FUNDATIA IOAN BARBUS

Iohannis nu a câștigat, dar Ponta a pierdut

Confruntarea televizată dintre Klaus Iohannis și Victor Ponta a avut, în sfârșit, loc. După ce în primul tur al alegerilor prezidențiale, președintele PSD a reușit să evite orice dezbatere cu adversarii săi, de această data s-a întâlnit față în față cu candidatul ACL în unul dintre studiourile Realitatea TV. Nici unul dintre cei doi politicieni nu a ieșit din rolul pe care l-au jucat până acum, amândoi comportându-se cât se poate de previzibil. Dacă Iohannis a mizat pe reținere și seriozitate, Ponta s-a axat pe verbiaj și mitocănie.

Trebuie spus de la bun început că Iohannis a ratat șansa de puncta decisiv în poarta apărată de liderul PSD. Deși a avut câteva momente bune, primarul din Sibiu a irosit o mulțime de ocazii în care putea să scoată în evidență ipocrizia, nepotismul și lipsa de pregătire a lui Ponta. De prea multe ori l-a lăsat pe șeful PSD să vorbească vrute și nevrute fără a-l corecta după cum merita: sistematic, ferm, fără milă. Totodată, el a renunțat cu prea multă ușurință la minutele de vorbire care îi reveneau în cadrul dezbaterii. Principalul său obiectiv s-a dovedit a fi însă să reziste unui lung șir de atacuri mizerabile marca Victor Ponta. Se poate spune că manevra i-a reușit, dar cu costuri care puteau fi ușor evitate. Impresia generală pe care a lăsat-o a fost aceea de politician mai degrabă nepregătit pentru o dezbatere cu adversar care nu are nici un Dumnezeu.

În schimb, Victor Ponta și-a săpat singur groapa, deși pornea ca favorit al înfruntării. Un veteran al teleguvernării, premierul socialist s-a comportat ca un pesedist olimpian care nu are nici un motiv să își respecte partenerul de competiție. Extrem de agresiv și deosebit de nepoliticos, alternând o mină indignată și un zâmbet de șmecheraș de cartier, Ponta a încercat în permanență să își zăpăcească adversarul și să îl umilească, făcând apel la cele mai găunoase lozinci și cele mai josnice aluzii. Maximul de ticăloșie și l-a atins în momentul în care a dus disputa electorală cu Johannis într-o confruntare între români și nemții cu pretenții de mari moșieri. Lupta de clasă a comuniștilor s-a întâlnit astfel cu vadimismul, vechiul nou aliat al PSD.

Klaus Iohannis: Am discutat despre chestiunea votului electronic și votulu prin corespondență și PSD-ul Despre votul electornic, PSD a fost ferm și total împotriva introducerii acestui concept în proiectul de revizuire a Constituției.

Victor Ponta: Cine v-a spus asta? Nefiind parlamentar, n-ați făcut parte din Comisie.

K. Iohannis: Domnule Ponta, Pot să vă rog să nu mai întrerupeți?

V. Ponta: Nu mai ridicați tonul la mine! Vream doar să vă întreb…

K. Iohannis: Este posibil să nu mă mai întrerupeți, vă rog mult?

V. Ponta: Văd că difuzați informații false. Domnule Iohannis, noi noi nu suntem slugile dvs., aici prin România! Eu vă întreb de unde știți ce afirmați acolo.

K. Iohannis: Domnule Ponta, eu vă rog să nu mă mai întrerupeți

V. Ponta: Doar nu sunteți vreun stăpân de sclavi venit prin România, pe aici!

K. Iohannis: Ați făcut un obicei din asta.

V. Ponta: Vă întreb de unde știți.

K. Iohannis: Vă simțiți ca în ședința de guvern și pe timpul meu mă întrerupeți.

V. Ponta: De unde știți?

K. Iohannis: Domnule Ponta, pot să văr rog să cedez un minut acolo ca să pot să îmi termin ideea? Vreau totuși să îmi termin ideea.

V. Ponta: Vreau totuși un pic mai mult respect.

K. Iohannis: Pot să vă rog să așteptați până îmi termin ideea?

V. Ponta: Când ați fost la mine în birou erați foarte umil și respectuos.

K. Iohannis: Pot să vă rog să așteptați până îmi termin eu timpul, așa cum…

V. Ponta: Da, da, dar să fiți ăla de la mine din birou, cuminte. Cuminte și calm!

K. Iohannis: Domnule Ponta, dvs. cine vă credeți în această confruntare, cu biroul dvs.?

V. Ponta: Nu e nevoie să mă jigniți.

K. Iohannis: Când sunteți la Palatul Victoria, aveți biroul dvs. Aici biroul e țara, așa că v-aș ruga un minim respect, dacă cumva îl mai aveți. Nu știu, poate nu îl mai aveți.

V. Ponta: Pentru dvs. îl am. Pentru toată lumea.

K. Iohannis: Dacă îl aveți, eu văr rog acum foarte frumos…

V. Ponta: Dar fiți politicos, atât v-am rugat!

K. Iohannis: … să nu mă mai întrerupeți atunci când îmi expun partea mea de răspuns. Dacă este posibil. Dacă nu, putem să facem altfel, ca și aseară: eu plec, dvs. vă spuneți toată vorbăria pe care…

V. Ponta: Domnule Iohannis, ați plecat și de la mine din birou foarte cuminte, cu coada între picioare. Vă rog un singur lucru: să ne tratați cu respect!

K. Iohannis: Deci cu coada între picioare va pleca cel care pierde alegerile, domnule Ponta.

V. Ponta: Tocmai de asta vreau să vă rog să ne tratați cu respect. Aveți o atitudine de moșier cu toți românii! Vă rog să ne tratați cu respect.

K. Iohannis: Dvs. vorbiți și pe timpul dvs., și pe timpul meu. Ar fi foarte frumos dacă am vorbi unul după altul

După cum ne-a obișnuit deja în dubla sa calitate de președinte al PSD și prim-ministru al României, Victor Ponta nu și-a asumat în nici un fel declarațiile și acțiunile subalternilor săi. Ponta nu a auzit că românii din afara țării n-au putut vota în primul tur al alegerilor prezidențiale. El nu știa că au fost întorși din drum, ținuți la intrarea în reprezentanțele României și goniți cu poliția după ce chiar reprezentanții lor legali au făcut apel la forțele de ordine ale unor state străine pentru a-și pune la respect proprii cetățeni. Un asemenea comportament rușinos nu a mai fost întâlnit de pe vremea Republicii Socialiste România, când tovarășii de la București erau terorizați că românii din Exil puteau să îl pună într-o lumină proastă pe Geniul Carpaților, Nicolae Ceaușescu.

Klaus Iohannis: Noi trăim într-o țară democrată. Fiecare cetățean are dreptul la vot.

Victor Ponta: Asta e o lozincă!

Politicianul socialist s-a prefăcut că nu știe că însăși Gabriela Firea, purtătorul său de cuvânt, l-a acuzat pe Klaus Iohannis că ar fi vânzător de copii și traficant de organe sau că l-a atacat pentru că nu are copii. Președintele PSD a negat până și faptul universal cunoscut că a pus la îndoială caracterul de bun român al lui Iohannis prin aluzii repetate la etnia sa germană și apartenența la creștinismul luteran. Singurul lucru pe care l-a recunoscut – din pură prostie – a fost folosirea Poștei Române pentru a speria pensionarii că pensiile vor fi tăiate dacă Iohannis va ajunge președinte al României.

Klaus Iohannis: Domnule Ponta, de ce ați mințit pensionarii că le tai pensiile?

Victor Ponta: Vreau să vă rog un lucru, încă o dată. Eu vă tratez cu tot respectul, jignirile dvs. nu vă fac cinste. Unu. Doi. Dvs. sunteți înconjurat, echipa dvs., cei care vă sprijină și cu care vă faceți campanie, de către cei care au tăiat pensiile și salariiel din această țară.

[…]

K. Iohannis: Am o singură întrebare la această temă. Domnule Ponta, de ce i-ați mințit pe pensionari că eu le tai pensiile?

V. Ponta: Domnule Iohannis, le-am spus oamenilor ce le veți face dvs. cu Predoiu și cu Blaga!

K. Iohannis: Dar de unde știți dvs. ce voi face eu?

V. Ponta: Pentru că ați mai făcut o dată!

K. Iohannis: Nu, eu nu am făcut niciodată.

V. Ponta: Dar cei de lângă dvs. au făcut-o?

K. Iohannis: Domnule Ponta, sunteți într-o eroare.

V. Ponta: Nu e nici o eroare.

K. Iohannis: Curtea Constituțională a României a stabilit că pensiile nu pot fi tăiate.

În rest, Victor Ponta a apelat la un adevărat număr de magie: statistică a la PSD, frunzăreală de hârtii, relativism moral (toate partidele au corupți, nu doar PSD), inversiune morală (PNL a trădat USL), falsă indignare față de pretinse jigniri aduse familiei sale (biata fată bogată Daciana Sârbu), miștocăreală ieftină și invocarea obsedantă a președintelui Băsescu. Imaginea sa proastă a fost întărită și mai mult de ultima intervenție a primarului din Sibiu.

Klaus Iohannis: Domnule Ponta, USL-ul s-a rupt fiindcă PSD-ul a vrut toată puterea și noi nu am fost de acord. Atât de simplu este, atât de simplă este explicația. Indiferent cum o punem pe alte note, este singura chestiune reală și vă reamintesc că nu am venit la dvs. fiindcă guvernul a funcționat bine. Eu am vrut să fiu vicepremier fiindcă guvernul a funcționat prost și am vrut să fac lucrurile mai bine, dar dvs. n-ați putut să suportați această chestiune. că aţi vrut toată puterea, e atât de simplu. Am vrut să fiu vicepremier pentru că dumneavoastră aţi făcut lucrurile prost. Domnule Ponta, ne-aţi spus că aţi votat în tinerețe cu Ion Raţiu. Pe urmă ați spus că ați votat cu candidatul liberal (Crin Antonescu, alegerile din 2009 n.r.). Pot să contez și de data aceasta pe votul dumneavoastră?

Victor Ponta: Nu, domnule Iohannis, pentru că sunteţi doar o poleială a lui Ion Raţiu şi a lui Crin Antonescu. În interior, sunteţi Traian Băsescu. Şi nu l-am votat niciodată pe Traian Băsescu.

Degeaba a încercat Ponta să salveze aparențele invocând încă o dată figura magică a președintelui Băsescu, care ocupă un rol special în demonologia pesedistă. Poporul PSD a putut auzi cu propriile sale urechi că Victor Ponta a votat cel puțin o dată contra lui Ion Iliescu (în realitate, Ponta a votat de cel puțin două ori contra lui Iliescu – 1990, 1996)și că în 2009, în plin jihad contra lui Băsescu, i-a dat votul lui Crin Antonescu, deși era purtătorul de cuvânt al candidatului social-democrat, Mircea Geoană.

Dezbaterea Klaus Iohannis - Victor Ponta.

Dezbaterea Klaus Iohannis – Victor Ponta.

La sfârșitul dezbaterii, Ponta a mai bifat o ticăloșie: s-a arătat dispus să mai rămână alături de jurnaliștii Realitatea TV pentru a continua „discuțiile”, deși întâlnirea luase sfârșit. Și ar mai fi rămas bine mersi, vorbind la nesfârșit cu angajații trustului, dacă nu ar fi fost scos de acolo de echipa de strategi a PSD, îngrijorată că omul ei arată nației cât de dornic este să își tragă pe sfoară contracandidatul.

Tragem linie
Dezbaterea a fost mult mai puțin dezechilibrată decât pare la prima vedere. Ponta a dus de la început până la sfârșit un discurs mincinos piperat cu mitocănie, în vreme ce Iohannis a încercat să țină discuția în limite rezonabile, dar a ezitat să puncteze decisiv. Da, președintele PNL putea fi mult mai bine pregătit și, da, a improvizat nepermis și, da, este inferior lui Băsescu. Dat fiind că de performanța sa televizată depindeau șansele de a ține departe PSD de președinția României, se poate spune că a riscat enorm prin participarea la dezbatere. Colegul Liviu Crăciun are dreptate când spune că Iohannis a fost prea încrezător în sine și nu a reușit să arate clar dacă a fost doar un neamț politicos sau pur și simplu un fraier tras pe sfoară de un șmecheraș uns cu toate alifiile. Totuși, dincolo de toate petardele președintelui PSD, rămâne esențialul.

Dacă primarul orașului Sibiu nu a câștigat dezbaterea, este clar că Victor Ponta a pierdut-o fără drept de apel. Candidatul PSD a ieșit din confruntarea televizată cu Iohannis ca un om mic: mitocan, mincinos, trădător și trișor. Pretins „bun român” și „creștin-ortodox”, Victor Ponta a dovedit că este doar socialist gargaragiu, gata oricând să practice atacuri de cea mai joasă speță. Grație comportamentului său ireverențios, adversarii dominației PSD au fost întăriți în credința lor că Ponta este un ticălos care trebuie oprit cu orice preț, în vreme ce indecișii și dezgustații au putut să vadă diferențele de caracter dintre cei doi candidați. Nu mai e atât de clar că între cei doi nu există nici o diferență.

Oricum am interpreta-o, performanța lui Klaus Iohannis din dezbaterea „moderată” de Rareș Bogdan este secundară – duminică, pe 16 noiembrie, se va vota pro sau contra Victor Ponta și partidului său. După agresivitatea de care a dat dovadă candidatul socialist și echipa sa de campanie, rezultatul cel mai probabil nu va fi unul pe placul PSD.

Puteți sprijini activitatea noastră cu o donație unică sau una recurentă prin Patreon.

Vlad M.

Vlad M.

20 Comments

 1. Toiu
  12 November 2014

  Eu inteleg ratiunile pentru care trebuie votat Johannis. Este un vot totalmente negativ, antiPonta, un vot care este cam ultima modalitate de a opri acapararea totala a puterii in Romania de catre gasca de penali PSD-isti.
  Acestea fiind spuse, nu cred ca mai merita sa ne sfortam sa gasim ceva notabil la Johannis.
  Nu vom gasi.

  „Dacă Iohannis a mizat pe reținere și seriozitate, Ponta s-a axat pe verbiaj și mitocănie.”
  Intr-adevar Ponta a facut ce stie el mai bine. In schimb Johannis nu a mizat pe nimic. Cred ca este super optimist a crede ca atitudinea lui Johannis are ceva intentionalitate sau strategie politica.

  „De prea multe ori l-a lăsat pe șeful PSD să vorbească vrute și nevrute fără a-l corecta după cum merita: sistematic, ferm, fără milă. Totodată, el a renunțat cu prea multă ușurință la minutele de vorbire care îi reveneau în cadrul dezbaterii.”
  Aceeasi eroare de apreciere. Candidatul nu l-a lasat pe mitocan sa se exprime, pur si simplu este incapabil sa poarte un dialog in contradictoriu. Este adevarat, de data aceasta a fost un dialog contondent si lipsit de fair-play. Dar neamtul ar fi fost la fel de vulnerabil si lipsit de reactie potrivita si daca interlocutorul lui ar fi fost un student din anul I de la Stiinte Politice.
  „A renuntat” la minute nu din nu stiu ce minunata strategie, ci pur si simplu era KO si incapabil sa mai lege doua fraze.
  Nu a renuntat, pur si simplu a abandonat.

  Daca bun simt -asa cum se revendica a fi politica lui Johannis-inseamna incapacitate totala de confruntare, incapacitate de a specula minusurile adversarului, incapacitate de a sublinia minciunile si demagogia preopinentului, in general incapacitate de a te misca in spatiul public (in conditiile in care tu doresti sa fii principala persoana publica din Romania) atunci , imi pare rau, dar eu prefer mai putin bun simt (las la o parte minciuna cu parlamentarii PNL care cica nu ar fi votat pentru protejarea lui Vosganian si alte smecherii dambovitene pe care se pare ca Iohannis le-a asimilat bine merci).

  Nu mai are rost sa asteptam ceva-orice- de la Johannis.

  In fapt, in turul doi se vor confrunta Ponta si disperarea oamenilor de buna credinta.

  Sa speram ca Ponta, candidand de unul singur, va iesi pe locul doi.

 2. Gabriel I.
  12 November 2014

  Ponta a fost halucinant! La un moment dat, la intrebarea despre sustinerea sau nu a Justitiei, DNA, ANI a afirmat ca dat fiind ca el le-a propus/numit pe Kovesi la DNA si pe Stanciu la ICCJ ,lui i se datoreaza rezultatele justitiei din ultimii 2 ani, rezultate care au lipsit in precedentii 8 ani ??
  Daca era Macovei in platou cred ca il scotea in suturi afara. Interesant e si ce cred PSD-istii sau Voiculescu despre asta.
  Johannis a avut o atitudine prea cuminte, la limita blatului.

 3. Ion Ionescu
  12 November 2014

  Nu pot sa inteleg cum de l-au gasit tocmai de Iohannis.Orice candidat „normal” (roman si capabil sa lege doua vorbe) ar fi castigat impotriva lui Ponta la cate bube are in cap mitomanul si la cata „disperare a oamenilor de buna credinta” a generat.Pare a fi un blat, non-combat, le e teama ca s-ar putea sa castige si fac ce se poate sa impiedice un asemenea rezultat.
  Poate ca si sustinerea lui Basescu pentru Udrea a fost motivata de aceleasi considerente.

 4. Andy
  12 November 2014

  Ponta a demonstrat inca o data cat de speriat e. Mojic ca intotdeauna nesimtit si fara scrupule ,cand a fost intrebat de catre Iohannis de biletelele ca le-ar taia opozitia pensiile a spalat-o si a inceput sa jigneasca.Nemernicia comulista a iesit iar si pe deplin la iveala. Treziti-va romani! acum puteti sa-i puneti lacat la gura si sarma in ratul lung si obraznic.

 5. DanC
  12 November 2014

  N-am vazut dezbaterea si nici nu ma intereseaza. Avantajul 1 al lui Iohannis (ca nu e Ponta) il avea deja si il are, indiferent de dezbaterile astea. Nu inteleg de ce romanasul vrea neaparat sa vada scandal, circ la teve?
  Probabil e un mesaj de la Dumnezeu: „bai, voi chiar sinteti siguri ca-l vreti pe Pacalici?” Ironica situatia. Dupa ce BOR il sustine pe Mitoman, vinzindu-se pe niste arginti si scuipind pe mormintele celor ucisi de bunicii si mentorii lui veve.

  Daca iese pesedistu’ doar se confirma ca sintem un neam fara demnitate si fara minte, atit.

  Oricum, noi astia care intelegem pericolul ar trebui sa ne mobilizam la MAXIM, pina la votul de pe 16 sa incercam sa convingem familie, rude, prieteni.

 6. Anti-PSD
  12 November 2014

  Ponta a castigat in ochii prostilor care sunt din pacate mult mai numerosi decat desteptii

 7. Ion Ionescu
  12 November 2014

  @DanC

  Avantajul pe care il are se poate evapora daca mai evolueaza asa de doua trei ori.E la limita retardarii mintale omul si asta va duce la demobilizarea electoratului.

 8. Ion Ionescu
  12 November 2014

  @anti-PSD
  „Ponta a castigat in ochii prostilor care sunt din pacate mult mai numerosi decat desteptii”

  Ponta e votat de cei care au un interes imediat in victoria lui, si asta include chiar si profesori universitari (eu cunosc personal doi) ce il detesta pe Basescu pentru legile de reforma a invatamantului (anulate apoi de Andronescu-PSD).Ce sa mai vorbim de retele clientelare de abonati la contracte cu statul, pensionari, traficanti de tigari nervosi ca nu mai merge mita la vama, sau primari PSD ce asteapta finantari de la buget.
  Toti astia vad foarte bine ce loaza de om e mitomanul Ponta dar isi voteaza interesul lor imediat.

  Greseala majora e ACL care au ales un candidat atat de handicapat verbal-emotional, atat de vulnerabil si de incapabil de replica, incat devine greu de votat.Eu nu pot sa le inteleg alegerea acestui candidat de ACL (decat ca un blat, desi nu am dovezi).

 9. Dinny
  12 November 2014

  @ Ion Ionescu Cine ar fi putut fi alternativa ACL-ului?

 10. Vlad M.
  12 November 2014

  Ion Ionescu, exagerezi. Asta e omul, altul nu avem, dar chiar si asa, orice om care nu este antenist poate vedea limpede ca ambele dezbateri – si cea despre care am scris, si cea de la B1 TV – au fost pierdute de socialist. Victor Ponta s-a prezentat foarte prost in ambele. In prima a fost peste masura de nesimtit, iar in a doua a incercat sa apere ce nu putea fi aparat: o guvernare proasta si corupta. Ce vreti sa faca Iohannis, sa ii convinga pe cei care se uita la Antena 3? Nu poate sa faca asa ceva. Pe aia nu ii convinge nimeni – sunt parte dintr-un cult religios, o contra-biseica in toata regula. El trebuie doar sa mai convinga dintre cei care stau pe margine. Nici nu e nevoie de prea mult efort, ii convinge Ponta ca trebuie oprit.

  Repet: prima dezbatere a fost pierduta de Ponta. A doua dezbatere a fost pierduta de Ponta.

  Iohannis nu stie sa fie Basescu? Nu e nici o noutate – era limpede, a fost limpede mereu. Dar este peste Ponta – cu mult – si nu starneste pasiuni atat de mari in randul alegatorilor. Iohannis nu e in fruntea unui partid care detine guvernul si parlamentul.

  Sa incetam a mai fi profeti ai disperarii.

 11. Vasile Renu
  12 November 2014

  @8
  „Greseala majora e ACL care au ales un candidat atat de handicapat verbal-emotional, atat de vulnerabil si de incapabil de replica, incat devine greu de votat.Eu nu pot sa le inteleg alegerea acestui candidat de ACL (decat ca un blat, desi nu am dovezi).”
  Aceeasi senzatie de jocuri dinainte facute o am si eu, cam de pe vremea cand Biden i s-a adresat lui Ponta cu „d-le presedinte” (si nu se referea pa partid)… Un MRU de ex. ar fi fost mult mai redutabil in fata mincinosului. Asa insa, mai ales daca Iohannis se mai duce si la A3, o infrangere cu 55 la 45 ar putea fi considerata chiar o mica victorie a dreptei. In orice caz, presedintele Ponta va avea zile grele, opozitia se va muta in strada.

 12. Vlad M.
  12 November 2014

  Iohannis nu se va duce la Antena 3. Cat despre MRU, am avut parte de el doi ani. Este profund incapabil sa faca politica – la orice nivel. Dupa ce a pierdut vremea din 2012 incoace, s-a dus si s-a predat lui Blaga.

 13. liv stomer
  12 November 2014

  Ponta NU a votat cu nimeni in 1990, neavand varsta legala necesara (avea 17 ani in 1990). Eu asa am inteles, asa zice si Cristian Campeanu.

 14. numele meu
  12 November 2014

  Dezbaterile sunt considerate castigate de neamt doar de catre cei care sunt prea indoctrinati sa vada adevarul si asta v-o spune un liberal cu state vechi. Haideti domnilor sa nu devenim si noi o contrabiserica la gel ca antena 3 asa cum spunea cineva mai sus si sa privim cu ochii tristi dar realisti la candidatul nostru…

 15. Vlad M.
  12 November 2014

  Nu sunt liberal, am o parere foarte proasta despre PNL si PDL, dar Iohannis a iesit bine, numele meu. Nu fantastic, nu extraordinar, dar bine! As good as it gets. In schimb, Ponta a iesit prost in ambele confruntari: in prima s-a vazut cat se poate de clar ca este doar un golan care are pretentia de a fi domn, iar in a doua un demagog care fuge de temele importante pentru ca nu are curajul sa isi infrunte gasca aia care l-a facut mare sef. Candidatul „nostru” e asa cum e, dar peste Victor Ponta. Nici nu e greu sa fii peste Ponta!

 16. iulian ene
  12 November 2014

  Toata discutia asta cu ” a castigat cutare, ba nu, cutarea alalalt”, e destul de falsa, din punctul meu de vedere, previzibil mutari semnificative in masa de votanti nu s-au produs. Din cauza ca in 2009 Geoana a decis sa se sinucida (nu i-a tras-o Basescu, sa-l acuze ca s-a dus la Vantu putea s-o faca orice mocofan) facand gafa secolulului, a lasat cumva impresia ca la dezbaterile astea se pot intampla tot timpul lucruri spectaculoase,rasturnari de situatie. Imputarea care i se face lui Iohannis e ca nu e deus ex machina, neghioaba dpmdv. Intrarea in formatul smardoielii cu istericale tipic balcanice pe care o visau unii ar fi fost o prostie care clar ar fii avut efect de boomerang pentru Iohannis. Altcumva, neamtul chiar pare ceva neamt de data asta (Puwak, Webber), nu doar spoiala de luat ochii la gugustiuci amatori de stereotipuri. Iar personal, din votant anti-Ponta am devenit un pic si votant de Iohannis, chit ca nu conteaza. Omul pare decent si serios.
  Scarbos de tot ce s-a intamplat in media in perioada asta. Un viraj de toata greata catre Ponta, inclusiv in citadele inexpugnabile,cica, gen B1. Oamenii au devenit, brusc „obiectivi”, celebrul rebel Banciu repeta obsesiv ca „Ponta a fost stralucitor” in dezbateri, o fixatie maladiva pe” lipsurile” lui Iohannis, mizeria cu gainile e considerata o nostimada creativa, etc. Iar spoturile de la Ministerul Dezvoltarii al lui Dragnea curg abundent.
  @13 se pare ca Ponta e „acoperit” pe chestiunea cu votarea lui Ratiu. Atunci s-a acordat dispensa de varsta pentru cei care urmau sa implineasca 18 ani in 1990, inclusiv dupa 20 mai.

 17. liv stomer
  12 November 2014

  @iulian ene:
  cum adica „s-a acordat dispensa”? dvs vorbiti serios? si cam la cat timp „expira dispensa”, ca sa zic asa? daca aveai 5 ani, si implineai 18 in 2003, era valabila? ???? Ciudat, nu tin minte asa ceva, si cred ca m-ar fi frapat.

 18. Vlad M.
  12 November 2014

  Este si nu este falsa. ???? Cunosc destule persoane care au cazut intr-un soi de depresie „electorala” care numai buna nu este pentru votul din 16 noiembrie. „Vai, suntem terminati, uite cat de bun a fost Ponta!”. Pesedistul nu a fost bun deloc, a fost execrabil. Golaneala si fuga de raspundere, atat a putut oferi. N-are nici un rost sa ne intristam sau sa ne ingrijoram in plus. Individul a fost mizerabil si asta s-a vazut foarte bine.

  Problema cu B1 este ca postul a fost supus unor presiuni mari. Totusi, linia de baza ramane anti-Ponta, chiar daca ajung prin jurnal si stiri mai favorabile pesedistului. Emisiunile raman, in general anti. Cat despre Banciu, umila mea parere este ca omului i se acorda prea multa atentie. Avea, candva poate, farmecul lui, dar e depasit de situatie si nu cred ca folosesc cuiva panseurile astea pe care le tot scoate pe banda rulanta. Am renuntat de mult sa ii mai acord atentie.

 19. iulian ene
  12 November 2014

  @17 Legea electorala din 1990. „ART. 9 Au dreptul de a alege cetatenii romani care au implinit 18 ani sau care, in anul alegerilor, implinesc aceasta virsta”.

  @18 Pai inseamna ca au avut criterii de evaluare pur cocalaresti, gen ” tare in clanta”. Ce sa zic, inseamna ca a avut dreptate staff-ul lui Iohannis sa se fereasca de asa-zisa „dezbatere”. La „tare in clanta” era perdant din start. Nu i-a trecut nimanui prin cap sa infiinteze o Comisie pentru Dezbaterea Prezidentiala, ca in USA. Academia Romana ar fi putut sa vina cu o formula fixa de dezbatere si s-o si modereze cu personalitati dincolo de orice suspiciune de partizanat si educate in sensul asta.
  Iti impartasesc deceptia privitor la MRU. O spoiala occidentala , gaunosenie cat cuprinde. Carierism nativ feroce, a i se vedea aderarea timpurie la PCR. Mai e unul, Cristi Preda, ala de si-a redescoperit peste timp vocatiile stangiste , cand cu raportul Lunacek.

 20. Toiu
  12 November 2014

  @Vlad M
  Se pare ca am vizionat „filme” diferite ceea ce nu poate decat sa ma bucure ????

  Referitor la primul film il voi cita pe Andronic (nu ca Andronic nu manipuleaza la greu, dar de data asta are perfecta dreptate):

  „Stăteam și așteptam finalul. Credeam că urmează lovitura fulgerătoare. Numai că și Klaus Iohannis părea că de-abia așteaptă să plece acasă. La ora 21.38, îi atrăgea atenția lui Rareș Bogdan că ar trebui să se termine emisiunea! Momentul m-a șocat atât de tare încât aceasta este scena pe care am reținut-o. Era prima dată când vedeam un candidat la președinție care cere moderatorului să-l lase să plece acasă!’

  In privinta celui de-al doilea:

  Multi ziaristi se intrebau daca Johannis va reusi sa traga „glontul de aur”: o afirmatie, o intrebare, ceva, orice care sa-l destabilizeze pe Ponta. Si erau atatea lucruri din care putea profita!
  Momentul a fost la fel de socant: Johannis a preferat sa nu puna nicio intrebare afirmand ca orice intrebare ar pune, Ponta ar minti, deci nu merita sa-si piarda timpul cu astfel de lucruri!

  Rar mi-a fost dat sa privesc la o idiotenie mai mare! Ca si cum nu ar exista intrebari retorice (care nu necesita vre-un raspuns fiind evidente) de genul celei folosite de Basescu in confruntarea cu Nastase (cea cu blestemul poporului ca aleg doi comunisti), sau intrebari in care minciuna interlocutorului ar fi putut fi demontata cu usurinta prin documente (la cat de slab au fost pregatite emisiunile, Johannis cred ca nici macar nu avea ceva documente serioase la el). Sau intrebari in care interlocutorul sa nu poata raspunda prin da sau nu-ca sa poata minti. Iar la cat de superficial este Ponta sunt sigur ca ar fi luat pozitia ghiocel, pozitie pe care de altfel a exersat-o in prezenta lui Basescu cand a aflat si el ce este MTO.

  In fine, sa speram ca optimismul lui Vlad este molipsitor! Poate ne ajuta si Doamne-Doamne (adica sigur ne ajuta, numai sa vrem sa ne ajute si sa stim cum si ce sa-l rugam).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ce ai mai putea citi