FUNDATIA IOAN BARBUS

Adrian Papahagi: Patriarhul Daniel a arătat că Biserica noastră e în comuniune cu Constantinopolul, nu cu Moscova

Să remarcăm un mesaj diplomatic subtil transmis de Patriarhul Daniel azi.

Invitații săi au fost doi greci: Patriarhul Ecumenic de la Constantinopol (a Doua Romă) și Mitropolitul Hrisostom de Patras, locul unde odihnesc moaștele Sf. Apostol Andrei.

Hramul Sf. Andrei, cel dintâi chemat și ocrotitorul României, care a făcut misionariat în Dobrogea, subliniază continuitatea apostolică a Bisericii, conectarea ortodoxiei românești la Biserica primară, ba chiar la primele momente ale misiunii Mântuitorului.

Nu au fost invitați ierarhi ortodocși din lumea slavă, dominată de Moscova, care se vrea a Treia Romă (ne ajung două, mulțumim, respirăm perfect cu cei doi plămâni ai creștinismului antic, nu avem nevoie de grefe).

Insistența asupra celei de-a doua Rome în timpul slujbei este importantă. Locul Bisericii Ortodoxe Române este între Roma și Constantinopol, între latinitate și Bizanț, nu în umbra Moscovei.

Patriarhul Daniel a arătat astfel că Biserica noastră se situează în comuniune cu Constantinopolul, nu cu Moscova, semnal important după ce Patriarhul Ecumenic Bartolomeu a recunoscut dreptul la autocefalie al Bisericii Ortodoxe Ucrainene.

Adrian Papahagi

PRELUAT DIN FACEBOOK

Monitorul Neoficial

Monitorul Neoficial

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Campania pentru “alegerile” la președinția Rusiei programate pentru 15-17 Martie se înfierbântă. Nu încape îndoială că Vladimir Vladimirovici va fi “reales la al N-șpelea congres”, dar întrebările pasionante care rămân sunt: 1) Câți contracandidați vor fi lăsați în cursa electorală măcar așa, de ochii lumii? 2) Cine va mai fi aruncat din tren înainte de …

Putin-stalin-1000x600-11
Ce ai mai putea citi
ro_RORomanian