FUNDATIA IOAN BARBUS

La mulți ani, Horia!

18 martie 2014, aniversarea zilei de nastere a unui om exceptional, intelectual extraordinar – la nivel international – dar mai ales si in primul rand un bun si apropiat prieten personal: Horia Roman Patapievici.

Abia dupa repatrierea mea in 2002 ( in urma unui exil anti-comunist de aproape 40 de ani ) am aflat despre valoarea si superbele sale performantele, asadar – fireste – n-a trecut mult timp pana ce drumurile noastre s-au intersectat, pe taramul publicistic. Pe vremea aceea – 2003 – eram deja pana peste cap (si nestiind inca cu ce lepre -unii- am deaface) colaborator la diverse activitati si proiecte al Catavencilor (introdus fiind de unul dintre marii admiratori ai mei, Ion Barbu, caricaturistul-maison al revistei humoristice), unul dintre ele fiind initiativa de a lansa pe piata si o Revista culturala deosebita – literar/filosofica – avandu-l in „mira” actului 2 pe Patapievici, ca promotor celebru. Mi s-a incredintat conceperea/design a publicatiei precum si directia artistica, eu fiind principalul ilustrator si comanditarul celorlaltor contributori estetici. Revista, in urma unei reuniuni de infiintare, am numit-o „DECI” (si ca o usoara zeflemea referitoare la expresia bine cunoscuta), hartie de ziar, format A3 (nu Antena…ptiu, drace!…), eu facand apel la o echipa super-distinsa de artisti plastici graficieni de elita – Bulacu, Schiopu, Lie, Mardale, Turculet – care sa ma coplecteze grafic iar Catavencii au lansat-o pe piata pentru un an, odata pe luna, ca supliment gratuit al „Academiei…”… Daca „prindea” din punct de vedere al reactiilor obtinute prin sondaje, dupa un an treceau la cea „pe bune”… ceea ce s-a si intamplat… A fost chemat Horia la conducerea noii Reviste ( intalnirea noastra ) care a fost botezata „Idei in Dialog” , conceptia grafica fiind incredintata super-designerului Iulian Puiu (fratele lui Cristian) iar directia artistica si ilustratiile – mie. Din 2oo4 si pana-n decembrie 2009 cand scarba de SOV ( care devenise intre timp proprietarul trustului, prin tot felul de manevre dubioase, pe sub mana, ale catavenciilor/actionari care – tot intre timp – isi dadusera arama pe fata ) a lichidat-o, scarbit si scarbos. Cinci ani de activitate impreuna, la cel mai inalt nivel – pretind eu, cu documentele pe masa – care au cimentat o prietenie aureolata de admiratie fara margini, reciproca si „indestulata” copios de desele orgii culinare preparate de Coca, sotia mea ( si adoratoare a lui Horia ) … Iata – pe foarte scurt – ce ma indeamna sa-l celebrez cu toata fervoarea pe prietenul meu – batjocorit de o societate lipsita de orice urma a oricarei valori – urandu-i din profunzimile inimii dar si ale creierului meu un sincer si incurajator LA MULTI ANI !…draga Horia.

PS. Alaturat, portretul pe care i l-am dedicat cu ocazia aparitiei volumului de interview-uri ale lui C.Patrasconiu ” Repere intelectuale ale dreptei romanesti”- publicat de Humanitas, una dintre copertile revistei „DECI”, o coperta a revistei „Idei in Dialog”, cu ocazia uneia dintre aniversarile de mare succes ale revistei si o fotografie de la acea aniversare, sarbatorita la Clubul Prometheus, moment in care Horia prezinta originalul creeatiei mele pentru coperta revistei, original pe care tocmai i-l oferisem-cadou.

linie

Cateva fotografii de la evenimente care ne-au reunit – de aceeasi parte a baricadei – de atatea ori ( nenumarate ).

Puteți sprijini activitatea noastră cu o donație unică sau una recurentă prin Patreon.

Devis Grebu

Devis Grebu

9 comentarii

 1. George Daniel
  18 martie 2014

  La mulți ani, Horia !

 2. Costin Andrieş
  18 martie 2014

  La multi ani, si din partea intregii echipe ILD!

 3. Anca Cernea
  18 martie 2014

  Îi urăm la mulți ani și îi mulțumim din suflet lui Horia Patapievici pentru tot ce am învățat din cuvintele lui și pentru exemplul lui de ținută morală și intelectuală!

 4. Bogdan Calehari
  18 martie 2014

  La multi ani, acestui titan al culturii romanesti!

 5. Liv STOmer
  18 martie 2014

  La multi ani, dle Patapievici!!

 6. Ion Taranistul
  18 martie 2014

  La Multi Ani, domnule Horia Roman -Patapievici. Multa sanatate , implinirea tuturor dorintelor alaturi de cie dragi. O data cu disparitia revistei Idei in Dialog, am devenit mai sarac. Sper , din tot sufletul sa reincepeti aparitia ei.

 7. D-le Patapievici,
  La mulţi ani mănoşi şi frumoşi!
  Re-înnoim rugămintea noastră, făcută anul trecut la Ateneu, să reveniţi viguros în viaţa publică.
  Cultura, inteligenţa şi bunul simţ au nevoie de vocea dvs.
  Sănătate şi bucurie!

 8. Liviu Rosca
  18 martie 2014

  La mulţi ani, domnule Patapievici !

 9. Vele Vasile
  18 martie 2014

  La Multi Ani !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

„Sunt multe speranțe că chiar anul acesta, România se poate califica pentru Visa Waiver și ca să facă asta, cer oamenilor care mă ascultă astăzi ca ei sau prietenii lor, care se duc să aplice pentru o viză, să fie siguri că au toate documentele în orgine”,  spune domnul Adrian Zuckerman, ambasadorul american (2019-2021) numit …

aMBASADOR SUA LA BUCUREȘTI 2019 - 2021 administrația TRUMP - VISA WAIVER -
Ce ai mai putea citi
ro_RORomanian