FUNDATIA IOAN BARBUS

Europa. Care Europa?

Reactia mai mult decat timida a institutiilor de la Bruxelles si a statelor membre fata de represiunea si teroarea instituite de regimul lui Vladimir Voronin este o dovada suficienta in acest sens. Pentru Europa sunt mai importante „deschiderea fata de Rusia” si „dialogul” cu Belarusul lui Lukasenko decat apararea drepturilor fundamentale ale unor europeni. (…) Atunci cand drepturile individuale sunt incalcate, asa cum se intampla in Moldova sau in Rusia, iar Uniunea Europeana nu reactioneaza, insasi europenitatea este in pericol.

Un alt exemplu. Toata Europa stia cum se va desfasura conferinta ONU privind rasismul de la Geneva. (…) Toti liderii politici europeni stiau foarte bine ca presedintele iranian Mahmud Ahmadinejad va folosi din nou tribuna ONU pentru a ataca statul Israel, pe care, de altfel, a mai declarat ca vrea sa-l stearga de pe harta sau din istorie. si, cu toate astea, numai patru tari – Germania, Italia, Polonia si Olanda – din cele 27 au decis sa boicoteze aceasta farsa sinistra, pentru ca numai intr-o farsa sinistra o conferinta dedicata luptei impotriva rasismului poate deveni prilej de propagare a antisemitismului. (…)

Antisemitismul este una dintre mostenirile cele mai intunecate ale istoriei euro-pene, care a culminat cu Holocaustul. (…) Daca nici macar asupra acestei mosteniri monstruoase si asupra acestei datorii fundamentale tarile europene nu pot cadea de acord, atunci nu mai putem lua in serios Europa Valorilor pentru ca nu par sa existe nici un fel de valori de care Europei sa ii pese.

In acest caz, nu mai ramane mai nimic din Europa Unita, decat o gramada de reglementari birocratice absurde. (…) Daca Europa ajunge sa se reduca la o colectie de reguli despre dimensiunea morcovilor si indezirabilitatea hanoracelor, atunci pur si simplu nu merita sa avem o Uniune Europeana. Nimeni nu se poate indragosti de o astfel de Europa si nimeni nu poate sa lupte pentru asa ceva. De aceea nimanui nu-i pasa, de exemplu, de alegerile europene care inregistreaza constant rate de participare abisale pentru ca nimeni nu poate fi patimas in legatura cu castravetii si directivele privind pescuit. (…)

Versiune integrala in Romania libera

 

Puteți sprijini activitatea noastră cu o donație unică sau una recurentă prin Patreon.

Cristian Câmpeanu

Cristian Câmpeanu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ce ai mai putea citi
ro_RORomanian