FUNDATIA IOAN BARBUS

CELE MAI CITITE

Guvernul lui Bolsonaro face față primei crize interne majore, provocată de Cuba comunistă

Lovitura dată comunismului latinoamerican de alegerea lui Bolsonaro, candidatul conservator anticomunist din Brazilia, a primit un răspuns imediat și violent din partea Cubei. Brazilia, țară care finanța cu sume mari internaționala roșie latină și care ar fi urmat să susțină economic mai tot comunismul latino-american, s-a transformat acum, după alegeri, dintr-o dată, în țară inamică a comunismului. Cuba, exportatoare și coordonatoare a comunismului latino-american (și african pentru o vreme), căruia îi este practic patroana spirituală, s-a simțit datoare să facă un spectacol de forță tocmai pentru că devine din ce în ce mai clar că fiind la pământ economic, nu are deloc acum, cu schimbarea de regim din Brazilia, perspective prea bune – singura perspectivă e iminenta criză de moral a internaționalei comuniste din America Latină, comparabilă în parte cu cea care a urmat prăbușirii URSS. Show de forță în situație disperată, dar urmat de rezultate bune pentru propagandă, au mai făcut comuniștii, de notorietate fiind atacurile din Vietnam, în perioada Tet (1968), când armata nord-vietnameză a pierdut un număr imens de militari fără să fi realizat vreun progres strategic cât de mic, dar dând senzația că poate pedepsi America oricând și că are resurse pentru a continuă lupta la nesfârșit, lucru înghițit din plin, pe nemestecate, de presa americană și, în general, de cea occidentală, care a dus la crearea unui curent de opinie decisiv ce a determinat până la urmă încheierea războiului și pierderea Vietnamului de Sud in mâinile comuniștilor.

La întrebarea repetată a noului președinte al Braziliei, Bolsonaro, dacă medicii trimiși în număr mare din Cuba în cadrul programului Mais Medicos, în anii trecuți, chiar sunt pregătiți corespunzător, în condițiile în care nu au fost testați în țară gazdă cu vreun examen care să le certifice cunoștințele, și la solicitarea să de a li se plăti integral banii câștigați, pentru că până acum medicii primeau numai 25% din salariul plătit de statul brazilian, restul banilor fiind încasați de statul comunist, Havana a hotărât retragerea bruscă a tuturor medicilor cubanezi din Brazilia! Este vorba de 8300 de medici care lucrau în zonele unde medicii brazilieni nu se înghesuiau, zone foarte izolate ori sărace, zone din care ar lipsi de acum asistența medicală fără posibilitatea ca, în multe cazuri, să se poată găși în timp util înlocuitori medicilor cubanezi. Reacția precipitată a autorităților cubaneze trebuia să provoace o criză de proporții sistemului medical din Brazilia, chiar cu prețul unor pierderi finaciare pe care acum Havana nu si le permite. Medicii cubanezi plătiți integral ar fi alimentat oricum în continuare economia cubaneză cum fac, de exemplu, est-europenii care contribuie masiv la bugetele țărilor de origine cu banii câștigați muncind în Occident – nu mai este cazul, cei de la conducerea Partidului Comunist Cubanez au ținut să facă o demonstrație masivă de forță pedepsind Brazilia care are, exprimat în procente, mai puțin de un medic la mia de locuitori. https://data.worldbank.org/indicator/SH.MED.PHYS.ZS?year_high_desc=false

Pe lângă asta, comuniștii cubanezi nu au vrut să creeze un precedent cu cetățeni plătiți integral, decent, de un stat străin, că și cum ar fi oameni liberi.
Președintele Bolsonaro declarase că medicii din Cuba își vor putea continuă activitatea fără probleme dacă își validează diplomele și sunt lăsăți de autoritățile comuniste să primească salariul integral, fiind convins că Havana nu va reacționa atât de abrupt împotriva propriilor interese, dând timp suficient guvernului brazilian să găsească soluții la retragerea medicilor cubanezi care ar fi fost chemați și ar fi fost de acord să se întoarcă înapoi în Cuba. Generalul Hamilton Mourao, vicepreședintele numit de Bolsonaro, își declarase public convingerea că peste jumătate din medicii cubanezi vor alege să rămână în Brazilia, neavând de ce să răspundă chemării autorităților comuniste din Cuba.
https://g1.globo.com/politica/noticia/2018/11/19/acho-que-metade-nao-volta-diz-mourao-sobre-cubanos-no-mais-medicos.ghtml

În 2016 a existat o acțiune a 150 de medici cubanezi din Brazilia care au dat în judecată statul cubanez pentru că le oprea cea mai mare parte din salarii, ceea ce a dus la concluzia la care a ajuns și vicepreședintele Mourao, că medicii vor întoarce spatele autorităților care îi tratează ca pe niște sclavi, după cum au declarat chiar medicii.
https://www.nytimes.com/2017/09/29/world/americas/brazil-cuban-doctors-revolt.html

Și totuși oamenii aceia au ales în mare parte să se întoarcă în Cuba, la familiile rămase captive în mâinile autorităților comuniste, care nu pun niciun preț pe viețile oamenilor. Președintele Bolsonaro ceruse deja Havanei să dea medicilor posibilitatea de a-și aduce în Brazilia copiii din Cuba, pentru că, a zis el, despărțirea mamelor de copiii lor e tortură, dar guvernul comunist nu a avut nici cea mai mică intenție să facă vreo concesie nici cetățenilor săi respectându-le drepturile elementare, nici Braziliei.
https://www.reuters.com/article/us-brazil-cuba-doctors-idUSKCN1NJ2B6

Havana mai câștigase niște bătălii împotriva personalului medical, exportat să muncească în condiții grele pentru alimentarea bugetului cubanez, atunci când administrația Obama a făcut un mare favor regimului comunist oprind în 12 ianuarie 2017 programul Cuban Medical Professional Parole care permitea medicilor fugiți din Cuba, de fapt din țările unde erau trimiși să muncească în condiții de sclavie (după cum spuneau mulți dintre ei), să primească rapid viza pentru Statele Unite. https://www.nbcnews.com/news/latino/cuban-doctors-stranded-can-t-travel-us-cuba-or-stay-n720491

Președintele Obama încerca să normalizeze relațiile cu statul cubanez…
Cursele charter au început deja să aducă înapoi în Cuba medicii care au lucrat în Brazilia. Un medic primește între 25 și 41 de dolari pe lună în Cuba, deși miile de medici reveniți în țară nu vor putea fi angajați în sistemul medical cubanez suprasaturat de personal. În Brazilia, în schimb, unui medic îi rămâneau 1000 de dolari pe luna chiar și după ce statul cubanez îi lua 75% din salariu.
https://www1.folha.uol.com.br/cotidiano/2013/08/1330787-salario-para-medicos-em-cuba-nao-costuma-passar-de-r-100.shtml

Primii medici cubanezi retrași au fost deja primiți pe aeroportul din Havana de Raul Castro, care i-a felicitat în cadrul unei ceremonii restrânse pentru că și-au făcut datoria față de țară.
https://www.prensa-latina.cu/index.php?o=rn&id=231262&SEO=recibe-raul-castro-a-medicos-cubanos-que-prestaron-servicio-en-brasil

În același timp, ministerul sănătății din Brazilia a anunțat că a reușit să găsească medici care să acopere în bună parte deficitul de personal creat după retragerea cubanezilor de către regimul comunist.
https://www.bbc.com/news/world-latin-america-46324179

ACP

Puteți sprijini activitatea noastră cu o donație unică sau una recurentă prin Patreon.

ILD Contributor

ILD Contributor

8 Comments

  1. lola
    25 November 2018

    Criza n-a fost provocată de Cuba(libre, daiquiri, mulata)ci de el hefe lula, che, castros con los companieros. Medicina e strategică iar atât importul și „exportul” de medici și cadre sanitare este un indicator relevant al patriotismului liderilor(în cazul când acesta există)Nu este cazul cu Bolsonaro dar este cazul României.

  2. Preot Alexandru
    25 November 2018

    Toate tarile sarace exporta mana de lucru ieftina. Romanii munceau in Irak, Libia, Siria, si cea mai mare parte din bani platiti pt munca lor ii incasa statul, Coreea de Nord are muncitori care lucreaza in fabricile sud coreene iar banii ii incaseaza guvernul comunist, Cuba are peste 40.000 de medici si asistente care lucreaza pt buget. Practic e un comert cu sclavi.

  3. Preot Alexandru
    25 November 2018

    Erata – asistente si medici care lucreaza in afara tarii, pt buget

  4. lola
    25 November 2018

    Nu numai vânzătorul de sclavi stă prost la capitolul inteligență ci și cumpărătorul.Importul masiv de specialiști educați în alte țări n-a fost tocmai o idee splendidă pentru vest (și orient).Educația ESTE viitorul, speranța și șansa unei țări iar asta toți conducătorii au înțeles dar și-au trădat cu bună știință țările.Faptul că unii dintre ei se află încă la putere este o jignire adusă națiunilor din care fac perte

  5. Preot Alexandru
    25 November 2018

    Sunt situatii diferite. Lula si-a tradat tara dand parte din sistemul medical pe mana unui stat comunist. Coreea de Sud, in schimb, nu a riscat nimic angajand muncitorii nord coreeni. Problema cea mai mare este, in schimb, cea morala, dar asta nu tine de inteligenta…

  6. lola
    25 November 2018

    Ba da.Dacă luăm în considerare ultima mare”democrație”sclavagistă vom observa o morbiditate extrem de ridicată în rândul leaderilor.Lenin s-a înbolnăvit subit de „extenuare”odată cu preluarea secretariatului de către stalin care la rândul lui a suferit subit de o problemă digestivă odată cu apropierea de bodyguardul lui beria, beria care a murit din cauza sindromului tokarev, sindrom de care a scăpat mai târziu hrusciov, căutându-și de sănătate prin crimeea.Așa că dacă nu crezi că viața de psihopat paranoic.ți se potrivește poate că e mai bine să renunți și la fanteziile cu sclavi.E genul de inteligență care refuză să se manifeste la generația snowflake.A trăi afară din dragostea Domnului este în primul rând o prostie.Părerea mea.

  7. Matei
    25 November 2018

    Wow… asta da stire, domnule ! Nici tu la b1tv, nici tu la Digi24, nici la Antena 1. Probabil voi veni mai des pe la voi. ????
    Bravo si multumesc pentru articol !

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

România a făcut mulți pași în direcția corectă de la revoluția din 1989. Cu toate acestea, revoluția nu a fost niciodată terminată în România. Influența malefică a Rusiei, datorită proximității sale geografice față de România și relația continuă a României cu China comunistă, creează multe probleme care subminează progresele economice și democratice ale României, precum …

adrian zuckerman foto