FUNDATIA IOAN BARBUS

INTERVIU Adrian Zuckerman: Sunt șanse ca România să fie inclusă anul acesta în programul Visa Waiver, care va permite românilor să circule fără viză în SUA

„Sunt multe speranțe că chiar anul acesta, România se poate califica pentru Visa Waiver și ca să facă asta, cer oamenilor care mă ascultă astăzi ca ei sau prietenii lor, care se duc să aplice pentru o viză, să fie siguri că au toate documentele în ordine”,  spune domnul Adrian Zuckerman, ambasadorul american (2019-2021) numit de Donald Trump la București, într-un interviu pentru ILD. 

Vă prezentăm mai jos a doua parte a interviului.

Vedeți prima parte:
Adrian Zuckerman susține candidatura lui Klaus Iohannis la NATO: Secretarul General trebuie să înțeleagă valoarea strategică a Mării Negre

Costin Andrieș: Ca parte din viitorul relației dintre România și SUA, sau ca parte din apropierea relației dintre țările noastre, există și un factor care contează mai mult dpdv sentimental – eliminarea vizelor de intrare în SUA – pentru că orice român poate primi viză ca să meargă în SUA, ca turist sau cu afaceri. Dar există viza pe care SUA o cere cetățenilor români. Ce ar trebui făcut ca să scăpăm de această viză?

Adrian Zuckerman: Visa Waiver e un lucru important, în opinia mea, psihologic (pentru români). Înainte să ajung la asta, țin să vă spun ceva. Eu am emigrat din România când aveam nouă ani, și când eram mic și eram aici, în afară de română, limba principală era franceza, apoi germana, poate un pic de spaniolă, dar foarte puțini oameni vorbeau engleză atunci. Acum este exact invers, în afară de română, poți să mergi oriunde în România și toată lumea vorbește engleză. Foarte puțin oameni vorbesc franceză, germană și alte limbi.

Costin Andrieș: Nimeni nu vorbește rusă.

Adrian Zuckerman: Din fericire, și sper să nu începem din nevoie. Astfel, relațiile dintre România și America sunt foarte apropiate, vor continua să fie apropiate și am spus tot timpul ca America este cel mai bun prieten al României.

Programul Visa Waiever e un program global făcut de americani. Înainte să fie început programul, ca să vii ca turist în America, să stai mai puțin de 90 de zile, era nevoie de o viză, indiferent de țară. Dar cu timpul, prin acest program, țările care sunt aliați americani și unde rata de respingere a aplicațiilor e de 3% sau mai puțin, primesc Visa Waiver.

Costin Andrieș: Atunci, din punctul de vedere al Americii, nici nu mai contează, dacă 97% din cererile de viză sunt acceptate, viza nu mai are sens.

Adrian Zuckerman: Exact. În plus, sunt și alte cerințe pentru renunțarea la viză. Rapoarte tehnice făcute de guvern despre cine trece, cine nu trece granița și alte lucruri, care s-au rezolvat în mare parte sau integral între America și România. Nu erau rezolvate în urmă cu câțiva ani, când eram eu ambasador.

Costin Andrieș: Soluționarea problemei vizei ține de România sau de SUA? Pentru că rău voitorii, cum ar fi propaganda rusă, spun că noi avem viză la intrarea în SUA pentru că America ne disprețuiește și ne consideră cetățeni de rangul doi.

Adrian Zuckerman: America nu disprețuiește România și, cum am spus, România nu are un prieten mai bun decât America. Problema este că atunci când eu eram ambasador, erau câteva chestii tehnice care trebuiau făcute între România și America ca să se califice pentru Visa Waiver – eliminarea vizelor.

Aceste chestii tehnice nu erau făcute de România până acum câțiva ani, din ce înțeleg acuma, s-au rezolvat lucrurile astea complet sau în mare parte și singurul obstacol care a rămas este rata de respingere, care ar trebui să fie de 3% sau mai puțin. În urmă cu un an, rata de respingere era de 10 – 11 la sută, dar în ultimele câteva luni s-a redus la 7-8 la sută, și eu sper să se reducă în continuare.

Costin Andrieș: Credeți că e posibil într un an, doi, trei – cinci?

Adrian Zuckerman: Eu sper că mai repede. Sunt multe speranțe că chiar anul acesta România se va califica pentru Visa Waiver. Ca să se întâmple acest lucru, eu cer celor care mă ascultă azi ca ei, sau prietenii lor, care aplică pentru o viză de intrare în SUA, să fie siguri că au toate documentele în ordine. Dacă știi că îți trebuie trei, patru documente și nu le ai pe toate, o să fii respins, iar asta nu ajută pe nimeni. Nu aplicați dacă nu aveți toate documentele, pentru că principalul motiv pentru care sunt respinse vizele e că mulți aplică fără să aibă documentele în ordine. Așadar, dacă nu le aveți, nu aplicați acum.

Și mai ales, mulți cred că dacă li s-a respins dosarul azi și aplică din nou în trei luni, va fi aprobat. Nu va fi aproabat, și în loc să fie o respingere, ai două sau trei. 

Costin Andrieș: Dacă cineva este respins acum, pentru că nu are dosarul complet, peste trei luni, când aplică din nou, dacă îl are în regulă, primește viza.  

Adrian Zuckerman: Desigur că primești viza, dar dacă nu ai ce ți-a lipsit prima dată sau nu ai putut să clarifici lucrurile, sau dacă există dosare penale, sau acuzații penale, aceste lucruri nu pot fi ascunse.

În opinia mea, e un lucru foarte bun ca România să aibă Visa Waiver (n.ed. ca SUA să renunțe la viza pentru cetățenii români). Eu cred că românii, ca turiști, e un lucru bun să vadă cum e America. E bine pentru americani să vadă cum e România. Țările sunt foarte apropiate, eu lucrez cu companii de tehnologie și alții care încearcă să se dezvolte în America, sau aici, încerc să aduc investitori în România. 

Potențialul român, cum am spus mai devreme, e absolut enorm. E o țară fabuloasă, cu un potențial enorm, dar trebuie dezvoltat acest potențial. Dacă nu faci nimic, nu se dezvoltă singur. Trebuie lucrat ca să ajuți investitorii care vin aici și ca oamenii din România trebuie să vadă ce se întâmplă în America, să învețe și să mergem înainte împreună.

Puteți sprijini activitatea noastră cu o donație unică sau una recurentă prin Patreon.

Costin Andrieş

Costin Andrieş

Autor, co-fondator și redactor-șef ILD https://twitter.com/CostinAndriess

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

„Sunt multe speranțe că chiar anul acesta, România se poate califica pentru Visa Waiver și ca să facă asta, cer oamenilor care mă ascultă astăzi ca ei sau prietenii lor, care se duc să aplice pentru o viză, să fie siguri că au toate documentele în orgine”,  spune domnul Adrian Zuckerman, ambasadorul american (2019-2021) numit …

aMBASADOR SUA LA BUCUREȘTI 2019 - 2021 administrația TRUMP - VISA WAIVER -
Ce ai mai putea citi
ro_RORomanian