FUNDATIA IOAN BARBUS

În pas vioi spre tiranie: America sub regele Obama

Alex Pop este un român care trăiește în Statele Unite ale Americii. A locuit în Wisconsin și recent s-a mutat în California. Are 56 de ani, este self-employed și nu depinde de nimeni. Are o familie minunată și este mândru tată a doi fii, ambii militari (unul a absolvit Naval Academy și altul West Point) și al unei fiice.

Articolul de mai jos este o traducere făcută special pentru În Linie Dreaptă a unei note Facebook pe care Alex Pop a publicat-o pe 12 iunie 2013. Textul original, Scared about America , va apare pe ILD la secțiunea în limba engleză. (Vlad M.)

În pas vioi spre tiranie: America sub regele Obama

de Alex Pop

Mă înspăimântă direcția spre care se îndreaptă vertiginos America zilelor noastre și mă-ngrozesc de-a binelea când văd că americanii de rând încă nu-și dau seama de ceea ce se întâmplă în jurul lor, fiind lipsiți până acum de experiența unui stat totalitar.

Am trăit treizeci de ani în România lui Ceaușescu și știu ce înseamnă un stat totalitar, polițienesc: ești ca o pasăre în colivie, mereu sub observație. Da, pe hârtie am avut și noi drepturi (de asociere, liberă expresie etc.) căci doar eram, cică, un stat democratic condus de reprezentanții clasei muncitoare, însă drepturile noastre dispăreau de îndată ce veneau în conflict cu „interesele poporului”, interese care erau dictate de cei „mai egali” dintre noi, care nu îngăduiau ca cineva să gândească diferit. Un stat totalitar nu acceptă opoziție, dimpotrivă, o înfierează, o șantajează, o subminează – sau, pur și simplu, o elimină.

Ceea ce se-ntâmplă în America acum este demascarea unei astfel de acțiuni specifice statului totalitar: încercarea administrației curente de a identifica, izola și suprima accesul la procesul politic a celor mai vocale elemente și grupuri conservatoare, opuse ideologic lui Obama și politicii sale de „transformare” a Americii – în special grupurile Tea Party, dar și alte organizații conservatoare, creștine, libertariene sau republicane.

A ieșit la iveală că telefoanele și corespondența electronică a anumitor jurnaliști au fost interceptate pentru ca mai apoi să se afle că de fapt fiecare american și-a pierdut dreptul la o viață privată. Companiile de telefoane și de internet sunt obligate să pună la dispoziția guvernului toate datele despre clienții lor, convorbiri telefonice, emailuri etc. Însă nu asta e problema care mă îngrijorează.

Existența unei rețele de supraveghere electronice, monitorizarea dușmanilor păcii și ai Americii, mai ales în aceste vremuri tulburi, este ABSOLUT necesară. Ceea ce mă sperie de fapt – și asta ar trebui să îngrijoreze pe fiecare cetățean al acestei țări – e faptul, dovedit, că administratia Obama folosește aceste capabilități împotriva „dușmanilor” ei politici. Instituții guvernametale (Departamentul de Justiție, Agenția Națională de Securitate, Agenția pentru Protecția Mediului, FBI, CIA etc., dar mai ales temutul Fisc) sunt folosite pentru spionarea, hărțuirea și intimidarea adversarilor politici.

Mă tem însă că nici aceste scandaluri de proporții NU vor avea vreo consecință și NU vor afecta în vreun fel direcția impusă Americii de către regele progresist ce ocupă în present Casa Albă. Motivele sunt multe, dar cel mai important e acesta: un vast segment al populației americane, the „low-information voters” sau „prostimea”, ca să folosesc cuvântul ce exprimă mai bine adevărul – nu e informată corect și deci nu e conștientă de gravitatea actelor anticonstituționale ale regimului Obama. „Ați mințit poporul cu televizorul” a devenit o realitate și în cea mai liberă și democratică țară din Lume.

Oricine își face timp să frunzărească presa americană sau să se preumble nițel pe canalele gratuite de știri (PBS, ABC, CBS, NBC, chiar și FOX), dar și cable channels (care trebuie plătite) observă că marea lor majoritate nu mai sunt neutre, ci au devenit unelte de dezinformare, de cocoloșire a prezentei administrații.

Tineretul obamaiot.

Tineretul obamaiot.

Tineretul – bine spălat pe creier în liceele și universitățile americane dominate de „progresiști” radicali, care se îndoapă cu „știri” și propagandă made in Hollywood-ul liberal și imoral, ale căror canale favorite sunt pro-Obama (Comedy Central, MTV, HBO) – este, din păcate, tineretul cel mai prost educat din istoria Americii. În general, un student la un colegiu american de azi se exprimă într-o engleză cu mult mai săracă decit a unui elev de 14 ani din era colonială a Americii; despre cunoștințe istorice nici nu mai vorbim…

Avem deci o populație prost informată, în ciuda tuturor noilor mijloace de comunicare în masă. Probabil însă că „dezinformată” e cuvântul mai potrivit, fiindca am fost deseori șocat să aud americani educați la școli din cele ‘nalte, tunând și fulgerând împotriva „extremiștilor” din Tea Party, deși nu au venit niciodată la vreun miting să audă și să vadă cu ochii lor ce se întâmplă acolo. Au luat de bune toate minciunile propagandei de stânga împrastiate cu râvnă de majoritatea mediilor de informare în masă, care au vazut în Tea Party un inamic redutabil care trebuia musai demonizat și distrus.

Dacă presa și-ar face datoria, cetățenii acestei țări ar avea mai mult habar de pericolul care-i paște acum, dar a dispărut zelul jurnalistic care a făcut publică afacerea Watergate și care a dus la demisia lui Nixon. De data aceasta, mass-media americană se întrece pe sine în a disculpa pe idolul cu alură mesianică căruia vreme de cinci ani i-a adus aproape zilnic osanale. Așa că vina pentru recentele scandaluri e aruncată iar asupra lui Bush sau a unor funcționari mărunți. Alții-s vinovați, nicidecum Obama – el e intangibil. Și apoi el e prea ocupat – cu nenumăratele-i partide de golf, cu neîntrerupta-i campanie electorală, strângerea de fonduri și vacanțe costisitoare – ca să-i mai rămână timp de intrigi și de hărțuirea opozitiei. Chiar a declarat, cu nonșalanță, că și el a auzit de aceste scandaluri din presă, ca tot omul(!). Și, bineînțeles, neieșind încă la iveală nici un document care să-i dovedească implicarea în scandaluri, Obama e curat ca lacrima.

Se zice că nici despre Hitler nu există documente care să ateste că ar fi fost implicat sau că ar fi avut cunoștință despre Holocaust. O fi aflat și el, probabil, din presa americană sau cea sovietică despre camerele de gazare, cu vreo trei luni înainte de a se sinucide. Însa orice om cu un dram de inteligență, ascultând discursurile lui Hitler, poate să-și dea seama cine e instigatorul și autorul moral al masacrelor din lagăre.

Încă din primele sale discursuri electorale, Obama s-a remarcat prin limbaju-i dur și provocator la adresa rivalilor republicani. Era, probabil, încă sub influența discursurilor revoluționare auzite la conferințele socialiste la care a participat ca student – conform cărții sale Dreams From My Father, pag. 122 – atunci când își îndemna suporterii să fie duri și argumentativi („argue with your neighbours, get in their face”). Altora le-a spus „dacă ei vin la bătaie cu cutitul, noi aducem pistolul” („if they bring a knife to the fight, we bring a gun”), iar unor hispanici le-a zis să voteze Democrat ca să pedepsească dușmanii lor comuni („punish our enemies by voting Democrat”). Această retorică tipică ațâțătorilor luptei de clasă (și de rasă) a dat roade și nu e de mirare că administrația Obama va intra în istorie drept cea mai partizană, abuzivă și corupta, cea care a tratat opoziția ca pe niște adevărați dușmani de clasă care trebuie pedepsiți. Funcționarii federali din IRS au făcut chiar acest lucru și au urmat îndemnul agitatorului-șef din Casa Albă.

Multe mii de cetățeni turmentați americani încep să se intrebe acum, încă nedumiriți de ceea ce se întâmpla în jurul lor: „Pe cine oare am votat? Cine e acest Barack Obama?”.

Barack Hussein Obama, un stângist radical ajuns la Casa Albă.

Barack Hussein Obama, un stângist radical ajuns la Casa Albă.

Nu s-au sinchisit să afle atunci când trebuia. Când puhoaie de jurnaliști invadau Alaska, stând cu săptămânile în corturi ca să afle ceva nou și amuzant despre Sarah Palin, nici un journalist n-a fost destul de curios să sape puțin și în trecutul lui Obama. Mass-media americană s-a mulțumit să prezinte publicului o imagine cosmetizată a unui mulatru misterios, dar charismatic, cu zâmbet de Hollywood și cu priză la public. Și a venit si timpul, nu?, ca America să demonstreze că nu e rasistă, votând un negru pentru că… e negru.

Iată câteva lucruri pe care americanii ar fi trebuit să le știe despre candidatul și apoi președintele Obama, dacă mass-media și-ar fi făcut datoria:

1) Nu doar părinții lui, dar aproape toți mentorii și profesorii lui au fost simpatizanți sau membri ai unor partide socialiste sau comuniste. Cel mai important mentor al lui Obama, Frank Marshall Davis, a fost membru al Partidului Comunist din USA.

2) Educația lui Obama și intrarea la Harvard a fost posibilă datorită dolarilor trimiși din țări arabe și ajutorului unui influent musulman, Khalid Mansour.

3) Ascensiunea politică a lui Obama a avut loc cu ajutorul unor figuri dubioase cu antecedente penale (Tony Rezko) și chiar membri unor organizatii teroriste (Bill Ayers din Weather Underground), propovăduitori și practicanti ai învățăturilor comunistului Saul Alinsky și virulenți predicatori ai unui rasist mesaj anti-american (Jeremiah Wright).

4) Obama a ajuns senator de Illinois datorită retragerii din cursa electorală a republicanului Jack Ryan; în mod ilegal, „cineva” i-a scotocit acestuia prin dosarul de divorț, sigilat, în care erau menționate acuzații deloc măgulitoare pentru un republican. Această strategie de a umbla prin dosarele private ale oponenților e una din armele secrete ale lui Obama și se pare că a fost folosită cu succes în toate campaniile lui electorale.

5) Toate informațiile privind trecutul lui Obama – actele personale, fișa medicală, cererile de înscriere în școli, pașaport, notele la învățătură din timpul liceului sau facultății etc. – sunt sub sigiliu și nimeni nu poate avea acces la ele. Așa ceva nu s-a întâmplat încă în istoria Americii. Și – ceea ce e și mai ironic – Obama ne-a promis cea mai transparentă și mai cinstită administrație din istoria Americii!

6) Înfrângerea rivalului Romney din ultimele alegeri a fost posibilă și datorită informațiilor furnizate de Fisc si Agenția Națională de Securitate, informații care au fost folosite la intimidarea suporterilor lui Mitt Romney și tergiversarea aprobării de statut juridic organizațiilor de Tea Party până după desfășurarea alegerilor.

7) „Realizările” de pănă acum ale lui Obama, cât și planurile pe care le mai are pe viitor pentru America, dovedesc că nu a exagerat atunci când a promis o transformare radicală a Americii: de la o economie liberă la una centralizată, care sporește și mai mult autoritatea statului și, implicit, a președintelui. Ne-a pricopsit cu Obamacare care dă guvernului controlul asupra a mai mult de o șesime din economia țării; a promis să ducă la faliment industria cărbunelui și să taxeze din greu companiile energetice; în același timp, a dat miliarde de dolari unor companii „verzi” ale acoliților săi, bani care s-au topit fără a se produce ceva; a sporit numărul celor care beneficiază de welfare (asistență socială de stat) la 49 de milioane! Multe alte milioane nu mai lucreaza sau au „devenit” handicapați peste noapte. E cunoscut fapul că toți acești dependenți de guvern votează Democrat, existența însăși a acestui partid depinzând de numarul acestor votanți.

Efortul lui Obama de a vedea aprobată Legea Amnistiei pentru cele (cel puțin) 12 milioane de imigranți ilegali va fi o lovitură mortală dată partidului Republican, știut fiind că noii votanți își vor da votul, recunoscători, celor care i-au legalizat. Această vastă extindere a „plantației” democrate va da partidului Democrat control absolut asupra tuturor pârghiilor guvernamentale, iar visul lor de stăpâni țara nestingheriți se va împlini. Cum va arăta atunci America? E suficient să ne uităm la Detroit sau la oricare alt oraș unde Democrații au putere absolută și ne vom îngrozi: se irosesc grămezi de bani, dar totul ajunge o ruină. Obama a sporit deja deficitul Americii la 17 trilioane de dolari, dar regelui nu-i pasă. Tocmai s-a hotărât să mai ia o vacanță în Africa ce ne costă vreo 100 de milioane.

8) Obama a pus la cale crearea unei imense bănci de date personale, care a fost folosită cu success în identificarea posibililor suporteri în statele cruciale pentru câștigarea alegerilor; aceștia au fost insistent „vizitați” și lămuriți cum să voteze și votul lor a inclinat balanța în aceste state cheie cu centre de votare unde nu s-a găsit nici măcar un vot pentru Romney sau unde participarea la vot a fost mai mare de 100%!

Iată o afirmație aproape incredibilă a unei senatoare Democrate, Maxine Waters:

„Președintele a pus la cale o organizație care a strâns atâtea informații încât nimeni n-a văzut așa ceva vreodată. Va fi ceva foarte, foarte puternic. […] Această bancă de date strânge informații despre orice și despre oricine, într-un mod nemaivăzut vreodată până acum și oricine va candida ca Democrat va trebui să aibă de a face cu asta […].” (Maxine Waters – TV One, 3 februarie 2013)

Cu adevărat incredibil, dar cetățeanului de rând nu i se transmite o astfel de știre, scăpată din greșeală pe undele unui neînsemnat canal TV.

Iată deci la ce e folosită această NSA (National Security Agency, Agentia Naționala de Securitate) de către Regele Obama. Așa cum Securitatea românească avea dosare de urmărire pentru orice opozant al regimului, Securitatea americană, mult mai avansată, poate scoate rapid la iveală un dosar cu informații despre ORICE individ locuind în USA – conform celor afirmate de senatoarea democrată. Păcat că această NSA a fost prea ocupată cu supravegherea dușmanilor lui Obama din Tea Party și n-au avut timp să se ocupe de teroriștii din Boston.

Multe alte lucruri ar putea fi menționate aici, lucruri care ar dovedi și mai clar că declaratiile și actiunile președintelui Obama trădează o ideologie de extremă stângă, cu o economie centralizată și guvern atotputernic. Și, de ce nu, cu o opoziție inexistentă, sau una de formă, cu ciocul mic și inofensivă.

Aceasta e America în viziunea genialului nostru lider, la ale cărui picioare se gudură mass-media americană (în frunte cu Chris a-thrill-up-my-leg Matthew) și căruia i s-au dedicat cântece, poezii și dansuri, precum era cândva moda pe-ale noastre mioritice plaiuri. Aceasta nu este însă America pentru care mi-am riscat viața și pe care am iubit-o cu mult înainte de a ajunge aici, de pe vremea când, cu mâna tremurândă, răsuceam butonul unui prăpădit de radio până auzeam acel magnific bariton: „This is The Voice of America” („Aici Vocea Americii”).

Am visat mereu să fiu un om liber și am plătit trei ani din tinerețea mea pentru acest vis; am răbdat de foame în pușcăria Popa Șapcă și-am plâns ca un copil în celula din Craiova; era să mor, sufocat de căldura și înghesuiala din „cursa” spre Jilava și am dârdâit de frig în subsolul pușcăriei din Galați. Dar am supraviețuit, încălzindu-mă la gândul că voi respira cândva aerul libertății în însorita Californie. Bunul Dumnezeu a îngăduit să mă-ncălzesc într-adevăr la soarele Californiei, dar în inimă simt fiori de gheață ori de câte ori mă gândesc că această țară minunată și încă liberă, visul tuturor emigranților din lume, a apucat-o pe acel Road to Serfdom, pe drumul către servitute.

O Americă ce a supraviețuit Războiului de Independență, Războiului Civil, Războaielor Mondiale și Războiului Rece, o Americă clădită pe valori iudeo-creștine, pe credință și dragoste de Dumnezeu, de libertate și de familie, cu oameni harnici și independenți, a ajuns acum o Americă pe care părinții fondatori n-ar mai recunoaște-o.

E o Americă ce se leapădă tot mai mult de Dumnezeu, pe monedele și bancnotele căreia ar fi mai potrivit să scrie acum „In Government We Trust” („În guvern ne încredem”). Da, guvernul a luat locul lui Dumnezeu. Și acest guvern cu apucături tiranice, condus de mult prea slăvitul Barack Hussein Obama, începe să-și atribuie însușiri dumnezeiești: Atotputernic, Atotștiutor, Omniprezent… Și nu mă îndoiesc că, fiind și Atotvăzător, a văzut tot ce-am scris aici.

Welcome to Obama’s America!

Puteți sprijini activitatea noastră cu o donație unică sau una recurentă prin Patreon.

Alex Pop

Alex Pop

45 de comentarii

 1. Ovidiu
  24 iunie 2013

  „Funcționarii federali din IRS au făcut chiar acest lucru și au urmat îndemnul agitatorului-șef din Casa Albă.”

  Nu toata lumea are integritatea lui Snowden (sau curajul, date fiind consecintele).

 2. emil borcean
  24 iunie 2013

  Nu toata lumea are integritatea lui Snowden

  Tradatorii nu au integritate, prin definitie. Iar daca ar fi avut cu adevarat curaj, ar fi ramas in SUA dupa dezvaluirile sale.

 3. Anca Cernea
  24 iunie 2013

  Adevărată integritate, să critici America stând în brațele lui Putin.
  Dar, deoarece nu este sluga mai mare decât stăpânul său, ceea ce ne spune Ovidiu este, de fapt, că Putin dă dovadă de cel mai mare curaj și de cea mai mare integritate. Putin face spionaj împotriva orwellienilor de americani și îi denunță de pe vremea când Snowden nici nu exista.

 4. Pataphyl
  24 iunie 2013

  Bun venit, Alex!

 5. emil borcean
  24 iunie 2013

  Și pentru că vorbim de integritate: Gandhi, Martin Luther King, Henry David Thoreau au acceptat închisoarea pentru actele lor de nesupunere civilă. Au încălcat legi pe care le denunțaseră anterior și nu au fugit din calea consecințelor. Thoreau a spus odată că locul unui om cinstit în vremuri murdare este la închisoare. Nu în poala lui Putin.

 6. dr pepper
  24 iunie 2013

  Daca snowden e tradator, de ce nu si bob woodward sau carl bernstein?

 7. Provita
  24 iunie 2013

  In caz ca mai era nevoie de confirmare – pentru noi era clar de mult.

  Un om care voteaza repetat impotriva Born Alive Infants Protection Act (legea de protejare a copiilor nascuti vii in urma unui avort) nu poate fi decat un ticalos.

 8. Alex Pop
  24 iunie 2013

  Se pare ca Snowden a reusit sa aduca nu putina dezbinare intre conservatori, dar si intre liberali.
  Unii conservatori il considera erou pentru ca a demascat abuzurile Agentiei Nationale de Securitate (NSA) care cheltuie din taxele noastre si plateste corporatii private ca sa spioneze pe cetateanul de rind.
  Cei mai multi insa il considera un tradator, lipsit de simtul raspunderii si de curajul lui Ellsberg (cel cu The Pentagon Papers) care a fost gata ‘to face the music’ si sa faca parnaie pentru deconspirarile lui.
  Faptul ca Snowden se adaposteste la dusmanii Americii, unde a fugit cu patru laptop-uri doldora de documente secrete este insa ceva de neiertat.

  Tabara liberala a fost un deliciu de urmarit in cele aproape trei saptamini de cind Snowden tine capul de afis in ‘news’. De obicei, progresistii aplauda imediat un ‘whistleblower’, caci ei, nu-i asa, tin mereu partea unui ‘underdog’ care se lupta cu cei mari si tari, cu corporatiile, cu guvernul… Partea proasta insa e ca guvernul actual e condus de omul lor… asa ca, daca la inceput era mare incalceala si confuzie in liberalele lor capsoare , nestiind cum sa reactioneze, acum vad ca cei mai multi se raliaza in jurul lui Obama (senatori, congresmeni, ‘talking-heads’ etc.) in a-l condamna pe tradator.
  Unitatea de nezdruncinat a partidului!

 9. Alex Pop
  24 iunie 2013

  Thanks, Pataphyl. Ma simt ca acasa, intre ai mei ????

 10. dr pepper
  24 iunie 2013

  Alex, tin sa te contrazic – snowden nu a adus dezbinare intre conservatori ci doar intre RINO si conservatori.
  cat despre baza liberala, tind sa iti dau dreptate: un video care sunt sigur ca ii va face placere lui Pata: http://www.youtube.com/watch?v…..r_embedded

 11. ghi
  24 iunie 2013

  Nu inteleg de ce va plangeti. Voi sunteti neoconservatori, iar Obama se comporta fix ca un conservator. Ar trebui sa va placa.

 12. Vlad M.
  24 iunie 2013

  De fapt, Obama se comporta fix ca socialistul pro-comunist ce este. Si nu, nu suntem neoconservatori. Daca am fi, am sustine big government si ne-am da de ceasul mortii ca sa ii ajutam pe islamisti sa dea jos dictaturile din lumea araba. Acestea fiind zise, nu ma mira ca ne numesti neoconservatori. Ignoranta este larg raspandita: dintre adversarii neoconilor, probabil 1 din 10 este capabil sa articuleze o fraza sau doua privitor la ce sustin cu adevarat neoconservatorii.

 13. Alex Pop
  24 iunie 2013

  dr. pepper – RINO-ceri si conservatori deopotriva l-au condamnat pe Snowden dar sint si conservatori care nu vor s-o faca; ei vor neaparat sa ne aminteasca faptul ca cel mai mare ‘villain’ in toata afacerea asta e Obama, nu Snowden. Ca exista dezbinare intre RINO si conservatori – cum ati zis dvs. – poate fi cel mai bine exemplificat prin ‘divortul’ dintre Sarah Palin si acel ‘republican-in-name-only’, John McCain:
  http://conservativebyte.com/20…..alin-says/

 14. Vlad M.
  24 iunie 2013

  DOJ defunded youth program because of voluntary prayer and mention of “God”

  A Louisiana lawman is livid over the federal government’s decision to cut off funds for two programs to help troubled young people, all, he says, because he refused to sign a pledge to bar prayer or any mention of God at their meetings.

 15. Anca Cernea
  24 iunie 2013

  ghi, poți să oferi o oarecare explicație/argumentare pt înșiruirile de cuvinte pe care le-ai postat la @11? Pt că, vezi tu, așa cum le-ai formulat, nu au sens. Dar uite, noi îți acordăm prezumția de inteligență neînțeleasă și îți oferim a doua șansă să te exprimi pe ILD.
  Nu o rata, pt că nu promitem și o a treia.

 16. Vlad M.
  24 iunie 2013

  „Assange, la fel ca Snowden, se consideră activişti pentru drepturile omului şi susţin că luptă pentru dreptul la informare. Întrebaţi-vă dacă este necesară extrădarea lor pentru ca ei să fie condamnaţi la închisoare? În orice caz, aş prefera să nu mă ocup cu astfel de probleme pentru că e la fel cum ai tunde un purcel: mult grohăit, dar puţin păr”, a declarat Putin, într-o conferinţă de presă comună cu preşedintele Finlandei, Sauli Niinisto, în oraşul Turku (Finlanda).

  Mare erou acest Snowden. Cred ca ar trebui sa i se acorde the Purple Heart pentru curajul deosebit de a trada propria tara in folosul celor mai mari inamici ai sai. Traiasca libertatea!

 17. daniel firiza
  24 iunie 2013

  Multumesc pentru informatiile atit de transparente si adevarate…partea frumoasa este ca cu cit se accelereaza ,,ridicarea” pe scena istoriei a unor personaje de genul Obama cu atit Regele regilor ,Isus Christos Domnul ,o sa-i arate maretia Lui;chier si eu ma miram ,cum se face ca la Roma sint atitea biserici crestine romanesti (baptiste,penticostale,ortodoxe,etc.) si totus sint cuprinse de o ,,hibernare” fara precedent…cum se face ca natiuni care au avut ca si radacina principiile biblice ,acum incepind cu liderii au o viata in care Dumnezeu nu exista?
  Domnul sa se indure de America,de Europa…sa ne ajute sa fim noi cei ce facem diferenta,asa cum scria si Tony Campolo in cartea ,,Tu poti face diferenta!”

 18. dr pepper
  24 iunie 2013

  salut alex, batranul mccain a cam luat-o razna, ai vazut ce a facut in Siria? ( mccain poate fi considerat orice numai conservator nu )
  cazul snowden mi se pare foarte important pentru ca daca e socotit tradator, de acum inainte toti ” whistleblowers” vor fi considerati ca atare si exista riscul ca cei ce vor sa traga un semnal de alarma sa nu o mai faca. Am citit pe frontpage un articol ce il condamna pe snowden insa eu nu l-as incadra nici la eroi – nici la tradatori – este un ‘whistleblower” ( nu stiu daca acest termen are corespondent in limba romana)

 19. Silvapro
  24 iunie 2013

  Ce fel de crestin este Obama?
  Nu stiu in ce context au fost spuse aceste vorbe, dar totusi are o atitudine aroganta.

 20. Pataphyl
  24 iunie 2013

  E simplu Silva, Babama e un creștin doar conform propriilor afirmații; cum la musulmani îmbrobodirea dușmanilor conform legii taqyia e o datorie, să lăsăm pe fiecare să tragă concluziile!

 21. dr pepper
  24 iunie 2013

  lol „yes we scan” – astia nu sunt aia care l-ar fi ales cu 91%?
  http://news.yahoo.com/french-p…..11650.html

 22. Ovidiu
  24 iunie 2013

  Cum se ocolesc legile (4t amendment, inviolabilitatea corespondentei) : voi ii spionati pe cetatenii nostri, noi pe ai vostri si apoi facem schimb de informatii

  SPIEGEL… a system whose dimensions go beyond the imaginable.

  http://www.spiegel.de/internat…..08609.html

 23. Vlad M.
  24 iunie 2013

  Patriotul ramane cu Vladimir Vladimirovici Putin:

  Edward Snowden, fostul consultant NSA aflat la originea dezvaluirilor despre programele americane de interceptare a comunicatiilor, a formulat o cerere de azil politic in Rusia, anunta surse oficiale, citate de AFP.

  In urma cu cateva ore, presedintele Rusiei, Vladimir Putin, a declarat ca autoritatile ruse nu il vor preda pe Edward Snowden daca acesta va alege sa ramana pe teritoriul rus. „Rusia nu preda niciodata pe nimeni. Dar, daca doreste sa ramana pe teritoriul Rusiei, domnul Edward Snowden trebuie sa renunte la activitatile care ii afecteaza pe partenerii nostri americani”, a declarat Vladimir Putin, citeaza Mediafax.

  Dar e doar un whistleblower, nu un tradator. Poate fi chiar un luptator pentru libertate. One man’s terrorist is another man’s freedom fighter, nu?

 24. dr pepper
  24 iunie 2013

  Daca NSA asculta telefoanele Tsurnaevilor ar fi reusit sa opreasca la timp atentatul din Boston, NSA insa asculta telefoanele americanilor in cel mai pur mod securitienesc. FBI, OSHA, IRS SAMD sunt prea ocupate sa controleze la sange organizatiile Tea Party. Adevaratii teroristi care se opun raiului comunist, simpatizanti ai capitalismului putred.
  Dupa episodul Benghazi unde AL-Qaeda a atacat o ambasada americana unde au murit patru cetateni americani printre care si ambasadorul, administratia a dat vina pe un video obscur anti-islamic si prin inginerii tehnice a reusit sa il bage la inchisoare pe autor pentru ca a vut tupeul sa isi exercite dreptul primului amendament dupa care, cu mic cu mare s-au repezit sa ceara scuze sustinatorilor religiei pacii pentru nerusinarea parintiloe fondatori ce au avut neinspirata idee sa garanteze prin lege libera exprimare printr-un document depasit, vechi de peste 200 de ani.
  Cu siguranta ca adevaratii teroristi sunt cei de la tea party carora le sunt ascultate telefoanele, sunt controlati la sange de catre agentiile statulu si acuzati prematur pentru fiecare atentat petrecut pe teritoriul Statelor Unite.
  Intr-adevar, One man’s terrorist is another man’s freedom fighter, nu? presa si guvernul ii zugraveste pe cei de la tea party ca adevaratii teroristi, pentru mine insa – ei lupta pentru pace iar pina la proba contrarie, snowden este un „whistleblower” din moment ce a dat publicitatii neregulile guvernarii. Probabil ca si cei ce incearca sa aduca la lumina neregulile infaptuite de catre IRS sau DOJ ( fast and furios) sunt tot niste teroristi.

 25. emil borcean
  24 iunie 2013

  Doc. Whistleblower e un termen cu sens precis: o persoană ce reclamă practici nocive sau ne-etice ale firmei la care lucrează, prin intermediul unor canale de comunicare bine stabilite. Asta înseamnă, într-o primă instanță, comunicarea informațiilor respective departamentului din firmă care se ocupă cu primirea și procesarea în mod confidențial a reclamațiilor. Orice firmă din SUA căt de căt organizată cuprinde un astfel de birou intern, iar existența unui astfel de birou este obligatorie pentru instituțiile de stat. Doi, există posibilitatea de a transmite o reclamație direct ministerului de justitie (Department of Justice). Trei, presa americană (nu The Guardian din UK). Și patru, un whistleblower cu conștiința curată nu fuge din țară în brațele celor mai represive regimuri politice de pe glob, apoi le transferă toate informațiile secrete pe care le deține și din poala lor își confecționează o imagine de luptător neînfricat pentru drepturi civile. Disonanța cognitivă la așa ceva e prea mare: luptă pentru drepturile civile ale americanilor din palma chinezilor și rușilor? Ăsta e subiect de sketch Monty Python, nu de whistleblowing.

  Se pare că tu nu citești (sau nu vrei să citești) despre „proba contrarie”.

  Tea Party și cei care aduc la lumină neregulile IRS și DOJ o fac din SUA și prin mijloacele legale la îndemână. Niciunul dintre ei nu a simțit nevoia să protesteze din China și Rusia și să pactizeze cu regimuri dușmane și mai rele decât SUA.

 26. dr pepper
  24 iunie 2013

  salut emil, defineste te rog canalele alea bine stabilite de comunicare. Banuiesc ca nu prea mai esti la curent cu stirile din Statele Unite apropos de presa libera: http://hotair.com/archives/201…..g-sources/
  Nu stiu daca stiti cum a fost atacat Romney intr-o conferinta de presa de catre presa ca a indraznit sa aduca pe tapet subiectul Benghazi.
  Daca vreti va caut eu video-ul

 27. dr pepper
  24 iunie 2013

  Departamentul de Justitie aka DOJ a ajuns unul dintre cele mai caorupte institutii – czarul acestei institutii este Eric Holder.

 28. dr pepper
  24 iunie 2013

  care e proba contrarie? ca l-a poprit putin pe snowden? pina la urma voi faceti dovada ca nu vreti sa ascultati alte opinii si anume acelea ca publicul american a inceput a se teme de agentiile guvernamentale si nu vice-versa cum era odata.

 29. emil borcean
  24 iunie 2013

  Doc, îți pot spune în bună cunoștință de cauză ca firma la care lucrez eu (americană) are un birou intern de reclame confidențiale. I-am citit descrierea și e practic un birou pentru whistleblower, dar fără să menționeze numele. Firma e specializată în software de finanțe, iar o mulțime de infracțiuni avute în vedere țin de practici financiare ilegale sau ne-etice ale angajaților. Biroul asigură confidențialitate și are un proces clar de primire si de verificare a informațiilor, inclusiv interviu cu sursa reclamației. Știu că astfel de departamente/birouri interne sunt frecvente în mediul corporatist și că există politici guvernamentale oficiale de protecție și luare în primire a angajaților de stat care devin whistleblowers. Nu știu dacă NSA dispune de un astfel de birou intern, dar cred că da. FBI are unul.

  Bun, să zicem că Snowden nu ar fi avut încredere în canalele oficiale interne. Ar fi putut să contacteze un congresman Republican sau Democrat la curent cu activitățile serviciilor de spionaj, cineva care este membru al unui comitet parlamentar de supraveghere al acestor organizații. Ideal, ar fi trebuit să se adreseze la cât mai multe canale de sesizare din interiorul sistemului – NSA, Congres, DOJ – iar apoi, dacă nu ar fi avut succes, să se adreseze presei americane. De ce nu s-a adresat lui Matt Drugde, de la Drudge Report? Este cea mai citită sursă de știri din onlineul american. Așa capeți credibilitate de whistleblower veritabil și responsabil.

  Sursele care au dezvăluit scandalul Watergate nu s-au dus în China și Rusia ca să țină de acolo conferințe de presă și să le pună pe tavă secrete de stat.

 30. emil borcean
  24 iunie 2013

  Doc.

  voi faceti dovada ca nu vreti sa ascultati alte opinii si anume acelea ca publicul american a inceput a se teme de agentiile guvernamentale si nu vice-versa cum era odata.

  Unde am afirmat că dezvăluirile lui Snowden apropo de spionajul intern ar fi false, sau de neluat în seamă?
  Cine altcineva a spus așa ceva?
  Tot ce spunem este că Snowden este un trădător, nu un whistleblower. Este antiamerican, nu un bun american ce detestă abuzurile NSA și dorește să le expună publicului, în bună credință.

  Un articol bun pe tema PRISM:
  The Ruling Class Consensus On Domestic Spying

  După cum observi, Snowden nici nu este menționat. Se poate vorbi pe tema asta fără a-l face „erou”.

 31. Costin Andrieş
  24 iunie 2013

  whistleblowers should be “shot in the balls,”

  http://www.theblaze.com/storie…..prise-you/

  cui ii pasa de snowden? asta e din generatia occupy, un mucos irelevant care a fugit din sua (chiar si aia a lui obama) in rusia lui putin ca sa ii dea toate informatiile pe care le-a copiat. faptul ca pe parcurs s-a si aflat de ce face nsa, e aproape un accident pentru povestea si intentiile lui. mult mai important si grav este ce face obama, nu ce incoerentele mucoseniei.

 32. Vlad M.
  24 iunie 2013

  Patriotu’ Snowden lupta in continuare, impreuna cu Assange si Wikileaks.

  Sarah Harrison, WikiLeaks’ legal advisor to Edward Snowden, has made requests for asylum from a long list of nations, according to a news release posted to that organization’s website early Tuesday morning.

  Requests were made following the initial bids submitted to Ecuador and Iceland, with the list now including countries throughout Europe, Latin and Central America, and several others. The complete list is below:

  „The requests were made to a number of countries including the Republic of Austria, the Plurinational State of Bolivia, the Federative Republic of Brazil, the People’s Republic of China, the Republic of Cuba, the Republic of Finland, the French Republic, the Federal Republic of Germany, the Republic of India, the Italian Republic, the Republic of Ireland, the Kingdom of the Netherlands, the Republic of Nicaragua, the Kingdom of Norway, the Republic of Poland, the Russian Federation, the Kingdom of Spain, the Swiss Confederation and the Bolivarian Republic of Venezuela,” the statement reads.

  The Norwegian Foreign Minister, Frode Anderson, confirmed on Tuesday that an application for asylum had been received at the Norwegian embassy in Moscow. However, he noted that although the document is allegedly signed by Snowden, there was no way of verifying the signature’s validity. Anderson declined to give any further information regarding the subject matter of the application.

  Meanwhile, Venezuelan President, Nicolas Maduro, said that Venezuela had not yet received an application for political asylum from the US fugitive.

 33. Silvapro
  24 iunie 2013

  Dans, sint oameni de viziune, care inteleg niste impacturi cu rezultate in viitor. Nu ca Ben-Gurion avea niste informatii secrete de la nu stiu ce conspiratie sionista. Avea el alte probleme de rezolvat.
  Am mai spus si alta data ca daca ar exista acea conspiratie sionista globala, Israelul ar fi fost intr-o cu totul alta situatie. Asa ca hai sa fim seriosi.

  Apoi „sionistii” sint f. ocupati sa-si invete palestinienii despre drepturile lor prin fel de fel de organizatii ca de exemplu „Betzelem” si multe altele.

 34. Vlad M.
  24 iunie 2013

  Silva, Dans nu o sa mai scrie nimic aici. Spam-ul il sau o mananca. N-avem nevoie de cititorii lui David Duke.

 35. Costin Andrieş
  24 iunie 2013

  Rand Paul Warns Edward Snowden: Don’t Cozy Up To The Russians (23 iunie)
  http://www.huffingtonpost.com/…..86455.html

 36. Costin Andrieş
  24 iunie 2013

  „Intelighentia” filorusa de la Bucuresti despre Snowden:

  Vasile Ernu
  Putin & Snowden. Mai intii Putin il compara pe Snowden cu Saharov (marele disident sovietic)… dupa care surpriza de proportii: ii cere lui Snowden sa inceteze sa mai publice documente antiamericane (zice purtatotul de cunivnt a Kremlinului)…. deci Puterea globala face corp comun…. cine-l primeste si protejeaza pe Snowden?????

  Deci pentru Vasile, singura vina a lui Putin e ca ar fi pro-american ????

 37. Pataphyl
  24 iunie 2013

  Costin, nu fi naiv, te rog! Zice să nu mai fie făcute publice docomente care astfel riscă să nu mai fie în posesia exclusivă a lui Putin – e o nuanță importantă ????

 38. Costin Andrieş
  24 iunie 2013

  Pata, nu ai inteles. Vasile Ernu e disident anti-Putin! ????

  „M-am mai cunoscut cu Eduard Limonov, unul dintre cei mai iubiţi şi urîţi scriitori din Rusia. E un scriitor de un talent rar întîlnit, care a scris cartea „Draga mea Edicika”, una din capodoperele literaturii ruse din ultimii 50 de ani. Însă Limonov este şi cel mai mare radical pe care-l are Rusia actuală, el fiind liderul naţional-bolşevik, aliat cu Kasparov împotriva Kremlinului, şi care a stat în puşcărie şi sub comunişti, şi sub Elţin, şi sub Putin. E riscant şi „compromiţător” să te afişezi cu el oriunde în lume, însă vă garantez că merită riscul.

  Asta nu il impiedica pe curajosul Vasile sa se intalneasca cu el. Limonov este „falanga” bolsevica a ideologiei national-bolsevice create de Limonov si ideologul actual al lui Putin, Alexandr Dughin. Daca un scriitoras fara talent din Romania ca Vasile Ernu se intalneste cu Limoniv, nu poate fi atat de periculos.

  …Amicul Zahar Prilepin, unul din străluciţii scriitori ai noii generaţii şi un intelectual angajat politic…

  …editorul meu rus, una din cele mai sclipitoare minţi pecare le-am întîlnit în ultimii ani, Alexandr Ivanov, filosoful şi editorul care în ultimii 10 ani a devenit o instituţie, cel care descoperă şi impune cei mai importanţi scriitori ruşi, de la Sorokin la Prohanov, şi de la Prilepin la Elizarov…”

  http://uichendist.ro/?p=3941

 39. Pataphyl
  24 iunie 2013

  Gotcha, Costin! Pînă și bolșevicii au tainițe sentimentale mai greu de decriptat…

 40. dr pepper
  24 iunie 2013

  emil, era un banc pe vremea lui Ceausescu:
  patru angajati de la o intreprindere democratica pleaca in delegatie.
  in camera de hotel trei dintre ei stateau pina noaptea tarziu si spuneau bancuri politice despre cel mai iubit fiu al poporului.
  al patrulea care vroia sa doarma se hotaraste sa le joace o farsa – se duce la room service si comanda o sampanie care sa fie livrata la ora 2 am fix, apoi la doua fara cinci minute se da jos din pat si le spune prietenilor: ” Bai, voi nu sunteti sanatosi, daca va asculta securitatea [NSA]? Uite spre exemplu, scrumiera asta poate ascunde un microfon, pune mana pe scrumiera si ordona o sampanie pentru camera 23.
  Dupa doua minute se aude un ciocanit in usa, un ospatar se prezinta cu o sampanie.
  Cei trei renunta si urmeaza o noapte de somn.
  A doua zi, eroul nostru se trezeste singur in camera si se duce la receptie sa intrebe ce s-a intamplat cu cei trei prieteni ai sai
  – Ah, i-a ridicat securitatea dis de dimineata, raspunde receptionista.
  – Bine, dar de ce nu m-au ridicat si pe mine?
  – Colonelului de la securitate i-a placut mult gluma cu scrumiera.

  Asa si cu tine – un whistkeblower nu e whistleblower destul daca nu urmeaza ierrahia partidului.

 41. Vlad M.
  24 iunie 2013

  Victorie!! Cel mai probabil, eroul rompolistilor se va indrepta spre democratia autentica a Venezuelei.

  Wednesday, July 10

  03:40 GMT: Edward Snowden will likely accept political asylum in Venezuela to escape prosecution in the United States for disclosing secret widespread government surveillance, according to Glenn Greenwald, the journalist who published the NSA documents and remains in contact with the fugitive whistleblower. While Greenwald noted Snowden has not yet officially accepted Venezuela’s offer, it does appear to be the country most likely to guarantee him safe travel from the Moscow airport, where he has remained in hiding in recent weeks. Greenwald told Reuters a final resolution to the international dilemma could take “days or hours or weeks” to ultimately unfold.

  Jos statul totalitar! Traiasca Libertatea! In Venezuela lui Chavez si Maduro.

 42. Vlad M.
  24 iunie 2013

  Soc si groaza, tovarasi!

  Freedom Fighter Edward Snowden Hires KGB Lawyer Who Urged Ban on Internet Anonymity

  NSA leaker Edward Snowden, who’s residing in a Moscow airport and now seeking asylum in Russia, has hired legal counsel there that might get him purchase with the Russian security state, but isn’t likely to endear him to the U.S. government or human-rights organizations. AFP reports that Anatoly Kucherena, ”a Russian lawyer who helped Snowden file an application for asylum in Russia earlier Tuesday,” happens to “sit on the ‘public council’ of the Federal Security Service (FSB), which was created by Putin in 2006.”

  Cine ar fi crezut asa ceva? Ce surpriza! Un whisteblower (care nu e tradator) se da cu KGB-ul.

 43. Vlad M.
  24 iunie 2013

  Soc si groaza se intoarce!

  Snowden granted 1-year asylum in Russia, leaves airport

  NSA whistleblower Edward Snowden has been granted temporary asylum in Russia and is allowed to enter the country’s territory.

  The whistleblower has been granted temporary political asylum in Russia, Snowden’s legal representative Anatoly Kucherena said.

  “I have just handed over to him papers from the Russian Immigration Service. They are what he needs to leave the transit zone,” he added.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ce ai mai putea citi
ro_RORomanian