FUNDATIA IOAN BARBUS

Adrian Papahagi: Patriarhul Daniel a arătat că Biserica noastră e în comuniune cu Constantinopolul, nu cu Moscova

Să remarcăm un mesaj diplomatic subtil transmis de Patriarhul Daniel azi.

Invitații săi au fost doi greci: Patriarhul Ecumenic de la Constantinopol (a Doua Romă) și Mitropolitul Hrisostom de Patras, locul unde odihnesc moaștele Sf. Apostol Andrei.

Hramul Sf. Andrei, cel dintâi chemat și ocrotitorul României, care a făcut misionariat în Dobrogea, subliniază continuitatea apostolică a Bisericii, conectarea ortodoxiei românești la Biserica primară, ba chiar la primele momente ale misiunii Mântuitorului.

Nu au fost invitați ierarhi ortodocși din lumea slavă, dominată de Moscova, care se vrea a Treia Romă (ne ajung două, mulțumim, respirăm perfect cu cei doi plămâni ai creștinismului antic, nu avem nevoie de grefe).

Insistența asupra celei de-a doua Rome în timpul slujbei este importantă. Locul Bisericii Ortodoxe Române este între Roma și Constantinopol, între latinitate și Bizanț, nu în umbra Moscovei.

Patriarhul Daniel a arătat astfel că Biserica noastră se situează în comuniune cu Constantinopolul, nu cu Moscova, semnal important după ce Patriarhul Ecumenic Bartolomeu a recunoscut dreptul la autocefalie al Bisericii Ortodoxe Ucrainene.

Adrian Papahagi

PRELUAT DIN FACEBOOK

Puteți sprijini activitatea noastră cu o donație unică sau una recurentă prin Patreon.

Monitorul Neoficial

Monitorul Neoficial

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ce ai mai putea citi