FUNDATIA IOAN BARBUS

Garçon, o cafea şi presa

Vineri 13 este o zi de dublu ghinion, dar nu pentru NASA. Azi, vineri 13 noiembrie, NASA a anunţat un rezultat surprinzător de pozitiv pentru o misiune spaţială recentă care iniţial a părut destinată unui eşec stînjenitor. Există apă pe lună… şi, se pare, în cantităţi care întrec aşteptările preliminare. În octombrie, NASA a trimis spre lună un modul spaţial sub formă de proiectil, cu misiunea de a penetra suprafaţa lunară şi genera un nor de particule care să fie analizat de sateliţi şi instrumente terestre. Iniţial, impactul a fost considerat minor şi norul de material lunar prea mic pentru scopul măsurătorilor. Însă analizele ulterioare au scos la iveală o bogăţie de informaţii neaşteptate. De acum înainte NASA poate privi cu optimism prudent către o nouă misiune de anvergură: crearea unei baze lunare permanente.
NASA sees „significant quantities” of water on the moon

Ştiaţi de „amnezia globală tranzientă”? Mind-blowing sex: American woman suffers amnesia after intercourse

Fizicienii au alte probleme noaptea – Seven questions that keep physicists up at night

Cercetări asupra intonaţiei plinsetului arată că bebeluşii de patru luni au deja un pattern mental al limbii materne. Un studiu recent a descoperit că plinsetul de bebeluş francez urmează intonaţia limbii franceze, iar plinsetul unui bebeluş german se conformă intonaţiei limbii germane – Newborns cry differently depending on their mother tongue

Un ghid al personalităţii după marca de bere pe care o consumi – What Your Taste in Beer Says About You

Iar ce urmează este absolut ştiinţific: doi fizicieni respectaţi din domeniul cercetării teoretice au formulat o teorie ce explică motivul datorită căruia superacceleratorul de particule din apropierea oraşului Geneva a suferit recent un accident bizar. O pasăre trimisă din viitor sabotează experimentul din prezent al cărui scop este confirmarea existenţei particulelor Higgs. Bech Nielsen de la Institutul Niels Bohr din Copenhaga: „… o explicaţie posibilă este că Dumnezeu, sau natura, urăşte particulele Higgs şi face tot posibilul să le evite.” Dumnezeu la Geneva? Curtea Europeană a Drepturilor Omului ar trebui să între în alertă – Did a Time-Traveling Bird Sabotage the Collider?

Pe cît de surprinzătoare este descoperirea apei pe lună, cu atît mai miraculos este ce se întîmplă pe pămînt de milarde de ori pe zi, cînd o picătură cade pe o suprafaţă de apă.

În final, o compoziţie clasică a lui Duke Elington într-o interpretare modernă de zile mari.

cheers and have a great weekend

Puteți sprijini activitatea noastră cu o donație unică sau una recurentă prin Patreon.

Emil Borcean

Emil Borcean

2 comentarii

 1. Schwarzmann Skinski
  13 noiembrie 2009

  off-topic

  Toată lumea vorbeşte acum de pumnul dat de Băsescu pruncului ăluia. Eu vreau să vorbesc despre excelentul pumn dat de Lucian Bute lui Andrade. Emil, tu ai fost mai aproape de miezul acţiunii, cum a fost percepută victoria lui Bute în Canada?

  off-topic

  Mă bine-dispun de fiecare dată când îl văd pe toboşarul din ansamblul de jazz cum îşi contorsionează faţa sub imensa presiune a muzicii. Excelent! ????

 2. emil
  13 noiembrie 2009

  Skinski, scuze, abia acum observ comentariul. Stii ca nici nu am vazut meciul cu Bute? Imi place boxul si stiam de acest meci, dar mi-a scapat. M-am uitat acum pe YouTube si, da, a fost impresionant. Ma uit zilele astea sa vad ce comenteaza cele 2 ziare romanesti din Toronto, trebuie sa fie in al noualea cer… si nu vad de ce nu. Uite, ma rascumpar cu un „oldies, but goldies”. Joe Louis versus Max Baer, 1935, la Madison Square Garden. Baer (cel cu steaua lui David pe sorti) pierduse titlul anterior, in fata lui James Braddock (daca ai vazut filmul Cinderella Man iti aduci aminte). 88.000 de mii de spectatori au fost martori la trecerea la boxul modern. Joe Louis se insurase in dimineata acelei zile.Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

„Sunt multe speranțe că chiar anul acesta, România se poate califica pentru Visa Waiver și ca să facă asta, cer oamenilor care mă ascultă astăzi ca ei sau prietenii lor, care se duc să aplice pentru o viză, să fie siguri că au toate documentele în orgine”,  spune domnul Adrian Zuckerman, ambasadorul american (2019-2021) numit …

aMBASADOR SUA LA BUCUREȘTI 2019 - 2021 administrația TRUMP - VISA WAIVER -
Ce ai mai putea citi
ro_RORomanian