FUNDATIA IOAN BARBUS

In memoriam erou sublocotenent (p.m.) Ion-Lucian Leuștean

Ministerul Apărării Naționale a anunțat în cursul zilei de ieri moartea unui soldat român rănit în Afganistan. În vârstă de numai 25 de ani, plutonierul Ion-Lucian Leuștean fusese rănit în septembrie 2011 și se afla internat în stare de comă la Spitalul Universitar de Urgență Militar Central din București.

Comunicatul MAPN

Plutonierul Ion-Lucian Leuştean, rănit grav anul trecut în Afganistan, a decedat în dimineaţa zilei de miercuri, 9 mai, la Spitalul Universitar de Urgenţă Militar Central (SUUMC) din Bucureşti. Subofiţerul se afla internat, în stare de comă, la secţia terapie intensivă şi, în pofida eforturilor de lungă durată ale medicilor, viaţa sa nu a mai putut fi salvată.

Militarul, în vârstă de 25 de ani, era necăsătorit şi era în serviciul militar din anul 2009.

Ion-Lucian Leuştean, care era încadrat în Batalionul 2 Manevră, a fost rănit grav la data de 7 septembrie 2011, în urma deflagraţiei unui dispozitiv exploziv improvizat, în timp ce executa cercetarea terestră a unui obiectiv în provincia Zabul.

Militarului i s-a acordat pe loc primul ajutor, după care a fost transportat de urgenţă cu un elicopter de evacuare medicală la spitalul militar din Baza Lagman pentru intervenţii chirurgicale.

În data de 8 septembrie, militarul român a fost evacuat în Germania, la Spitalul militar american din Landstuhl, pentru tratament de specialitate şi, ulterior, la 30 octombrie, a fost transferat în România, la Spitalul Universitar de Urgenţă Militar Central, în stare vegetativă, fiind diagnosticat cu multiple traumatisme interne şi cranio-cerebrale. Pe parcursul întregii perioade de internare, Ion-Lucian Leuştean a beneficiat, în cadrul secţiei de terapie intensivă, de monitorizare permanentă şi de tratament complex suportiv şi curativ. Din nefericire, cu toate eforturile echipei medicale pluridisciplinare de la SUUMC, evoluţia clinică a pacientului nu a înregistrat ameliorări ale statusului cognitiv, iar în ultimele 10 zile s-a constatat o deteriorare progresivă neresponsivă la tratament etiologic specific, militarul decedând în urma unui stop cardio-respirator.

Mesajul de condoleanțe din partea Președinției României

„Am aflat cu mare tristeţe vestea dispariţiei plutonierului Ion-Lucian Leuştean, care, în ciuda eforturilor depuse de medici, şi-a pierdut viaţa în urma rănilor grave provocate de o deflagraţie în timpul unei misiuni de patrulare în provincia Zabul. Este un moment de adâncă durere pentru familie, pentru colegii de misiune şi o pierdere însemnată pentru Armata României.

Militarul Ion-Lucian Leuştean va rămâne în amintirea noastră pentru modul exemplar în care şi-a îndeplinit datoria. Sacrificiul său reprezintă dovada curajului şi a responsabilităţii faţă de misiunea pe care şi-a asumat-o.

Doresc să transmit sincere condoleanţe familiei şi celor apropiaţi, asigurându-i de întreaga mea compasiune.

Dumnezeu să-l odihnească!”

Mesajul ambasadorului american Mark Gittenstein

„Am fost întristat să aflu despre moartea sublocotenentului post-mortem Ion-Lucian Leuştean, care s-a luptat pentru viaţa sa timp de opt luni de zile, de când a fost rănit în urma deflagraţiei unui dispozitiv exploziv improvizat în timpul unei misiuni în Afganistan în septembrie 2011. Atât personal, cât şi în numele Guvernului SUA, vreau să transmit cele mai sincere condoleanţe familiei, prietenilor şi camarazilor săi de arme.

Aş dori să mulţumesc echipei medicale de la Spitalul Universitar de Urgenţă Militar Central pentru eforturile de lungă durată din ultimele luni în scopul salvării vieţii sublocotenentului Leuştean.

Sublocotenentul Leuştean şi-a dat viaţa pentru o cauză nobilă, lupta împotriva extremismului din Afganistan şi asigurarea unui viitor mai bun pentru toţi cetăţenii acelui stat. Curajul dovedit de soldaţii români care participă la misiunile desfăşurate de NATO în Afganistan este admirabil, iar Statele Unite ale Americii sunt mândre că România este unul dintre cei mai apropiaţi aliaţi.”

Puteți sprijini activitatea noastră cu o donație unică sau una recurentă prin Patreon.

Vlad M.

Vlad M.

5 Comments

 1. Bogdan
  10 May 2012

  Dumnezeu sa-l odihneasca!

 2. Ciuma
  10 May 2012

  Condoleantele mele!

 3. Mihaela Bărbuş
  10 May 2012

  Dumnezeu sa il rasplateasca si sa ii intareasca familia in aceste momente!

 4. robert
  10 May 2012

  imi pare foarte rau de ion lucian leustean

 5. robert
  10 May 2012

  si mi-e dor de el si a fost om extraordinar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ce ai mai putea citi