FUNDATIA IOAN BARBUS

Intervenție brutală a forțelor speciale la Kiev în timpul concertului de solidaritate organizat de polonezi

Sub titlul „Polonia pentru Ucraina liberă”, TV Republika a anunțat deja de mai multe zile organizarea unui concert în sprijinul Euromajdanului, concert ce urma a fi transmis în direct duminică 19 ian 2014, ora 19 (ora Kiev-ului), resp 18 (ora Varșoviei), cu participarea mai multor soliști și formații poloneze de mare popularitate: Maleo Reggae Rockers, Dariusz Malejonek, Paweł Kukiz și KGBand (Krawczyk Grand Band). În același timp, la clubul Hybrydy de la Varșovia avea loc un concert de solidaritate cu Ucraina.

Tv Republika este postul de televiziune conservator, înființat în urmă cu câteva luni în Polonia. Redactor șef al acestei televiziuni este un autor binecunoscut cititorilor ILD, bun prieten al blogului nostru: Bronislaw Wildstein, scriitor, jurnalist, marcant lider intelectual al dreptei poloneze, veteran al luptei anticomuniste încă din anii 70.

În zilele premergătoare concertului, regimul Ianukovici a trecut la măsuri antidemocratice radicale, o adevărată putinizare-fulger a Ucrainei. S-au trecut rapid prin votul parlamentarilor din Partidul Regiunilor (al lui Ianukovici) și al comuniștilor, cu încălcarea procedurilor parlamentare, mai multe legi care îngrădesc libertatea de expresie și de asociere. Se interzic orice marșuri, adunări și manifestații. Activitatea organizațiilor independente este puternic limitată. Opozanții regimului sunt expuși la lungi pedepse cu închisoarea. Patriarhul Sviatoslav al Bisericii Greco-Catolice din Ucraina a primit o scrisoare de la ministrul culturii în care acesta din urmă amenința cu scoaterea în afara legii a acestei biserici, în cazul în care preoții acesteia nu încetează să fie alături de demonstranții de pe Maidan.

În ciuda acestor măsuri, reprezentanții TV Republika și artiștii care își anunțaseră participarea au comunicat că nu renunță la concertul planificat. Este un act de curaj deosebit, întrucât la Kiev se așteaptă din zi în zi o intervenție în forță a unităților Berkut.

Concertul polonez își propune tocmai să fie alături de manifestanți în aceste momente deosebit de dificile și să atragă atenția lumii întregi, cerându-i să se solidarizeze cu forțele democratice din Ucraina. Deja la ora începerii concertului, forțele Berkut au atacat demonstranții pe o stradă laterală din apropierea Maidanului. Amintim că în trecut, forțele speciale au mai avut intervenții deosebit de brutale împotriva manifestanților dar, de obicei, acestea s-au desfășurat noaptea, atunci când pe Maidan se găseau mai puțini demonstranți și jurnaliști. Intervenția de astăzi, declanșată duminică seara, în zi de sărbătoare – ucrainenii cinstesc astăzi Botezul Domnului – este în sine un act de sfidare suplimentar. Regimul Ianukovici vrea să arate lumii civilizate că nu ține cont de nimic, și e gata să execute un masacru de tip Tien An Men, în 2014, în direct, în fața camerelor.

Cu toate acestea, concertul polonez a început.

A luat cuvântul Bronislaw Wildstein, care le-a spus celor prezenți „Vă înțelegem foarte bine! Și noi am trecut prin asta în urmă cu 20-30 de ani. Polonezii de bună voință știu ce se petrece astăzi la Kiev și știu că această cauză (pentru care luptați) este și cauza lor.”

În mulțime sunt prezente steaguri ucrainene, poloneze, georgiene, lituaniene și cecene – în semn de solidaritate a acestor națiuni cu demonstranții de pe Maidan.

Prima a cântat formația KGBand, foarte bine primită de ascultători. Între timp, Maidanul este înconjurat de forțele speciale, zboară sticle cu benzină, împortiva demonstranților sunt lansate gaze lacrimogene. Bianca Zalewska, traducătoarea discursului lui Wildstein, este atacată cu gaz de persoane niedentificate. Concertul continuă, totuși, cu formația Kozak System.

În jurul orei 18.50 (ora Varșoviei) concertul este însă întrerupt. Bronislaw Wildstein transmite că situația de pe Maidan a devenit dramatică. Bartłomiej Maślankiewicz, reporterul TV Republika a fost și el lovit de o sticlă cu benzină. Decizia întreruperii concertului s-a luat la cererea organizatorilor manifestației de la Kiev. Polonezii speră că totuși situația se va mai calma și vor putea continua.

Din păcate, în prezent au loc ciocniri violente, ard autobuze, se aud explozii. Sunt deja răniți.

update

Fotoreporterul Gazetei Polska, Tomasz Adamowicz, cel care a făcut pozele postate de noi aici, a fost lovit de o piatră și rănit la cap! A ajuns în cele din urmă la spital, dar cu întârziere, pentru că a trebuit să aștepte până s-a umplut salvarea!
https://niezalezna.pl/50839-fotoreporter-codziennej-tomasz-adamowicz-ranny-w-kijowie-kamieniem-zostal-uderzony-w-glowe

Puteți sprijini activitatea noastră cu o donație unică sau una recurentă prin Patreon.

Anca Cernea

Anca Cernea

De profesie medic, Anca Cernea este preşedintele Fundaţiei Ioan Bărbuş, fiica fostului lider si senator naţional-ţărănist. Anca Cernea a fost vicepreşedinte al Tineretului Universitar Naţional Ţărănesc şi al Organizaţiei de Tineret a PNŢCD la începutul anilor '90. În timpul guvernării CDR, Anca Cernea a fost director al Direcţiei Relaţii Internationale în cadrul Departamentului pentru Administraţie Publică Locală al Guvernului României.

10 comentarii

 1. Anca Cernea
  19 ianuarie 2014

  Imagini ale ciocnirilor – website Radio Libertatea

 2. Emil Borcean
  19 ianuarie 2014

  Depeșă de la fața locului transmisă de Mircea Toma: „Cele două părți partizane s-au încăierat. Violență și intoleranță de ambele părți. Continuăm să monitorizăm situația, neutri și imparțiali.”

 3. Anca Cernea
  19 ianuarie 2014

  În cursul nopții, au fost transportate la spitalele din Kiev persoane cu răni produse prin împușcare cu armament de luptă.
  (sursa Niezalezna.pl)

 4. Anca Cernea
  19 ianuarie 2014

  La Kiev s-a tras. Cu muniție de luptă. A fost găsit trupul neînsuflețit al unuia dintre demonstranți. Omul a murit împușcat, probabil de un lunetist. (sursă: niezalezna.pl)

 5. Anca Cernea
  19 ianuarie 2014

  Kiev: o filmare de azi, cu relatarea reporterului TV poloneze Republika, Bartłomiej Maślankiewicz

 6. Anca Cernea
  19 ianuarie 2014

  Acum deja se vorbește de patru morți. Cel din imaginea de la @5 avea 22 ani. Îl chema Sierhii Nigoian, era armean de origine.
  Iată-l aici recitând, pe Majdanul de la Kiev, versuri de Taras Sevcenko.

 7. Costin Andrieş
  19 ianuarie 2014

  ready. photo by Reuters #Євромайдан #Евромайдан #Euromaidan

 8. Costin Andrieş
  19 ianuarie 2014

  Two protesters killed in Kiev clashes http://www.bbc.co.uk/news/world-europe-25838962

 9. Anca Cernea
  19 ianuarie 2014

  @9 Costin, jurnaliștii polonezi dau cifra de 5 morți și 300 de răniți în ultimele 24 de ore la Kiev. Informația provine de la medicii serviciului sanitar organizat de protestatari. Procuratura g-rală a Ucrainei a confirmat doi morți, prin împușcare. BBC, imparțial ca Mircea Toma.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ce ai mai putea citi
ro_RORomanian