FUNDATIA IOAN BARBUS

IICCMER a ajuns în faza desolidarizărilor și înfierărilor: ”Ne disociem de declarațiile domnului Marius Oprea”

Interviul lui Marius Oprea acordat Sabinei Fati în România liberă a provocat mânia conducerii IICCMER.

Pe lângă obișnuitele-i obsesii anti-băsiste, Marius Oprea avea și câteva propoziții incorecte politic (sau incorecte varanic):

Există nemulţumiri mai ales în teritoriu faţă de conducerea autoritară şi unele decizii arbitrare, discutabile, care nu au nimic comun cu liberalismul, ci mai degrabă cu „centralismul democratic“ tipic comunist.

Mezalianţa cu PSD-ul este la fel de păguboasă pentru liberali precum cea de la începutul anilor ’90 cu Frontul Salvării Naţionale, soldată în cele din urmă cu dispariţia PNL pentru o bună perioadă de timp de pe scena politică. La fel, alianţa cu conservatorii a adus un prejudiciu serios de imagine liberalilor.

liberalii au ajuns un apendice al socialiştilor.

Îl cunosc pe domnul Chiliman, îi apreciez decenţa, bunul simţ, profesionalismul. (…) Se anunţă o nouă noapte a cuţitelor lungi la liberali. O răfuială fără sens. L-aş sfătui pe Crin Antonescu să renunţe la aşa ceva. Avem nevoie de o reconciliere internă, nu de excluderi care vor slăbi partidul, aducându-l tot mai mult la remorca social-democraţilor. Un fel de Cenuşăreasă a guvernării.

Partidul Naţional Liberal se înroşeşte pe zi ce trece şi, dacă merge tot aşa, va urma fuziunea prin absorbţie cu neocomuniştii.

și chiar câteva bezele spre Vladimir Tismăneanu:

M-a îndepărtat de Vladimir insolenţa cu care am fost tratat de echipa sa, deşi sunt cel ce a creat acest institut. Îl apreciez pe domnul Tismăneanu enorm ca om de ştiinţă, istoric consacrat, cu opere care trebuie să se afle în fiece bibliotecă. Dar doar atât. Am şi sper să am relaţii academice normale cu Vladimir. De altfel, suntem vechi prieteni. Malurile Dâmboviţei şi păcătoasa pasiune politică ne-au separat. Cred şi sper că poate doar pentru o vreme.

Deviaționismul lui Marius Oprea a fost imediat sancționat de conducerea IICMER, într-un comunicat semnat Dinu Zamfirescu și Adrian Muraru care amintea de desolidarizările din anii ’80. Aflăm că Oprea a vorbit fără aprobare și că guvernul Ponta este cel mai bun guvern din Univers.

Având în vedere interviul acordat de domnul Marius Oprea și apărut în cotidianul România liberă în data de 3 iunie a.c., conducerea Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc (IICCMER) face următoarele precizări:

  • Ne disociem de declarațiile domnului Marius Oprea.

  • Domnul Marius Oprea nu a avut acordul conducerii IICCMER pentru a acorda acest interviu.

  • Acest interviu exprimă doar opiniile domnului Oprea.

  • Conducerea IICCMER nu împărtășește ideile exprimate de domnul Marius Oprea și respinge totodată orice tentativă de politizare a activității Institutului.

  • Institutul a primit necondiționat sprijinul Guvernului și are în continuare sprijinul factorilor guvernamentali pentru continuarea proiectelor, inclusiv pentru transformarea închisorii de la Râmnicu Sărat în Memorial al Victimelor Comunismului.

  • Guvernul a acordat în ultimul an tot sprijinul necesar institutului și a suplimentat bugetul IICCMER pentru continuarea proiectelor aflate în derulare.

Dinu Zamfirescu, Președintele Consiliului Științific
Andrei Muraru, Președinte executiv

Amin. Sau „onoare muncii”.

Puteți sprijini activitatea noastră cu o donație unică sau una recurentă prin Patreon.

GMT

GMT

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ce ai mai putea citi
ro_RORomanian