FUNDATIA IOAN BARBUS

CELE MAI CITITE

Economia a fost aruncată în aer în 2007. Geoană, Tăriceanu şi Voiculescu – artificieri şefi.

Trebuie sa le reamintim capitanilor ofensivei ghevaro-castriste PSD & PNL (amplificata de liderii-sindicali-pe-viata care pana mai ieri erau pe statul de plata al lui Sorin Ovidiu Vantu) grava responsabilitate pe care o au criza in care se afla finantele publice.

Sa revenim cu atentie asupra momentului 2007, cand guvernul minoritar Tariceanu a acceptat cu voiosie santajul PSD cu cresterea nesustenabila a pensiilor.

Intr-o prima faza, Tariceanu a avut un moment de onoare si luciditate, spunand ca initiativa parlamentara a PSD nu putea fi pusa „în practica decât cu riscul aruncarii întregii economii în aer.”

„Ca prim-ministru doresc sa subliniez ca înteleg perfect problemele pensionarilor, aceasta asteptare fireasca si dorinta de a avea o pensie care sa le permita un trai decent. Este ceea ce si Guvernul îsi doreste, dar, în acelasi timp, trebuie sa spun ca ceea ce Parlamentul a fost pe punctul de a hotarî ieri nu putea fi pus în practica decât cu riscul aruncarii întregii economii în aer si a întregii evolutii pozitive a economiei.”

„Nicaieri in lume nu se pot majora pensiile cu aproape 70% intr-un an, respectiv 17%, ceea ce s-a facut (in 2007 – n.r.), si 50%, cit ar fi dorit Parlamentul. Dar trebuie sa ne gindim si ce se intimpla la anul, daca economia permite sa pastram aceleasi pensii.”
Calin Popescu Tariceanu, 20 iunie 2007

PSD l-a amenintat pe Tariceanu cu motiunea de cenzura. Zece zile mai tarziu, Tariceanu si Varujan vorbeau deja limba lui Geoana si Vanghelie, iar PNL si PSD se intreceau in declaratii de asumare a meritelor majorarii pensiilor.

„Ii spun si domnului Geoana, si PSD ca este o minciuna sfruntata cand atribuie PSD o astfel de masura. Astfel de masuri le poate decide doar PNL, care este la guvernare.”
Calin Popescu Tariceanu, 30 iunie 2007

Apoi, Geoana, Tariceanu si Voiculescu au inceput sa puna presiune pe Presedintele Basescu sa promulge Legea care prevedea o marire despre care premierul averizase ca risca „sa arunce intreaga economie in aer”. Antena 3 a inceput o campanie desantata in care Varujan si Pacuraru (ministrul muncii) erau vedetele armatei anti-Basescu, presedintele fiind diabolizat (ca si acum) pentru ca nu ar fi vrut ca pensionarii sa castige mai mult.

Recitind discursul presedintelui din Traian Basescu din 4 iulie 2007 pe tema promulgarii legii pensiiilor, nu putem sa nu remarcam limpezimea morala si responsabilitatea in fata avalansei demagice a PSD, PNL & Antena3.

Imediat ce legea va veni la promulgare, voi solicita Guvernului, in baza Constitutiei, a articolului138 alineatul 5, sa precizeze cu extrema claritate sursele de finantare, dar si viabilitatea acestei legi. Adica, daca ea poate fi aplicata pe termen lung sau catre sfarsitul anului 2008 vom fi in pericol de colaps al Fondului National de Pensii. Nu merg mai departe, catre 2009, unde lucrurile par mult mai dificile, dar legea are prevederi exprese pentru 2008 si 2009. (…)

In momentul de fata, avem un fond de pensii de 6 miliarde de euro, iar in 2008 si 2009, practic, mai trebuiesc adaugate inca 5 miliarde. Se produce aproape o dublare a fondului de pensii. Toate aceste angajamente mi se par nerealiste, iar ca sef al statului, prin promulgarea legii, nu vreau sa fiu partas la inselarea opiniei publice.

In opinia mea, daca legea se aplica asa cum a fost votata de Parlament, Guvernul trebuie sa vina sa spuna cinstit, transparent, ce taxe pune in plus, pentru ca aceasta lege sa fie alimentata cu resursa financiara. Guvernul trebuie sa spuna daca renunta la programele de dezvoltare a infrastructurii nationale, la programele de autostrazi finantate de Uniunea Europeana sau daca renunta la marirea bugetului pentru Educatie. De aceea, mi se pare extrem de important ca discutiile sa fie scoase din zona politica, sa se explice populatiei care sunt ratiunile pentru care se finanteaza o activitate si se reduce finantarea la alta.

Repet, ingrijorarea mea, plecand de la realitati recente, este sa nu ne aflam, cumva, in fata unei tentative de a insela niste amarati, pensionarii cu pensii mici. As reveni cu realitati recente. Guvernul Adrian Nastase a emis Ordonanta de Urgenta a Guvernului 71 din 2004, prin care pensionarii erau pacaliti ca li se vor deconta tichetele de catatorie pe calea ferata, care raman neconsumate. Aceasta ordonanta nu s-a aplicat niciodata. A mai fost Ordonanta de urgenta a Guvernului 578, tot din 2004 si tot inaintea campaniei electorale. Prin aceasta ordonanta se alocau 25 de procente din pensia sotului decedat catre sotul ramas in viata, atunci cand era vorba de pensionari. Nici aceasta Ordonanta de Urgenta electorala nu s-a aplicat niciodata.

Nu as vrea sa ma asez alaturi de politicienii care au adoptat o lege in Parlament si, pe urma, sa constatam ca ea nu poate fi aplicata. Dorinta mea este ca marirea pensiilor sa se produca si cred ca pensionarii au dreptul la cresterea pensiilor, dar si eu si opinia publica trebuie sa stim cum se finanteaza cresterea acestor pensii.
Traian Basescu, 4 iulie 2007

In 18 iulie 2007, Traian Basescu a promulgat totusi legea pensiilor, acuzand guverrnul Tariceanu de „abordare diletantista”.

Comunicatul Administratie Prezidentiale avertiza asupra a ceea ce avea sa urmeze.

„Desi m-am adresat Primului ministru, scrisoarea a fost semnata de doi ministri, dupa parerea mea incompetenti, iar Primul ministru nu si-a asumat prin semnatura raspunsul la scrisoarea mea. Raspunsul a fost asumat de ministrul de Finante si de ministrul Muncii. De ce consider ca cei doi semnatari sunt incompetenti? Pentru ca, in locul unei analize economice, asa cum am solicitat in scrisoare, am primit un raspuns incarcat de declaratii politice, fara nicio fundamentare, asa cum o cere Constitutia, art. 138, alin. 5, atunci cand este vorba de angajarea unor cheltuieli bugetare”.

Referitor la documentatia alcatuita de Administratia Prezidentiala, seful statului a explicat ca aceasta informeaza asupra efectelor masurilor luate prin Legea pensiilor: Din pacate, Guvernul a avut lasitatea sa nu vrea sa ne informeze care sunt efectele. Le stim, pasul urmator este sa facem ce trebuie facut pentru a face reformele structurale care sa compenseze resursa care va trebui dusa in bugetul asigurarilor sociale de stat”.

Seful statului a precizat ca, potrivit analizei Administratiei Prezidentiale, pentru anul 2007, bugetul asigurarilor sociale de stat va inregistra un excedent de 465 de milioane de euro. Dupa aplicare etapei de marire a pensiilor de la 1 ianuarie 2008, a explicat Presedintele, bugetul asigurarilor sociale de stat va inregistra un deficit de 2,1 miliarde de euro care partial va fi compensat de excedentul pe anul in curs, ramanand, la final, un deficit de 1,6 miliarde de euro. In anul 2009, o data cu intrarea in vigoare a celei de a doua etape a maririi pensiilor, deficitul bugetului asigurarilor sociale de stat va fi de 4,5 miliarde de euro, in 2010, deficitul va creste la 4,9 miliarde de euro, in 2011 la 5,6 miliarde de euro, in 2012 la 6,5 miliarde de euro, iar in 2013 la 7,1 miliarde de euro, a precizat seful statului. „Deficitul cumulat in perioada 2008 – 2013 este de 30 de miliarde de euro, echivalentul sumei pe care Romania o va primi de la Uniunea Europeana pentru dezvoltare”, a subliniat presedintele Basescu.
Comunicat Administratia Prezidentiala, 18 iulie 2007

Puteți sprijini activitatea noastră cu o donație unică sau una recurentă prin Patreon.

GMT

GMT

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *