FUNDATIA IOAN BARBUS

Invazia doreilor, terorism islamic și comentariatul local

Atentatul terorist de joi, 17 august 2017, din Barcelona, soldat cu zeci de răniți și 13 morti, a fost unul parțial eșuat. Ținta inițială a celulei teroriste de 12 persoane era catedrala Sagrada Familia, pe care aceștia plănuiau să o arunce în aer folosind o dubă plină cu explozibil.

O altă camionetă ar fi urmat să explodeze pe strada Las Ramblas, zonă turistică, iar o a treia, în zona portuară a Barcelonei, scrie El Espanol. Ulterior a apărut informația că în spatele celulei teroriste s-ar fi aflat un imam radicalizat în închisoare, scrie The Telegraph.

Image result for sagrada familia
Sagrada Familia. Sursa foto: getyourguide.com

Gara din Nimes, Franța, e fost evacuată sămbătă, 19 august 2017, iar orașul a fost blocat după ce s-a zvonit că o șatră de pirande înarmate până în dinți cu semințe prăjite și un grup de doreli echipați cu peturi mari de bere proastă se pregăteau să ia locația cu asalt. Glumesc, parțial: citiți știrea

Îmi amintesc o secvență pe care am trăit-o la începutul anilor 2000, în fața gării centrale din Milano. În jur de 100 de conaționali zgomotoși, dar pașnici, beau bere în părculețul din fața gării. Abia coborâsem din tren și câteva minute mai târziu s-a pornit un vânt puternic care propulsa, violent, sticlele de bere, abandonate de petrecăreți, în taxiurile parcate în zonă. O scenă suprarealistă. Taxiurile au plecat în trombă din calea sticlelor care zburau în toate direcțiile și pe mine m-a cuprins, pentru câteva minute, rușinea de a fi român. Mi-a trecut destul de repede, după ce mi-am amintit că abia ieșisem din 50 de ani de sălbăticie comunistă, și am mers mai departe spre stația de metrou.

Petrecăreții din poveste au contribuit substanțial, chiar vital, la economia României ultimelor decenii. Cu toții am avut câte unul în famile. Eu, cu siguranță! Fără munca lor pe brânci, România ar fi fost azi mai tristă și mai săracă, iar cei care fac acum mișto de ei, ar fi plecat de mult la cules de căpșuni.

Dar să revin la subiect.

În comentariatul românesc din aceste zile abundă o memă (ar fi exagerat să o numesc idee), anume, că există o  echivalență între migrația est-europeană și migrația islamică din Europa occidentală; între terorismul islamic și șuții est-europeni, în mare. Între borfașii, cerșetorii și criminalii est-europeni (pentru că, din păcate, există și din aceștia) și teroriștii islamici, se pune, cu lejeritate, semnul egal.

O parte, nu irelevantă, a acestui comentariat de pe Dâmbovița, pare să creadă că românul, la tristețe și la nevoie, se aruncă în aer. Face el ce face, între două beri și-o manea, și devine un islamist care seceră cu mitraliera și camioneta zeci de oameni nevinovați.

Același comentariat ne spune că România nu ar avea dreptul să refuze migranți (uneori, refugiați), din „solidaritate europeană”. „Solidaritatea europeană” e o chestie complicată și cu multe aspecte. Nu insist – link.

În ciuda ideii sugerate de același comentariat, România nu este obligată să își asume riscul primirii de migranți potențial teroriști, fără verificarea lor prealabilă. La nevoie, îi putem deporta.

O altă memă care circulă, sună cam așa: „ce mi-e cancer, ce mi-e accident auto, ce mi-s scările criminale – terorismul e tot aia!”.

Câteva observații:

Atacurile teroriste se numesc „teroriste” pentru că scopul lor este să bage teroarea în oameni. Echivalența dintre accidentele auto și terorism e la fel de valabilă ca echivalența dintre benzina din rezervor și bomba detonată în centrul orașului.

Când te urci în mașină, îți asumi riscul unui accident, dar într-o societate civilizată, când ieși pe stradă, la terasă sau la concert, riscul l-ai delegat Statului, poliției, armatei, pe care le plătești ca să te pazească.

Pentru ca tu să te poți plimba cu mâinile în buzunare și fără griji.

1 Iunie, în București: concerte, ateliere de creație și concursuri
foto: ziarulmetropolis.ro

Parcul Titan din București este vizitat la fiecare sfârșit de sătămână de zeci de mii de oameni.

Dacă mâine, niște domni înarmați cu mitraliere și camioane îl „îmbogățesc cultural”, de a doua zi, situația s-ar schimbat. Ar mai ieși în parc câteva sute de curajoși.

Scopul teroriștilor va fi fost atins: teroarea.

Accidentele auto fac, într-adevăr, victime; bolile ne omoară pe capete; chiar și coborâtul scărilor ucide oameni. Ca să nu mai vorbim de batrânețe, care ucide supraviețuitorii de fiecare dată și pe fiecare în parte, fără excepție.

Dar doar „terorismul” terorizează, iar datoria Statului este să îl elimine. Pentru asta există și pentru asta îl plătim.


Riscul terorismului islamic în țara noastră poate fi, practic, eliminat prin verificarea, în prealabil, a migranților care sunt primiți în România. Dacă sunt primiți, pentru că nu există obligativitate, iar „solidaritatea europeană” este, după cum am văzut, relativă.

foto copertă: libertatea.ro

Puteți sprijini activitatea noastră cu o donație unică sau una recurentă prin Patreon.

Costin Andrieş

Costin Andrieş

Autor, co-fondator și redactor-șef ILD https://twitter.com/CostinAndriess

6 Comments

 1. Razvan
  21 August 2017

  Nice!

 2. DanC
  21 August 2017

  Asta e gresita: „Riscul terorismului islamic în țara noastră poate fi, practic, eliminat prin verificarea, în prealabil, a migranților care sunt primiți”.

  Oricat de bine ar fi verificati e posibil sa scapi inauntru islamisti periculosi. Plus, noi nu avem traditii de a „verifica”. Natii mai mari muncesc riguros si de multi ani la ideea de „extreme vetting”, noi romanii santem mici copii (si) la capitolul asta.

  Si multi se radicalizeaza dupa. Adica emigranti / refugiati la inceput care chiar vor sa se integreze, acceptati pe buna dreptate. Dar dupa ceva timp din nostalgie ori pt ca inca se simt la periferie, se apropie de imami/comunitati radicale si imbratiseaza radicalismul.

 3. Anca Cernea
  21 August 2017

  Cred că cel mai sigur e să NU PRIMIM IMIGRANȚI.
  De altfel, creștinește e să-i ajuți la ei acasă, la fața locului, sau cât mai aproape de acel loc.

  Să fim serioși. Rostul aducerii masive de imigranți musulmani nu e ajutorarea acestora. E ingineria socială „progresistă”. De la o vreme nici măcar nu se mai ascunde nimeni după deget, susținând că sunt „refugiați” din războaie. Ce război e acum în Maroc?

 4. DanC
  21 August 2017

  @Anca Cernea: Exact. Si Romania are in fata UE un motiv in plus: nu santem in stare sa avem grija de romanii nostri, cum sa mai primim si pe altii?

  Probabil e vb de o dezinformare similara celeia cu „ne trebuie stanga”. Am vazut cand cu certurile de vodevil intre pesedistul de Iasi (nu mai caut acum numele) si Grindeanu. Pe cateva locuri cu destula reputatie, vai ce ne facem se destrama PSD-ul si ne trebuie stanga ???? Serios? De ce ne-ar trebui stanga dupa decenii-acusi 100 de ani de tot felul de stangi posibile? De ce ne-ar trebui tot PSD care s-a dovedit de-atatea ori ca e o tumoare canceroasa. Si-asa PNL tot stanga e. USR la fel.

 5. DanC
  21 August 2017

  Oops! ???? S-ar parea ca Papa Francisc ne contrazice:

  http://hosted.ap.org/dynamic/stories/E/EU_REL_VATICAN_REFUGEES?SITE=AP&SECTION=HOME&TEMPLATE=DEFAULT&CTIME=2017-08-21-06-26-22

  Deci „migrants’ dignity and right to protection trumps national security concerns”, adica fiarba vinu-n cupe dar e mai important sa fie primiti refugiatii decat tara sa fie OK ????

 6. Mihaela Bărbuş
  21 August 2017

  Nu ca ma impresioneaza garagata cu colonialismul, dar polonezii mai spun si ca Vestul a profitat de pe urma coloniilor, nu ei. Noi chiar am fost exploatati la sange de musulmani. Chiar asa! De ce nu cere nimeni despagubiri?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ce ai mai putea citi