FUNDATIA IOAN BARBUS

Imundocrația. Elogiul Antenei 3

Alina Mungiu Pippidi a blocat comentariile la articolul său Șapte falsuri despre alegeri din România Liberă de astăzi, 13 iunie 2012. Sunt convins că a făcut acest lucru din mândrie față de construcția de idei cu care și-a mai semnat un ștat de plată ascuns opiniei publice. Este un cadou pe care îl face d-na Farfuridi cititorilor României Libere (încă liberă) deoarece, fiind pe data de 13 iunie, la 22 de ani de la chemările lui Ion Ilici Iliescu pentru „curățarea” Pieței Universității de elementele legionare, drogați, etc, orice text politic partizan este ori un apel la memorie ori este o rescriere a istoriei.

Nu îmi propun să analizez decât punctul 6 din textul d-nei Farfuridi, acela care se referă la Antena 3, paragraf pe care îl transcriu aici:

„Antena 3 a câştigat alegerile”. Fals. Forţa Antenei 3 a fost cea a unei atitudini de contestare prezentă în opinia public pe care oamenii o voiau reflectată în media. De asta industria de propagandă creată de PDL a fost atît de contraproductivă, că nu a intuit starea de spirit generală, s-a luptat cu morile de vînt cînd de fapt lupta era în altă parte, iar pe cîmpul real de bătaie nu s-a prezentat nimeni. Antena 3 a crescut în audienţă datorită nemulţumirii oamenilor, nu a avut ea o platformă de mare audienţă de pe care să stimuleze nemulţumirea. Pe măsură ce creştea o întreţinea, dar realitatea a fost întîi, şi audienţa după. A te lupta cu o televiziune, în loc să te lupţi în mod concret cu nemulţumirea care îi dăduse aripi a fost o mare greşeală. Finalmente, draparea acestei strategii greşite într-o contrapropagandă agresivă cu „criminalii” Ponta şi Antonescu menţionaţi non-stop şi închiderea ochilor la mecanismul de extracţie sistematică dezvoltat sub Blejnar la Fisc, în ochii tuturor, a fost de o mare nepricepere. Ce credibilitate are o industrie de propagandă care trăieşte din anticorupţie ca material principal dar închide ochii la aşa ceva? Niciuna. Şi totul degeaba. De cum vor fi ai lor la putere, Antena 3 se va dezumfla uşor, ca Academia Caţavencu după ce a cîştigat CDR alegerile. I-aţi umflat voi, cu Udrea şi altele.

Dacă d-nei Farfuridi îi este frică de comentarii,€“ deoarece nu există un alt rost al blocării lor la articol, – atunci ar fi trebuit să-i fie jenă de această apologie a zonei murdare a mediei romanești, în care Antena 3 și-a câștigat locul din vârful grămezii. Atitudinea de contestare pe care o invocă d-na Farfuridi a fost de fapt o imensă manipulare la care s-a dedat trustul lui Felix, cu ajutorul păpușarului Hrebenciuc și cu largul sprijin al unor comandouri ecologiste și grupări cvasi-paramilitare aglutinate în lumpen-frațiile bataușe de pe stadioane. Acea stare de spirit generală este de fapt produsul propagandei cu iz de eliberare de sub jugul fascist cu care ne-au fericit tovarășii de ieri ai lui Felix. Starea de insurecție din ianuarie s-a făcut ca și în 1945, pe fondul oboselii și a dezorientării unei populații care a luat atunci de bună o prăjitură otrăvită care venea de la Moscova. Cu ONG-uri care își trag seva ideilor din vâna lui Vântu, ori de la pompele lui Patriciu, ori din buzunarele mereu pe stânga ale lui Soros, nu e de mirare că se scriu astfel de texte mieroase la adresa unei academii de propagandă comunistoidă. Corifei ai supercanalului de dejecții cum ar fi Mircea Badea, Mihai Gadea, Radu Tudor, Victor Ciutacu au devenit nu numai dictatorii minților unora care refuză să gandesca rațional, ei sunt și modelele normative ale unei întregi generații de ultrași care intimidează când nu ating fizic.

Din acest punct de vedere înțeleg satisfacția d-nei Farfuridi în ceea ce privește producția Antenei 3, ea nu se putea găsi o mai mare forță eliberatoare de constrângerile bunului simț decât în adăpostul ideatic al Academiei Intelectuale a lui Felix. Dar ce poți să-i ceri unei trompete decât să sune tare, apăsat și vibrant în zorii noii Epoci de Aur USL-așe ? Și mai ales pe 13 iunie, când unii au plâns pentru reîntoarcerea în comunism.

Pe când un text encomiastic cu direcție precisă Felix, d-na Farfuridi?

Puteți sprijini activitatea noastră cu o donație unică sau una recurentă prin Patreon.

Daniel Francesco

Daniel Francesco

5 comentarii

 1. ws
  13 iunie 2012

  Madam are dreptate, A3 nu a castigat alegerile. Le-au gastigat practic toate televiziunile de stiri – alaturi de A3 au fost A1, Realtatea, RTV, TVR (in campania electorala – mai tineti minte?). 8 ani de zile de acelasi rahat mestecat pe diverse tonuri – zi de zi, ora de ora, minut de minut – si-au spus cuvantul. In ultimii ani nu cred ca a existat un moment in care la televizor sa nu fi fost CTP, Chiriac, Rogozanu, omu’ cu laptop, Gadea, Teodorescu, Dinescu si alte taratoare d-astea care sa nu-l fi injurat vartos pe Basescu. Au fost momente in care OTV parea un monument de jurnalism adevarat. A propos de OTV, mai tineti minte ca OTV era singura televiziune unde putea aparea Basescu in campania electorala din 2009?

 2. calehari
  13 iunie 2012

  Pe vremea cand era o doamna, AMP, in cartea sa ” Romanii dupa 89″, devoala rolul covarsitor de important avut de o televiziune(TVR) in dezinformarea si manipularea maselor, in crearea unei noi „realitati”. Ea aducea, ca argumente, numeroase exemple. Vorbea, la un moment dat, de „televiziune, creator de gandire stereotipa”. Azi, cand AMP a „evoluat” ajungand tovarasa, televiziunea ( Antena 3) nu mai este „creator de gandire stereotipa” ci, vointa maselor reflectata in mod obiectiv. Antena 3 si celelalte emitatoare ideologice nu se vor „dezumfla usor”, dimpotriva. Isi vor juca in continuare, cu profesionalism, rolul, ascunzand adevarurile neplacute si prezentand drept succese esecurile reale. In loc sa emita stimuli excitanti, vor „furniza” stabilitate si liniste, astfel incat telespectatorii fideli si conditionati nu-si vor mai cere cu frenezie drepturile promise, ci vor astepta rabdatori cine stie cat timp. Singurul moment cand tovarasa are dreptate este atunci cand spune ca, a te lupta cu o televiziune (si n-a fost numai una) este o mare greseala.

 3. kibby
  13 iunie 2012

  fantastic oamenilor, ce simplu era pina in 96 – noi si ei;
  acuma tot noi si tot ei, da foarte multi de la noi au schimbat barca. cica e patetic anticomunismu, f***-le rasa-n c**!!!!!
  cum a zis Patapievici in 1990 – suflete de cacat? aaa…cam da.
  nu-i nimic- in afara de timp – nu e nimic pierdut ????

  sanatate si viata lunga ILD!!

 4. Daniel Francesco
  13 iunie 2012

  kibby, multumiri pentru urarile adresate ILD. De acord cu multe, nu insa si cu propozitia nr.3.

 5. kibby
  13 iunie 2012

  corect, imi cer scuze pt limbaj.
  s-auzim si mai de bine!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

„Sunt multe speranțe că chiar anul acesta, România se poate califica pentru Visa Waiver și ca să facă asta, cer oamenilor care mă ascultă astăzi ca ei sau prietenii lor, care se duc să aplice pentru o viză, să fie siguri că au toate documentele în orgine”,  spune domnul Adrian Zuckerman, ambasadorul american (2019-2021) numit …

aMBASADOR SUA LA BUCUREȘTI 2019 - 2021 administrația TRUMP - VISA WAIVER -
Ce ai mai putea citi
ro_RORomanian