FUNDATIA IOAN BARBUS

Katyn: Adevar vs minciuna (Ramunas Bogdanas)

Primul Katyn a anihilat ofiterii celei de-a Doua Republici. Al doilea – toti conducatorii celei de-a Treia Republici. 


,,

Ziare rusesti acuza rusofobia polonezilor dupa Smolensk, agentiile occidentale se bucura ca Rusia a facut publice arhivele de stat despre masacrul de la Katyn, desi documentele respective fusesera declasificate de Boris Eltîn si predate Poloniei înca din anii ’90.

In „Katyn: Adevar vs minciuna”, Ramunas Bogdanas, fost consilier al Presedintelui Lituaniei Vytautas Landsbergis, scrie despre jumatatile de adevar despre Kayn, spuse sau sacrificate în numele intereselor de moment.

  • Ramunas Bogdanas a fost consilier al Presedintelui Lituaniei Vytautas Landsbergis

De 70 de ani Katyn este o rana deschisa în memoria natiunii poloneze. Poate fi vindecata doar prin triumful adevarului asupra minciunii. Aceasta batalie se da din 1943 încoace, când, în ziua în care germanii se retrageau din Katyn, Goebbels nota în jurnalul sau: fara îndoiala ca rusii îi vor învinui pe germani pentru aceasta crima. Ideologul nazistilor a nimerit-o pentru ca nu era nicio diferenta de esenta între acesti dusmani. In Procesul de la Nurnberg, sovieticii au încercat sa-I acuze pe nazisti de masacrul de la Katyn, dar aliatii nu au îndraznit sa confirme aceasta facatura si actiunea a fost abandonata din “lipsa de probe”.

,, Putin l-a invitat pe premierul Tusk sa viziteze Katyn-ul pe 6 aprilie. In ajunul acestei vizite, CEDO primea raspunsul Rusiei: “s-a dovedit imposibil sa obtinem informatii despre executii pentru ca toate informatiile au fost distruse si e cu neputinta sa fie reconstituite.”


lech kaczynski putinPrimul Katyn a anihilat ofiterii celei de-a Doua Republici, al doilea – toti conducatorii celei de-a Treia Republici. De 70 de ani, Katyn înseamna opozitia dintre dreptate si nedreptate. De-o parte – 21680 morti, de cealalta – pragmatism, indiferenta, secretomanie.

In aprilie 1943, când primul ministru în exil Wladislaw Sikorski, rezident la Londra, a aflat despre Katyn, l-a rugat pe Winston Churchill sa-i ceara explicatii lui Stalin. Churchill, care cunostea adevarul, nu si-a deranjat aliatul. Stalin a suspendat toate relatiile cu acel guvern polonez si doar o luna mai târziu avionul lui Wladislaw Sikorski se prabusea pe când decola din Gibraltar. Pe atunci, faimosul spion sovietic Kim Philby actiona în Gibraltar ca ofiter britanic de informatii.

Presedintele SUA Theodor Roosevelt a primit în 1944 toate informatiile despre masacrarea polonezilor de la trimisul sau special, dar a anulat raportul si a respins oficial concluzia acestuia.

Aeronava Presedintelui Poloniei s-a cufundat în ceata deasa de deasupra Katyn-ului, la propriu si la figurat. Era o vizita privata si niciun oficial de la Kremlin nu-l astepta pe Presedintele Kaczynski.


,,

Primul care a recunoscut partial responsabilitatea NKVD-ului a fost Mihail Gorbaciov. Ulterior, Boris Eltân le-a predat polonezilor o parte a documentelor despre Katyn care au fost întotdeauna tinute în Dosarul nr.1 al Primului Secretar al Partidului Comunist.

Ancheta a fost declansata în 1990 de Procuratura Militara a Rusiei, dar a fost închisa fara rezultate în 2004. Rudele victimelor s-au adresat Curtii Europene pentru Drepturile Omului de la Strasbourg.

Vladimir Putin l-a invitat pe premierul polonez Donald Tusk sa viziteze Katyn-ul pe 6 aprilie. In ajunul acestei vizite, Curtea de la Strabourg primea raspunsul Rusiei: “s-a dovedit imposibil sa obtinem informatii despre executii pentru ca toate informatiile au fost distruse si e cu neputinta sa fie reconstituite.” Si atunci în fata cui si-a înclinat Putin capul ziua urmatoare? Potrivit raspunsului oficial catre Strasbourg este imposibil sa se spuna unde au disparut aproape 22.000 de polonezi.

,, Intâlnirea premierilor Putin si Tusk pregatea calea catre relatii bazate pe marginalizarea adevarului incomod spre binele intereselor pragmatice de acum. Numai ca prabusirea avionului prezidential nu a lasat vreo sansa unui adevar rostit doar din vârful buzelor.


Alta jumate de adevar a Rusiei a fost explicatia lui Putin ca documentele sunt tinute la secret din ratiuni umanitare, vinovatii având mostenitori si rude. Dupa aceasta logica, toti ucigasii si violatorii ar trebui sa fie tinuti la secret. Putin a vorbit doar de victime abstracte ale totalitarismului si a pretins ca Rusia a evaluat deja crimele stalinismului. Desigur. Moscova se pregateste sa întâmpine oaspetii la Parada Victoriei din 9 mai împopotonata cu portretele lui Stalin. Germanii nu-l scot în fata pe Hitler pentru ca a eliminat somajul din Germania înainte de razboi. Când Cancelarul german Willy Brandt a vizitat ghetoul din Varsovia, nu a început sa explice diferentele dintre RFG si cel de-al Treilea Reich. Anti-fascist si social-democrat din tinerete, a îngenuncheat în pocainta pe caldarâmul ghetto-ului.

Politica jumatatilor de masura putea fi simtita în toate detaliile aranajarii acelei întâlniri dintre primii ministri. Rusia nu difuzase vreodata filmul Katyn al lui Andrzej Wajda. A fost difuzat în ajunul vizitei la Katyn, dar pe postul “Kultura” care are o audienta mica. Vladimir Putin l-a invitat pe Donald Tusk la Katyn, dar a întârziat foarte mult, facându-l pe premierul polonez sa-l astepte aproape o ora. In limbajul diplomatilor asta înseamna: “trebuie sa stii care ti-e locul”.

Schimbarea brusca a comportamen-
tului Rusiei poate
fi o reactie la tentativele unor companii americane de a explora promitatoarele zacaminte de gaze de sist din Polonia.


,,

Aeronava Presedintelui Poloniei s-a cufundat în ceata deasa de deasupra Katyn-ului, la propriu si la figurat. Era o vizita privata si niciun oficial de la Kremlin nu-l astepta pe Presedintele Kaczynski. (…) Dar în discursul pe care nu a mai apucat sa-l rosteasca, Lech Kaczynski dorea sa exprime bucuria ca o miscare catre adevar a început în Rusia. In testamentul sau, Presedintele a lasat dorinta nerostita ca aceasta miscare “sa nu fie oprita nicicum pâna când adevarul nu iese la iveala.” Asa cum spunea Goethe, adevarul vindeca raul, cand un om poate privi adevarul în fata, este liber.

Intâlnirea celor doi premieri a pregatit calea catre relatii bazate pe marginalizarea adevarului incomod spre binele intereselor pragmatice de acum. Numai ca o astfel de jumatate de adevar le-ar lasa rusilor povara constiintei vinovate care-si pune întrebari nelinistitoare. De ce nimeni nu ne iubeste? De ce nu ne bucuram de încredere? Iar polonezii ar vietui cu o rana sângerânda mascata de un bandaj frumos. Numai ca prabusirea avionului prezidential nu a lasat vreo sansa unui adevar spus doar din vârful buzelor.

,, Dupa accident, a fost raspândita informatia ca însusi Lech Kaczynsi l-ar fi fortat pe pilot sa aterizeze. Aceasta era sustinuta de o poveste falsa, cum ca l-ar fi presat pe pilot sa aterizeze la Tbilisi în 2008. L-am întrebat pe fostul presedinte al Lituaniei, Valdas Adamkus, care era în acel avion, chiar în fata lui Lech Kaczynski. Domnul Adamkus mi-a marturisit ca Lech Kaczynski a ascultat raportul pilotului privind aterizarea în Azerbaijan si ca singura întrebare pe care a pus-o a fost daca masinile care sa-i duca la Tbilisi erau pregatite.


Schimbarea brusca a comportamentului Rusiei poate fi o reactie la tentativele unor companii americane de a explora promitatoarele zacaminte de gaze de sist din Polonia. Lucrarile ar trebui sa inceapa luna aceasta. Succesul ar însemna slabirea principalei arme a politicii lui Putin, care e Gazprom. Daca gazele de sist sunt un succes situatia se va schimba în întreaga Europa. E foarte pragmatic sa te apropii de Polonia cât de mult posibil, sa devii implicat de-acum în exploatarea gazelor, chiar de la început.

Copacul libertatii trebuie spalat cu sângele patriotilor, spunea unul dintre parintii fondatori, Thomas Jefferson. Katyn-2 lumineaza precum un fulger. “Katyn”-ul lui Wajda a fost reluat de principalul post de televiziune rusesc la o ora de maxima audienta. Inimile polonezilor sunt pline de gratitudine pentru compasiunea Rusiei. Ziaristi rusi se declara mândri de autoritatile lor pentru prima data dupa multi ani.

Lech Kaczynski nu a fost batjocorit doar în Polonia, acolo unde nu avea aproape nicio sansa în alegerile prezidentiale care urmau în aceasta toamna. Era incomod pentru UE din cauza principiilor sale ferme, iar media occidentala obisnuia sa-l atace.Chiar si dupa moartea lui, cel mai important ziar din Anvers a publicat o caricatura vrednica de dispret – “Vultutul a aterizat”, înfatisând imaginea vulturului polonez de pe epoleti cazând pe un steag alb-rosu polonez.

Dupa accident, a fost raspândita informatia ca însusi Lech Kaczynsi l-ar fi presat pe pilot sa aterizeze în ciuda conditiilor meteo nefavorabile. Aceasta era sustinuta de o poveste falsa ca l-ar fi presat pe pilot sa aterizeze la Tbilisi în timpul conflictului militar din august 2008 si, dupa ce pilotul a refuzat, a încercat sa-l dea afara. L-am întrebat în mod special pe fostul presedinte al Lituaniei, Valdas Adamkus, care era în acel avion si care statea chiar în fata lui Lech Kaczynski pentru a putea vorbi în timpul zborului – apropo, era acelasi avion care s-a prabusit lânga Smolensk, iar capitanul zborului catre Smolensk, Arkadiusz Protasiuk, era secund în zborul catre Georgia. Domnul Adamkus mi-a marturisit ca Lech Kaczynski a ascultat raportul pilotului privind aterizarea în Azerbaijan si ca singura întrebare pe care a pus-o a fost daca masinile care sa-i duca la Tbilisi erau pregatite.

Nu m-ar surprinde ca Jaroslaw Kaczynski sa fie ales Presedinte. Destinul sau va fi sa înceapa o noua pagina al relatiei dintre Polonia si Rusia pe care fratele sau geaman, Lech Kaczynski, a deschis-o cu sacrificiul propriei vieti.


,,

Moartea purifica esenta omului, iar polonezii au petrecut ore întregi la coada pentru a-l omagia pe acest om micut cu o inima mare dedicata patriei sale. Se întâmpla deseori ca o persoana sa fie apreciata doar dupa moarte. Doar atunci reiese clar ca un stat se sprijina pe principiile de baza, nu pe cantintatea optima de porc exportata.

Potrivit Constitutiei, alegerile anticipate se vor tine în iunie. Multumita unei vointe nestiute, în ajunul zborului fratele geaman al Presedintelui a refuzat sa zboare împreuna cu acesta. Explicatia privind îngrijirea mamei lor nu e chiar solida, caci calatoria ar fi durat doar o jumatate de zi.

Din cauza acestei decizii este acum un om în Polonia care este numit strategul acestui tandem, fostul prim-ministru din 2005-2007. Se pare ca destinul îl împinge sa apere principiile pentru care fratele sau a murit. Emotional, Jaroslaw Kaczynski va parea electoratului personificarea presedintelui ce se odihneste alaturi de regi la Wawel, în Cracovia. (…)

Tinând cont ca accidentul de lânga Smolensk deschide calea catre adevarul despre Katyn si de profundul sentiment polonez al onoarei, nu m-ar surprinde ca Jaroslaw Kaczynski sa fie ales Presedinte. Destinul sau va fi sa înceapa o noua pagina al relatiei dintre Polonia si Rusia pe care fratele sau geaman a deschis-o cu sacrificiul propriei vieti.

Ramunas Bogdanas

Traducere Gelu Trandafir

Puteți sprijini activitatea noastră cu o donație unică sau una recurentă prin Patreon.

Gelu Trandafir

Gelu Trandafir

Gelu Trandafir a studiat jurnalismul în Franţa. A fost producător de emisiuni pentru ProTV, realizator şi editor pentru BBC World Service, editorialist la România liberă şi redactor-şef adjunct la Evenimentul Zilei şi Cotidianul. A făcut parte din Delegaţia Permanentă a PNŢCD la începutul anilor '90 şi este membru fondator al Fundaţiei Ioan Bărbuş. A fost membru CNA între 2006 și 2012.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ce ai mai putea citi
ro_RORomanian