FUNDATIA IOAN BARBUS

„Îndrăznește să crezi”

Actuala coaliție aflată la guvernare mi se pare bine organizată și extrem de perseverentă în a-și atinge obiectivele. Astfel am putut vedea cum statul este acaparat bucată cu bucată, cum ei învață din înfrângeri, cum treptat, treptat, tind să instaureze controlul asupra tuturor instituțiilor, cum relația noastră cu UE se deteriorează pe zi ce trece.

La ceea ce se întâmplă acum în țară, pot să ne treacă mai multe scenarii prin fața ochilor…, dar oare care ar fi cel mai negru scenariu posibil? Cred că răul maxim ar fi scoaterea țării din UE și instaurarea dictaturii partidului-stat. Cum ar putea arăta țara într-un astfel de scenariu apocaliptic?

În cele ce urmează vom încerca să răspundem la trei întrebări: Oare care ar putea fi obiectivele lor? Oare cum ar putea implementa acele obiective? Ce urmări ar avea ele pentru noi?

Obiectivele lor:

Este destul de clar, prioritatea pentru ei o constituie scăparea de dosare, adică de perspectiva de a face pușcărie. Următorul obiectiv nu poate fi decât securizarea averilor făcute deja, ceea ce înseamnă implicit asigurarea că justiția nu va mai fi niciodată capabilă să îi deranjeze, dar și menținerea eternă la putere (direct sau prin interpuși) sau – cel mult – pierderea puterii în fața unei opoziții de operetă. Obiectivul ar fi de fapt să fie tot ei și pe stânga și pe dreapta. Partide reale care să poată conta și care să se opună pe bune statului mafiot nu trebuie să poată exista. Eventual, în cazul în care chiar sunt lăsate să existe, ele nu trebuie să poată să depășească anumite dimensiuni.

După atingerea acestor obiective primare nu ar fi rău nici un picuț de ,,faimă” și de ,,admirație“, de ,,stimă” atât pe plan național cât și internațional, aceasta înseamnă înhăitarea cu țări și organizații politice ce pot să aprecieze un stat mafiot. Adică de ce să nu fie bogați și puternici, voința lor să fie lege, să fie totodată temuți, iubiți și admirați ca veritabili eroi ai poporului…, din această perspectivă epoca de aur a lui Ceaușescu constitue o prețioasă sursă de inspirație.

Cum le pot concretiza:

Ca să scape de dosare și să nu mai aibă o amenințare din partea justiției, pe termen mediu și lung cred că trebuie să ne scoată din UE. Atâta timp cât vom fi în UE vor fi mereu agasați și amenințați de lupta anticorupție și de reproșurile și sancțiunile europenilor. Evident că pentru cei mai mulți dintre ei ar fi totuși de preferat ca România să poată rămâne în UE și ei să poată fura liniștiți mai departe, să poată să deturneze fonduri UE , dar fără să aibă frică de nici o justiție… Cred că din perspectiva lor este de preferat să scape de UE și să rămână cu averile intacte și totodată la butoane fără frică de consecințe. Erdogan, Putin sau chiar Maduro sunt exemple clare care le arată că se poate.

Posibilitatea de a ieși din UE, deși momentan este foarte puțin probabilă, nu trebuie totuși să ne pară neapărat SF… Recunosc că ar fi o manevră extrem de dificilă și riscantă pentru ei , dar ce nu face omul să își păstreze averea, puterea și libertatea… oricum din perspectiva lor cred că merită să încerce, până la urmă ce au de pierdut? Poate vor reuși și atunci, cu puțin tupeu și perseverență, au câștigat totul.

Până una alta ei ar trebui să bifeze în mod obligatoriu o serie de realizări. În cele ce urmează vom enumera doar câteva dintre acestea.

Trebuie să penetreze absolut toate instituțiile statului, să aibă peste tot, în special la conducere, oamenii lor, oameni ce să depindă de partid și de bunăvoința liderului suprem. Două dintre instituțiile ce trebuie capturate cât mai rapid sunt armata și SRI-ul.

Facebook-ul și internetul în general trebuie cenzurat pentru a preîntâmpina orice reacție masivă și concertată a unei populații nemulțumite.

Trebuie să mențină o bună parte a populație dependent de ei, adică săracă și dezinformată și convinsă ca alții, oricare ar fi ei, sunt de vină pentru tot răul din societate.

Trebuie să mențină populația divizată și segmentul potențial periculos să fie demoralizat, dezorganizat și fărâmițat și, nu în ultimul rând condus, măcar parțial, de niște infiltrați.

Trebuie ca prin diverse forme să poată să pună mâna pe absolut toate resursele ce le mai deține statul.
Trebuie ca toate televiziunile importante și în general toată presa care contează să fie controlată de ei.
Trebuie să își fidelizeze prin beneficii date de la buget pe toți conducătorii administrațiilor locale.
Adoptarea și menținerea unui discurs populist, cu accente pe un pseudonaționalism și pseudopatriotism ce să fie îndreptat anti-Occident și anti-America, dar care să fie totodată prorus.

Pe termen lung este foarte important să nu mai permită posibilitatea existenței unor alegeri cu adevărat libere, nu are rost să riște ca astfel să piardă totul.

În ultimă instanță ceea ce trebuie ei să facă este de fapt, într-o formă sau alta, să instaureze dictatura, eventual înainte sau dacă nu după ce au reușit să ne scoată din UE.

Consecințe pentru noi:

Dacă cel mai negru dintre scenarii se va împlini, mă refer aici la instaurarea dictaturii partidului stat și la ieșirea noastră din UE, consecințele pentru noi ar fi cu totul devastatoare. Fără prea mare efort putem enumera doar câteva dintre ele.

Astfel, datorită ieșirii din UE vom pierde toate tipurile de fonduri europene. Oare cum va arăta agricultura noastră fără fondurile date prin intermediu APIA? Oare cât de mulți agricultori vor fi loviți doar de această pierdere?

De asemenea, cei aproximativ 4 milioane de români nu vor mai avea drept de lucru și de ședere în UE. Unii dintre ei, relativ puțini, vor putea primi azil politic în uniune, dar cei mai mulți probabil că vor fi nevoiți să se reîntoarcă acasă, ceea ce însă foarte mulți nu o vor face, chiar cu riscul de a rămâne ilegali sau la limita legii. Oare câtă umilință vor fi forțați să îndure? Oare câte joburi bine plătite vor fi luate de alții, ai noștri nemaiavând dreptul legal să lucreze?

Probabil că se va mai putea pleca totuși din țară doar că vor fi reintroduse regimul umilitor al vizelor. Oare câți dintre noi își mai amintesc de pildă de coziile infernale la ambasada Germaniei sau a Americii, sau de faptul că nu aveai nici un control asupra posibilității de a părăsi țara.

Într-un astfel de scenariu un alt rău major se va întâmpla și anume cele mai multe investiții străine se vor retrage neputând lucra în mediul economic nesigur haotic și arbitrar. Mult hulitele multinaționale vor pleca lăsând sute de mii de oameni fără un loc de muncă. Cu ce își vor plăti ratele acei oameni? Cum vor reuși ei să își întrețină familile? Oare nu vor pierde toată bruma de avere și de bunăstare strânsă până atunci? De la cine va mai lua statul bani pentru pensii și pentru ajutoare sociale?

Pierderile masive de locuri de muncă vor duce la prăbușirea celorlalte ramuri ale economiei. Astfel de pildă piața imobiliară va putea să scadă dramatic, undeva la nivelul lui 2001 sau 2002, cei ce au cumpărat cu credite vor pierde apartamentele, băncile le vor lua dar și ele la rândul lor nu vor prea avea cui să le mai vândă.
Această prăbușire a pieții imobiliare și penuria locurilor de muncă ne va afecta pe toți indiferent că am fost pro, contra sau indiferenți față de instaurarea dictaturii. Inclusiv baronii vor avea de pierdut aici căci proprietățile lor nu vor mai valora mare lucru, dar oricicum va fi atunci prea târziu ca să mai poți schimba ceva.

Statul se va împrumuta din ce în ce mai greu și la o dobândă din ce în ce mai mare de pe piețile de capital. Inflația va crește amețitor întrucât mașina de tipărit bani va funcționa fără întrerupere.
După un anumit interval de timp măsurile populiste, unele pe model venezuelean dar, fără să avem petrolul acelei țări, nefiind sustenabile, mai repede sau mai târziu vor duce la prăbușirea financiară a statului. Aceasta evident că nu va fi vina conducătorilor, ci se va datora exclusiv complotului intrenațional condus de la Bruxelles și Washington.

Cei plecați din țară vor fi nevoiți să își ajute rudele rămase aici, iar acești bani vor fi una dintre puținele surse de venit pentru o parte a populației.

Aceasta va însemna foamete, disperare, revolte înăbușite cu patriotism de către jandarmerie și poate chiar de către armată.

De asemenea, dacă se va ajunge aici vor fi valuri masive de plecări din țară, aceasta cu condiția ca granițele să mai fie deschise și UE cea hulpavă și hulită să mai fie dispusă să ne primească.
Nu în ultimul rând ar fi poate posibilă chiar și o dezmembrare a țării, locuitorii din partea vestică a României pot fi aduși la convingerea că doar separarea de restul țării ar putea constitui o salvare dintr-o situație absolut dramatică.

Concluzie:

Șansele ca actuala putere să ne scoată din UE și să instaureze dictatura sunt momentan mici, dar, dacă nu facem nimic, șansele respective cresc pe zi ce trece. Nu putem să ne facem că nu observăm că pe zi ce trece au mai reușit să acapareze încă o bucățică din stat, nu putem să nu observăm perseverența diabolică și organizarea de tip mafiot ce treptat, pas cu pas, tinde să controleze totul. Personal am convingerea că în cele din urmă nu vor reuși, dar aceasta nu înseamnă câtuși de puțin că răul care tinde să ne înhațe trebuie subestimat, din contră, pentru o mai bună mobilizare ar trebui supraestimat.

La cum merge treaba avem doar trei alternative. Mai repede sau mai târziu vom fi nevoiți să ne decidem pentru o variantă.

Putem să rămânem și să luptăm ca să nu se ajungă la o astfel de situație. Eu personal am convingerea că aceasta este cea mai bună soluție.

O altă variantă ar fi să renunțăm pur și simplu și să plecăm în altă țară. Dar cine renunță o dată va fi predispus să o facă mereu… astfel va accepta să fugă mereu… până ce nu va mai avea unde să fugă și unde să se ascundă.

Mai avem și varianta comodă să nu facem nimic, nici măcar să mergem la vot, fie ce o fi, am mai trecut noi prin crize, om trece și prin asta, am mai trăit noi în dictatură și până la urmă, mai greu, dar tot ne-am descurcat.
Dacă nu facem nimic ,,îndrăznește să crezi” că este posibil să ajungem la o dictatură. Poate că până la urmă un singur lucru este cu adevărat important pentru fiecare în parte și anume, până nu este prea târziu, să ne decidem!

Silviu Buzan

Puteți sprijini activitatea noastră cu o donație unică sau una recurentă prin Patreon.

ILD Contributor

ILD Contributor

1 Comment

  1. […] pentru restul articolului dati click aici […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ce ai mai putea citi