FUNDATIA IOAN BARBUS

Guy Fawkes 2.0

În peisajul românesc, data de 5 noiembrie nu spune mare lucru, dar în Marea Britanie aceasta este ziua în care se celebrează faimoasa conspirație împotriva Parlamentului britanic de la 1605. Poate sună impropriu să „celebrezi” o „conspirație”, dar în ultimii ani exact acest lucru se întâmplă.

În memoria lui Guy Fawkes, cel care a încercat să incendieze clădirea Parlamentului cu 400 de ani în urmă, felurite grupări de rebeli sau anarhiști cu pretenții teroriste îşi îmbracă măștile aferente evenimentului şi protestează în diverse locuri publice, nu doar în Londra, ci şi în America sau Australia. Împotriva a ce? Împotriva a orice ţine de sistemul socio-politic, indiferent dacă este bun sau rău. Membri ai unor organizații precum Occupy sau Anonymous, dintre care mulți sunt încă la vârsta pubertății, mărșăluiesc pentru libertate, deși nici ei probabil nu au o idee clară asupra a ceea ce vor de fapt: răsturnarea guvernului, întoarcerea la viața primitivă, salarii mai mari sau doar mai mulți bani de buzunar. Important pentru ei este că sunt „contra”.

Acum, problema cu Guy Fawkes a fost îndelung dezbătută, dar cu siguranță aceste mișcări activiste nu cunosc prea multe detalii istorice şi nici nu au deprinderea către nuanțe. Într-un fel, în loc de imaginea lui Che pe tricouri, ei preferă un surogat baroc despre care au auzit, din benzi desenate şi din filme, că lupta împotriva tiraniei. Interesant că tiranie, în viziunea lor, este democrația în care au fost crescuți şi educați, iar nu ceea ce este în China, de exemplu. Probabil că, dacă acești activiști ar vizita China, ei ar fi plăcut impresionați de paradele de pe stadioane în cinstea partidului, cam cum era şi G.B. Shaw fascinat de efuziunile comuniste din Rusia sovietică.

În cazul în care ar fi urmărit cu atenție filmul V for Vendetta, activiștii ar fi putut face o comparație mai solidă şi şi-ar fi dat seama că realitatea în care trăiesc nu ajunge la nivelul acela de teroare. Sau, mai precis, că teroarea care există în societatea actuală provine de la diverse grupări sau mentalități stângiste care numai libertate nu predică. Dar cauza pentru care luptă aceste organizații nu prinde rădăcini în rațiune. În ediția online a CNN este citat un membru al lui Anonymous (grupare de hackeri anarhiști) care consideră că „Guy Fawkes este singurul om care a intrat în Parlament cu intenții oneste”. Mai degrabă cu intenții clare şi cu un plan cât de cât pus la punct, pentru că de onestitate mă cam îndoiesc.

Să fie asta o problemă a generației? Copii care nu neapărat provin din medii sărace, şi care luând prea în serios versurile de la Rage Against the Machines, ar fi capabili să facă şi din figurile biblice niște „working class heros”. O generație de indie-europeni, în care din când în când se trezește spiritul justițiar şi atunci începe să militeze pentru drepturile tuturor minoritarilor umane şi animale, sau împotriva internetului, deși se joacă 10 ore pe zi Counter Strike în rețea. Apoi se înrolează în mișcări Guy Fawkse-iste şi amenință că vor pregăti ceva de neuitat Parlamentului britanic, sistemului bancar, bursei etc. Un joc de artificii?…

Puteți sprijini activitatea noastră cu o donație unică sau una recurentă prin Patreon.

Joan

Joan

Un comentariu

  1. Riddick
    8 noiembrie 2011

    Britanicii au Bonfire Night, când se aprind focuri și se sărbătorește dejucarea complotului prafului de pușcă (este arsă o momâie/efigie a lui Guy/Guido Fawkes). Nu mai este chiar atât de populară, a trecut mult timp de la evenimentul comemorat.

    UKIP a realizat un clip-parodie în 2009, Lis-Burn, cu arderea Lisbon Treaty, „steagului” UE și a două manechine cu chipurile lui Sarkozy și Cameron:

    http://www.youtube.com/watch?v=IvxB8G11KQA

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ce ai mai putea citi
ro_RORomanian