FUNDATIA IOAN BARBUS

CELE MAI CITITE

În Parlamenul European, TRU a dat peste cap interesele PSD şi interesele ruseşti în chestiunea scutului anti-rachetă

Traian Ungureanu a prezentat procesul prin care a reusit sa blocheze o prevedere care ar fi introdus Rusia în discutiile privind amplasarea scutului anti-racheta în Europa. Textul integral îl gasiti pe Blog de europarlamentar.

„Formula asezata în Raportul asupra Securitatii Europene a fost sesizata tîrziu, aproape în ultima clipa.(…)

Mai întîi, trebuia discutat cu autorul Raportului. Am discutat si mi-am dat seama ca nu e nimic de facut. Raportorul îsi încheiase misiunea si nu putea reveni asupra propriului Raport. O dificultate în plus: amendamentul cu care am încercat sa închid portita prin care se strecurau, nechemate, interesele rusesti urma sa modifice Raportul realizat de un coleg de Partid Popular European, sprijinit, în principiu, de tot Grupul parlamentar al Popularilor Europeni. (…)

Singura cale de actiune ramînea, însa, amendamentul pe baza de semnaturi de sprijin si nu amendamentul sprijinit de Grupul politic.

Regulamentul cere minimum 40 de semnaturi. (…)

Tema a atras sprijin, dincolo de granitele de partid. Numerosi polonezi, baltici, bulgari, cehi, slovaci si unguri au lasat deoparte linia de partid si au judecat în functie de interesul national. Parlamentarii români din grupul socialist n-au reusit sa se dezlipeasca de partizanate si n-au sprijinit initiativa. Odata adunate cele 40 de semnaturi, amandamentul a fost depus dar asta nu garanta succesul. Au urmat 24 de ore de negocieri, telefoane si întîlniri, în încercarea de a explica, pur si simplu, de ce amendamentul pe care îl propun nu e nici o ambitie personala, nici o obligatie politica.

În ziua votului, situatia era promitatoare dar nu certa. În ultima clipa, liderul socialistilor, Hannes Swoboda, care se declarase gata sa sprijine amendamentul, a fost supus presiunilor interne si adus în situatia de a prezenta un asa numit amendament oral, o procedura extrema care e folosita doar în cazuri de urgenta. Amendamentul Swoboda propunea ca la formula „dialog la nivel continental” – pe care o sugerasem – sa se adaoge cuvintele „inclusiv cu Rusia”. Ideea era, evident, absurda pentru ca nu facea decît sa reintroduca Rusia în discutie, adica sa anuleze amendamentul pe care tocmai îl initiasem.

Au urmat scene agitate în plen. Propunerea socialista a provocat o mica revolta între parlamentarii est-europeni (cu exceptia socialistilor români) care au blocat amendamentul Swoboda, ridicîndu-se în picioare (o procedura care semnaleaza dezacordul cu un amendament oral). Manevra socialistior a avut, de altfel, efectul invers celui scontat: sesizati asupra importantei amendamentului si a conflictului din jurul lui, multi parlamentari au votat în favoarea propunerii pe care am initiat-o.”

Puteți sprijini activitatea noastră cu o donație unică sau una recurentă prin Patreon.

Dreapta.net

Dreapta.net

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

România a făcut mulți pași în direcția corectă de la revoluția din 1989. Cu toate acestea, revoluția nu a fost niciodată terminată în România. Influența malefică a Rusiei, datorită proximității sale geografice față de România și relația continuă a României cu China comunistă, creează multe probleme care subminează progresele economice și democratice ale României, precum …

adrian zuckerman foto