FUNDATIA IOAN BARBUS

Frăţia Musulmană, democraţia, sharia şi Israelul

Liderul liberal secular al partidului El Ghad, Ayman Nour, într-un interviu pentru Al-Jadid TV din 14 februarie, 2011

În ceea ce priveşte acordul de la Camp David, situaţia este foarte complicată. În practică, acordul de la Camp David nu mai e valabil. Au trecut mai bine de 30 de ani de cînd înţelegerea a fost semnată, iar multe evoluţii recente necesită amendamente. Aceste amendamente trebuiesc adoptate în funcţie de interesele şi deciziile poporului Egiptean. Nu vom impune nimic poporului egiptean, dar dacă ar fi după mine, aş cere organizarea unui referendum popular despre acest acord, şi ne vom conforma deciziei oamenilor.

Frăţia Musulmană îşi face partid

Într-o declaraţie de luni, cel mai mare grup de opoziţie din Egipt, Frăţia Musulmană, a spus că va forma un partid imediat ce constituţia a fost amendată pentru a i se permite acest lucru.

FM a cerut forţelor armate să stabilească un calendar pentru amendarea Constituţiei şi organizarea de alegeri prezindenţiale. A cerut de asemenea şi desfiinţarea tribunalelor militare şi eliberarea tuturor deţinuţilor politici.

A cerut şi alegeri parlamentare libere şi oneste sub supravegherea justiţiei, pentru abolirea Stării de Necesitate şi formarea unui nou cabinet de miniştri aprobaţi de public.

Purtătorul de cuvînd al Frăţiei Musulmane: dorim implementarea legii sharia în Egipt prin viitorul parlament

Issam Al Aryan: Frăţia musulmană doreşte crearea unui stat democratic civilizat. Nu vrem un candidat la preşedinţie, nici majoritatea în viitorul parlament.
Sharia e un mod de viaţă. Ghidează fiecare musulman în viaţa privată, viaţa de familie, viaţa socială şi cea politică. Implementarea sharia trebuie să se facă prin parlament. Un parlament ales liber poate discuta orice şi poate implementa aspectele legale ale sharia prin tribunal.

R: Cum vede Frăţia musulmană relaţiile cu Israel?
Issam Al Aryan: Politica externă trebuie discutată de perşedinte cu cabinetul şi noul parlament, dar noi nu vom crea haos
R: Dar acesta nu e un răspuns la întrebarea mea.
Issam Al Aryan: Egiptenii sînt interesaţi de viaţa lor, nu de viaţa altora. Rog toţi Europenii să fie atenţi şi la Egipt, nu doar la Israel.

Pentru a afla mai multe despre cine e şi ce vrea Frăţia Musulmană: Reperele Frăţiei Musulmane

De unde atîta pasiune pentru democraţie?

Opinia despre Hamas
49% dintre egiptenii musulmani au o părere bună despre Hamas. Observaţie: egiptenii sunt musulmani suniţi, Hamas este o mişcare islamistă sunită.

Asta spune multe despre rezultatul referendumului cu privire la relaţia cu Israelul.

Susţinerea pentru atentatele sinucigaşe
20% dintre egiptenii musulmani susţin atentatele sinucigaşe.

Este bine sau rău ca Islamul să deţină un rol mare/ mic în politică?
95% dintre egiptenii musulmani consideră că ar fi bine ca Islamul să deţină un rol important în politică.
80% dintre egipteni musulmani sunt de părere că ar fi rău ca Islamul să deţină un rol neimportant în politică

Aici Egiptenii nu fac nota discordantă cu restul lumii islamice

Majoritatea musulmanilor de pe mapamond este favorabilă ideii ca islamul să joace un rol foarte important în ‘viaţa politică’ a ţărilor lor, susţine unui nou sondaj realizat de Pew Research Center, dar au rezerve vis a vis de grupurile religioase militante cum sînt Hamas şi Hezbollah.
Conform sondajului, majoritatea pakistanezilor, egiptenilor, iordanienilor şi nigerienilor este în favoarea schimbării legii actuale pentru a permite lapidarea drept pedeaspă pentru adulter, amputarea mîinii pentru furt şi moartea celor ce se convertesc de la islam la altă religie. Aproximativ 85% dintre musulmanii pakistanezi spun că sînt în favoarea separării bărbaţilor de femei la locul de muncă.

Opinia despre pedepsele dure
82% dintre egiptenii musulmani susţin lapidarea adulterilor
77% dintre egipteni musulmani susţin biciuirile şi amputarea de membre pentru hoţie şi tîlhărie. Observaţie: amputarea membrelor este o pedeapsă coranică, de regulă aplicată prin tăierea unor membre opuse (de ex. mâna stângă şi piciorul drept).
84% dintre egiptenii musulmani doresc instituirea pedepsei capitale pentru renunţarea la religia islamică.

Ce se pregăteşte în Egipt? Câteva sondaje despre viitorul “democratic” al statului egiptean

Este evident ce impact vor avea alegerile pentru minoritatea creştină din Egipt, care este deja într-o situaţie cel puţin nefericită: Fuga creştinilor din Egipt

Frăţia Musulmană: „Pregătiţi-vă de război cu Israelul”

Israelul închide ambasada de la Cairo, diplomaţii se întorc acasă

Puteți sprijini activitatea noastră cu o donație unică sau una recurentă prin Patreon.

Costin Andrieş

Costin Andrieş

Autor, co-fondator și redactor-șef ILD https://twitter.com/CostinAndriess

20 de comentarii

 1. Vlad P.
  14 februarie 2011

  Gadhafi: Palestinian refugees can use Mideast unrest to pressure Israel

  „This is a time of popular revolutions….We need to create a problem for the world….All Arab states which have relations with Israel are cowardly regimes.”

 2. Pataphyl (Andrei R.)
  14 februarie 2011

 3. Pataphyl (Andrei R.)
  14 februarie 2011

  În continuarea argumentației lui Glenn Beck de vineri 11 Februarie în cestiunea problemei egiptene (care a fost postată pe În Linie Dreaptă aici, aici și aici), iată emisiunea de azi (acum mai puțin de 2:30 ore). A fost un scurt excerpt în comentariul precedent, evident n-am timp să fac comentarii, e mai bine așa: urmăriți și minunați-vă!

  Glenn Beck Show February 14, 2011

  P.S. Chiar sînt curios ce „vizitatori” ne vor mai vizita, care să ne asigure că Beck e idiot/nebun/exaltat – oricum neserios, că sîntem aia și aia, că pacea-ntre boboare, că extremiștii/neoconii, că Palin e idioată, că Bush e de vină, că… Pariez că aflăm rapid! Băieții au „community organizers”. Am o lozincă pe care le-o recomand: Io sînt mic / Nu știu nimic / Da’s voinic / Wikileak

  Vizionare plăcută… mda!, plăcută nu-i cel mai potrivit cuvînt. ????

 4. Liviu Crăciun
  14 februarie 2011

  Pataphyl
  un mic ajutor bibliografic pentru iubitorii de moderatie frateasca: Proiectul de Platforma Politica a viitorului Partid al Fratiei Musulmane

  iata una dintre „scutirile” acordate in spiritul ingaduintei si dreptatii islamice cetatenilor nemusulmani (documentul complet are sute de pagini de astfel de dovezi de respect, moderatie, civilizatie si toleranta):

  Exista pozitii religioase fundamentale în ţara ale căror funcţie este de a proteja religia. Un stat islamic trebuie să-si protejeze cetatenii nemusulmani în toate privintele legate de credinţă, ritual, etc; în acelaşi timp, acesta trebuie să apere Islamul şi toate aspectele esentiale ale acestuia, asigurindu-se că nici un ritual, propaganda, sau pelerinaj care contravine Islamului nu are loc in tara. Aceste pozitii religioase cuprind functiile de preşedinte sau prim-ministru, în funcţie de regimul politic [din ţară]. În consecinţă, credem că indatoririle preşedintelui sau ale prim-ministrului – în funcţie de regimul politic – contravin convingerilor cetatenilor nemusulmani. Prin urmare, un cetatean nemusulman este scutit de această poziţie, conform legii Sharia care nu obligă un non-musulman sa îndeplineasca funcţii care contravin credinţei lui.

  http://www.memri.org/report/en…..5/2632.htm

 5. Pataphyl (Andrei R.)
  14 februarie 2011

  Liviu

  Mulțumesc mult pentru ajutor, ca de obicei subliniezi esențialul! Nu-s – evident – cititor frecvent de memri.org, dar leit-motivul MoMo-derației nu mi-e de loc nefamiliar. Bun înțeles, psihoza MuCu poate folosi la modul CoPo această diferență culturală, prin comparație canibalismul e o slăbiciune omenească infinit mai tolerabilă.

  Dar probabil ObaMahdi are planuri mai importante. Ce doresc eu e să le facem planuri înclinate! Ca la bloc, spre ghe(e)nă! ????

 6. Vlad P.
  14 februarie 2011

  Robert Spencer invitat – Who Will Lead Egypt Next?

 7. Silvapro
  14 februarie 2011

  Spune-ti si voi, pentru ce trebuie investit efort, facut concesiuni dureroase, periculoase estrategic, daca semnatul de acorduri de pace nu sint valabile si sint tratate ca apa de ploaie? Azi e unul la putere, miine-i altul care nu se simte cu nimic obligat de ce s-a fost inaintea lui. Nu au contitutii stabile, nu au onoarea cuvintului, iar ura aiurea creste? La ei acorduri de pace se invechesc. Au trecut 30 de ani nu mai e valabil. Ce fel de argument mai e si asta?
  Ce i-am luat noi la Egypt? Aaa, e chestie de problema palestiniana. De ce n-au vrut sa primeasca Gaza, daca-i iubeste asa de mult.

  Arabii israelieni, nu iubesc pe palestinieni si se cred incomparabil superiori lor. Cind incercam sa-i caut nevasta unui amic din terotorii, studentele araboice cind auzeau de candidat, nu vroiau sa auda in ruptul capului. Cele mai putin finute reactionau: „Din teritorii?!” Si scuipau alaturi. Nu exagerez si nu vorbesc la figurativ. Altele spuneau: „Nu putem sa facem asta la parinti. Am deja o sora casarita cu palestinian, Ar fi o rusine mult prea mare sa avem doua cazuri in familie”. Parca era vorba de leprosi. Si ca sa fie clar, era vorba ca ei se stabilesc in Israel, nu invers. Nici nu le interesa daca e frumos, bogat, invatat, absolut nimic. Sondaj de genul asta e cel mai bun, erau sincere. Se putea intocmi si statistici reale. Daca vine presa pun o alta placa ; „Fratii nostri palestieni. Noi nu sintem Israelieni, noi sintem palestinieni”.

  Deci inca un blof.

 8. Israelianca
  14 februarie 2011

  Din cite inteleg eu, la conducerea Egiptului s-a instalat o junta militara careia incepe sa-i placa sa stea la cirma tarii si se pare ca nu se grabeste sa pregateasca terenul pentru alegeri democratice.

  Frumoasa lucrare interventia americana, adica impinsul de la spate a lui Mubarak de a abdica (caz doara era faraon, nu?) si refuzul Casei Albe si al Departamentului de Stat (Global, pentru ca in definitiv si lu’ tanti America democratica ii place sa stea la cirma lumii democratice si nedemocratice deopotriva) de a-i acorda piritului cele sase luni de tranzitie. Rezultatul bun al acestei tarasenii este ca Fratia Musulmana deocamdata se poate linge pe bot de partid si alegeri si sa mai astepte un pic, ca oricum asteapta de mai bine de un secol, ce mai conteaza citiva ani buni. Pina sa reuseasca proiectul cu partidul, poate se apuca de o partida de table.

 9. Pataphyl (Andrei R.)
  14 februarie 2011

 10. Silvapro
  14 februarie 2011

  Egypt Leaders Found ‘Off’ Switch for Internet – The how and and the Internet collapse story:

  http://finance.yahoo.com/news/…..#038;ccode

 11. Pataphyl (Andrei R.)
  14 februarie 2011

  Silvapro, o să postez aici, mai la vale, emisiunea de azi a lui Glenn Beck, unde (printre altele) face considerații foarte interesante despre Google și „revoluțiile tinerilor”. E foarte interesantă pentru Israel și nu numai! Stau online pînă apare pe iutub! Tehnic/statistic vorbind, cam peste o oră…

  deocamdată două fragmente pe care nu reușesc să le incorporez (embed):

  http://www.youtube.com/user/hu…..eopWSjSzsY
  http://www.youtube.com/user/hu…..ZrVo1l4qWU

 12. Silvapro
  14 februarie 2011

  Pataphyl, ce parere ai de ideia din #9 (Israelianca)? Cit poate sa ramina armata la putere? E mai buna decit Muslim Brotherhood?

 13. Pataphyl (Andrei R.)
  14 februarie 2011

  Oricine e mai bun ca MB!

 14. Pataphyl (Andrei R.)
  14 februarie 2011

  Glenn Beck 2011-02-16 Wednesday Part 1

  (e doar prima parte, probabil cea mai interesantă…) voi actualiza.

 15. Pataphyl (Andrei R.)
  14 februarie 2011

  …mda, cre’că războiul lui Glenn cu Goagăl produce ceață în Piața Independenții! Am găsit asta:

  Glenn Beck Show Notes (2.16.11)

  With news of chaos continuing to spread throughout the Middle East. Click here to read more and to prepare for tomorrow’s show, which will delve into the Twelfth Imam, click here.
  Glenn also touched on Google and the way that some of their executives have begun to insert themselves into the global discussion. He has also chosen to reduce his use of Google. Why?

  1) They work closely with the government. The NSA, Law Enforcement, and other federal agencies.

  2) They work closely with hardcore leftists groups, including groups affiliated with George Soros.

  3) They aren’t working on protecting your privacy

  4) They have said some scary things (kids will have to change their names to distance themselves from information they shared as kids).

  While it’s nearly impossible to completely separate yourself from Google (this website has integrated Google products), Glenn has decided to reduce how much he uses Google in his personal life. To find out how you can too, click here.

  Ăsta pare a fi videoul complet, dacă ați văzut #15, săriți la min 15 și vedeți ce e cu Mexicul și mai departe! RECTIFIC: Vedeți tot videoul de mai jos, cel de la #15 e un fragment scos cumva din context!

 16. Silvapro
  14 februarie 2011

  15 Feb. 2011 – Walib Shabath on the muslim Brotherhood, speaking as a former member of MB:
  http://www.shoebat.com/audio/loudobbs021511.php

 17. calehari
  14 februarie 2011

  Vineri , era asteptat sa se intoarca in Egipt , mentorul spiritual de necontestat al Fratiei Musulmane , seicul Yussuf Al- Qaradawi . Dupa 30 de ani , seicul care parasise Egiptul dupa asasinarea lui Anwar El-Sadat , se va intoarce acasa pentru a conduce rugaciunea din piata Tahrir . Un mare admirator al lui Hitler , pe care il considera in predicile sale un trimis al lui Allah pe pamant pentru a-i pedepsi pe evrei , seicul este unul dintre „durii ” miscarii fundamentaliste islamice . Chemand in permanenta la uciderea necredinciosilor si a homosexalilor , el a emis si fatwa prin care se cere uciderea lui Wafa Sultan . Tariq Ramadan , nutreste un deosebit respect pentru marele ” savant ” Al- Qaradawi .
  Liderii manifestatiei din piata Tahrir vor fi inlaturati treptat .Astfel tanarul cybermilitant Wael Ghonim , angajat al Google , a fost oprit sa mai ia cuvantul , fiind dat jos de pe tribuna din piata Tahrir , de indivizi din garda seicului . ( informatia este luata de pe blogul Bivouac-id .com )

 18. Silvapro
  14 februarie 2011

  Din Wikipedia: (cred ca e vorba de una si aceeasi persoana):

  A 2008 Foreign Policy magazine (founded in 1970 by Samuel P. Huntington and Warren Demian Manshel).poll placed Yusuf al-Qaradawi at number three on its list of the top 20 public intellectuals worldwide.[8]

  At present al-Qaradawi is a trustee of the Oxford University Center for Islamic Studies.He has also recently been named technical consultant for a multi-million dollar epic movie in English on Muhammad.

 19. Silvapro
  14 februarie 2011

  Pe o nota ironica, se poate spune:
  Ce mici de credinta sintem in privinta Muslim Brotherhood, cind mentorul lor spiritual este asa o somitate intelectuala mondiala si detine posturi respectabile de inalt grad

  Rusine pentru acei incapabili si natafleti care au permis acestui el-Qaradawi sa detina astfel de titluri si posturi!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ce ai mai putea citi
ro_RORomanian