FUNDATIA IOAN BARBUS

Filosofia de viaţă a Comedy Central: batjocură pentru creştini, menajemente faţă de musulmani

Pe 7 mai, Jihad Watch a atras atenţia asupra laşităţii dezgustătoare a Comedy Central, postul american de televiziune care şi-a cenzurat propriile programe pentru a nu jigni sentimentele lumii islamice prin afişarea unei imagini a lui Mahomed.

Isus Hristos apare în mod regulat ca personaj secundar în unul din serialele principalele ale postului Comedy Central, South Park, dar acum ar putea să aibă propria serie animată. Reţeaua şi-a anunţat planurile pentru următorul an şi printre ele show-urile aflate în faza de creionare a scenariului este un desen animat de jumăatate de oră intitulat JC [Jesus Christ – n.r.].

Serialul ar urma să fie despre un „Isus Hristos care încearcă să scape de umbra uriaşă a tatălui său şi să ducă o viaţă simplă în New York. Multe s-au schimbat în 2000 de ani şi se simte ca un peşte pe uscat.” Între timp, tatăl lui atotputernic, dar apatic, preferă să se joace pe computer în loc să îşi asculte fiul povestindu-şi viaţa în oraş. JC este o abordare jucăuşa asupra religiei şi societăţii, îmbinată cu ceva prostie.

Acelaşi post de televiziune care se pleacă în faţa furiei musulmanilor, de a căror frică se fereşte să arate măcar o imagine cu Mahomed, nu are nici o problema în a-şi bate joc, repetat şi în mod gratuit, de Isus şi creştinism. De ce creştinătatea poate fi batjocorită, iar Islamul nu poate fi atins nici măcar cu o floare? De ce Isus – care a murit pe cruce între doi tâlhari şi a propăvăduit adevărul, dreptatea, pacea, iertarea şi dragostea – poate fi umilit, iar un lider războinic criminal şi pedofil asemenea lui Mahomed trebuie menajat? La această întrebare încearcă să afle răspunsul Citizens Against Religious Bigotry, organizaţie care cere anularea planurilor Comedy Central pentru JC şi tratament egal din partea postului.

Între timp, vă invit să vă delectaţi cu puţin „divertisment” Comedy Central.

Dacă nu vi se pare amuzant, pesemne sunteţi nişte creştini fundamentalişti, inculţi, stupizi, lipsiţi de simţul umorului şi îi urâţi faţă de cei diferiţi de voi, în special pe musulmani şi atei. Nu sunteţi îndeajuns de rafinaţi, bigoţilor, pentru a aprecia o glumă inteligentă.

P.S. Câteva articole excelente despre campania progresistă împotriva Bisericii Catolice. Primele trei aparţin lui Olavo de Carvalho şi au fost traduse pe Dreapta.net, iar ultimele două sunt semnate Selwyn Duke şi au apărut pe American Thinker.
Celibatul, pedofilia şi Păcatul
Christopher Hitchens împotriva Papei
O sută de ani de pedofilie
The Scandal Driving the Church Scandal
Media Blinders on the Church Abuse Cases

Puteți sprijini activitatea noastră cu o donație unică sau una recurentă prin Patreon.

Vlad M.

Vlad M.

18 comentarii

 1. Despina
  5 iunie 2010

  Doamne fereste !…..

 2. Cosmin
  5 iunie 2010

  Nu cred ca te-ai uitat la South Park. Filmuletul e facut din niste compilatii scoase din context. Tray Parker si Matt Stone au fost amenintati de musulmani dupa ce au difuzat ultimele episoade. Serialul nu e anti-crestin. Are o pozitie critica fata de toate religiile. Uitati-va la episodul 3 Super Best Friends din sezonul 5 si il veti vedea pe Mahomed. Serialul e slabut din punctul asta de vedere in comparatie cu Family Guy, difuzat de Fox. Dar despre asta nu apare nimic aici.

 3. euNuke
  5 iunie 2010

  Eu nu am văzut o poziţie critică la adresa religiilor in South Park, aa, satiră, băşcălie, castane şi şuturi in fund din plin, dar nu şi critică. Este un serial de animaţie şi haz dement fără nicio perdea, nu de opinie politică. Sezonul 5 se petrecea in urmă cu vreo 10 ani, iar pe vremea aia nici nu avea cine să fie rănit la sufleţel de apariţia lui Mo pe ecran pentru că nu era probabil niciun musulman care să vizioneze aşaceva. Creatorii SP aveau o predilecţie către persiflarea personajelor de inspiraţie biblică, creştine sau iudaice, precum şi luarea in tărbacă a profeţilor iudeo-creştini şi budişti. De sfinţii ciuhapilor s-au atins mult mai rar, şi, in comparaţie cu distribuţia generoasă a actorilor creştini in roluri de ciucă a miştourilor, caricaturizarea a fost de-a dreptul gingaşă.

  Oricum, ceea ce ironizează constant SP este religiozitatea deplasată, superstiţiile caraghioase, atitudinile ipocrit bigote, şi nu religiile in sine şi nici bisericile.

  Aşa stînd lucrurile e cu atît mai aberantă cenzura operată de CC.

 4. Imperialistu'
  5 iunie 2010

  Pozitie critica fata de toate religiile? In primul rand, pozitie critica la un serial nu foarte inteligent si bazat pe toilet humour? Te rog frumos sa nu exageram. ???? Si zici ca fata de toate religiile? Mi se pare mie sau o anumita religie scapa mai mereu, improspateaza-mi memoria. In timp ce unii sunt balacariti non-stop pentru ca e normal sa razi de ei, altii scapa foarte ieftin , intrucat daca se supara te lasa fara cap. Incerc sa-mi aduc aminte care sunt aia ale caror sentimente sunt mai mereu menajate, dar nu reusesc… Poti sa ma ajuti, Cosmine?

 5. vlad
  5 iunie 2010

  Cosmin:

  Uitati-va la episodul 3 Super Best Friends din sezonul 5 si il veti vedea pe Mahomed.

  euNuke:

  Sezonul 5 se petrecea in urmă cu vreo 10 ani, iar pe vremea aia nici nu avea cine să fie rănit la sufleţel de apariţia lui Mo pe ecran pentru că nu era probabil niciun musulman care să vizioneze aşaceva.

  case closed ????

 6. vlad
  5 iunie 2010

  Azan Application

  O aplicație pe telefoanele mobile, foarte interesantă pentru ”frățiorii” musulmani. Ei stau mai rău cu orientarea istorică, morală, teleologică, dar, se pare, și cu cea geografică. Prin urmare, să le venim în ajutor, cel puțin în ce-o privește pe cea din urmă (primele trei orientări nu prea au trecere la ei, oricâte contra-argumente le-ai aduce):

  Azan Application (rodul unei echipa destul de active din Bangladesh) îți ia locația și îți găsește toate moscheile din orașul în care te afli. Aplicația va funcționa pe diverse mărci telefonice și va fi publicată world wide

  eu zic că e de bine. mai întâi te localizezi, abia mai pe urmă poți începe să-ți pui întrebări ceva mai profunde, de genul: ce fac eu aici? pentru ce mă aflu aici? ce treabă am eu aici? etc etc lista e lungă

 7. Imperialistu'
  5 iunie 2010

  Ca sa nu mai vorbim ca este evident ca toate aceste perle ale pop culture de peste ocean sunt niste creatii ale unor stangisti foarte destepti. Baietii s-au prins ca nimic nu spala creierul mai bine decat umorul vulgar, glumele proaste, ironia ieftina sau aluziile la sex (hohooo, mai ales astea). Educati-va plozii cu mizeriile astea de la tembelizor si sa nu va mirati mai tarziu ca ati crescut niste caramizi relativisto-nihiliste pentru care nimic nu e sfant. ????

  But what the hell do I know?

 8. vlad
  5 iunie 2010

  apropo de #6

  dacă tot le construim în ritm alert moschei prin Europa, trebuie să se știe și orienta

  În anii ‘60 exista o singură moschee în Londra, azi sunt peste 632 de moscheii

 9. euNuke
  5 iunie 2010

  @imperialistu, mie nu mi se par stîngişti trey parker si matt stone, ci 2 nebuni voioşi, ireverenţioşi, indecenţi şi cu gura slobodă. de altfel, printre temele lor de băşcălie se numără şi aşa-zisa biserică scientologică şi ateiştii radicalizaţi din jurul lui dawkins, cu un episod haios celebru in care adepţii acestuia se transformă intr-o sectă utopică care-l sacralizează şi aşează in centrul noii religii chiar pe dawkins.

  e adevărat că nu au nimic sfînt dar nici pe departe nu-s aşa nihilişti cum îi priveşti tu. ba chiar…poate exagerez, dar Jesus apare ca un personaj foarte cool pentru junimea care a urmărit seraialul, cel puţin din relatările celor pe care-i cunosc, deci nu-i chiar aşa de negru umorul lor şi nici depreciativ la adresa valorilor esenţiale ale creştinismului şi budismului. cam asta-i impresia mea, şi trebuie să admit că m-au distrat cu majoritatea episoadelor, rar s-a întîmplat să dea rateuri, pentru mine sînt imediat după simpsons la capitolul imaginaţie şi umor caricatural.

 10. costin
  5 iunie 2010

  South Park sint bascaliosi, vulgari, dar in nici un caz nu sint stingisti sau nihilisti in vreun fel. m-am uitat la ei atent dupa singisme si lipsesc. am vazut citeva serii si tipii mi-au cistigat admiratia. au facut misto si de bailoutul lui obama si de toata propaganda asta obamisterica intr-un mod cit se poate de pertinent. ba mai mult, sint aproape sigur ca tipii sint republicani. apolotici nu par deci sint fie libertarieni, fie republicani. mai degraba reublicani pentru ca sint mai pertinenti decit Ron Paul.. faza cu flotila pacifistilor. nu tot ce zboara se maninca si nu nu tot ce nu vb ca Reagan e stingist.

 11. costin
  5 iunie 2010

  aaah.. si ce mai apreciez la ei, e ca sint sarcastici, doi nebuni voiosi cum zice eunuke, dar nu sint cinici. de aia nu imi place family guy, ca e cinic.. si plin de faze stingiste. din ani in pasti ma uit la desene animate, iar atunci sint south park, deci te rog, watch your language! ????

 12. Cosmin
  5 iunie 2010

  Nu-mi vine sa cred… e prima data cand sunt de acord cu Costin ???? Partial. Da, Sezonul 5 a fost acum cinci ani, dar poate fi vizionat si acum. Veti vedea glume legate si de crestini, musulmani, evrei, hindusi, mormoni etc.. Si asta e o forma de critica daca stii sa pasezi ca atare. America este in centrul South Park si preocuparile lor sunt ce se intampla acolo. In niciun caz nu e vorba de vreo campanie. Family Guy e altceva. Seth McFarlene e membru al Partidului Democrat.

 13. Imperialistu'
  5 iunie 2010

  Nu mi se pare ca o critica a exceselor stangii nu ar putea fi operata si de niste stangisti, dar nu tin la discutia asta. Pop culture ramane pop culture, vulgara, sexualizata pana la extrem si promotoare a prostiei… In fine, ma enerveaza mai tare standardul dublu al Comedy Central.

  Cosmin> Nu mi-ai raspuns la intrebare. Cum iti explici ca SP abia de atinge subiectul islamic? Cumva sunt… lasi? Cenzura Comedy Central a intervenit acum, dar atitudinea e veche. Dintr-un motiv anume, marii critici sociali – mi se pare trist ca niste creatori de desene animate vulgare sunt mari critici sociali – Parker si Stone nu reusesc sa treaca de o anumita bariera. De ce?

 14. costin
  5 iunie 2010

  Cum iti explici ca SP abia de atinge subiectul islamic? Cumva sunt… lasi?

  Imperialistu, uiti ca scrii sub pseudonim. iar chestia asta care o facem mai mult ca un hobby, daca isi urmeaza cursul firesc, va duce iesirea in public, iar daca lucrurile evolueaza cum par sa evolueze, ne vom trezi si cu cite o fatwa pe cap. din spatele tastaturii, totusi, vorbesti altfel decit au facut-o cei de la SP. Deci nu, nu sint lasi, nici macar lasi, sau lasi. din contra. si-au pus beregatele la bataie. imi e greu sa inteleg ce anume te face sa nu vezi asta.

 15. Imperialistu'
  5 iunie 2010

  ???? Ce sa spun, dom’le, si-au pus beregatele la bataie… Rad de crestini in mod constant, isi bat joc de Isus , Fecioara Maria, Papa, Dumnezeu, oricine e sfant pentru crestinism, dar cand vina vorba despre musulmani, abia de indraznesc sa schiteze vreo critica. Deci sunt lasi, asa cum banuiam, de altfel. Se iau de crestini pentru ca stiu nu vor pati nimic. Quelle courage, monsieur! :mrgreen:

 16. vlad
  5 iunie 2010

  Nu am urmărit desenele cu pricina, dar pot să spun atât: cât timp se relativizează in ele tot ce ține de valori, nu mai e nevoie să cauți stânga explicită. e deja în sămânță. cei care relativizează au un singur scop: progresul înspre altceva.
  screw these values, we know better, we want different

  Una este cultura auto-criticii, cu totul altceva este pedalarea excesivă pe bășcălie, fără un țel constructiv. De fapt, au ei un scop, nu doar banul: reformarea societății din temelii, Hussein e doar exponentul cel mai vizibil. Și știți foarte bine că toată îndoctrinarea asta a început din Universități

  Când dărâmi simbolurile unei culturi, pe care a fost clădită, pregătești hărnicel terenul pentru un altoi, cel puțin, dacă nu se va trece la defrișare. Iar bășcălioșii constanți cu top rating-uri la mase, asta fac, pregătesc terenul. Conștient sau nu.
  Ce mare lucru!, să ne râdem, să ne simtem bine (nu mai contează că acoperișul e crăpat și plouă în casă, cât timp mai merge TV-ul și prindem canalul)

 17. Cosmin
  5 iunie 2010

  @Imperialistu

  Ca sa-ti raspund la intrebare. South Park este preocupat de America, tara care in ciudat spuselor voastra nu este islamizata, este o tara majoritar protestanta. Acolo bisericile crestine sunt in centrul atentiei. Au criticat mai mult biserica catolica pentru ca au fost si unele scandaluri acolo. Le stii si tu. N-am sa le iau apararea, au exagerat si recunosct asta. Nu cred ca sunt lasi. Comedy Central le-a cenzurat imaginea lui Mahomed din epsidoadele Cartoon Wars I Cartoon Wars II. Episodadele sunt despre ezitarile americanilor de a critica musilanii. Sincer, articolul e exagerat. Nu ti-ai gasit inamicul in serialul asta. Mai cauta pe la Fox.

 18. Imperialistu'
  5 iunie 2010

  South Park este preocupat de America, tara care in ciudat spuselor voastra nu este islamizata, este o tara majoritar protestanta.

  Cine a zis ca America este islamizata?

  In caz ca nu ai observat,

  Rad de crestini in mod constant, isi bat joc de Isus , Fecioara Maria, Papa, Dumnezeu, oricine e sfant pentru crestinism, dar cand vina vorba despre musulmani, abia de indraznesc sa schiteze vreo critica. Deci sunt lasi, asa cum banuiam, de altfel. Se iau de crestini pentru ca stiu nu vor pati nimic. Quelle courage, monsieur!

  Dar poate ca Isus, Fecioara Maria si Dumnezeu nu fac parte din crestinismul protestant, situatie in care, intr-adevar, genialii critici sociali Parker si Stone nu ar face altceva decat sa dea drumul din lesa vechii ostilitati protestante fata de romano-catolicism. ????

  Sincer, esti pe langa subiect.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ce ai mai putea citi
ro_RORomanian