FUNDATIA IOAN BARBUS

Gregorius Nekschot arestat în ţara lalelelor cu burka

Considerată a fi ţara europeană cu legislaţia cea mai liberală, Olanda a fost teatrul unei unei acţiuni poliţieneşti care demonstrează exact contrariul. Pe data de 13 mai 2008 un grup de 10 poliţişti echipaţi ca pentru o descindere în cuibul unui şef mafiot, au pătruns în locuinţa caricaturistului Gregorius Neckshot pe care l-au arestat, iar computerul, telefonul mobil, inclusiv memoriile flash, au fost confiscate şi vor fi folosite la proces.

Gregorius Neckshot este pseudonimul sub care publică un artist olandez care nu era faimos până la arestare. Pseudonimul are şi o explicaţie interesantă, prenumele Gregorius a fost inspirat de papa Gregory IX, cel care a fondat Inchiziţia, iar Neckhshot înseamnă “impuşcat în ceafa”, metodă atât de dragă naziştilor şi comuniştilor.

Multiculturalismul are prieteni instituţionali şi adversari persoane fizice. Unul din adversarii multiculturalismului este şi Gregorius Neckshot, care se opune – prin ironia muşcătoare a desenelor sale – exagerărilor inspirate de grupările de stânga şi mai ales protecţiei exagerate pe care autorităţile oraşului Amsterdam şi guvernul olandez le acordă musulmanilor din ţara. Theo van Gogh (descendent al familiei fratelui pictorului Vincent van Gogh), autorul filmului Submission ce trata tema opresiunii femeii în familia islamică, a fost ucis de Mohamed Bouiery pe 2 noiembrie 2004. Crima l-a revoltat pe Gregorius Neckshot, acesta începând să publice pe situl personal un număr de caricaturi cu şi despre musulmanii din Olanda, sau despre profetul Mohamed.

Un alt personaj “răsfăţat” de Neckshot este şi primarul oraşului Amsterdam, Jeb Cohen, care s-a făcut remarcat şi prin propunerea de acordare a cetăţeniei olandeze oricărei persoane care face o cerere în acest sens! Interzicerea pavoazării unor strazi din oraş cu drapelul naţional decretată de Cohen sau atacurile frecvente asupra gay-lor înfăptuite de musulmanii marocani, pe fondul lipsei de reacţie a autorităţilor – inclusiv a primarului – faţă de aceste fapte, l-au determinat pe Neckshot să publice următoarea caricatură privind Islamsterdam-ul:

antirasistă numită MDI (Meldpunt Discriminatie Internet adică “Biroul Olandez pentru Discriminare pe Internet”) care face parte dintr-o structură mai largă numită Fundaţia Magenta, cofondatoare a International Network Against Cyber Hate. MDI este finanţată parţial de Ministerul Justiţiei şi cooperează de ani de zile cu poliţia olandeză.

MDI a fost instrumentul de vehiculare a plângerilor depuse încă din anul 2005 de musulmani contra lui Gregorius Neckshot. Aici trebuie subliniată “contribuţia” unui vestit olandez convertit la Islam, pe numele sau mai nou Abdul Jabbar van der Ver, promotor al unei acţiuni colective a musulmanilor contra lui Neckshot pentru “caracterul insultător” al caricaturilor. Jabbar van der Ver a intrat definitiv în conştiinţa publică olandeză în momentul în care a declarat că îşi doreşte ca Allah să-l omoare pe Geert Wilders, celebrul autor al filmului Fitna.

În urma descinderii la locuinţa lui Gregorius Neckshot, au fost reţinute drept capete de acuzare 8 caricaturi “ofensatoare” pentru islamişti. Procurorul General Paul Vellerman, care este şi şeful LECD (National Expertise Center against Discrimination) a semnat actul prin care este acuzat Neckshot, deşi în mod normal o organizaţie ce monitorizeaza discriminarea nu poate avea ca şef pe cineva cu putere de decizie din zona justiţiei. Deţinerea timp de 30 de ore a lui Gregorius Neckshot a fost motivată de Paul Vellerman prin necesitatea de a lărgi aria de investigaţie: de la o caricatură, procuratura a dorit să verifice dacă acuzatul “incita la ură pe o bază de lungă durată şi că şi-a făcut o profesie din insultare.”

Gregorius Neckshot nu este un personaj cu care te poţi acomoda uşor. Desenele sale aflate pe site-ul personal sunt considerate destul de jignitoare de o bună parte din public, mai ales cele cu conotaţie sexuală, dar el nu este singurul artist care îşi exprimă astfel ideile, iar libertatea de expresie era un mod de a fi a societăţii olandeze. Uite însă că lalelele îşi pun burka, iar Olanda, care nu a arestat nici măcar un imam “radical” şi nu a făcut expulzari ale unor reprezentanţi fanatici musulmani necetăţeni, a reuşit performanţa de a-l aresta pe un caricaturist, probabil pentru a da un semnal ţărilor musulmane: vedeţi, noi nu suntem că danezii, noi îi pedepsim pe caricaturişti!

Nici măcar nu era nevoie de descinderea forţelor de ordine la adresa lui Neckshot, internet provider-ul a oferit informaţiile cerute, se putea foarte bine ca procuratura să se mulţumească doar cu invitarea la discuţii a titularului locuinţei de unde se publicau desenele pe blog. Desenele semnate de Gregorius Neckshot mai apar şi în publicaţia săptămânala HP/De Tijd care continuă să-l susţină pe caricaturist ca de altfel mare parte din politicienii olandezi, spre cinstea acestora din urmă.

Alte desene de Gregorius Neckshot:
Mekka-metal

„Suhayb Salami doesn’t shake women’s hands – of respect – this is the hand with wich I grab social aid from infidel dogs.”

Suhayb Salami este rezident în Olanda.

Osama-Award

Nekschotgate: Rezumat

Dutch cartoonist arrested on suspicion of violating hate speech laws – International Herald Tribune

Blogul lui Gregorius Neckshot

Puteți sprijini activitatea noastră cu o donație unică sau una recurentă prin Patreon.

Daniel Francesco

Daniel Francesco

5 comentarii

 1. Imperialistu'
  29 iulie 2008

  Periculosi caricaturistii astia. Niciodata nu stii ce le mai poate trece prin capul ala jignitor al lor. Auzi la ei, sa persifleze sfanta Religie a Pacii! Cine le-a lor dreptul de a-si da cu parerea intr-o problema atat de sensibila? Sacrilegiu! Ce ar spune Profetul Mahomed, peace be upon him? Hm… „decapitati-l, luati-i nevasta si copilul”? ????

  N-as fi crezut ca in tara care tolereaza orice, o caricatura ajunge motiv de puscarie. Asta este modelul iordanian. Numai baietii aia arestasera pe directorul ziarului care publicase caricaturile daneze (atentie! le publicase pentru a le dezaproba – tot nu a contat). Pe „rasistul” Wilders cand il ridica pe sus? Sa scapam de o problema, domnilor, si stam linistiti.

 2. Francesco
  29 iulie 2008

  Ziarele de la noi au „stralucit” din nou prin faptul ca nu au auzit si nu au vazut ceva despre Neckshot. In schimb suntem bombardati cu stiri care mai de care mai caraghioase si mai nesemnificative.

  Poate ca acestea se vand cel mai bine unui anumit public, inteleg acest aspect. Dar sa nu scrii despre abuzuri de genul arestarii unui caricaturist in Olanda, mi se pare ca un nou fel de cenzura. Una a corectitudinii politice.

 3. costin
  29 iulie 2008

  Francesco, nu cred ca este cenzura a corectitudinii politice. Cred ca este ignoranta. Imaginea pe care o are romanul despre occident este inca destul de idilica si cu greu isi poate imagina romanul nostru ca exista probleme foarte grave si acolo. Lumea are bani cit sa traiasca o viata buna, orasele sint curate, oamenii sint civilizati, ne trimit bani nerambursabili. Cred ca geul de problema Nekschot este inca greu de imaginat si de digerat pt presa de la noi. Banuiesc ca ai vazut cam cum a vorbit presa de la noi despre Fitna lui Geert Wilers. Cite un articol mic, un rezumat total neinformat probabil de pe BBC. Si stim toti ce atitudine ar avea BBC fata de un om ca Wilders. Prin urmare, evenimenul a parut la noi ce ceva obscur, un extremist rasist si cu capu’ din Olanda a facut un film prin care supara musulmanii fara nici un rost. Un eveniment fara relevanta. Ce relevanta ar putea avea atunci arestarea lui Nekschot? daca a auzit cineva de ea…

 4. Francesco
  29 iulie 2008

  Da, ar fi fost prea de tot. Corectitudinea politica are niste cerinte, trebuie sa studiezi ceva, pe cand la noi lasatul balta este sport national.
  Presa de la noi ar trebui sa fie si morala, sa lupte pentru libertate, sa fie deschisa si antitotalitara. Dar ce avem, ziaristi cu diplome de la Universitate care viseaza sa scrie despre oaia cu 3 sau 5 picioare a lui Cristoiu, sau ma insel?

 5. costin
  29 iulie 2008

  Mi-am amintit acum de reportajul asta de la teleiziunea daneza despre arestarea lui Nekschot (incepe in daneza dar majoritatea reportajului si interviul el sint in engleza). Nu este fara relevanta nici faptul ca acest reportaj vine din Danemarca, dintre toate tarile Europei…


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ce ai mai putea citi
ro_RORomanian