Statele din centrul şi estul Europei sînt cele mai mari susţinătoare ale Americii din Europa. După jumătate de secol de dominaţie rusească, primirea în NATO le-a confirmat statutul de aliaţi ai Statelor Unite. Dar sub Obama, Statele Unite nu vor răspunde cu aceaşi monedă şi vor ceda presiunilor Rusiei şi a majorătăţii statelor totalitare din lume, Obama a anunţat pe 17 septembrie că SUA va renunţa la scutul antirachetă din Polonia şi Cehia.
A fost cel mai prost lucru pe care guvernul american ar fi putut să îl facă. Decizia a fost anunţată pe 17 septembrie, 2009, când Polonia comemora cea de-a şaptezecea aniversare a invaziei sovietice, ziua în care Uniunea Sovietica s-a aliat cu Germania Nazista şi a înjunghiat ţara noastră [Polonia – n.t.] pe la spate.
…spunea pe 20 septembrie Michal Wisniewski, directorul Fundaţiei Europa Poloneză 21, 2009 , într-un articol tradus pentru blogul nostru de dr. Pepper.
Nici o altă ţară nu avea un statut atât de deosebit în preferinţele polonezilor precum America – circa 80% din polonezi sunt pro-americani.
[…]
Acum totul aparţine trecutului. Nu este vorba numai despre acest incident în sine, dar a fost ceva ce a creat o mare indignare aici [în Polonia, n.t.]. Este imposibil să rămâi favorabil faţă de America – oamenii au reacţionat emoţional. Până şi jurnaliştii din segmentele cele mai proamericane din mass-media de aici scriu acum că relaţiile strânse cu Statele Unite au fost o mare greşeală.
Michal Wisniewski spune că pierderea a fost doar a lui Obama, nu a întregii Americii. Rămîne totuşi de văzut:
Statele Unite nu vor pierde însă un aliat, Polonia, pentru ca mulţi înţeleg un fapt evident: nu putem acuza Statele Unite, putem numai acuza administraţia Obama. Iar Obama nu este America.
Acum cîteva zile, Wprost, una dintre cele mai mari publicaţii de ştiri poloneze, a descoperit documente conform cărora armata Rusiei, împreună cu soldaţi din Belarus, au simulat un atac atomic împotriva Poloniei. Se crede că exerciţiul, la care au participat 13.000 de soldaţi din Rusia şi Belarus, a avut loc în luna septembrie a acestui an (2009). Polonia are relaţii încordate cu Rusia şi cu Belarus şi deşi simularea, cu numele de cod „West”, a fost clasificat drept „defensivă”, Polonia jucînd rolul de „potenţial agresor”, majoritatea operaţiunilor au avut caracter ofensiv. În timpul simulării forţele aeriene ruseşti au folosit arsenalul nuclear iar forţele terestre au exersat o debarcare în enclava rusă Kalinigrad, care se învecinează cu Polonia.
În operaţiune a fost simulată şi suprimarea revoltei unei minorităţi din Belarus, lucru care capătă importanţă dacă ne gîndim la faptul că Belarus are o importantă minoritate poloneză, care are relaţii încordate cu guvernul autoritar al Belarusului. Karol Karski, membru al parlamentului polonez a protestat împotriva exerciţiului ruşilor în faţa Comisiei Europene iar colegul său, Marek Opiola, a spus:
Acest exerciţiu este o tentativă de a arăta cine este şeful. Nu uitaţi că totul s-a întîmplat în timpul aniversării a 70 de ani de la invazia Poloniei de către Uniunea Sovietică.
Polonezii de rînd au fost revoltaţi şi au cerut un răspuns ferm din partea guvernului. Un ascultător al postului de radio Polskie Radio a pus:
Rusia şi-a demonstrat intenţiile reale în ce priveşte Polonia. Fiecare polonez trebuie să se decidă ce poziţie va lua şi în funcţie de asta va fi considerat patriot sau trădător.
După 40 de ani petrecuţi sub dominaţia sovietică, puţini polonezi au încredere în Rusia şi au devenit tot mai neliniştiţi în privinţa ambiţiilor ei neo-imperialiste. Ministrul Apărării polonez a declarat:
Exerciţiul Rusiei este o demonstraţie de forţă. Monitorizăm exerciţiile pentru a vedea care sînt adevăratele intenţii ale ruşilor.
Exerciţiul trupelor ruse provoacă nelinişti în statele de la graniţa vestică a Rusiei. În iulie, unele dintre cele mai importante şi influente figuri politice ale centrului şi estului Europei, inclusiv Lech Walesa şi Vaclav Havel, au scris o scrisoare deschisă lui Barack Obama avertizîndu-l că Rusia „are intenţii de a restabili influenţa avută în secolul 19 cu tacticile şi metodele secolului 21.”
Se pare că Francis Fukuyama nu a avut dreptate. Istoria nu s-a terminat şi nici nu se va termina prea curînd. Rusia va avea aceleaşi ambiţii indiferent de modul de abordare al Americii, Iranul va dori în continuare ştergerea de pe hartă a Israelului, cu sau fără mesajele de prietenie din partea lui Obama, iar pacea mondială nu va putea fi dobîndită doar prin adoptarea strategiei rezistenţei minime de către puterile occidentale. Adevărul e că Obama nu este Mesia iar lumea nu va fi salvată doar cu ajutorul carismei sale irezistibile.
The Telgraph: Russia ‘simulates’ nuclear attack on Poland
WikiLeaks: Obama a retras scutul antirachetă din Polonia la presiunile Rusiei
2 Comments
Imperialistu'
5 November 2009Si noi, si polonezii ne confruntam cu aceeasi problema: agresivitatea politicii externe rusesti. Sigur, Rusia nu va simula prea curand exercitii de atacare a Romaniei, Suntem relativ departe si prea slabi pentru a fi luati in seama, dar Polonia este cea mai mare tara din Rasarit si cel mai important aliat american de pe continent, iar modul in care este tratata de Moscova trebuie sa ne dea de gandit.
Mi-ar fi placut sa ne fi aliniat la pozitia polonezo-baltica. Chiar daca influenta noastra este extrem de limitata, fiecare voce conteaza, cu atat mai mult acum cand la Washington se afla o administratie care nu da doua parale pe noi. Vorba lui Benjamin Franklin, We either hang together, or we will surely hang separately. ????
Francesco
5 November 2009Suedia si Polonia au pus bazele Parteneriatului Estic, Romania a semnat aderarea la acesta pentru consolidarea legaturilor dintre UE si tarile foste membre ale URSS.