FUNDATIA IOAN BARBUS

Educaţie sexuală în Dubai

Wedad Lootah este o funcţionară care lucrează de şase ani la tribunalul din Dubai iar în urma experienţei câştigate din studierea cazurilor de divorţ s-a hotărât să scrie o carte de educaţie sexuală a cuplurilor căsătorite. Este prima carte de acest gen care se publică în Emiratele Arabe Unite, iar iniţiativa a provocat deja dezbateri aprinse pe bloguri şi în ziarele din zonă.

wedad

„Secretele relaţiilor sexuale ale cuplurilor casatorite” a apărut în luna ianuarie 2009, are 221 de pagini şi şapte capitole cum ar fi căsătoria în islam, nutriţie şi sex, soluţii la probleme sexuale sau problemele coabitării dintre soţi. Deşi a fost aprobată de mai mulţi experţi în religie, inclusiv de muftiul din Dubai, s-au format două tabere ale căror vederi sunt total divergente. Cei care contestă cartea, conform cotidianului Arab News, în majoritate bărbaţi, folosesc o paletă de argumente ce se sprijină pe dogmă, spunând că relaţiile sexuale trebuie să rămână într-un cadru absolut privat. Situl Arab.net a raportat că Wedad Lootah a primit ameninţări telefonice cu moartea şi că a fost numită „marionetă a Statelor Unite şi a Israelului”. Dar s-au înregistrat şi păreri ce susţin că trebuie să se termine cu concepţia că subiectul relaţiilor sexuale este unul tabu, că este spre binele cuplurilor căsătorite să afle cum se pot rezolva diverse probleme.

Autoarea a mai şocat societatea Emiratelor cu câţiva ani în urmă, când a propus introducerea educaţiei sexuale în şcoală, lucru ce nu a primit aprobările necesare. Musulmancă pioasă, care iese în public doar cu acoperământul tradiţional, Wedad Lootah a mai atras atenţia presei când a criticat-o în 2007 pe Cherie Blair care era de părere că hidjabul este o violare a drepturilor femeilor. „Port vălul pentru că îmi dă demnitate şi cred că persoanele mă respectă pentru asta”, a declarat cu acel prilej. Cu toate acestea, apariţia cărţii despre educaţia sexuală a produs inclusiv acuzaţii de blasfemie, autoarea a fost numită o păcătoasă şi o infidelă.

Opunandu-se unor practici ca sexul în afara căsătoriei, homosexualitatea sau masturbarea, cartea lui Wedad Lootah (tipărită pe cheltuială proprie, nicio editură nefiind de acord s-o publice) intră în canoanele unei regiditati necesare unei prime publicaţii de acest gen într-o ţară islamică. Menţionarea celor circa o sută de pagini la care autoarea a fost nevoită să renunţe datorită caracterului lor prea explicit, lasă să se întrevadă că a fost totuşi vorba de un compromis cu autorităţile religioase.

Dintre exemplele pe care le dă în carte, două au atras cele mai multe comentarii. În primul caz este vorba de o femeie căsătorită de 35 de ani care a înaintat o cerere de divorţ deoarece nu a avut niciodată o satisfacţie sexuală. „Era aşa de supărată şi dezgustată de egoismul soţului. Biata femeie nici nu ştia ca ar putea experimenta o plăcere în intimitatea cuplului”. Într-un alt exemplu, un bărbat a cerut divorţul deoarece soţia îl refuza cu obstinaţie. Femeia consideră că soţul îi cere lucruri degradante, ea neavând nicio idee despre relaţiile sexuale. Întâmplări de acest gen constituie tot atâtea motive pentru a justifica efortul depus de Wedad Lootah, care şi-a dorit ca să contribuie prin educaţie la efortul de a reduce numărul de divorţuri din emirat.

Puteți sprijini activitatea noastră cu o donație unică sau una recurentă prin Patreon.

Daniel Francesco

Daniel Francesco

2 comentarii

  1. Mirela Mustata
    1 martie 2009

    E un pas inainte faptul ca a reusit sa publice aceasta carte. Dubai-ul cred ca era locul potrivit pentru a incepe aceasta mini-emancipare.

  2. Francesco
    1 martie 2009

    Da Mirela, dar cu cata dificultate si ce pericol infrunta autoarea! Si cand te gandesti ca Dubai este o zona oarecum toleranta…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ce ai mai putea citi
ro_RORomanian