FUNDATIA IOAN BARBUS

CELE MAI CITITE

Francezii, italienii şi germanii – apţi necombatanţi în Afghanistan

Prin gazduirea în aprilie a Summitului NATO de la Bucureşti, România vrea să îşi reafirme atitudinea proactivă în privinţa organizaţiei. Cu o dotare materială care lasă încă de dorit, 700 de soldaţi români din Afghanistan se află în provincia Zabul ce are o graniţă destul de lungă cu Pakistanul, de unde pătrund elementele teroriste, talibani şi qaidişti. În prima linie a luptei se află trupele SUA, ale Canadei, Olandei şi Regatului Unit. Aceste ţări duc tot greul războiului în provinciile de sud-est ale ţării, în special în zona fierbinte Kandahar-Helmand. În sprijinul lor îi regăsim pe români, danezi, australieni şi estonieni care îşi fac datoria conform sarcinilor pe care şi le-au asumat.

By-the-way, prinţul William este de circa 10 săptămâni în combat zone, mult mai mult decât mulţi galonaţi din armatele aliate… Deşi atât Secretarul General al NATO, Jaap de Hoop Schaefer cât şi secretarul Apărării al SUA Robert Gates, au cerut de curând să se suplimenteze trupele aflate în sud, răspunsurile negative date de francezi, germani şi italieni ne permit să tragem următoarele concluzii:   

–        Aceste ţări vor să îşi protejeze soldăţeii ca nu cumva să fie obligaţi să intre în luptă cu teroriştii islamişti. Motivul principal al acestei atitudini este că guvernele respective vor să evite constrangerile electorale ale eventualelor pierderi de vieţi omeneşti din cadrul efectivelor proprii.   

–        Exista un interes nefăcut public al grupului Franţa-Germania-Italia-Spania de a fi percepuţi ca ţări ce se opun politicii SUA-UK. Asta dă bine la Rusia, China şi la ţările musulmane.  

–        Grupul latin Franţa-Italia-Spania se regăseşte pe aliniamentul militar ce le convine perfect: îşi umflă muşchii la aparatele de filmat în zona cea mai liniştită a ţării şi pun accentul pe misiunile lor din domeniul civil.  

–        Germanii au anunţat că vor trimite un contingent de 400 de militari în linistitul Kosovo la câteva zile după ce au spus nein la solicitarea americană. Francezii se tot agită prin Ciad unde nu ezită să trimită mii de soldaţi pentru protejarea guvernului în funcţiune.  

–        Turcii îşi fac din nou de cap prin Kurdistanul irakian, dar nu vor să se lupte cu trupele mullah-ului Omar sau cu cele ale lui Bin Laden. Asta din pură solidaritate musulmană.   

Este de presupus că la Summitul de la Bucureşti nu se vor produce schimbări masive de atitudine. Toată lumea aşteaptă rezultatul alegerilor de la sfârşitul anului din Statele Unite unde în cazul victoriei lui Barak Obama, va avea loc o mutare spectaculoasă în politica militară. Se ştie că Obama a promis că în cazul în care va fi ales, va retrage trupele din Irak în cel mult 60 de zile. Ştie el Farrakhan pe cine să parieze!

Pardon, nu poate paria pentru că este şeful Nation of Islam… 

Puteți sprijini activitatea noastră cu o donație unică sau una recurentă prin Patreon.

Daniel Francesco

Daniel Francesco

12 Comments

  1. emma
    1 March 2008

    nemtii au o foarte mare problema cu imaginea „soldatului in lupta ” . ei stiu cat de lipsit de fair-play este ca… soldatii canadieni si americani au pierderi masive si sunt atat de expusi talibanilor in sudul afganistanului. insa , chiar daca union-ul ar face oarecare concesii , partenerul de coalitie spd-ul s-ar opune vehement fiind absolut impotriva . sa nu ai amintesc pe grüni .
    in nordul afganistanului fac treaba buna , pun accente pe wiederaufbau. din pacate , uite, in irak tocmai asta lipseste . pana in nordul tari ( zona locuita de kurzi) lipsa de mijloace pentru wiederaufbau , ai fac pe multi irakis sa alerge in bratele fundamentalistilor. este imposibil sa castigi un razboi doar in virtutea actiunilor militare. este doar parerea mea.

  2. emil
    1 March 2008

    Emma, sint curios, au trecut totusi 60 de ani de la sfirsitul celui de-al doilea razboi… si germanii sint INCA paralizati de imaginea soldatului nazist?? In afara politicienilor, ce cred oamenii de rind? Tu, printre cei care ii cunosti, exista persoane care ar fi de acord cu ideea unui Bundeswehr luptind impotriva Talibanului?
    Apropo de canadieni. Sprijinul popular pentru misiunea militara din Afganistan este solid. Si vizibil, stickers ca cel de aici sint afisate pe multe masini. In plus, Canada participa serios si la reconstructie.

    Interesanta perceptia ta despre lipsa reconstructiei din Irak. De fapt, nu e chiar asa. Dar e fireasca, presa (in special cea europeana) nu s-a obosit mai deloc sa mentioneze asa ceva. Pe de alta parte, intr-adevar, Irak e diferit. Pina acum un an, tacticile americane au fost asa de falimentare incit razboiul parea iremediabil pierdut. Abia cu venirea la comanda a generalului Petraeus s-a produs o schimbare serioasa in bine. Dar chiar sint curios… o sa caut sa aflu comparativ, cit s-a investit in reconstructia din Irak fata de cea din Afganistan.

  3. emma
    1 March 2008

    emil, imi pare rau daca te-am necajit. nu as indrazni sa te contrazic stiind ca ai un asa solid hintergrund informational. insa , din pacate ( subliniez), proiectia ” soldatului inarmat” in medie este aceasta . chiar dupa atatia zeci de ani .oamenilor le este greu sa se detaseze de imaginea soldatului nazist.
    pe de alta parte am explicat cum stau lucrurile in bundestag. daca am fi avut un regierung schwarz-gelb , cu siguranta situatia ar fi fost altfel. sunt chiar sigura ca germania ar fi participat ( mai mult sau mai putin)si la razboiul din irak.

    si da ! in randului omului consumator de informatii , exista chiar o nemultumire fata de limitatul mandat in afganistan. sigur ca nu este solidarisch sa lasi pe altii in prima linie . chiar daca suna ironic in actuala combinatie politica , extinderea mandatului la tornado, aufklärunsflugzeuge si awacs-uri, este mai mult decat germania ar putea sa ofere. trebuie sa stii ( si sunt sigura stii ) opozitia in germania este foarte puternica. si pentru ultimul mandat a fost necesar ok-ul de la obersterrichter in bundesverfassungsgericht din karsruhe.

    in privinta ajutoarelor de wiederaufbau eu nu am negat ( sper ca nu ai inteles acest lucru ) ca germania este singura care ofera acest sprijin . doar ca sunt foarte bine organizati si sunt per se priceputi in wiederaufbau.

    in irak , da … iarta-ma ,insa, stiu cat de greu le este americanilor si aliatilor , insa faceam referinte doar la populatia care inca nu are acces la apa potabila, curent electric, benzina . nu doresc sa amintesc de securitate.

    si emil … ma numar printre fan-ii usa , canadei , uk .

  4. emma
    1 March 2008

    si as dori sa iti spun inca ceva vis-a-vis de wiederaufbau-ul in irak. nemtii sunt rezervati financiar doar pentru monopolul lui halliburton, keglogs si probabil carlyl konzern. caci daca se vrea solidaritatea nu cred ca avem voie sa fim naivi si gandim doar idealistic . in doha si katar ,nemtii sunt deja de cativa ani beauftragt cu instruirea trupelor de politie irakiene.

    mda ! poate ma duc sa pun vasele in masina de spalat ca sunt doar o muher.

  5. Imperialistu'
    1 March 2008

    Sigur ca trebuie sa se ocupe cineva si cu reconstructia si instruirea trupelor de politie, dar pentru ca toate astea sa aiba valoare, este nevoie de securitate. Ori securitatea asta nu vine singura, ci prin intermediul soldatilor aflati in teren, asta este marea problema. Mari puteri militare, economice si politice ale lumii – Franta, Germania si Italia – nu se implica direct, desi aportul lor ar inclina definitiv balanta in favoarea Vestului si ar incheia o data pentru totdeauna domnia talibana din Afghanistan. Altfel cum sa tii sub control o tara cu doar cateva zeci de mii de soldati, dintre care multi dintre ei sunt in afara zonelor unde este nevoie de ei?

    Germania trebuie sa isi depaseasca demonii trecutului. Ce s-a intamplat s-a intamplat – fuse si duse. Germania de astazi nu este Germania de atunci, iar razboiul a facut, face si o sa faca parte mereu din viata si politica. Nu este cea mai fericita solutie, dar depinde mult de adversarii cu care ai de a face.

    Talibanii nu vor intelege in veci de vorba buna – nu au cum, din moment ce asta ar insemna sa trateze cu inamicii credintei. In ciuda ironiilor de doua parale ale unor prostovani din blogosfera romaneasca, termenul de necredincios trebuie tratat cat se poate de serios atunci cand vine vorba de Islam.

  6. emma
    1 March 2008

    imperialistu` draga , ce s-a intamplat , s-a intamplat , fuse si duse ? esti witzig asa-i ? maine te astept intr-un loc si iti fac portretul , bine ?

  7. Imperialistu'
    1 March 2008

    Daca ramasitele mele din germana imi spun bine, witzig=glumet. Nu, nu am fost glumet deloc si nu inteleg rostul ironiei. Daca ziceam „ce a fost, a fost” suna cam la fel de prost. Important era mesajul, Emma, iar ala era unul simplu: Germania nu are de ce sa isi mai arunce cenusa in cap pentru ce a facut acum 60 de ani. A recunoscut, a inteles, acum trebuie sa treaca mai departe. De ce nu desfiinteaza cu totul armata, daca a ramas paralizata la momentul Hitler?

    The battle for the hearts and minds in AFghanistan suna bine, dar in lipsa implicarii in lupta reala, nu are nici o valoare. Esti de acord?

  8. emil
    1 March 2008

    Emma, citindu-ti comentariile ma bucur ca cel putin spiritul combativ german a ramas intact ????

    Nu m-ai necajit cu nimic si te rog sa ne contrazici de fiecare data cind nu esti de acord cu ceva. Ai dreptate, stiam de programul german de pregatire al politiei irakiene. Great stuff, really appreciated. In ce priveste monopolul Haliburton pe proiecte de reconstructie in Irak, ai iarasi dreptate – partial. Armata SUA a revocat in 2006 un contract exclusiv pe care il avea cu Haliburton.
    Army to End Expansive, Exclusive Halliburton Deal
    Aici a fost chestia cu adevarat scandaloasa. Contractele de reconstructie propriu-zisa din industria petrolului, chiar daca obtinute in conditii unfair, au dat cel putin rezultate.

    „poate ma duc sa pun vasele in masina de spalat ca sunt doar o muher.”
    Crezi ca impresionezi? ????
    Eu n-am masina de spalat vasele, le spal de mina. Zi si tu, dreptate-i asta? ????

  9. emma
    1 March 2008

    imperialistu : nu draga , nu sunt de acord . ma gandesc la balanta si la compensatie. in afganistan-ul de nord , bastinasii sunt foarte multumiti ca exista si o armata care se ocupa intens de :

    -securitate
    -probleme civile cum ar fi:
    -construirea scolilor
    -spitalelor
    -instruirea politie ( pentru lupta eficienta impotriva drogenbaronilor)
    -armata germana este un arbeitgeber pentru afgani . zilnic sunt cateva sute de barbati care isi primesc un fel de tageslohn de la nemti.
    -un teatru mic s-a construit langa kabul
    -o clinica de ginecologie
    -gradinite
    -wasseranlage,etc.

    in sfarsit ! raportul de incredere in lumea civila este foarte important si nu are voie sa stagneze . cu atat mai putin sa intre in regres.

    …si da ! am m-ai spus-o …solidaritate pentru cei care sunt atat de expusi pericolului ( ma refer la trupele aliate). ai rabdare.

    p.s. si pe mine m-a usturat ironia ta !

  10. Imperialistu'
    1 March 2008

    Nu stiu despre ce ironie vorbesti. Singurul atac formulat aici a fost la adresa prostovanilor, i.e. tov. Radu Iliescu, clona sa hai-sa-ii-injuram-neoconi-pe-la-spate si alti cetateni luminati care viseaza nazism sionist. Se stiu ei prea bine.

    In fine, nu vad de ce nu esti de acord. Am spus cumva ca eforturile trebuile sa fie numai in domeniul militar? Nu, am sustinut altceva: ca eforturile de reconstructie nu valoreaza doi bani in lipsa sprijinului armat. Pana la urma, asta nu este o afirmatie, ci o simpla observatie: la ce folos tot efortul daca maine se intorc talibanii? La nimic. Nu e bun nici macar de statistica.

  11. Grădinariu
    1 March 2008

    Nu ştiu dacă termenul de „tov.” e potrivit pentru domnul Iliescu (Radu). Din câte ştiu, e anticomunist. Însă îl susţinea pe Putin în lupta sfântă cu imperialismul american.

  12. Imperialistu'
    1 March 2008

    Termenul de tovaras este folosit din doua motive:
    1. pentru mine are o conotatie negativa;
    2. retorica ilisciana se apropie de acei progressives americani care umbla in gura cu secera si ciocanul. Nu-mi dau seama ce fel de anticomunist poate sa fie Radu Iliescu, din moment ce este gata sa apere pe oricine oricand cu conditia sa fie impotriva Statelor Unite, Israelului, Vestului, omului alb. Maica Rusie este pe placul lui. Nu m-as mira sa ii placa si China rosie si Coreea de Nord, doar au aceleasi calitati.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

România a făcut mulți pași în direcția corectă de la revoluția din 1989. Cu toate acestea, revoluția nu a fost niciodată terminată în România. Influența malefică a Rusiei, datorită proximității sale geografice față de România și relația continuă a României cu China comunistă, creează multe probleme care subminează progresele economice și democratice ale României, precum …

adrian zuckerman foto