FUNDATIA IOAN BARBUS

Internaționala socialistă rămâne solidară cu infractorul condamnat Lula

O jale adâncă ține înlăcrimată bună parte din stânga latino-americană. Câștigarea alegerilor în Mexic de către candidatul stângii a fost, pentru presa multor țări latine, cam ca nunta după înmormântare. Sursa profundei dureri – condamnarea și întemnițarea pentru mulți ani a fostului președinte al Braziliei, Luiz Inácio Lula da Silva. Printre oamenii care l-au apreciat sincer pe președintele brazilian a fost și Președintele Planetei Pământ, Obama, care l-a numit public, cu admirație, “Cel mai popular politician din lume”! Pe 7 aprilie, anul curent, Lula da Silva a trebuit sa se prezinte cu bagajul la poarta închisorii.

Omul, plecat de jos, din rândurile celor mai săraci, a ajuns șef de sindicat, membru fondator al Partidului Muncitorilor și, foarte important, fondator, împrenă cu Fidel Castro, al Forumului de la Sao Paulo, lansat în iulie 1990. Astfel, și datorită organizației acesteia care trebuia să ducă mai departe lupta comunismului latino-american cu lumea liberă, lupta pierdută în Europa după căderea Zidului Berlinului, Luiz Înácio Lula da Silva era unul dintre clasicii în viață ai stângii latine și mondiale dinainte să fie ales președinte al Braziliei. Având și intelectualii stângii alături, a devenit pe parcursul mandatului său de președinte o vedetă politică de talie mondială, fiind unul dintre principalii susținători ai unei ordini mondiale multi-polare din postura de susținător al grupului BRICS, care ar fi trebuit să limiteze drastic influența Americii în lume, atât economic cât și militar.

Oarecum normal pentru el a venit, în condițiile astea, și susținerea pe care a acordat-o programului nuclear al Iranului, împotriva intereselor Israelului, Americii și a întregii lumi libere.

Ecologist convins, de asemeni; luptător împotriva folosirii combustibililor fosili și mare simpatizant al soluțiilor alternative, chiar dacă acestea sunt câteodată mult mai nocive pentru mediu, un raport al Națiunilor Unite numind producția de biocombustibili, susținută viguros de Lula, “crimă împotriva umanității“!

“Cel mai popular politician din lume” a străbătut o cale lungă, ne spune un articol din Newsweek din care aflăm că Lula nu a pus pâine în gură până la vârstă de 7 ani, din cauza sărăciei extreme în care trăia familia lui.

La toată această desfășurare de geniu politic și carismă, reacțiunea nu putea sta fără să lovească îndărăt.
În urmă unui proces lung și categoric nedrept, după unanima părere a stângii din toată America Latină, fostul președinte a fost condamnat la 9 ani de închisoare, apoi, după ce a făcut apel, declarându-se nevinovat, a primit un spor de pedeapsă care i-a dus sentința la 12 ani. Corupție și spălare de bani. Acuzațiile nu au surprins pe nimeni, câtă vreme președintele venit din rândurile socialiștilor ajunsese să fie cunoscut că unul dintre cei mai bogați politicieni ai Braziliei. Iar despre fiul sau, Fabio Luis Lula da Silva, numit de presă Lulinha, se știe că a fost implicat în câteva scandaluri financiare de răsunet urmate de pierderi masive ale firmelor implicate, în urma cărora au pornit și ceva anchete ale poliției, lucru care nu l-a oprit pe președintele brazilian să își numească progenitura “Ronaldinho a lumii afacerilor”! Tânărul e sigur priceput la bani, numai că, din cât transpare în presă, la făcutul lor praf, în sume mari.

Revenind la fostul președinte, acum aflat la închisoare, era clar că nu o să fie abandonat de ai lui – e susținut cu disperare de presa angajată politic a stângii, cu sloganul “Free Lula“!

De acord, poate suna rău asta, dar nouă, românilor, ne sună în schimb familiar sloganul “Lula e un prizonier politic” atunci când e vorba de un socialist sau comunist corupt, condamnat pentru faptele lui.

Ministerul de Externe al Cubei a denunțat condamnarea tovarășului Lula pe motive evident politice și a refirmat solidaritatea cu acesta. O mulțime de articole din presa cubaneză îl plâng pe prizonierul ilustru.

Iar din Venezuela, susținere necondiționată! Mitinguri de solidaritate. Maduro chiar a postat pe Twitter – “We are all Lula”.

Or fi. Partidul Socialist Unit din Venezuela a dat un comunicat prin care declară completă solidaritate cu tovarășul Lula. Partidul Comunist din Venezuela a dat un comunicat în care spune că închiderea lui Lula trebuie să fie un semnal de trezire pentru mișcarea revoluționară. Marile spirite, cum se întâlnesc ele! Ai lor au aceleași probleme pe care le au și ai noștri.

ACP

Puteți sprijini activitatea noastră cu o donație unică sau una recurentă prin Patreon.

Redacţia

Redacţia

Conservatori români

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ce ai mai putea citi