FUNDATIA IOAN BARBUS

CELE MAI CITITE

FOTO document: înființarea branșei studențești a Solidarității în 1980

În 18-19 octombrie 1980, la Varșovia, 51 de reprezentanți ai unor facultăți și centre universitare din Polonia au înființat Sindicatul Independent al Studenților – care avea să funcționeze ca organizație de studenți a Solidarității.

Administrația comunistă a refuzat să înscrie oficial sindicatul studențesc, ceea ce a condus la o grevă de mari proporții în universități din mai multe orașe în luna noiembrie.

La Łódź, începând cu 11 ianuarie 1981, 10.000 de studenți au ocupat facultățile. Greva a încetat abia în 17 februarie 1981, prin Acordul de la Łódź, când guvernul a acceptat înscrierea legală a Sindicatului Independent al Studenților, renunțarea la obligativitatea cursurilor de marxism-leninism și a cursurilor de limba rusă în învățământul universitar.

Ca și Solidaritatea, Sindicatul Independent al Studenților a fost interzis în 1981, odată cu instaurarea Legii Marțiale de către gen. Jaruzelski.

B. Wildstein

Sindicatul Independent al Studenților fusese anticipat de o mișcare de mare curaj a studenților din Cracovia: crearea SKSComitetul Studențesc al Solidarității – prima formă organizată de opoziție structurată din Cracovia, inițiativă declanșată în urma uciderii de către securiști a studentului Stanislaw Pyias. Cel mai bun prieten al lui Pyias, Bronislaw Wildstein, pe care îl întâlniți printre contributorii constanți ai ILD, a fost fondator al SKS.

 

 

J. Kaczynski

În picioare – J. Kaczysnki îi sfătuia pe studenți cu privire la statutul noii organizații. Jos, cu ochelari, actualul ministru de externe, J. Czaputowicz, student pe atunci la Geografie.

FOTOGRAFIA DOCUMENT de mai sus este de la întâlnirea de înființare o organizației independente studențești din 1980. A reapărut acum câteva săptămâni cu ocazia formării noului guvern de la Varșovia.

Consilier juridic al organizației studențești ce se înființa în 1980 era actualul lider al PiS, partidul conservator aflat la guvernare, Jaroslaw Kaczynski – în picioare, ce care vorbește în foto de arhivă.

Jaroslaw Kaczynski era și consilier juridic al Sindicatului Solidaritatea.

J. Czaputowicz

În fotografia de arhivă, personajul de jos, cu ochelari, este noul ministru de externe al guvernului PiS, Jacek Czaputowicz, unul din fondatorii Sindicatului Independent al Studenților.

Anticipez că relațiile dintre Jaroslaw Kaczynski și noul ministru de externe, nu vor fi dintre cele mai cordiale, Czaputowicz fiind prea „moale” pentru leaderhip-ul lui Kaczynski.

Contează însă pentru publicul românesc înțelegerea faliei politice din Polonia, între acei liberali care s-au „acomodat” cu foștii comuniști și cei care au dorit reformarea profundă a statului și lustrație, și, în acest context, a filiației guvernului PiS. Este filiația acelei părți a Solidarității care a considerat la vremea respectivă că negocierile de la Masa Rotundă au fost un compromis prea mare făcut regimului comunist, chiar o trădare.  Considerau că acel compromis însemna scutirea de răspundere penală a oficialilor comuniști și securiștilor responsabili de crime în vremea dictaturii; că înțelegerea de la Masa Rotundă avea să afecteze grav dezvoltarea ulterioară a Poloniei în sectoare cheie prin prelungirea influenței comuniștilor și a securiștilor în sectoare cheie precum justiție, servicii secrete, mass-media. Istoria avea să le dea dreptate.

În orice caz, sunt oameni cărora Europa actuală – în special Germania reunificată și Europa de Est – le datorează enorm: au fost printre cei care au înfruntat primii decisiv dictatura comunistă din Polonia și URSS, dând speranță și creând condițiile eliberării tuturor țărilor din Europa de Est și reunificării Germaniei.

Faptul că asemenea oameni sunt rejectați, că ajung să fie considerați „antieuropeni” sau chiar „extremiști”, „fasciști” în UE spune multe (și neplăcute) despre curentul actual dominant în UE, nu despre ei. Căci acțiunea lor a fost dintotdeauna aceeași, și înainte și după ’89.

 

Puteți sprijini activitatea noastră cu o donație unică sau una recurentă prin Patreon.

Gelu Trandafir

Gelu Trandafir

Gelu Trandafir a studiat jurnalismul în Franţa. A fost producător de emisiuni pentru ProTV, realizator şi editor pentru BBC World Service, editorialist la România liberă şi redactor-şef adjunct la Evenimentul Zilei şi Cotidianul. A făcut parte din Delegaţia Permanentă a PNŢCD la începutul anilor '90 şi este membru fondator al Fundaţiei Ioan Bărbuş. A fost membru CNA între 2006 și 2012.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

România a făcut mulți pași în direcția corectă de la revoluția din 1989. Cu toate acestea, revoluția nu a fost niciodată terminată în România. Influența malefică a Rusiei, datorită proximității sale geografice față de România și relația continuă a României cu China comunistă, creează multe probleme care subminează progresele economice și democratice ale României, precum …

adrian zuckerman foto