FUNDATIA IOAN BARBUS

Iranul nuclear nu este Uniunea Sovietică

Liderul Suprem al Revoluţiei Islamice, Ayatollahul Seyed Ali Khamenei, a spus într-o declaraţie făcută pe 8 februarie 2010 că momentul în care „regimul sionist” (aka Israel), va „fi anihilat” se apropie cu foarte mare viteză.[Fars News]

„Sînt foarte optimist în ceea ce priveşte viitorul Palestinei şi cred că Israelul se îndreaptă tot mai rapid spre abisul destrămării şi cu voia lui Allah, anihilarea este un lucru sigur”, a spus acesta într-o întrevedere cu Secretarul General al Mişcării Palestiniene a Jihadului Islamic, Ramadan Abdullah Shallah, în Teheran.

Ayatollahul Khamenei a vorbit şi despre „minunea”inabilităţii „regimului sionist” de a domina Gaza, „în ciuda ajutorului politic şi financiar primit după asediul asupra Gaza pe care îl întreţine de peste doi ani”. Abdullah Shallah: „Astăzi Republica Islamică a Iranului trece prin cea mai bună perioadă a sa şi se află în cea mai avantajoasă poziţie”. „Cu siguranţă că cei drepţi vor fi victorioşi”.

Acum cîteva zile Ayatollahul a spus: ”Naţiunea iraniană, prin solidaritatea ei şi prin grația divină, va da un pumn aroganţei (aka puterile occidentale) pe data de 22 Bahman (11 februarie), într-un mod șocant.”

Khamenei, sioniştii şi hitleriştii jihadiştii [ISNA]

 • Iranul nuclear
 • Iranul este mai aproape ca niciodată de dobîndirea bombei nucleare şi a anunţat deja că va începe o mai puternică îmbogăţire a uraniului, la 20%. În prezent Iranul îmbogăţeşte uraniul la 3,5%. Pentru producerea unei bombe atomice este nevoie de uranium îmbogăţit la 90%. Îmbogăţirea de la 3,5% la 20% durează un an de zile, în timp ce de la 20% la 90% durează doar 6 luni. În plus, Iranul a mai anunţat că va începe anul viitor contruirea a 10 noi centrale nulceare.

 • Reacţia occidentului
 • Apelurile internaţionale, tentativele eşuate de negociere, sancţiunile ONU, mîna întinsă de Barak Hussein Obama, nici una dintre iniţiativele occidentului nu au obţinut efectul scontat, ci dimpotrivă. Toate fost interpretate ca semne de slăbiciune. Declaraţiile beligerante şi pline de avînt jihadist din ultima perioadă demonstrează încă odată ca Iranul nu va ezita nici o secundă în folosirea bombei nucleare. Statele vizate sînt în primul rînd Israelul apoi Statelor Unite (Marele Statana) şi Marea Britanie.

  -Preşedintele Sarkozy şi Secretarul Apărării SUA, Robert Gates, după ultimele delcaraţii ale Ayatollahului Khamenei: „am căzut de acord cu folosirea de sancţiuni puternice, în speranţa că negocierile vor fi redeschise.”
  -Ministrul Apărării Franţei, Herve Morin: „Va fi din păcate nevoie să lansăm un dialog cu comunitatea internaţională ce va duce la noi sancţiuni dacă Iranul nu va opri programele sale.” Consiliul ONU a dat deja Iranului trei rînduri de sancţiuni, toate fără efect.
  -Ministrul de Externe Francez, Bernard Kouchner: „Acesta este santaj. Singurul lucru pe care îl putem face este să aplicăm sancţiuni din moment ce negocierile sînt imposibile.” Pentru această declaraţie, care nu se deosebeşte cu nimic de cuvintele goale venite din partea celorlalţi, Koucher a fost conform BBC „forceful in his omments”. Traduceţi dumneavoastră. [BBC].
  Cu ce a fost Koucher mai hotărît, îmi este greu să înţeleg, din moment ce şi acesta este de părere că singurele măsuri ce se pot lua impotriva Iranului ce ameninţă cu Apocalipsa nucleară sînt sancţiunile. Din contră, declaraţia lui îmi pare mai defetistă ca celelalte.

  George Weigel, unul dintre cei mai cunoscuţi gînditori politici conservatori, filozof al religiilor şi biograful oficial al Papei Ioan Paul al II-lea, în cartea sa apărută în 2007, Faith, Reason, and the War Against Jihadism, scrie despre problema pe care o pune occidentului un din ce în ce mai probabil Iran înarmat nuclear.

  [toc auto=off]

  Credinţă, raţiune şi războiul împotriva jihadimsului

  George Weigel

  Să ceri un nou NSC-68, care ar face pentru secolul 21 ce a facut documentul lui Acheson şi Nitze pentru sfîrşitul secololui 20, nu înseamnă să crezi că strategia de atunci de confruntare a Uniunii Sovietice – descurajarea – va funcţiona în confruntarea unei premejdii existenţiale ca cea pusă de jihadism. Din contră, există toate motivele să credem că, avînd în vederer „logica” care ghidează gîndirea jihadistă, strategiile de descurajare vor fi mai degrabă fără efect, parţial datorită naturii inamicului, parţial din cauza faptului că de obicei acest gen de strategii sînt percepute de ei[jihadişti] ca o formă de slăbiciune ce invită un atac.
  Acest lucru este poate cel mai vizibil în Iran, unde, cum spune Adam Garfinkle, manualele de clasa a XII-a învaţă că „în timpurile care vor veni-de sfîrşit al războiului împotriva infidelilor, musulmanii nu pot pierde: ‘Fie vom fi liberi cu toţii, fie vom ajunge spre o libertate şi mai mare, cea a martiriului. Fie vom da mîna la victoria islamului în lume, fie ne vom întoarce cu toţii la viaţa veşnică ca martiri. În ambele cazuri, succesul şi victoria sînt ale noastre’”. Garfinkle întreabă: „Cum poate cineva descuraja oamenii care cred, sînt dispuşi şi chiar dornici-cum se pare-să îşi transforme ţara şi întreaga sectă religioasă într-o bombă sinucigaşă?”
  […] Jacques Chirac[…] pare să creadă că strategia de descurajare sub ameninţarea distrugerii reciproce sigure [ca cea aplicată în timpul Războiului Rece] poate funcţiona cu apocalipticii; mai prudent ar fi să presupunem că distrugerea reiprocă este mai mult un stimulant decît un factor descurajant.
  (pag. 95.-96)

  surse: BBC , Gateway Pundit, George Weigel: Faith, Reason, and the War Against Jihadism: A Call to Action

  Costin Andrieş

  Costin Andrieş

  Autor, co-fondator și redactor-șef ILD https://twitter.com/CostinAndriess

  20 de comentarii

  1. Pataphyl
   9 februarie 2010

   Costin, ao vreun link despre 22 Bahman?

   Eu am găsit asta, sună… sună!

   „Today, we have only two fronts and no third front is recognized,” he said. „The first front brings together the revolution and people. The second front regroups the United States, Britain, Zionists, hypocrites, monarchists, communists, fugitive singers and dancers. There is no third way.”

  2. Pataphyl
   9 februarie 2010

   Costin, ai vreun link despre 22 Bahman?

   Eu am găsit asta, sună… cum să zic?… sună! ????

   „Today, we have only two fronts and no third front is recognized,” he said. „The first front brings together the revolution and people. The second front regroups the United States, Britain, Zionists, hypocrites, monarchists, communists, fugitive singers and dancers. There is no third way.”

  3. camil
   9 februarie 2010

   URSS era un stat rațional, comparat cu Iranul. totuși, nu cred că Iran ar risca o confruntare deschisă cu aliatul tradițional al Israelului (se știe care este acesta) în care ar risca anihilarea ca stat. Nu e vorba de război atomic sau alte asemenea minunății, dar cu o ceva sforțare proprie și cu un simbolic ajutor internațional mă îndoiesc că Uncle Sam nu poate da jos cu regimul de la Teheran, atât de iubit de către popor, de altfel…

  4. vlad
   9 februarie 2010

   mailul de azi de la RadicalIslam.org

   While Iran is Celebrating, What are you Doing?

   11 februarie 2010 marchează cea de-a 30-a aniversare a revoluției iraniene

   Traduc acest Did you know?

   Ştiaţi că regimul de la Teheran a trimis copii în câmpurile minate, să le arunce în aer cu propriile trupuri în timpul războiului cu Irakul din anii ’80

   Ştiaţi că Mutual Assured Destruction (Distrugerea Reciprocă Asigurată) se presupune a fi un stimulent şi nu un factor de descurajare, pentru regimul de la Teheran?

   Ştiaţi că Ahmadinejad și asociații par să creadă că instaurând războiul – şi, eventual, un scenariu apocaliptic – vor grăbi reîntoarcerea unei figuri mesianice a sfârșitului zilelor, numită Imamul ascuns (the hidden Imam)?

   Ştiaţi că liderul ”moderat” Hashemi Rafsanjani a crezut că este raţional să se ia în considerare posibilitatea, în care Israelul să fie distrus de o bombă nucleară cu un cost a mii de vieţi iraniene într-o contra-ofensivă?

   aici sunt titlurile pentru cine dispune de timp:
   Imagine an Enriched Iran
   Time is Up to Stop Iran’s Nuclear Bomb
   Exclusive Interview with Ilan Sharon, Minnesotans Against Terrorism

  5. despina
   9 februarie 2010

   Stie SUA de ce pune scut si in Romania !
   Abia stept sa-l vad montat

  6. dr pepper
   9 februarie 2010

   am dat intamplator peste caroline glick si pot spune ca imi place.

   Sarah Palin’s Friendship este o analiza succinta a paradoxului ce inconjoara comunitatea evreiasca din america ce iubesc pe cei ce ii urasc.

  7. costin
   9 februarie 2010

   7 motive pentru a sustine Israelul. This is a mean chick ????

  8. costin
   9 februarie 2010

   Mark Gauvreau despre „Faith, Reason, and the War Against Jihadism: A Call to Action”

  9. costin
   9 februarie 2010

   Interviu cu George Weigel despre „War against jihadism”. Peste 30 de minute!

  10. costin
   9 februarie 2010

   Jonh Bolton, fostul ambasador SUA la ONU: Israelul trebuie sa loveasca Iranul acum

   Singura acţiune care poate opri Iranul de la construirea de arme nucleare este un atac israelian asupra instalaţiilor nucleare ale Teheranului
   , a afirmat John Bolton, fostul ambasador al SUA la ONU sub administraţia Bush. Vorbind într-un interviu la radio cu reporterul WND, Aaron Klein, care găzduieşte un program de anchetă în New York WABC 770 AM, Bolton a avertizat ca timpul pentru un atac israelian se scurge .
   “Chiar acum ştim despre facilităţile lor. … Noi ştim unde sunt”, a spus el. “Stim exact care sunt dimensiunile lor şi cred că ele sunt predispuse la un atac israelian.”
   Bolton a spus ca o opţiune militară israeliană ”nu este acolo pentru totdeauna. …In cazul în care Israelul va folosi forţa militară, este mai bine să o folosească mai devreme, mai degrabă decât mai târziu.”
   Este deja pregatit Israelul pentru asta?
   Bolton a postulat “Chiar acum, singurul scenariu practic pe care-l văd, altul decât cel cu Iranul avand arme nucleare, sunt loviturile militare împotriva programului lor nuclear care ar duce la intreruperea controlului Iranului asupra ciclului combustibilului nuclear.”
   Bolton a continuat: “Din moment ce eu nu văd nici o posibilitate ca administraţia Obama sa foloseasca forţa militară, ma gandesc ce înseamnă asta – pe scurt – a ajunge la o decizie luata de către Israel, dacă va folosi sau nu forţa militară împotriva programului iranian. “
   Bolton a spus ca el crede ca nu există nici o îndoială, ca Israelul are capacitatea militară pentru a lovi site-urile nucleare ale Iranului, dar el a mai adaugat că statul evreu ar trebui să acţioneze în curând.
   “Cred că problema care se pune este că opţiunea militară este în declin zi de zi“, a spus el. ”Fiecare zi care trece este o altă zi în cazul în care iranienii pot construi instalaţii alternative de conversie a uraniului, de îmbogăţire a uraniului pentru arme, care se află în locuri necunoscute care sunt profund îngropate sau întărite şi unde capacităţile Israelului nu pot ajunge.”
   Bolton a spus ca el nu vede “aproape nici o şansă” pentru ONU de a trece de sancţiunile de ingenunchiere pe care prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu le-a cerut.
   “Cred ca este doar o greşeală să se creadă ca Consiliul de Securitate – care a trecut deja trei rezoluţii de sancţiuni împotriva Iranului – va face ceva mult mai mult decât o creştere marginală a sancţiunilor care sunt deja în vigoare“, a spus el.
   “În acest moment există foarte puţine[alternative], care vor opri Iranul“, a adăugat Bolton. “Cel mai probabil rezultat, din păcate, este că Iranul isi va face arme nucleare, şi cred că, mai degrabă, o vor face mai devreme decât mai târziu.”

   MUCENICUL’S BLOG

  11. vlad
   9 februarie 2010

   Iranul anunta “Jihad-ul” rachetelor

   Ministrul iranian al Apararii, Ahmad Vahidi, a declarat duminica ca Iranul a lansat productia unei nou tip de racheta antinave cu raza scurta de actiune, capabila sa “sa distruga tinte de 3.000 de tone, relateaza mass-media locala, preluata de agentia de presa KARADENIZ PRESS. Racheta denumita Nasr-1 este “o racheta cu raza scurta de actiune ce poate fi lansata de pe coasta sau de pe nave si va fi adaptata, pentru a putea fi folosita din elicoptere si de pe submarine”, a precizat oficialul militar iranian, citat de agentia iraniana IRNA. In prealabil, pe fondul dosarului nuclear iranian tot mai tensionat, liderii de la Teheran au facut mai multe anunturi in legatura cu fabricarea de noi rachete mai performante. Ministrul apararii a inauguat in februarie instalatiile de dezvoltare a unei rachete sol-aer antielicoptere numita Qaem si a unei rachete antitanc “cu doua focoase” numita Tufan. Teheranul a mai spus ca a pus la punct o racheta sol-aer capabila sa distruga elicoptere de atac americane Apache, precum si un sistem antiracheta prezentat ca oferind aceleasi performante cu cele ale sistemului rus S-300, cumparat de Teheran, dar a carui livrare este intarziata de Moscova. Anuntul vine in timp ce SUA si-au consolidat arsenalul antirachete din Golf, pentru a putea para un eventual atac iranian. in decembrie, Teheranul a testat o “versiune ameliorata” a rachetei sale cu raza medie Sejil-2, care poate, potrivit Iranului, sa loveasca Israelul, dar si principalii vecini ai Teheranului.

   Rampe pentru rachete
   Pe langa fabricarea de noi rachete, Iranul va construi o noua rampa pentru lansarea de rachete, “probabil in colaborare” cu Coreea de Nord, informeaza revista cu profil militar, Jane’s Intelligence Review, bazandu-si afirmatiile pe mai multe imagini surprinse de sateliti. Rampa este in constructie la centrul spatial din Senman, la est de Teheran, si ar putea servi la lansarea unei noi rachete spatiale in curs de asamblare, numita Simorgh (Phoenix), potrivit revistei. Aceasta racheta, cu o lungime de 27 de metri, are 85 de tone si patru motoare. Ea ar urma ca peste doi ani sa plaseze un satelit de 100 kilograme pe o orbita la 500 kilometri. Lucrarile in curs “demonstreaza probabilitatea unei colaborari cu Coreea de Nord in programul de rachete”, potrivit revistei. Ea subliniaza ca “platformele din turnul de lansare surprinse din satelit seamna cu cele ale noii rampe de lansare din Coreea de Nord, la Tongchang”. Un crater sapat in fata rampei corespunde, de asemenea, in partea vestica, noului amplasament de lansare al Phenianului. “Œn plus, prima faza a rachetei Simorgh seamana mult cu Unha-2 a Coreei de Nord”, potrivit publicatiei. Noua rampa, aflata la patru kilometri nord-est de centrul spatial Semnan, este pe jumatate construita, iar un alt santier este in curs, la 2,5 kilometri sud-vest. Toate aceste activitati arata ca “Teheranul pare decis sa continue dezvoltarea rachetelor, in pofida tentativelor SUA de a obtine sustinerea necesara pentru sanctiuni suplimentare”, se mai arata in paginile publicatiei citate.

  12. costin
   9 februarie 2010

   Netanyahu despre Iranul nuclear, intr-o discutie din 2006. In el vorbeste si de argumentul lui George Weigel care spune ca nu va exista un razboi rece cu Iranul nuclear, pentru ca spre deosebire de sovietici, care nu se aruncau in aer intr-o veselie, ideea mortii nu le repugna deloc atit de tare iranienilor, care ajung in raiul celor 72 de virgine, etc.

   vorbeste si despre motivele pentru care presa europeana compara total mincinos atit de des Israelul cu Germania Nazista:

  13. dr pepper
   9 februarie 2010

   ooooh, costin – trebuie sa citesti neaparat acest articol:

   http://pajamasmedia.com/blog/s…..influence/

  14. costin
   9 februarie 2010

   Syrian government newspaper al-Baa’th declared, in so many words, that the Middle East is coming together in an alliance to reject Westernization, artificial borders, America, and Israel, while embracing various anti-Western conspiracies.

   artificial borders? se recompune califatul?
   …iar rusia, orbita de dorinta ei de influenta, se alieaza cu islamistii, cu care are deja probleme grave, demografia este dezastruoasa, nu in f multi ani armata rusiei va fi majoritar musulmana, etc. astia sint mai idioti ca obama

  15. dr pepper
   9 februarie 2010

   da, in timp ce hilary s’a dus la moscova acum un an cu un buton rosu de reset in buzunar pentru a arata dorinta washingtonului de a „reseta” relatiile – vesticii cu inamicii vesticii si’au dat mana impotriva civilizatiei vestice.

  16. dr pepper
   9 februarie 2010

   e oficial:
   Russia to sell Syria warplanes, air defense systems

   zah uan chiar a primit meritat premiu nobel pentru pace: lumea se inarmeaza pana in dinti acum :).
   rusia vinde armament peste tot si isi sporeste influenta.
   obama vinde si el ce poate: polonia, honduras, georgia, ucraina, israel, taiwan samd

  17. cristian
   9 februarie 2010

   URSS era stat rational fata de America, si un sistem comunist fata de Iran

  18. Vlad M.
   9 februarie 2010

   Ce incerci sa spui, omule?

  19. calehari
   9 februarie 2010

   @19. Crezi ca stie?

  Lasă un răspuns

  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  Campania pentru “alegerile” la președinția Rusiei programate pentru 15-17 Martie se înfierbântă. Nu încape îndoială că Vladimir Vladimirovici va fi “reales la al N-șpelea congres”, dar întrebările pasionante care rămân sunt: 1) Câți contracandidați vor fi lăsați în cursa electorală măcar așa, de ochii lumii? 2) Cine va mai fi aruncat din tren înainte de …

  Putin-stalin-1000x600-11
  Ce ai mai putea citi
  ro_RORomanian