FUNDATIA IOAN BARBUS

Frankfurter Allgemeine Zeitung: Aşa grăit-au puciştii

În România, până de curând, politicienii corupţi erau nevoiți să se teamă pentru viitorul lor. Acum nu mai sunt. Noii guvernanți de la Bucureşti – precum comuniştii, la vremea lor – nu fac nicio distincţie între Partid şi Stat.

Este România pe cale de „orbanizare”, așa cum sugereaza unii? Comparaţia este greșită din cel puțin trei motive. În primul rând, în Ungaria, Constituţia nu a fost încălcată, ci s-a înlocuit o constituție comunistă cu una nouă. În al doilea rând, Viktor Orban se bazează pe o majoritate de dimensiune constituțională, obținută în alegeri democratice, în timp ce Victor Ponta este ținut la suprafață de traseiști parlamentari. În al treilea rând, guvernul Orbán a urmat unui guvern socialist, care a ruinat economic ţara, în timp ce guvernele conservatoare ale României, printr-un program de austeritate, au ferit țara de o catastrofă de mărimea celei din Grecia.

Ministrul român de Externe, Andrei Marga a trimis săptămâna trecută omologilor săi din UE o scrisoare care avea anexat un comunicat al coaliției de guvernare social-liberale USL privind „recentele evenimente politice din România”. Acest procedeu este pe de o parte neobişnuit, prin în faptul că un ministru de externe trimite, de regulă, luări de poziție ale guvernului său, și nu propagandă de partid; pe de altă parte este totuși tipic pentru modul de gândire al noilor guvernanți de la Bucureşti, care – precum comuniștii, la vremea lor – nu fac nicio distincție între Partid şi Stat. În privința conţinutului, declarația este un amalgam de jumătăţi de adevăr şi minciuni. De exemplu, se afirmă acolo că USL nu a avut niciodată intenţia de a demite vreun judecător de la Curtea Constituţională.

Politicianul USL Crin Antonescu, cel care, ca nou preşedinte al Senatului, după suspendarea Preşedintelui Traian Băsescu, îi preia, ca interimar, atribuțiile, a spus la 2 iulie, că de-acum miza principală este intrarea în normalitate a Curţii Constituţionale:

„Mai explicit, înseamnă schimbarea componenţei acestei Curţi. Presupun, pe scurt, că Parlamentul care a numit şase judecători din nouă are dreptul să-i revoce. (…) Eu, Crin Antonescu, consider că în actuala componenţă Curtea Constituţională este o ruşine” Așa vorbesc puciștii.

Subminarea ordinii constituţionale

Una vorbesc noii guvernanți români față de străinătate, și altceva, foarte diferit, spun și fac în țara lor. Deputaţii social-democrați Schulz şi Swoboda, care s-au pus protector în faţa prietenilor lor de partid, fie nu știu ce se întâmplă în România, și atunci ar trebui să tacă; fie știu, și atunci ei se fac complici la subminarea ordinii constituţionale într-o ţară membră a UE.

Suspendare a preşedintelui de către Parlament în noaptea de vineri contravine fără echivoc Constituţiei, care prevede că doar „încălcări grave ale Constituţiei” justifică suspendarea din funcție a preşedintelui. Avizul Curţii Constituţionale cu privire la cererea de suspendare nu a constatat în privința niciunui singur punct că Băsescu s-ar fi făcut vinovat de o astfel de încălcare gravă. Cu toate acestea, Parlamentul a executat, într-o sesiune care a avut caracteristicile clare ale unui umilitor proces-spectacol, voinţa partidului: Băsescu trebuia să plece! Unul dintre acuzatorii care au luat cuvântul, a fost senatorul PSD Dan Șova, cunoscut pentru negarea Holocaustului.

De când guvernul Victor Ponta se află la guvernare, se șterg delimitările dintre puteri. Parlamentul îşi arogă dreptul de a legifera şi de a administra justiţia. Guvernul abuzează de instrumentul ordonanţei de urgenţă, în scopul de a-şi asuma puterea totală în stat. Oponenţii sunt puși sub presiune masivă. Europarlamentarul social-democrat Adrian Solomon l-a ameninţat pe fostul prim-ministru, Mihai Răzvan Ungureanu, că ar putea sfârși ca Aldo Moro – creștin-democratul italian care a fost asasinat în 1978 de Brigăzile Roşii.

Semnal de alarmă pentru politicieni corupţi

Este România pe cale de „orbanizare”, așa cum sugereaza unii? Comparaţia este greșită din cel puțin trei motive. În primul rând, în Ungaria, Constituţia nu a fost încălcată, ci s-a înlocuit o constituție comunistă cu una nouă. În al doilea rând, Viktor Orban se bazează pe o majoritate de dimensiune constituțională, obținută în alegeri democratice, în timp ce Victor Ponta este ținut la suprafață de traseiști parlamentari. În al treilea rând, guvernul Orbán a urmat unui guvern socialist, care a ruinat economic ţara, în timp ce guvernele conservatoare ale României, printr-un program de austeritate, au ferit țara de o catastrofă de mărimea celei din Grecia.

Puteți sprijini activitatea noastră cu o donație unică sau una recurentă prin Patreon.

Karl-Peter Schwarz

Karl-Peter Schwarz

5 comentarii

 1. Zvonuri pe Facebook despre concedierea / pensionarea fortata a 500 de ofiteri SRI. Puteti confirma?

  „sharuita” de la Ileana Ene Giusca: „CEEA CE NU VEDETI LA TELEVIZIUNI , VA SPUN EU : Azi dimineață, la ora 8.00, toți ofițerii SRI, atât din structura centrală, cât și din teritoriu, au fost convocați de urgență la sedii– chiar și cei care se aflau în concediu – printr-un Ordin semnat de către PSD-istul George Cristian Maior, directorul SRI. Toți șefii unităților SRI din țară au primit încă de sâmbătă, ora 10.00, o Circulară de la centru, prin care, sub pretextul stării de urgență, li se cerea să își convoace subalternii. Ajunși azi-dimineață la serviciu, aceștia aveau să constate cu stupoare că sunt, începând din acel moment, PENSIONARI. Astfel, nu mai puțin de 500 de ofițeri superiori ai Serviciului Român de Informații, sub presiune și amenințări că, dacă nu semnează, vor fi dați afară PE LOC și li se vor întocmi dosare penale pentru te miri ce, au semnat cererile de pensionare. Deja 27 de cadre ale Serviciului, cu grade de maior și colonel, m-au contactat azi , telefonic. Ei mi-au relatat că „epurarea” inițiată de seful SRI se face fără acceptul CSAT și că doar trei segmente – însă cele mai importante (cunoscătorii își vor da seama de gravitatea fără precedent a situației!) – au fost distruse azi: 1. Direcția de apărare a Constituției, 2. Direcția anticorupție, 3. Direcția informații clasificate. CEEA CE AM ANTICIPAT, S-A INTAMPLAT”

 2. Daniel Francesco
  9 iulie 2012

  Curtea Constitutionala a dat castig de cauza USL si a declarat ca Traian Baescu a fost suspendat „cu respectarea procedurii” si ca presedinte interimar al Romaniei este George-Crin-Laurentiu Antonescu.
  La deciziile cheie unde s-a votat 5-4, castig de cauza a dat judecatorul desemnat de UDMR, Puskas Valentin Zoltan.
  http://www.hotnews.ro/stiri-es…..-din-7.htm

  Ultima speranta este VOTUL!

 3. Maarcel Pliotz
  9 iulie 2012

  Transilvania – ce spui tu e o aberatie . Oricum schemele SRI sunt supraincarcate si jumatate sunt inutili . Si legea Sigurantei Nationale are vreo doua randuri – adica o reforma era necesara de 10 ani !! Si de cand dracu ‘ facebook e o sursa de informati ? Si de cadn exista directiile alea ?

 4. Daniel Francesco
  9 iulie 2012

  Decizia de astazi a Curtii Constitutionale:

  În ziua de 10 iulie 2012, Plenul Curţii Constituţionale, învestit în temeiul art.146 lit.a) din Constituţia României şi al art.15 din Legea nr.47/1992 privind organizarea şi funcţionarea Curţii Constituţionale, s-a întrunit pentru a soluţiona, în cadrul controlului anterior promulgării, obiecţia de neconstituţionalitate formulată de un număr de 71 de deputaţi aparţinând Grupului Parlamentar al Partidului Democrat Liberal referitoare la neconstituţionalitatea Legii pentru modificarea art.10 din Legea nr.3/2000 privind organizarea şi desfăşurarea referendumului.

  În urma deliberărilor, Curtea Constituţională, cu unanimitate de voturi, a constatat că Legea pentru modificarea art.10 din Legea nr.3/2000 privind organizarea şi desfăşurarea referendumului este constituţională în măsura în care asigură participarea la referendum a cel puţin jumătate plus unul din numărul persoanelor înscrise în listele electorale permanente.

  Argumentaţia reţinută în motivarea soluţiei pronunţate de Plenul Curţii Constituţionale va fi prezentată în cuprinsul deciziei, care se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.
  Decizia este definitivă şi general obligatorie şi se comunică Preşedintelui României, preşedinţilor celor două Camere ale Parlamentului şi primului-ministru.

 5. Rakovski şi prietenii săi deportaţi au scris încă din 1930:

  … s-a format… o mare clasă de de conducători… care creşte prin procedeul cooptării calculate, prin numiri directe sau indirecte (avansări birocratice sau sistem electoral fictiv). Elementul care sudează această clasă originală este o formă, originală si ea, de proprietate privată, adică puterea de stat. Şi citează foarte oportun din Marx: BIROCRAŢIA POSEDĂ STATUL ÎN PROPRIETATE PRIVATĂ.

  Minca-l-ar tata de profet barbos, cum le mai stia el pe toate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ce ai mai putea citi
ro_RORomanian