Entropa prezintă fiecare ţară din Uniunea Europeană folosind stereotipurile pe care le avem unii despre alţii. Nu sunt un susţinător al construcţiei europene, dar consider că expoziţia este îndeajuns de amuzantă încăt acest clip să merite o vizionare. Mai mult, cred că am ieşit destul de bine, ţinând cont că avem o faimă foarte tristă pe continent (iar pesedistul Agathon a avut cândva un proiect) care are mai puţin de a face cu istoria îndepărtată caricaturizată de scriitori ignoranţi, cât cu o anumită minoritate naţională ce s-a revărsat în spaţiul european. Uitaţi-vă la Bulgaria, se putea mult mai rău. Reprezentările Franţei, Germaniei, Danemarcei şi a Olandei sunt chiar foarte amuzante. Altele, mai puţin. De! sunt opera unui artist*, nu e cazul să cerem prea mult.
Totuşi, îmi explică cineva de ce Polonia e prezentată aşa cum este? Poate că ar fi bine să le luăm chiar pe rând. ????
* Artist care a vrut să fie artist până la capăt, înşelând preşedinţia cehă.
10 Comments
Francesco
15 January 2009Pentru ca tara le-a fost prezentata ca o colectie de toalete (mai rau, de wc-uri turcesti), bulgarii au protestat viguros. Italienii s-au declarat multumiti ca “cizma” a fost decorata cu mai multi jucatori din squadra azzura. Dar n-am auzit nici un protest din partea tarisoarei de la Atlantic pe suprafata careia sunt infipte mai multe moschei…
De fapt, de ce si cum ar putea sa protesteze?
emil
15 January 2009Pe mine ma amuza bine instalatia cehului. Cind subversiunea postmodernista ia in vizor UE si sensibilitatile nationale, lumea bună se băşică. Foto-album cu detalii pe ţări:
Entropa – details
Instalatia a costat peste 300 de mii de euro, iar autorul a declarat initial ca la ea vor lucra cite un artist din fiecare tara europeana portretizata, dar a realizat-o mai mult de unul singur (a apelat si la ajutorul dat de doi prieteni).
Panseluta
15 January 2009Imperialistu’:
Eu am ris cu pofta cind am vazut instalatia. E desteapta si ocoleste pietatile politic-corecte la care se asteptau grangurii de la EU. Cerny le-a dejucat magistral auto-importanta, grandilocventa si utopia unei „uniuni” care n-are mai nimic de-a face cu realitatea.
Citeva note:
1. Mi-au luat respiratia instalatiile despre Olanda, Danemarca, Franta si Romania. Exact la tinta.
2. Germania, Italia, si Spania sunt reprezentate banal sau benign sau fumat sau obscur, avind in vedere ca Cerny a vrut sa provoace: autobahns si swastika in Germania, mania fotbalului in Italia, si ciment pentru Spania (citi stiu despre boomul de constructii in Spania din ultimul deceniu???)
3. Nu stiu mai nimic despre Bulgaria, si putini, in Europa sau USA, stiu mai mult ca mine. Cam asta e ideea: o lume stranie, ca nici una din membrele „Uniunii”, in care te usurezi altfel, pe model turcesc vechi de secole, pare vazatorului din afara ca prim simbol cultural in lipsa de alte simboluri.
4. Instalatia despre Polonia: Pur geniu, de aceeasi calitate ca una sau doua din caricaturile daneze ale lui Mohamed.
Toata chestia e un joc serios dspre identitati nationale, diferente culturale si constructii utopice mincinoase in EU.
emil
15 January 2009Panseluta, cehul e un geniu al satirei… nu e de mirare in tara lui Jaroslav Hasek. Fii atenta: cum ziceam, i-a convins pe eurocrati ca opera va fi o lucrare colectiva a 20 si ceva de hartisti europeni, 1 pe tara. UE a tiparit si o brosura oficiala a instalatiei, la care cehul a furnizat continutul. Totul e fictiv!
Numele hartistilor, biografia, premii cistigate si citatele pompos postmoderniste din brosura:
Pina si inexistentul artist care a reprezentat inexistenta Marea Britanie din instalatie are ceva profund de spus:
Nu exista nici Matei Tiron, reprezentantul Romaniei, dar exista un site bun de pacalit naivii, http://mateitiron.com/, cu tot cu exemplare fictive dintr-o opera fictiva.
Un artist roman fictiv la o expozitie reala – Entropa
Panseluta
15 January 2009emil:
Gind la gind, mon ami.
Banuiesc ca unii s-au simtit sifonati de „interpretarea” data Poloniei. N-ai ce face. Intr-o „Europa” seculara care a inclinat steagul in fata drepturilor homosexualilior, o Polonie a carei constiinta privata si civica/nationala e dominata de Biserica Catolica, si perceputa exact la fel dinafara, ironia diferentelor culturale in cadrul unui „EU” care-si doreste omogenizarea e perfecta si in cazul Poloniei. Calugari care si-au dat viata in lupta contra stelei si ciocanului se lupta acum sa infiga steagul sodomitilor in pamint…. Sunt asa de multe subtexte aici ca, orice-ai crede despre Biserica C in Plonia sau aiurea, nu poti sa nu-ti lingi mustatile si boticul la asa deliciu.
Ce bine ca l-ai amintit pe Hasek (si, implicit, pe iubitul meu Svejk). Ma faci sa-l repun pe noptiera in seara asta.
Imperialistu'
15 January 2009Si totusi, intreb din nou, de ce preoti catolici infigand „steagul” homosexualilor? Se intampla ceva in Polonia si nu stiu?
Panseluta
15 January 2009imperialistu’:
Nu vad o enigma uriasa aici. Nu stiu care e dinamica Biserica Catolica/miscarea homo in Polonia, dar, daca te uiti la incercarile EU de-a le forta mina polonezilor in privinta libertatii la avort, probabil ca acelasi lucru se intimpla cu „drepturile homosexualilor”: credinta fortata sa se nege pe sine, cu mina ei, in numele unei uniuni fabricate in laboratoare.
Imperialistu'
15 January 2009Nu stiu, eu tot nu pricep de ce preotii. Daca Biserica Catolica din Polonia ar avea un Rowan Williams, as mai zice. Cum insa din cate cunosc eu, nu are, nu vad de ce preotii ridica singuri steagul. Daca erau cumva „ajutati” (obligati) si s-ar fi vazut, eram de acord, altfel mi se pare total pe langa subiect.
Sugestia cehului e ca ridica singuri steagul, nu ca le forteaza cineva mana.
emil
15 January 2009Imperialistu’, greu de zis. In brosura, asta zice la Polonia:
Ultima fraza ar putea da o sugestie de interpretare, dar s-ar putea sa fie o explicatie mai simpla. S-ar putea sa fie o polita personala pe care a platit-o polonezilor.
S-a razbunat pe cenzura poloneza? Posibil.
Panseluta
15 January 2009imperialistu’:
Cum ti-am mai scris, poate ca sunt ingramadite, in imaginea Poloniei, mai multe idei care se suprapun. Poate sunt aluzii la scandalurile homosexuale/pedofile din Biserica C. De ce a facut-o in cazul Poloniei si nu Vaticanului ramine un mister.
In final, cred ca Cerny a vrut sa socheze sensibilitatile strimt nationaliste ca si iluziile unei uniuni europene fantasmagorice.
Nu-l lua pe tip prea in serios. E clar destept, ii merge mintea dincolo de socul pe care si-l doresc autorii contemporani de „instalatii”. E o coerenta si un umor sceptic si/sau negru in tot jocul sau cu pietricele si legouri si masinute care miroase a „realitate” si „viziune”, oricit de partiale si subiective.
Cea mai tragica–si profetica–viziune nu e a Poloniei, ci a Olandei. Din cite stiu, Olanda n-a protestat pina acum, dar ma astept s-o faca.
Cea mai derizorie imagine e a Italiei, si mi se pare exact la fix. Lumea face si drege, Oriana Fallaci moare in semi-anonimat acuzata de „rasism” pentru ca vrea sa apere valorile Italiei in care doar fotbalul aprinde sufletele.
Bizareria/enigma adevarata si tragica, oarecum, din instalatie e Bulgaria. Biserica C si celelate institutii evocate, inclusiv Dracula, au tract istoric in constiinta europeana, asa saraca in informatie si gindind in stereotipuri, dupa cum se dovedeste de multe ori.
Noi, romanii, cel putin il avem pe Dracula, cu toata irrealitatea lui sau grauntele de realtitate transformat in kitsch autohton pentru consum extern.
Ce se fac bulgarii cu mindria nationala umilita profund, de acum inainte identificata la scara mondiala cu niste toalete arhaice, de pe vremea turcilor care i-au stapinit secole si care toalete, by the way, existau si in Romania pe vremea mea?? Sa zic noroc ca Dracula a inlocuit veceurile turcesti, in care mi-am udat pantalonii ani la rind?
Ce face intelectualul sau politrucul bulgar in pasul asta infernal? Cu ce jalba vine la Uniunea Europeana? Ce are de propus ca simbol bulgar in locul toaletelor?
Daca destui bulgari s-au scolit prin vest, nu m-ar mira daca vor gasi, in universitati si publicatii, o teorie a Vestului Europei exploatind si marginalizind Estul prin evocarea partizan negativa si identificarea unui intreg popor cu deseurile corpului uman si mijloacele de dispunere a deseurilor.