FUNDATIA IOAN BARBUS

CELE MAI CITITE

Fenechiu, Vaticanul şi premiera în Justiţie

Sâmbătă dimineaţa, la prima oră, mă apuc să răsfoiesc presa on-line. Aflu că Relu Fenechiu, ministrul transporturilor, a fost dat afară din guvern de Justiţia română pe o perioadă de 5 ani… cu executare! O premieră pentru politica românească: un ministru este condamnat la închisoare când el este încă în exerciţiul funcţiunii! O adevărată bombă de presă, îmi zic, în timp ce accesez şi gândul.info – n-am mai făcut-o de mult şi sunt curios să văd cum reflectă explozia profesioniştii care au învăţat meseria de la CTP, acest adevărat guru al mediei româneşti, transformat de mult în acronim.

În faţa ochilor îmi apare imaginea unei catastrofe feroviare! Vă spun sincer că primul meu gând a fost ăsta: Poftim, ce se întâmplă când este condamnat un specialist de marcă și “capul” unui segment atât de important şi sensibil, cum este cel al transporturilor şi mai ales al celor feroviare!

Imediat însă văd titlul mare ce mă linişteşte oarecum: “Un tren a deraiat lângă Paris. Premierul Franţei, de la Bucureşti direct la locul accidentului: „Bilanţul este de 6 morţi şi 30 de răniţi”.

Şi Fenechiu? Bomba de presă? Unde e ştirea despre Fenechiu – primul ministru condamnat la închisoare (nu vă gândiţi la Victor Ponta!), atunci când era în exerciţiul funcţiunii? O găsesc, în cele din urmă, strecurată şi pierdută, printre altele.

Pe la ora 12, tot sâmbătă, intru din nou pe gândul.info. De ce? Aflasem între timp din media franceză că imediat după groaznica catastrofă feroviară, câteva zeci de “jeunes” veniţi din imprejurimi, au început să jefuiască victimele decedate, rănite sau aflate în stare de şoc, şi numai intervenţia pompierilor, sprijiniţi în cele din urmă de jandarmi, a reuşit să-i oprească şi să-i alunge de la locul accidentului. Prin urmare, vroiam să văd dacă articolul dedicat tragediei din gara Brétigny-sur-Orge, de către profesioniştii de la Gândul, are inserată şi o astfel de informaţie “incorectă politic”.


Când, ce-mi văd ochii? Ditamai titlul, scris cu litere mari albastre, ce îţi fura efectiv privirea: ”Premieră în Justiţie”, cerându-le scuze ziariştilor pentru gândurile rele închipuite dimineaţa, când ei tocmai strângeau informaţii suplimentare pentru a ne relata la prânz, pe larg, despre această veritabilă premieră din politica românească, am citit mai departe: “un dosar vechi de 75 de ani ar putea fi redeschis. Un ordin călugăresc al Vaticanului vrea înapoi Băile Felix”!

„În ianuarie 1991, în ziua în care trupele KGB-ului îi atacau pe lituanienii ce luptau pentru independenţa ţării lor, omorând 14 civili şi rănind 600, ziarul socialist Liberation îşi informa cititorii, intitulându-şi prima pagină: “Neonaziştii francezi: Secretă întâlnire la vârf”. (Jean Francois Revell – Cunoaşterea Inutilă)

Puteți sprijini activitatea noastră cu o donație unică sau una recurentă prin Patreon.

Bogdan Calehari

Bogdan Calehari

9 Comments

  1. Pataphyl
    13 July 2013

    CeTePe-ul, acest WTF al jurnalismului autohton.

  2. Alex M.
    13 July 2013

    Ordin călugăresc al Vaticanului? Formularea îmi miroase a anii ’50. De fapt, întregul articol e o mizerie prost documentată:

    1 „…călugării Ordinului Premonstratens au ajuns în România în anul 1131, ei fiind aduşi de regele Ştefan al II-lea al Ungariei.”
    Păi de ce i-a adus regele Ungariei în România? Aaa, păi stai aşa, ce Românie era la 1131? Să te cheme Biró Attila şi să scrii aşa ceva mi se pare incredibil. În afară da asta, membrii ordinului nu sut călugări, ci preoţi, dar astea sunt deja detalii pe care nu le prea ştie nimeni de prin partea locului.

    2. „La scurt timp, ordinul înfiinţează Promotoriul Oradiei, adică a construit o mânăstire.”
    Promotoriul Oradiei este o tâmpenie. Probabil că autorul Biró Attila e reformat sau unitarian şi n-are habar de chestiunile catolice. Sau, pur şi simplu, nu prea e dus pe la biserică.

    3. „Mânăstirea a fost distrusă de tătari şi refăcută în 1252.”
    În 1241 a fost marea năvălire mongolă, nu tătărească. Este o confuzie care apare însă şi în lucrări serioase.

    Oricum, divaghez. Fapt este că Gândul a ajuns de mult o fiţuică pe care nu mai trebuie s-o luăm în serios.

  3. Costin Andrieş
    13 July 2013

    si Biro Attila e dintre cei mai buni jurnalisti din Romania.

  4. Alex M.
    13 July 2013

    Ceea ce spune multe despre calitatea jurnalismului autohton.

  5. Costin Andrieş
    13 July 2013

    un alt exemplu despre cum una dintre cele mai de ne-stanga si nemoguliste surse de stiri din Romania (asa se pretinde), hotnews.ro, adopta punctul de vedere al extremei stangi , si nu din greseala, sau din cand in cand, ci de fiecare data, constant si cu insistenta (pe teme sociale si de pol externa). cat din ce se intampla pe hotnews.ro este lipsa de informare, cat manipulare ideologica, si cat este prostie, nu stiu, dar cu siguranta exista din toate in cantitati considerabile.

    http://www.inliniedreapta.net/…..ment-85913

  6. Alex M.
    13 July 2013

    Şi asta pentru că au ajuns opinii mainstream. Ele nu mai sunt percepute de mult ca venind de la stânga, ci fac parte dintr-o „nouă normalitate” impusă de niscaiva minorităţi extrem de gălăgioase, dar cu o agendă foarte bine pusă la punct. Iar aici, pe ILD, mă tem că doar ne citim între noi. Pardon, „dăcât” ne citim între noi.

  7. Costin Andrieş
    13 July 2013

    Da, exact asta ma gandeam si eu. E stire doar daca apare pe Associated Press si CNN. Daca nu, nu conteaza, nu da bine sa vorbesti despre asta, nu e mainstream= e dubios. Asta se considera a fi in pas cu lumea, de fapt e cel mai trist provincialism.
    P.S. Nu ne citim doar intre noi.

  8. Costin Andrieş
    13 July 2013

    A, o corectie, sunt publicate si stiri si opinii mai putin mainstream, dar doar atata timp cat fac parte din repertoriul paranoid al extremei stangi sau al islamismului. In asta e specialist Adrian Novac, pe hotnews (911 inside job/terorismul sionist VS democratia iraniana/etc etc etc). Ce a fost la inceputul anilor 2000 una dintre foarte putinele surse credibile de stiri (singura pe internet), a ajuns platforma a extremei stangi.

  9. Alex M.
    13 July 2013

    „P.S. Nu ne citim doar intre noi.” Scuze, aşa sunt eu, puţin mai pesimist. Promit că nu mai fac.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

România a făcut mulți pași în direcția corectă de la revoluția din 1989. Cu toate acestea, revoluția nu a fost niciodată terminată în România. Influența malefică a Rusiei, datorită proximității sale geografice față de România și relația continuă a României cu China comunistă, creează multe probleme care subminează progresele economice și democratice ale României, precum …

adrian zuckerman foto