FUNDATIA IOAN BARBUS

Eşecul Socialismului

Având permisiunea lui Kenneth Kuhn, de astăzi vă propun o serie de traduceri din postările sale cu caracter antisocialist. Am ales pentru început pe cea numită Eşecul Socialismului, cu autor necunoscut, care i-a parvenit lui Kenneth prin email.
Subscriu la cele spuse de Dan Şelaru: În zilele astea, în România, a fi de stânga este un nonsens economic.

Eşecul Socialismului

Un profesor de economie de la Texas Tech povestea că el nu a picat niciodată vreun student, dar că a reuşit să pice o întreagă grupă. Grupa insistase că socialismul funcţiona şi că nimeni nu va fi sărac dar şi că nimeni nu va deveni bogat – fiind deci un mare sistem egalizator.

Profesorul a spus okay, haideţi să facem un experiment asupra socialismului în această grupă. Se va face o medie a tuturor notelor şi fiecare va primi aceeaşi notă, deci nimeni nu va pica dar, în acelaşi timp, nimeni nu va primi nota maximă. După prima lucrare, s-a făcut media notelor şi fiecare a primit un 8. Studenţii care au învăţat din greu au fost supăraţi iar studenţii care n-au studiat au fost fericiţi.

Dar când a avut loc cel de-al doilea test, studenţii care nu prea studiau, au studiat chiar mai puţin iar cei care de regulă munceau din greu s-au decis că vor să treacă fără să depună efort; deci au studiat foarte puţin. Media celui de-al doilea test a fost nota 5! Şi nimeni nu a fost fericit.

La al treilea test media a fost nota 4.

Notele nu au crescut deoarece cearta, acuzaţiile şi înjurăturile au condus la sentimente de duşmănie şi nimeni nu voia să studieze în beneficiul altuia. Spre marea lor surpriză, toţi au picat până la urmă, iar profesorul le-a spus că socialismul este condamnat la eşec deoarece, atunci când răsplata este mare, efortul pentru a avea succes este la fel de mare, dar când guvernul decide să elimine răsplata, nimeni nu va încerca sau nu va voi să facă eforturi pentru a izbândi..

O expunere mai simplă decât asta nici că se poate…

Puteți sprijini activitatea noastră cu o donație unică sau una recurentă prin Patreon.

Daniel Francesco

Daniel Francesco

2 comentarii

  1. Excelent! Am să mă folosesc de anoecdota asta până la moarte, dacă nu cumva între timp mă va lovi amnezia.

  2. Am rîs. Io am modelat guvernarea socialistă folosind indicaţiile unui contor pauşal de gaze, iarna, pentru a încerca o reducere a consumului. În loc ca consumul să scadă, a crescut. Cu cît mai pauşal, cu atît mai mulţi bani ţi se fură. Nenorocirea e că consumul e contorizat pauşal, în schimb, plata e individuală.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ce ai mai putea citi
ro_RORomanian