supus rușii în anii ’30, cu milioane de victime. Dar nimeni nu se împiedică de asemenea ”mici” inadvertențe. 

Pe de altă parte, cei mai cultivați dintre ruși sunt încântați că se reface Marea Rusie a Țarilor! Deci Putin e, pe de-o parte, Comunistul care reface gloria URSS, iar pe de alta, reîncarnarea Țarilor Sfintei Rusii. El fiind de fapt un securist viclean și fără scrupule, care a călcat pe cadavre și calcă în continuare, în disprețul oricăror legi. În nici un caz nu este ”Cavalerul Fără Pată și Prihană” care să conducă în luptă pe cei care (în mod justificat!) doresc oprirea nebuniei ”woke”! 

În fine, credincioșii ortodocși din Rusia (care intră, de altfel, și în cele două categorii de mai sus) văd că Patriarhul Kiril e mereu lângă Putin, ba chiar blagoslovește mașina de război a acestuia! Sigur că turma trebuie să-și urmeze păstorul (o spun fără pic de ironie!), dar parcă e cam ciudat că un Întâi Stătător al unei Biserici își îndeamnă credincioșii să ucidă alți credincioși, de exact aceeași confesiune! Sigur, asta e problema credincioșilor ortodocși din Rusia și sunt convins că mulți dintre ei au suficient discernământ pentru a face ceea ce e corect! Dar nu toți sunt așa! 

Așa se explică sprijinul masiv pentru Putin din sondajele de opinie, care există, desigur, chiar dacă scădem procentele adăugate cu generozitate de ”sondorii” oficiali ruși!

Există și români care îl sprijină pe Putin

Până acum am vorbit despre situația din Rusia. Ei bine, în România situația nu e mult diferită, deși s-ar părea că ar trebui să fie, mai ales ținând cont de aversiunea veche și puternică a românilor pentru ruși (bazată pe multe experiențe istorice negative). Din păcate, cred că acest curent anti-rus e mult mai slab acum decât cu 3-4 ani în urmă! Sau poate că cel pro-rus e într-o ofensivă accentuată! Oricum, e clar că Putin i-a păcălit pe mulți!

Aș zice că cetățenii români trași pe sfoară de Putin pot fi împărțiți în două mari categorii: cei care abia așteaptă să fie păcăliți, respectiv cei care sunt păcăliți pentru că nu au suficiente informații corecte, dar nu sunt conștienți de asta.  

Cei care abia așteaptă să fie păcăliți de Putin 

Ei sunt cei care nu VOR să discearnă binele de rău. În fundul sufletului, unii dintre ei probabil că știu care e adevărul, dar se agață de niște argumente, chiar slabe, care le confirmă ce și-ar dori să fie!

Ei sunt cei care au urât întotdeauna și urăsc în continuare Occidentul! Să nu-mi spuneți că nu mai există astfel de oameni! E drept, o perioadă, ei au stat ”la cutie”, pentru că tendința generală în România fusese alta. Dar cine sunt ei? 

În primul rând, sunt foștii activiști comuniști și foștii securiști, dar nu numai ei, ci și rudele lor sau chiar cei care au avut funcții mai mici, dar tot importante în vechiul regim. Paleta e largă! Unii dintre ei au crezut sincer in comunism, care apoi s-a dovedit că a fost ceva greșit. Au aflat ce făcuse comunismul, câte crime de care ei nu știau, câte vieți distruse! Cu toate astea, comunismul însemna tinerețea lor, momentul când fuseseră în plenitudinea forțelor lor fizice, iar unii dintre ei avuseseră posturi de conducere, poate nemeritate având în vedere ce competențele lor, dar ”tăiaseră și spânzuraseră” după voie! Cum să nu regreți o asemenea perioadă! În care ei o duseseră foarte bine! Se plângeau unii că nu aveau ce mânca în anii ‘80, că era frig și lipsă de libertate? Niște fraieri! Cine voia se descurca! Ei cum de reușiseră? Au venit după 1989 americanii ăia și au stricat tot! L-au lichidat pe ”nea Nicu” numai pentru că plătise toate datoriile, iar România avea cea mai puternică economie din Europa de Est! După 1989, ne-am închinat Occidentului, care a distrus industria noastră teribilă și ne-a transformat într-o piață de consum. Degeaba le spui că PIB-ul României e mult mai mare acum decât cel din vremea lui Ceaușescu, la fel și exporturile, ce să mai vorbim de investițiile străine sau de banii europeni primiți de România, mult mai mulți decât contribuția noastră la UE! Nimic nu-i adevărat, doar ce știu ei! Greu de combătut oameni cu asemenea convingeri ferme!

Mai ales că Occidentul a promovat în ultimii ani acel curent ”woke”, complet diferit de ce vor românii, care le dă apă la moară nemulțumiților de UE! Sunt de acord că e greu de suportat așa ceva în România! Aici e singurul punct în care cei care spun asta chiar au dreptate. Dar la această discuție vom reveni!

Cei care nu au suficiente informații corecte

Pe de altă parte, mulți români nu POT să discearnă adevărul din lipsă de informații corecte. Vina cea mai mare o au televiziunile, de unde majoritatea concetățenilor noștri își iau informațiile politice! E atât de simplu: totul ți se dă gata mestecat, trebuie doar să îngurgitezi ”hrana informațională” bine pregătită! Vorba leneșului lui Creangă: ”Muieți-s posmagii?” Da, chiar așa sunt, trebuie doar să-i înghiți!

Dar oare de ce sunt televiziunile atât de nocive? E ușor de înțeles dacă ne uităm la cine sunt patronii lor. Sigur, nu-i putem ști pe toți, dar e evident că majoritatea și-au făcut banii ”pe repede înainte” și apoi au încercat cu orice preț să scape de pedepsele penale. Unii au reușit, alții nu! Că este așa, se vede limpede din ”modelele” promovate cu insistență de televiziuni: mulți pușcăriași de drept comun! N-am nimic cu ei, e bine să se reintegreze după executarea pedepsei, dar … doar ei să fie formatorii de opinie? Și asta se întâmplă nu doar la televiziunile de știri, ci și la fotbal, de exemplu, unde patronii sau formatorii de opinie cu ani de pușcărie la activ sunt chiar mulți! Iar ziarele și televiziunile de sport vor aproape zilnic să le știe părerea. Parcă e prea de tot!  

Dar să revenim la subiectul nostru. Un segment important dintre cei care îl susțin pe Putin îl constituie cei care se împotrivesc atât de tare curentului ”woke”, încât oricine declară că luptă contra ”woke” este în mod automat prietenul lor. Ei nu așteaptă decât pe cineva care să țină sus steagul luptei contra ”woke” pentru a se alia cu el! E Putin? Foarte bine, ei țin cu Putin. A fost securist zeci de ani și a mințit de sute de ori? Are crime pe conștiință? Nu contează! Cum Putin tot spune că luptă cu partea coruptă a Occidentului, înseamnă că e bun!

În general, aceștia sunt creștini practicanți, ceea ce face mult mai dificilă modificarea poziției lor. Mă voi referi mai întâi la cei care trăiesc în țări din Occident și se lovesc direct de practicile ”woke”, pe care, deocamdată, românii le știu mai mult din presă. Degeaba le spun eu, care sunt total împotriva curentului ”woke”, că în acest moment prioritatea trebuie să fie lupta împotriva lui Putin, abia după aceea va trebui oprit curentul ”woke”. Ei se tem că, după înfrângerea lui Putin, nimeni nu se va opune ”woke”! Cu alte cuvinte, cum se spune, lor li se pare că haina e mai departe de corp decât cămașa! Degeaba argumentez că dacă Putin nu va fi oprit acum, în Ucraina, va urma Moldova și apoi, chiar România. Li se pare puțin probabil! Chiar dacă ani de zile au trăit în comunism! 

Pe de altă parte, creștinii ortodocși din România ar trebui să fie convinși că Putin e cel rău! Din păcate, chiar dacă purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, admirabilul Vasile Bănescu, este permanent cât se poate de explicit în tratarea lui Putin drept agresor, Prea Fericitul Daniel nu poate fi la fel de categoric. Și asta pentru că, inclusiv în rândul Sfântului Sinod, există multe voci favorabile lui Putin. La fel de împărțită este întreaga BOR și, din păcate, extrem de permeabilă la tot felul de știri false! 

Mai există încă o categorie de cetățeni români care sunt pro-Putin. E vorba de oameni cu studii puține, care ani de zile au fost neglijați de propaganda oficială, fiind considerați ușor de păcălit cu pungi și găleți frumos colorate, alimente de bază etc. Unii dintre ei au ajuns să muncească în Occident și au văzut că PDL și apoi USR, primele partide românești care a pătruns în diaspora, se adresau în general tot celor cu carte. Așa că atunci când a apărut AUR, cu mesaje simple, gata ”mestecate”, le-a mers drept la inimă! Iată un partid al celor fără carte multă! Așa a devenit George Simion (bătăuș în slujba unor galerii de fotbal) un lider politic! Cum numărul acestor cetățeni români e destul de mare, AUR se menține la procentaje alarmante, chiar dacă nu propune deloc soluții viabile de conducere a țării, ci oferă doar mesaje populiste.

Există, aș zice, niște circumstanțe agravate între cei care îl susțin pe Putin. Este vorba despre acei români care sunt mai în vârstă și nu știu deloc limbi străine, în special engleză. Nu au făcut la școală sau chiar dacă au făcut, nu s-a lipit de ei. Pe aceștia îi văd pretutindeni (mai nou, chiar pe Facebook) ca fiind predispuși să respingă tot ce e occidental. Sigur, niciodată nu vor mărturisi că acesta e motivul de bază, vor căuta altele, dar xenofobia lor de la limbă se trage. 

Propaganda rusă

Trebuie să spunem că acest curent pro-Putin din România este puternic susținut de propaganda rusă! După ce ani de zile a stat la cutie, mașina de propagandă marca FSB e acum la turație maximă. E ușor să vezi asta dacă ești un pic atent la mesajele lansate pe cele mai diverse căi: postări pe Facebook (FB), mesaje email (pentru cei care nu sunt pe FB), mesaje / glume pe WathsApp și … altele. Constat cu tristețe că multe persoane de cea mai bună calitate propagă astfel de mesaje, devenind în mod inconștinent ”răspândaci” ai propagandei putiniste. E drept, atunci când sunt împachetate în umor, e poate mai greu să discerni care e mesajul. Ca să îi ajut, am selectat aici câteva teme preferate la ora actuală (dar departe de a fi singurele). Poate că, dacă le vor vedea la un loc, vor înțelege ideea principală:    

  • Ucrainenii sunt tot ruși (aici se speculează rusofobia românilor). 
  • Ucraina ne-a furat teritorii (de fapt, URSS a făcut-o!). Unele dintre aceste teme pot fi chiar adevărate, dar faptul că sunt promovate cu insistență exact ACUM dezvăluie de unde sunt lansate. Subliniez că polonezii ar putea avea mult mai mulți ”dinți” împotriva Ucrainei, pentru că o mare parte din estul Poloniei a ajuns pe timpul hrăpăreței URSS în Ucraina, dar ei nu o fac! Dimpotrivă, sunt cei mai fervenți apărători ai statul vecin! Ar trebui să luăm și noi exemplu de la polonezi!
  • Preoții români sunt persecutați în Ucraina (diversiune demascată, era vorba de preoți pro-Putin, nu doar români, ci și ucrainieni).
  • Bâstroe – diversiune lansată de vicepremierul Grindeanu (ceea ce arată adevărata poziție a pesediștilor, deși Ciolacu e vajnic apărator al Ucrainei).
  • Americanii sunt răi (aici gama de diversiuni e teribilă, nu voi insista; mai nou, am văzut un material despre cantitățile uriașe de arme găsite lângă coastele Normandiei, subtextul fiind: americanii sunt niște agresori, dintotdeauna!).
  • Europa putredă ne pune să mâncăm insecte! Asta a prins teribil, sunt sute de caricaturi pe acest subiect, ba chiar și poezii mobilizatoare.

Mi se pare ciudat că ”serviciile” românești sunt total pasive și nu fac nimic pentru a opri astfel de diversiuni. Totuși, e vorba de un război din imediata noastră apropiere, iar poziția oficială a statului român este în mod ferm pro-Ucraina! 

Modele posibile de persoane publice anti-”woke”, dar și anti-Putin 

Cum am spus, televiziunile nu promovează aproape deloc persoane publice cu mesaj anti-”woke” și anti-Putin. Spun asta pentru că eu însumi nu sunt o persoană publică, dar am exact aceste convingeri, astfel încât sunt extrem de atent la subiect. Nu-i voi numi pe cei care fac propagandă putinistă, pentru că am înțeles că respectivii sunt foarte sensibili la ”listele negre”. 

Voi face exact invers, îi voi numi pe câțiva dintre cei pe care îi urmăresc și îi admir (le cer mii de scuze celor nemenționați mai jos, puneți-o pe seama vârstei mele!): persoane publice care sunt anti-”woke”, dar și anti-Putin! Avem nevoie de cât mai mulți pentru a convinge pe cei neinformați unde este adevărul! Din păcate, cum am mai spus, acești oameni nu apar la TV decât cu totul accidental, dar există diverse emisiuni culturale și Facebook, iar acolo le puteți auzi multora vocea! 

Încep cu Ana Blandiana, a cărei poziție politică am admirat-o mereu, fără întrerupere, cu mult dinainte de 1989! În ziua de azi, în care avem decepție după decepție, oameni cu statura ei morală sunt rarisimi! Ana Blandiana este un reper neclintit pentru toți cei care vor, cu bună credință, să susțină partea bună din politică! Atâta câtă este!

Horia Roman Patapievici s-a manifestat permanent împotriva ”woke” (a fost unul dintre primii care au semnalat pericolul ”corectitudinii politice”), iar acum poziția lui față de invazia Ucrainei a fost la fel de fermă! A spus mereu că discernământul este instrumentul pentru aflarea poziției corecte. Oare câți l-au ascultat? 

Îl adaug aici și pe Victor Rebengiuc, care nu este, de fapt, un comentator politic, dar, ca actor de geniu, este deja un reper pentru multe generații de români! Un om minunat, cu păreri politice corecte și ferme!

Am vorbit deja despre Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române. Simplul fapt că este puternic atacat de putiniști ne arată că aceștia îl consideră ca un oponent puternic al lor. Domnul Bănescu are nevoie de sprijinul cât mai multor creștini pentru a fi limpede că poziția Bisericii Ortodoxe Române, adică a totalității credincioșilor, este cea pe care o afirmă Domnia sa cu orice prilej! 

Adrian Papahagi, ilustru filolog și eseist, cu un doctorat la Sorbona în studii medievale, a înțeles că în acest moment trebuie să-și pună pana în slujba cauzei Ucrainei. Cei care îl cunosc știu că este un creștin-ortodox practicant și adversar neîmpăcat al curentului ”woke”. Și el este puternic atacat de putiniști, mai ales pentru că, în continuarea ”discernământului” propus de H.-R. Patapievici a vorbit în repetate rânduri despre ”claritatea morală”. Așa ceva nu ne trebuie, au sărit ca arși cei care îl contestă. E de înțeles, nu-i așa?   

Eu personal urmăresc zilnic pe Facebook postările a trei ziariști excelenți. Încep cu Roxana Iordache, cea care a fost o editorialistă mult apreciată a legendarului ziar ”România liberă” (nici o legătură cu actuala publicație cu acest nume). Acum este vehementă contra ”woke” și în apărarea Ucrainei. Regret mult că nu are o tribună de presă de la care să se manifeste!

Ceilalți doi ziariști au bloguri personale, pe care sunt foarte activi. Petre M. Iancu ne oferă toate știrile importante, la zi, despre Ucraina. De multe ori, din postările Domniei sale am văzut și că este contra curentului ”woke”. Aceeași poziție corectă o are și Mircea Marian. Oricum urmăriți-i pe ei dacă vreți să aflați cele mai corecte știri despre Ucraina. În plus, cu comentarii pertinente!

Pentru multele lui postări anti-Putin, l-aș menționa și pe Andrei Caramitru. Chiar dacă el nu este nici ziarist, nici apropiat de BOR (aș zice, dimpotrivă), este un lider de opinie important. Iar poziția lui a devenit în ultima vreme anti-”woke”, pe măsură ce excesele acestei mișcări i-au devenit tot mai evidente. Din păcate, el este urmărit cu atenție de Cineva (nu spun cine, probabil persoane importante), care îl tot suspendă de pe Facebook: după ce poate posta 3-4 zile, devine nevăzut pentru o lună! Asta e piesa, pe Facebook!

Și acum, ”last, but not least”, îi numesc pe ziariștii care mi-au găzduit mai toate articolele mele anti-”woke” și anti-Putin, cei care scot revista online ”În Linie Dreaptă” (ILD): Anca Cernea, Mihaela Bărbuș și Costin Andrieș. Vă invit să-i urmăriți cât mai des, ei sunt unicii care pledează ferm și cu argumente pentru ca România să se apropie de Polonia în politică! Am avea doar de câștigat. Și mă refer aici la lupta anti-”woke”! Polonia este țara est-europeană cea mai fermă în această privință! Iată deci cum conducerea unei întregi țări foste comuniste este total împotriva mișcării ”woke”, dar și contra Rusiei lui Putin! Deci se poate!   

Închei amintind aici de un actor de film devenit deja o legendă vie, care este ferm atât împotriva ”woke”, cât și pro-Zelenski! Ați ghicit: mă refer la Alain Delon! Catalogat în mod arbitrar în categoria actorilor ”frumoși și atât”,  marele actor francez a dovedit că gândește mai corect decât toata pleiada de actori hollywoodieni, care or fi ei pro-Zelenski, dar sunt și pro-woke (nu-i mai numesc, ca să nu ajungem la ”liste negre”), așa că … s-avem pardon! Alain Delon este cu un cap peste ei toți!

În final, mă adresez românilor despre care am vorbit mai sus: cei care sunt anti-”woke”, dar pro-Putin. Vi se pare că numele pe care vi le-am dat ca modele sunt suficient de puternice pentru a vă convinge să vă revizuiți atitudinea față de agresiunea Rusiei? Poate că nu, dar dacă doar numele nu sunt convingătoare, citiți măcar câte un text al fiecăruia despre acest subiect! Nu vă poate dăuna. Iar restul va veni de la sine!

Puteți sprijini activitatea noastră cu o donație unică sau una recurentă prin Patreon.

Marius Bâzu

Marius Bâzu

Marius Bâzu. Doctor inginer în domeniul fiabilității, a lucrat 44 de ani la Institutul de Cercetări pentru Componente Electronice (devenit din 1996 Institutul Național de Cercetări în Microtehnologie – IMT București). Autor al multor articole de specialitate și al unui număr de 3 cărți apărute la edituri din străinătate, pentru una dintre ele primind în 2013 premiul Academiei Române. Redactor la mai multe reviste științifice și editor al unor volume colective despre orașul natal, Ploiești. Publicistică politică în ziare și reviste din România, cu puncte de vedere conservatoare. Membru al Senatului Alianței Civice.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ce ai mai putea citi
ro_RORomanian