FUNDATIA IOAN BARBUS

Interviu Ion Mihai Pacepa. UPDATE: ascultati interviul FULL

La 4 saptamani de la lansarea in SUA, B1TV a difuzat „Dezinformare”, documentar insotit de cartea cu acelasi nume a lui Ion Mihai Pacepa.

„Dezinformare” a fost urmat de un interviu cu James Woolsey, fost director al CIA, și un unul cu Ion Mihai Pacepa. Dupa cunostintele mele, acesta e singurul interviu audio cu fostul general de Securitate roman.


— sursa inregistrare interviu: Multumesc lui Stelian M | Transrciere pe evz.ro.

Atat filmul cat si interviurile ce au urmat sunt extrem de importante si actuale, motiv pentru care sper ca vor provoca dezbaterile atat de necesare intr-o Romanie in care oamenii din structurile fostei Securitati au inca putere si influenta.

Unul dintre subiectele discutate in film a fost reverberatiile subversiunii si dezinformarii sovietice in America contemporana, fiind discutata aici presedintia lui Barack Obama si implicatiile acesteia.

( vedeti si Simpatia Administrației Obama pentru criminali comuniști – omagii pentru Mao și Ho Și Min | Am spus eu că Obama e comunist? )

Cititi si articolul publicat de Vladimir Tismaneanu imediat dupa difuzarea filmului si interviurilor: Cui i-e frica de Ion Mihai Pacepa?

Puteți sprijini activitatea noastră cu o donație unică sau una recurentă prin Patreon.

Costin Andrieş

Costin Andrieş

Autor, co-fondator și redactor-șef ILD https://twitter.com/CostinAndriess

22 de comentarii

 1. Silvapro
  29 iulie 2013

  Am ramas traznita ca condamnarile politice din timpul comunismului au ramas in piciore. E de science fiction.

 2. Anca Cernea
  29 iulie 2013

  Filmul ”Disinformation” ar trebui văzut de toată lumea!!! E extrem de important! Sper să se poată găsi DVD-ul.

 3. Liv STOmer
  29 iulie 2013

  De curiozitate (daca si cat din informatiile astea puteti sa spuneti), cum ati obtinut interviul, ca aseara n-a putut fi vazut online? scria „acest film nu are drepturile de difuzare online” sau ceva de genul asta

 4. DanCanada
  29 iulie 2013

  Documentarul este EXTRAORDINAR! Nu e prea multa informatie inca, probabil e nou. Am apucat doar a doua jumatate dar si-asa a fost tare. De exemplu nu stiam ca Lee Harvey Oswald a fost ‘cetatean’ rus vreo trei ani de zile. Chiar am sapat pe net si e adevarat! Ca si chestia cu palestinianul 100% Yasser Arafat care a fost de fapt egiptean (n-am stiut) si rusii l-au poleit sa para marele ‘luptator pentru pace’ de mai tirziu.
  Mi-a placut ca e un documentar actual: ajunge la zilelele noastre, explica de exemplu radicalizarea democratilor din SUA, cum e Obama un radical marxist + mizeria cu Bengazi.
  As vrea sa vad cum ar ‘combate’ boii du jour tip critikk & others chestiile din documentar ????

 5. Costin Andrieş
  29 iulie 2013

  Boii du jour ???? ar spune, si o spun! ca Pacepa e un tradator, si l-a tradat pe Ceausescu si KGB-ul. Bine, pentru ei Ceausescu+KGB=Romania, deci spun ca Pacepa a tradat Romania.

 6. Anca Cernea
  29 iulie 2013

  Foarte bun răspunsul lui Pacepa, când l-a întrebat Bădin dacă a trădat sau nu. A zis da, am trădat, pe vremea când am lucrat pt Securitate.

 7. DanCanada
  29 iulie 2013

  Intre timp a aparut pe EVZ transcriptul la tot interviul. Link-ul la prima parte:

  http://www.evz.ro/detalii/stiri/interviu-ion-mihai-pacepa-1049648.html

  @Costin: Am vazut la comentarii in EVZ, sint absolut distractivi postacii platiti cu cita inversunare urla baietii. Sper ca efectul sa fie exact invers: sa trezeasca interesul pentru interviu, carte si DVD.

 8. Costin Andrieş
  29 iulie 2013

  da, si eu vorbesc cu ceausistii aici https://www.facebook.com/groups/347854288599869/594879713897324/?notif_t=group_comment si in multe alte locuri ???? sunt foarte entuziasti

 9. Nea
  29 iulie 2013

  Îmi aduc aminte că, prin 1986-1988, se difuzau la Europa Liberă fragmente din Orizonturi Roşii. Fragmentele erau fragmentare, alese neprofesionist, cu accent pe spectaculos. Îl acuz direct pe Vlad Georgescu, directorul de atunci al EL, că nu a permis citirea integrală a textului cărţii la microfon. Ar fi fost o sursă extrem de valoroasă de informaţii pentru românii care erau privaţi la vremea aceea de orice asemenea informaţii vitale. Dau un singur exemplu: în carte scrie negru pe alb despre racolarea generalului Nicolae Militaru de către KGB. Cum ar fi fost dacă românii ar fi ştiut pe 22 decembrie 89, când Iliescu l-a băgat la înaintare, că Militaru era omul ruşilor încă hăăt, din anii 70?
  Mi se confirmă că Vlad Georgescu a fost infiltrat de securitate la EL. A se vedea şi cartea 100 istorioare cu istoricii Epocii de Aur, http://www.librarie.net/carti/49894/100-istorioare-istoricii-Epocii-Aur-Radu-Constantinescu, unde se dau detalii urâte.

 10. Nea
  29 iulie 2013

  Îmi aduc aminte că, prin 1986-1988, se difuzau la Europa Liberă fragmente din Orizonturi Roşii. Fragmentele erau fragmentare, alese neprofesionist, cu accent pe spectaculos. Îl acuz direct pe Vlad Georgescu, directorul de atunci al EL, că nu a permis citirea integrală a textului cărţii la microfon. Ar fi fost o sursă extrem de valoroasă de informaţii pentru românii care erau privaţi la vremea aceea de orice asemenea informaţii vitale. Dau un singur exemplu: în carte scrie negru pe alb despre racolarea generalului Nicolae Militaru de către KGB. Cum ar fi fost dacă românii ar fi ştiut pe 22 decembrie 89, când Iliescu l-a băgat la înaintare, că Militaru era omul ruşilor încă hăăt, din anii 70?
  Mi se confirmă că Vlad Georgescu a fost infiltrat de securitate la EL. A se vedea şi cartea 100 istorioare cu istoricii Epocii de Aur, de Radu-Constantinescu, unde se dau detalii urâte.

 11. Bogdan Calehari
  29 iulie 2013

  Sentimentul de revolta care ma incerca cand il vedeam pe generalul tortionar Plesita povestind in fiecare seara la televizor cum ii batea pe dizidenti si cum organiza atentate in Occident, se mai disipa cand aflam ca a fost prins si va fi pedepsit un fost membru SS care la 17 ani, in 1944, a fost santinela intr-o ghereta a unui lagar de concentrare nazist. Plesita, ca si Enoiu, ca si Nicolschi, ca si toti ceilalti ucigasi si tortionari comunisti, printre care este si calaul Visinescu, si-au petrecut, si vad ca inca isi petrec, batranetea lipsita de griji in case frumoase si la adapostul unor pensii, la care cei mai multi nici n-ar avea curajul sa se gandeasca.
  Dar sa nu ne incarcam negativ si sa privim ansamblul problemei cu intelepciune; ce se intampla la noi, se intampla peste tot, si asta din Rusia, pana in Polonia, Germania, si Bulgaria. Sa va dau si o veste buna: din Germania a pornit de curand initiativa declansarii uneia dintre ultimile vanatori de nazisti! Se banuie ca cca. 40 dintre criminalii nazisti s-ar mai afla in viata, raspanditi in inttrega lume. Si pentru ca speranta lor de viata nu poate fi mai mare de 2-3 ani, se vor face eforturi deosebite pentru a fi prinsi vii!
  Cat despre criminalii si calai comunisti, numai de bine! Si asta pentru ca , asa cum spunea cineva: „trimfurile sunt intotdeauna morale”.

 12. Silvapro
  29 iulie 2013

  E logica si obligatorie pedepsirea nazistilor, dar cum ramine cu comunismul?

  Pina acum cam citi tortionari, demnitari, functionari etc. implicati in crimele comunismului au platit pentru crime, omoruri si suferinta provocata? La inceputul revolutiei pina si simplilor membrii de partid le era frica.

  In Rusia si alte tari din blocul comunist cum e situatia in comparatie cu Romania in aceasta privinta?

 13. Bogdan Calehari
  29 iulie 2013

  @13

  La intrebare ti-am raspuns eu. In tarile care au facut parte din fostul lagar comunist criminalii, calaii, asasinii, tortionarii comunisti umbla liberi si asa vor umbla pana in ultima lor clipa. Si asta pentru ca se considera ca este moral ce au facut! Doar au toturat si ucis in numele unui ideal nobil!

 14. Silvapro
  29 iulie 2013

  @ Calehari,
  E spus int-un manner of speaking, nu?
  Bine, stiu ca multi se plimba liberi. Si daca sint oarecum stinjeniti de reporteri, mai si injura si sint violenti, asa cum vazuram mai sus.

  Totusi nu se poate ca nu au fost bagati la zdup macar o parte. Deci cam citi, sau in ce procentaj? Imi inchipui ca au existat procese. Doar Ceausescu a fost judecat si inca f. rapid.
  A propos, au mai fost executati si altii?

 15. Costin Andrieş
  29 iulie 2013

  sunt hartuiti tortionarii, ceea ce e foarte bine. Probabil fara efect pe termen lung, sper ca ma insel. Dar mai exista un amanunt: IiCCMERul actual este, practic, controlat de personaje gen iliescu. Oare cat din dezvalurile recente au legatura cu sacrificarea tortionarilor de comunistii acum la putere pentru a bruia interviul extrem de important dat de Pacepa? Interviul ala e megaeveniment, si iata ca 2 zile mai tarziu nu mai vorbeste nimeni despre el.

 16. Bogdan Calehari
  29 iulie 2013

  @16

  Din pacate nu te inseli deloc cand spui ca tortionarii vorfi hartuiti doar pe termen scurt. Tot cam in 2-3 zile nimeni nu va mai vorbi nici despre ei! Malin Bot face are o remarca foarte interesanta in excelentul sau articol „O rusine nationala – criminalii in serie care sfideaza Romania”, si anume: „Victimele lor, reprezentate de statul Israel, au știut să-i caute și în gaură de șarpe pentru a-i trage la răspundere, pe cei care scăpaseră inițial, și nu au renunțat niciodată la înfăptuirea dreptății pentru genocidul comis împotriva poporului evreu. ”

  Cei cautati de catre evrei au fost, bineinteles, nazistii. Dar nici noi, nici rusii, polonezii, ungurii, cehii, etc nu suntem, din nefericire, evrei, asa ca am renuntat de mult la infaptuirea dreptatii!

  @15 Silvapro

  Sa nu-i confundam pe cei cativa membri ai Comitetului Politic Executiv al PCR, judecati si condamnati la pedepse privative de libertate, in 1990 si marea masa a aparatului de represiune comunist. Aceasta a ramas intacta! Au fost executati numai Ceausescu si Ceauseasca, nimeni altcineva.
  Nimeni nu a avut interesul in 23 de ani, nici macar asa zisa „dreapta”, sa-i pedepseasca pe acesti criminali. Intr-un singur caz, cel al dizidentului Gheorghe Ursu (omorat in beciurile Securitatii) au fost dictate, in 2003, niste condamnari la inchisoare, dar, de exemplu, vestitul tortionar Tudor Stanica, care a fost condamnat la 10 ani, a executat doar 1, si dupa aceea a stat bolnav de „cancer” acasa. E si acum bine mersi! Alt tortionar, maiorul de securitate Marin Parvulescu ( cel care l-a batut in repetate randuri pe Ursu, pana ce acesta a decedat) nu a fost nici macar judecat! Procurorii romani au considerat ca nu sunt intrunite probele necesare! Unul singur din echipa mixta care l-a torturat pe Gheorghe Ursu a fost condamnat pe bune; este vorba de Marian Clita, un detinut de drept comun (coleg de celula cu Ursu) care-l batea pe dizident in celula, dupa ce acesta era adus zob de la anchete! A primit 20 de ani, dar au avut grija sa faca doar 10! Culmea este ca dupa ce a iesit din puscarie a plecat in strainatate, si acolo, daca nu ma insel in Austria, a ucis din nou!

 17. Silvapro
  29 iulie 2013

  Dar chiar asa, de fapt orice om particular putea sa dea in judecata tortionarii lui. Nu era posibil?

  Nu numai ca e frustrant la culme ca nu se face dreptate, dar e si o lectie educativa proasta „Hai sa mai instauram un comunism totalitar, hai sa schingium, ucidem si chiar daca cade, dupa aia nu ni se intimpla nimic”.

 18. Bogdan Calehari
  29 iulie 2013

  Da, era posibil. Intrebarea este: de ce nu au facut-o?

 19. Andrei
  29 iulie 2013

  E ceva ciudat in modul in care se aude interviul … vocea lui Pacepa nu suna ca si cum ar vorbi la telefon, ci inregistrat cu un microfon profesionist. Nu este deci o convorbire telefonica. Nici interactiunea realizator B1 – Pacepa nu pare realistica.

  Pare ca sunt 2 inregistrari separate: una cu intrebarile, si una cu raspunsurile.

 20. Andrei
  29 iulie 2013

  E ceva ciudat in modul in care se aude interviul … vocea lui Pacepa nu suna ca si cum ar vorbi la telefon, ci inregistrat cu un microfon profesionist. Nu este deci o convorbire telefonica. Nici interactiunea realizator B1 – Pacepa nu pare reala.

  Sunt 2 inregistrari separate: una cu intrebarile, si una cu raspunsurile, mixate in studio.

  Sper ca interviul este real …

 21. Vlad M.
  29 iulie 2013

  Da, Andrei, sunt doua inregistrari separate. Mai intai au fost filmate intrebarile si apoi s-au primit raspunsurile. Nici nu se putea altfel, doar nu degeaba Pacepa sta intr-un loc necunoscut din SUA si nu-si arata chipul. ????

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ce ai mai putea citi
ro_RORomanian