FUNDATIA IOAN BARBUS

CELE MAI CITITE

Grecia şi UE; primul bailout din istorie oferit politicienilor

  • In caz de criza provocata de iresponsabilitate socialista, apelati la 122! Ajutor garantat pentru state sociale.

Desi Tratatul de la Maastricht interzicea bailout-ul, liderii europeni invoca articolul 122 din Tratatul Lisabona care mentioneaza posibilitatea formarii unui “mecanism de stabilizare”, in cazuri extreme, ce nu tin de leadershipul intern. Citit cu atentie, acest articol face referire la catastrofe naturale, sa zicem un cutremur de mari proportii, de ce nu – un atac din partea imperiului klingonian, in orice caz evenimente care nu pot fi imputabile statului care se afla in dificultate.

George Daniel Rîpa


Liderii europeni calca in picioare chiar legislatia comunitara de dragul unor masuri care risca sa arunce in aer intreaga zona euro. Solutia naturala si sanatoasa pentru „constructia europeana” era scoterea Greciei din zona euro. Se salva astfel „proiectul european” si, in paralel, se oferea sansa unei natiuni hranite timp de decenii cu iluzii socialiste si fonduri europene sa ia totul de la zero. Nu ar fi fost pentru prima data in istorie, si, cu siguranta ca poporul grec s-ar fi descurcat. Ar fi iesit de la umbra maslinului statului social pentru a trece la munca.

Dar nu. Liderii europeni sunt dispusi sa incalce chiar “Tratatul de functionare al Uniunii Europene” care interzice expres orice tip de bailout in zona euro. Articolul 125.1 din “Tratatul de functionare al Uniunii Europene” interzice aceste masuri socialiste pentru ca nu cumva, la un moment dat, guverne iresponsabile sa se imprumute de la alte guverne care si-au gestionat corect economia. Este exact ce se intampla acum.

Tocmai de aceea, patru juristi germani, printre care si fostul presedinte al Bundesbank, au anuntat ca vor contesta la Curtea Constitutionala pachetul de asistenta financiara, daca acesta va trece prin Bundestag.

Iata ce spune articolul 125.1

“The Union shall not be liable for or assume the commitments of central governments, regional, local or other public authorities, other bodies governed by public law, or public undertakings of any Member State, without prejudice to mutual financial guarantees for the joint execution of a specific project. A Member State shall not be liable for or assume the commitments of central governments, regional, local or other public authorities, other bodies governed by public law, or public undertakings of another Member State, without prejudice to mutual financial guarantees for the joint execution of a specific project”.

Cum sunt mintiti europenii
In ciuda faptului ca Tratatul de la Maastricht interzicea bailout-ul, liderii europeni au cautat o portita de “scapare”. Au facut apel la articolul 122 din Tratatul Lisabona. Articolul mentioneaza posibilitatea formarii unui “mecanism de stabilizare”, in cazuri extreme, ce nu tin de leadershipul intern. Citit cu atentie, acest articolul face referire la catastrofe naturale, sa zicem un cutremur de mari proportii sau un tsunami, de ce nu – un atac din partea imperiului klingonian, in orice caz evenimente care nu pot fi imputabile statului care se afla in dificultate.

Iata ce spune Tratatul Lisabona la articolul 122:

“Where a member state is in difficulties or is seriously threatened with difficulties caused by natural disasters or exceptional occurrences beyond its control, the Council, on a proposal from the Commission, may grant, under certain conditions, Union financial assistance to the member state”.

Asadar, articolul intra in vigoare doar in cazul unor dezastre naturale sau a unor intamplari exceptionale ce nu au legatura cu statul respectiv. Abia in acest caz, un stat din zona euro poate primi asistenta financiara. In realitate, Grecia va beneficia de banii europeni nu pentru ca a fost napastuita de o catastrofa naturala, ci ca urmare a incompetentei si lasitatii politicienilor greci care au adus, in decenii, tara in colaps. Grecia se afla intr-o criza profunda din cauza unor alegeri umane gresite si nu a interventiei divine, supranaturalului sau a unei invazii extraterestre.

Bailout-ul pentru Grecia ne mai invata si ca indiferent de erorile facute de politicieni, acestea se datoreaza in realitate sortii nedrepte. Dupa bailout-ul oferit bancilor, in ultimii ani, asistam astazi la primul bailout din istorie oferit politicienilor. Liderii politici si-au cumparat salvarea la urne. Oricate prostii vor face, vor da vina pe supranatural si vor apela rapid la articolul 122 din Tratatul Lisabona.

Cat despre greci, ei bine, vor iesi in sfarsit de sub maslinul statului social. Din pacate, nu pentru a se duce la munca, ci doar pentru a-si ridica cecurile trimise de birocratii europeni.

Puteți sprijini activitatea noastră cu o donație unică sau una recurentă prin Patreon.

George Rîpă

George Rîpă

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

România a făcut mulți pași în direcția corectă de la revoluția din 1989. Cu toate acestea, revoluția nu a fost niciodată terminată în România. Influența malefică a Rusiei, datorită proximității sale geografice față de România și relația continuă a României cu China comunistă, creează multe probleme care subminează progresele economice și democratice ale României, precum …

adrian zuckerman foto